ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ
Σύλληψη συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Μόνον ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί η χτεσινή σύλληψη του προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννη Πάσουλα και του γενικού της γραμματέα Κώστα Χαντζιάρα.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων είχε καταγγείλει στο ΙΚΑ ότι στην πολυκατοικία που στεγάζονται τα γραφεία της (Ζήνωνος 7 - 9) δουλεύει ανασφάλιστη εδώ και ενάμιση χρόνο η καθαρίστρια του κτιρίου. Μάλιστα, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας είχαν υπογράψει ως μάρτυρες την καταγγελία της εργαζόμενης. Και όμως... Αντί το ΙΚΑ να κάνει έλεγχο για την εργαζόμενη που δουλεύει ανασφάλιστη εδώ και 18 μήνες, πήγε να κάνει έλεγχο στα γραφεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων αν οι υπάλληλοί της είναι ασφαλισμένοι! Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ο επιθεωρητής του ΙΚΑ ...κάλεσε την Αστυνομία, με συνέπεια τη σύλληψη των δύο στελεχών της Ομοσπονδίας.

«Το ΙΚΑ, αφού έλεγξε όλες τις επιχειρήσεις, έλεγξε τα κοντέινερ και τα ψυγεία που κρύβουν τους εργάτες για να μην τους βρουν, αφού έλυσε το πρόβλημα των ανασφάλιστων στην οικοδομή, αφού έπιασε αυτούς που εμπορεύονται τα ένσημα των οικοδόμων, αφού κατόρθωσε και αύξησε τους ανασφάλιστους από έναν στους δέκα σε έναν στους έξι, αποφάσισε να κάνει έλεγχο και στην Ομοσπονδία Οικοδόμων. Εδώ φαίνεται εντόπισε την παρανομία, στην οργάνωση που παλεύει με νύχια και με δόντια την ανασφάλιστη εργασία», τονίζει, με σχετική ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Και τονίζει: «Το ΙΚΑ, λοιπόν, πρέπει να μας ενημερώσει, με βάση την καταγγελία που του έχουμε στείλει, για το συγκεκριμένο υπάλληλο, Σαμόλη Μιχάλη, που ήρθε να κάνει τον έλεγχο, γιατί κωλυσιεργεί 18 μήνες στο συρτάρι του καταγγελία εργαζόμενης ως καθαρίστριας στην πολυκατοικία επί της Ζήνωνος 7-9, που βρίσκονται και τα γραφεία της Ομοσπονδίας μας και υπογράφουμε ως μάρτυρες την καταγγελία της εργαζόμενης.

Κύριοι του ΙΚΑ - καταλήγει η ανακοίνωση - χτυπήσατε λάθος πόρτα. Είστε εκτεθειμένοι γιατί κάνετε πλάτες σε αυτούς που εισφοροδιαφεύγουν μόνιμα και σταθερά. Είστε εκτεθειμένοι γιατί δεν έχετε πιάσει έναν από αυτούς τους υπαλληλίσκους που παίζουν με τη ζωή των εργαζομένων. Μείνετε μακριά από την Ομοσπονδία Οικοδόμων και το ταξικό κίνημα, γιατί δεν είναι σαν τα μούτρα σας».

Καταδικάζει το ΠΑΜΕ

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με σχετικό δελτίο Τύπου, καταδικάζει τη σύλληψη του προέδρου και του γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας έχει ως εξής:

«Η θρασύτητα της κυβέρνησης και των μηχανισμών της δεν έχει όρια. Οπως όρια δεν έχει η επιδίωξή τους να συκοφαντήσουν, να προβοκάρουν τα ταξικά συνδικάτα και τα στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Την ίδια ώρα που δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν εντελώς ανασφάλιστοι. Που εκκρεμούν χιλιάδες καταγγελίες συνδικάτων για εργοδότες που χρησιμοποιούν ανασφάλιστους εργαζόμενους και κανενός το αυτί δεν ιδρώνει, τα θρασίμια της κυβέρνησης και του ΙΚΑ επιχείρησαν να ελέγξουν δήθεν αν η Ομοσπονδία Οικοδόμων ασφαλίζει τους υπαλλήλους της.

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα έχουν και την πείρα και τη δύναμη να κόψουν το χέρι κάθε προβοκάτορα, που την ίδια ώρα που τα δίνουν όλα στους καπιταλιστές, επιχειρούν να συκοφαντήσουν και να προβοκάρουν τις ταξικές οργανώσεις της εργατικής τάξης».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ - ΑΚΤΙΟΥ
Δυναμώνουν τον αγώνα τους με την ίδρυση σωματείου

Από τη χτεσινή περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο εργοτάξιο
Από τη χτεσινή περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο εργοτάξιο
«Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Είμαστε ενωμένοι». Με αυτό ως κυρίαρχο σύνθημα οι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες εργαζόμενοι του εργοταξίου της Βόνιτσας στον οδικό άξονα της παρα-ιόνιας Οδού Αμβρακίας - Ακτίου συνεχίζουν ανυποχώρητα για τρίτη μέρα τον αγώνα τους (βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας) διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Χτες, υλοποίησαν την απόφασή τους να προχωρήσουν με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στη συγκρότηση εργοταξιακού σωματείου για την υπεράσπιση του μόχθου και συνολικά των δικαιωμάτων τους απέναντι στις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν. Προχώρησαν στην εκλογή προσωρινής 7μελούς Διοικούσας Επιτροπής, μέχρι να αναγνωριστεί το Σωματείο από το Πρωτοδικείο και να προκηρυχθούν εκλογές. Οι τρομοκρατικές και άθλιες πρακτικές της εργοδοσίας, με τηλεφωνήματα στα σπίτια και απειλές, δε λύγισαν τους εργαζόμενους.

Με στήριγμα το ΠΑΜΕ, που βρέθηκε και χτες στο χώρο, οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν και διευρύνουν τον αγώνα τους. Δίνουν στην πάλη οργανωμένο περιεχόμενο και ταξικά χαρακτηριστικά προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ασυδοσία του κατασκευαστικού κεφαλαίου. Είναι αποφασισμένοι να μη σκύψουν το κεφάλι, το σημαντικό αυτό βήμα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους να αγκαλιαστεί και από τους υπόλοιπους συναδέλφους, τους εργαζόμενους στα υπόλοιπα εργοτάξια του οδικού άξονα Αμβρακίας - Ακτίου, όπου δουλεύουν μέσα σε σκληρές συνθήκες πάνω από 200 εργαζόμενοι.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προκλητική τρομοκρατική σύλληψη

Για τη σύλληψη του προέδρου και του γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, επισημαίνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στους εργαζόμενους και το λαό την προκλητική - τρομοκρατική σύλληψη του προέδρου και του γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων από την Αστυνομία.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ενώ κατήγγειλαν στο ΙΚΑ ότι στην πολυκατοικία που στεγάζονται τα γραφεία της Ομοσπονδίας η καθαρίστρια δούλευε ανασφάλιστη και αφού οι ίδιοι βεβαίωσαν στο ΙΚΑ το χρόνο ασφάλισης που διεκδικούσε, ο επιθεωρητής, αντί να ελέγξει την καταγγελία, μπήκε προκλητικά στα γραφεία της Ομοσπονδίας για να ελέγξει εάν οι υπάλληλοί της είναι ανασφάλιστοι! Στις έντονες διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας, ο επιθεωρητής απάντησε με την Αστυνομία.

Την ώρα που στους μεγάλους εργασιακούς χώρους οι εργαζόμενοι δέχονται εκβιασμούς και απειλές από τη μεγαλοεργοδοσία, που τα στοιχειώδη εργασιακά - μισθολογικά τους δικαιώματα καταπατούνται βάναυσα, η κυβέρνηση και οι κρατικοί μηχανισμοί επιλέγουν και στοχοποιούν τα ταξικά - εργατικά συνδικάτα που πρωτοστατούν στην πάλη κατά της αντεργατικής πολιτικής και της μεγάλης καπιταλιστικής ιδιοκτησίας».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Συνεχίζεται η προετοιμασία για τις 22 Σεπτέμβρη

Στην τελική ευθεία για την επιτυχία των τρίωρων στάσεων εργασίας στην αρχή της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας την ερχόμενη Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη, έχει μπει η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, απαιτώντας υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η ταξική διοίκηση της Ομοσπονδίας με καθημερινές εξορμήσεις, περιοδείες και συζητήσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις στάσεις εργασίας, η επιτυχία των οποίων θα είναι ένα πρώτο μήνυμα στην εργοδοσία για την επιτυχία και της επερχόμενης απεργίας του κλάδου, στις 11 Οκτώβρη. Η ταξική διοίκηση, καλεί τους εργαζόμενους να γίνουν οι ίδιοι οργανωτές της απεργίας του κλάδου τους, να συμμετέχουν ενεργά και δραστήρια στην επιτυχία της, δίνοντας απάντηση στην επιθετικότητα της εργοδοσίας. Να σημειωθεί ότι οι εργοδότες εξακολουθούν, προκλητικά, να αρνούνται οποιαδήποτε συνάντηση με την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία πρόσκληση της Ομοσπονδίας προς τις εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου για το θέμα, οι εργοδότες απάντησαν με επιστολή τους πως δεν υπάρχει λόγος συνάντησης - όπως έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους.

ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ του ενός από τους τέσσερις απολυμένους - οι δύο απ' αυτούς είχαν υπογράψει την απόλυση - πέτυχαν, μετά από τρεις μέρες απεργίας (έληξε την Τετάρτη), οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ανελκυστήρων «THYSSEN KROUP». Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τους εργαζόμενους, βρέθηκε το ταξικό τους συνδικάτο, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής. Στην προχτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων, έξω από τα γραφεία του εργοστασίου, εκφράστηκε η αμέριστη αλληλεγγύη στον αγώνα τους από εκπροσώπους ταξικών σωματείων (Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Ηλεκτροτεχνίτες της Ν/Ζ). Να σημειωθεί, ότι η εταιρεία είχε προχωρήσει στις απολύσεις υποστηρίζοντας, ότι η κερδοφορία της μειώθηκε και για το λόγο αυτό θα πρέπει να απολύσει εργαζόμενους ή να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών.

ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ καλεί τους εργαζόμενους στις κλινικές του ομίλου EUROMEDICA στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Ιατρείων και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας. Η εργοδοσία χτες κατέβαλε μέρος των δεδουλευμένων που οφείλει στους εργαζόμενους, ως αποτέλεσμα των αγωνιστικών παρεμβάσεων που πραγματοποιεί το Σωματείο. Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης είναι και η ανάκληση των απολύσεων που είχαν πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα σε μία από τις κλινικές του ομίλου, στον «Κυανό Σταυρό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ