ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ - ΚΕΘΕΑ - «18 ΑΝΩ» - ΟΚΑΝΑ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πολιτική επιλογή τα λειψά προγράμματα και η δουλειά χωρίς δικαιώματα
  • Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι
  • Στο πλευρό τους βρέθηκε και μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων
Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων
Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και ταυτόχρονα να προασπίσουν την αξία της ανθρώπινης ζωής - τη ζωή χιλιάδων νέων, που έχουν μπλέξει στα γρανάζια της τοξικοεξάρτησης ή είναι ψυχικά ασθενείς, και το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών - είναι οι εργαζόμενοι στο χώρο της πρόληψης, απεξάρτησης και ψυχικής υγείας. Εργαζόμενοι από τα Κέντρα Πρόληψης, από τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και του «18 ΑΝΩ», από τον ΟΚΑΝΑ και από δομές ψυχικής υγείας, πραγματοποίησαν χθες δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της υπουργικής απόφασης για περικοπή 50% της χρηματοδότησης των προγραμμάτων. Διεκδίκησαν προϋπολογισμούς με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες, καθώς και την κατάργηση της εργασιακής εφεδρείας.

Οι παραπάνω πολιτικές επιλογές είναι εγκληματικές, καθώς με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν χιλιάδες εργαζόμενους - που δίνουν την ψυχή τους - στην ανεργία. Δεκάδες δημόσιες και δωρεάν δομές και υπηρεσίες θα κλείσουν. Κι όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο που όλοι οι δείκτες σκιαγραφούν τη διόγκωση της τοξικοεξάρτησης και των ψυχικών ασθενειών. Το δρόμο για την όξυνση των παραπάνω προβλημάτων ανοίγουν ακόμη παραπέρα οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, που, με το πρόσχημα της κρίσης, επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα σε εργασιακά κεκτημένα και στο μέλλον χιλιάδων νέων, στερώντας τους το δικαίωμα στη ζωή. Αν και η ηγεσία του υπουργείου είχε ενημερωθεί για τη χθεσινή κινητοποίηση, η αντιπροσωπεία των εργαζομένων παραπέμφθηκε στον γ.γ. κ. Κατριβάνο, ο οποίος, όπως ήταν αναμενόμενο, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας.

Δεν κλαίμε για τους εργαζόμενους, τους χρήστες, τους ψυχικά ασθενείς. Αγωνιζόμαστε γι' αυτούς, είπε η Αλ. Παπαρήγα
Δεν κλαίμε για τους εργαζόμενους, τους χρήστες, τους ψυχικά ασθενείς. Αγωνιζόμαστε γι' αυτούς, είπε η Αλ. Παπαρήγα
Χθες το απόγευμα οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαζική συνεδρίαση, όπου αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με 48ωρη απεργία στις 22 και 23 Σεπτέμβρη, νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και άλλες πολύμορφες δράσεις.

«Επιτελείτε σύνθετο και αξιοθαύμαστο έργο»

Τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους στο χώρο των τοξικοεξάρτησεων και της ψυχικής υγείας, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Η συμπαράστασή μας σε σας δεν προκύπτει μόνο από τα δικαιώματα που έχετε σαν εργαζόμενοι. Βεβαίως και έχετε δικαιώματα ως εργαζόμενοι, να έχετε μόνιμη και σταθερή δουλειά, να αμείβεστε καλά. Η συμπαράστασή μας προκύπτει και από το γεγονός ότι επιτελείτε ένα σύνθετο και αξιοθαύμαστο έργο σ' ένα χώρο που είναι εξαιρετικά δύσκολος έως και επικίνδυνος. Κι από αυτή την άποψη, πιστεύουμε στο δικαίωμα στη δουλειά και μάλιστα σε αυτόν τον τομέα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι το θέμα αυτό να το κάνουμε ισότιμο με το πρόβλημα της ανεργίας, της αναδουλειάς, το συνταξιοδοτικό. Ολοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε, έχοντας εύστοχες, σωστές θέσεις», είπε η Αλέκα Παπαρήγα απευθυνόμενη στους εργαζόμενους.

Αναφερόμενη στη συζήτηση στη Βουλή της Επερώτησης του ΚΚΕ εφ' όλης της ύλης του προβλήματος των ναρκωτικών - όπου, φυσικά, τίθενται και τα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο - υπογράμμισε ότι ο υπουργός Υγείας ασχολήθηκε μόνο με το εξής πράγμα: Να καταργηθεί η λίστα όσων αναμένουν τη μεθαδόνη. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να ασχοληθεί με το σύνολο του προβλήματος, που είναι η πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη και η μεθαδόνη - ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχουμε εμείς - είναι ένα μέρος του προγράμματος. Οι περικοπές, ο υποσιτισμός, η υποχρηματοδότηση, τα προβλήματα των εργασιακών σχέσεων υπήρχαν και πριν την κρίση, δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε τώρα. Τα προγράμματα ήταν κολοβά, λειψά και ό,τι ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι το ζούσαν και πριν το 2008 που ξέσπασε η κρίση. Ο υπουργός Υγείας ήταν προκλητικός διαστρέβλωνε αυτά που λέγαμε, άλλα του λέγαμε σε άλλα απαντούσε, και το έκανε σκόπιμα, γιατί δεν είναι άνθρωπος μικρόνους», είπε χαρακτηριστικά.

Σήμα κινδύνου για νοσοκομεία, προσωπικό και χρήστες

Τη λίστα των νοσοκομείων στα οποία θα λειτουργήσουν 10 νέες μονάδες συνταγογράφησης για τους χρήστες χορήγησης υποκαταστάτων έδωσε χτες το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για τα νοσοκομεία: «Αγία Ολγα», «Αλεξάνδρα», «Αμαλία Φέμιγκ», «Γ. Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ και «Σισμανόγλειο», «Ιπποκράτειο», «Σπηλιοπούλειο» και ΙΚΑ Πατησίων. Στη Θεσσαλονίκη προστέθηκε το Στρατιωτικό Νοσοκομείο «424 ΓΣΝΕ». Οι παραπάνω μονάδες αντιστοιχούν σε περίπου 200 άτομα, θα λειτουργούν και με προσωπικό από τα νοσοκομεία, και το υπουργείο έκανε λόγο για... «μέρα ανακούφισης για την ευαίσθητη ομάδα των εξαρτημένων ατόμων που περιμένουν εδώ και χρόνια, "στη λίστα των μελλοθανάτων"». Η επιλογή του προσωπικού έγινε κατά προτεραιότητα από τους εργαζόμενους στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ με τη συμμετοχή του προσωπικού από τα νοσοκομεία.

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση ανατρέπει τη φιλοσοφία της θεραπείας. Είναι γνωστό ότι και η χορήγηση υποκαταστάτων πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένες μονάδες και εξειδικευμένο προσωπικό. Η ένταξη της υποκατάστασης στα νοσοκομεία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για το πλαίσιο των νοσοκομείων, το προσωπικό, τους ίδιους τους χρήστες. Αυτό στην πράξη σημαίνει συρρίκνωση των ήδη υπαρχουσών δομών υποκατάστασης, ασυντόνιστη, αποσπασματική και ανεξέλεγκτη χορήγηση οπιοειδών από το ίδιο το κράτος, που μετατρέπεται σε ναρκέμπορο. Η χορήγηση υποκατάστατων πρέπει να αφορά ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και να πραγματοποιείται από ειδικά προγράμματα υψηλών προδιαγραφών.

Η χορήγηση συνθετικών οπιοειδών (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη κλπ) δε λύνει το πρόβλημα, αφού ο χρήστης είναι εξαρτημένος από πολλές εξαρτησιογόνες ουσίες ταυτόχρονα. Κυρίως όσοι προσφεύγουν στις συγκεκριμένες μονάδες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στη Δανία π.χ. υπολογίζεται ότι οι θάνατοι από χρήση μεθαδόνης αγγίζουν το 45%, ενώ στη Γερμανία σ' ένα χρόνο υπήρξαν 350 θάνατοι από βουπρενορφίνη.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θύματα μιας πολιτικής που νομιμοποιεί, διαδίδει τα ναρκωτικά

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στον τομέα της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, της πρόληψης και της ψυχικής υγείας παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, στον ΟΚΑΝΑ, στην πρόληψη, στο χώρο της ψυχικής υγείας κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, να μπουν και μπαίνουν στην εφεδρεία. Γίνονται θύματα μιας πολιτικής που νομιμοποιεί, διαδίδει τα ναρκωτικά. Το κράτος μετατρέπεται σε ναρκέμπορο, συρρικνώνει όλα τα προγράμματα πρόληψης και απεξάρτησης σ' ένα πρόγραμμα διάδοσης της μεθαδόνης σ' ένα μέρος αυτών που υποφέρουν. Εγκαταλείπεται η σωματική θεραπεία, η θεραπεία της ψυχικής υγείας και πάνω απ' όλα η στήριξη της πάλης για την προσωπική και πλήρη απεξάρτηση που είναι δυνατή και μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Απολύσεις, "εργασιακή εφεδρεία" - προθάλαμος της ανεργίας και υποχρηματοδότηση θα είναι σ' έναν τομέα που ανοίγει την πόρτα διάπλατα στο κρατικό εμπόριο της μεθαδόνης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ