ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παντοτινά κοντά μας

Είκοσι ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Μάνου Λοΐζου

Ηταν σαν σήμερα, πριν 21 χρόνια, όταν ο Μάνος Λοΐζος έφευγε πρόωρα και άδικα από τη ζωή, στην ακμή της δημιουργικότητάς του. Η πικρή είδηση, που έφτασε στην Αθήνα από τη Μόσχα όπου νοσηλευόταν, βύθισε στη θλίψη χιλιάδες ανθρώπους, που είχαν αγαπήσει τα τραγούδια του, που είχαν πορευτεί και ονειρευτεί με τις αξεπέραστες μελωδίες του. Ο Μ. Λοΐζος υπήρξε ταλαντούχος, πηγαίος δημιουργός. Κορυφαίος μελωδός. Αναμφισβήτητα ήταν μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις του νεοελληνικού τραγουδιού, το οποίο υπηρέτησε με πάθος, γνώση, μεράκι, ευαισθησία. Λάτρης του λυρισμού, δε ζήτησε από τη μουσική τίποτα άλλο, εκτός από την ψυχή της. Συνάμα, ο Μ. Λοΐζος υπήρξε ο ασυμβίβαστος κομμουνιστής καλλιτέχνης, που μοιράστηκε τις αγωνίες, τους αγώνες και τα οράματά του για έναν καλύτερο κόσμο. Η ιδεολογική του στράτευση, η ευαισθησία του σε ό,τι αφορά τους ταπεινούς και τους καταφρονεμένους, η αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους για ειρήνη, ισότητα, αξιοπρέπεια, βρήκαν καλλιτεχνική έκφραση σε πολλά έργα του.

Η φυσική απουσία του Μ. Λοΐζου σίγουρα στέρησε πολλά από το ελληνικό τραγούδι. Ομως, ο χρόνος δε στάθηκε ικανός να μειώσει την ανάγκη μας να ανατρέχουμε στο μοναδικής ομορφιάς έργο του. Απ' το «Δρόμο», το «Ακορντεόν» και τον «Τρίτο Παγκόσμιο», τα «Νέγρικα» και τις «Θαλασσογραφίες», μέχρι τα «Τα τραγούδια του δρόμου», «Τα τραγούδια μας», τα «Τραγούδια της Χαρούλας» και τόσες άλλες δημιουργίες του. Τα σπάνιας ομορφιάς τραγούδια του συνεχίζουν να συγκινούν, να συναρπάζουν, όχι μόνον παλιότερες γενιές, αλλά και πολλούς νέους ανθρώπους. Ο Μάνος είναι πάντα εδώ, μέσα από όλα αυτά που θυμίζουν τη δημιουργία και τη στάση ζωής του. Μέσα από τις δεκάδες μελωδίες του, που συνεχίζουν να κάνουν τις καρδιές να πάλλονται πιο δυνατά και να δίνουν μερτικό στο όνειρο, μέσα από τα τραγούδια του, που μένουν πάντα τα τραγούδια μας.

Η χαρτογραφία της Κύπρου

«Γλυκεία χώρα, Κύπρος, η Κύπρος στην ευρωπαϊκή χαρτογραφία, 15ος-19ος αιώνας», τιτλοφορείται η έκθεση χαρτογραφίας, που φιλοξενείται, από σήμερα και έως τις 19 του Οκτώβρη, στο Μουσείο Μπενάκη. Οι εκατό περίπου χάρτες που παρουσιάζονται, προέρχονται από τη σημαντική συλλογή της Κύπριας Σύλβιας Ιωάννου, η οποία αριθμεί περισσότερους από 250 χάρτες, πολυάριθμα σπάνια παλιά βιβλία και μοναδικά χειρόγραφα. Τα εκθέματα καλύπτουν την περίοδο τεσσάρων, κρίσιμων για την τύχη του νησιού, αιώνων.

Οπως σημειώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η έκθεση διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες και σκιαγραφεί, παράλληλα με την εξέλιξη της χαρτογραφίας, «την ιστορία της Κύπρου και τις μεταπτώσεις του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για το νησί της Αφροδίτης». Στην πρώτη ενότητα, για τη Φραγκοκρατία και Ενετοκρατία, εισάγει ένας σπανιότατος χάρτης, όπου διακρίνονται τα φραγκικά τείχη της Λευκωσίας. Ακολουθεί η απεικόνιση των οχυρώσεων που οικοδόμησαν οι Ενετοί για την αναχαίτιση των οθωμανών εισβολέων. Κεντρικό θέμα της δεύτερης ενότητας αποτελεί η αναγεννησιακή αναζήτηση, η οποία έλκει την καταγωγή της από τα πονήματα των αρχαίων γεωγράφων, ενώ η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει άτλαντες, οι περισσότεροι από τους οποίους βασίζονται στην απεικόνιση του Ενετού Τζιάκομο Φράνγκο. Στην τέταρτη ενότητα παρουσιάζεται ένα συγκεκριμένο είδος χαρτών, οι ναυτικοί χάρτες. Στην πέμπτη και τελευταία ενότητα εικονογραφείται δειγματοληπτικά η χαρτογραφική παραγωγή της εποχής του Διαφωτισμού.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το «Σπίτι της Κύπρου», συνοδεύεται από έναν αναλυτικό και πλούσια εικονογραφημένο (ελληνοαγγλικό) κατάλογο.

26ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Αρχισαν όλα τα τμήματα

"Ηφαίστιο" του Αρη Φατούρου
Ξεκίνησαν τη Δευτέρα, με το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα και το Διαγωνιστικό Σπουδαστικό, οι προβολές του 26ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Σήμερα, αρχίζει και το Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα για ταινίες μυθοπλασίας, ενώ χτες προβλήθηκαν και οι πρώτες ταινίες στα διαγωνιστικά τμήματα ταινιών ντοκιμαντέρ και στο τμήμα «Ελληνες του Κόσμου».

Σήμερα, στο Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα Μυθοπλασίας θα προβληθούν οι ταινίες: «Οι Φίλοι μου τα Διαστημάκια» του Δημήτρη Πατρίκιου, «Destroy all Brains!» του Δημήτρη Εμμανουηλίδη, «Το Σχήμα Μιας Σχέσης» της Ελίζας Πιερή, «Η Απόδραση της Βασίλισσας» του Πέτρου Χαραλάμπους, «Θρήνος» του Κύρου Παπαβασιλείου, «Other Side» του Χρήστου Παρλιάρου, «Τι Κολυμπάει Και Γελάει» της Εμμανουέλας Φραγκιαδάκη, «Τρικυμία» του Χρήστου Νικολέρη, «Χαραυγή» του Γιάννη Κατσάμπουλα, «Λου & Λένα» της Μαρίας Λάφη, «Ρεντ Σκάι» του Παναγιώτη Φαφούτη.

Αύριο, στο ίδιο τμήμα, θα προβληθούν: «Αριστείδης ο Αλόπεκας» του Αλέξη Αλεξίου, «O Bill, η Gates και η Βόλτα» της Μελπομένης Τσαρουχά, «Παραμυθάς» Siamak Etemandi, «Το Μεγάλο Χάπι» της Σεβαστιάνας Αναγνωστοπούλου, «Money Go Round» του Πέτρου Νούσια, «Paint it Black» του Νίκου Λερού, «Η Κούκλα» του Αλέξανδρου Κακαβά, «Πες μου Χρόνια Πολλά» του Νίκου Κρητικού, «Ο Τοίχος» του Διονύση Λυκιαρδόπουλου, «Ηφαίστειο» του Αρη Φατούρου, «Το ψυγείο» του Γιώργου Σιούγα, «Οι Μάγοι με τα Δώρα» του Αλέξανδρο Ποντικάκη.

Χτες ξεκίνησε και το πρόγραμμα «Europe in Shorts», με οκτώ σημαντικές πειραματικές ταινίες μικρού μήκους, που καλύπτουν την περίοδο των τελευταίων είκοσι πέντε ετών, από επτά ευρωπαϊκές χώρες. Τα Φεστιβάλ που συμμετέχουν στην επιλογή αυτού του προγράμματος, έχουν προτιμήσει ταινίες μικρού μήκους με λίγο ή καθόλου διάλογο, για να κάνουν το πρόγραμμα πιο προσιτό σε μεγαλύτερο ακροατήριο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συναυλιακές δράσεις

Στο «Κατράκειο» ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Στο «Κατράκειο» ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Πλημμυρισμένη από τραγούδια αγαπημένα και δυνατές συγκινήσεις θα είναι η σημερινή βραδιά στο «Κατράκειο», όπου δίνει συναυλία ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού» του Δήμου Νίκαιας, για την ενίσχυση του Θεραπευτικού Προγράμματος «Νόστος». Γιορτάζοντας τα τριάντα χρόνια του στη μουσική, ο Β. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει ξεχωριστές στιγμές της τριαντάχρονης μελωδικής του διαδρομής και κομμάτια του τελευταίου δίσκου του «Προσέχω Δυστυχώς». Τραγούδια, με την υπογραφή σημαντικών συνθετών, ποιητών και στιχουργών και την ερμηνευτική σφραγίδα της μοναδικής φωνής του. Μαζί του η Ελένη Πέττα.

  • Η Μαρινέλλα και ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδούν σήμερα και αύριο, στο θέατρο Λυκαβηττού. Τα έσοδα από τις συναυλίες θα διατεθούν για τη δημιουργία της Δεύτερης Ειδικής Μονάδας Νευρομυϊκών Παθήσεων.
  • Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι ερμηνεύει η Σαβίνα Γιαννάτου, σήμερα, στο «Θέατρο Πέτρας», στην Πετρούπολη. Συμμετέχει ο Τάσος Μυσιρλής.
  • Οι «Πυξ Λαξ» δίνουν σήμερα συναυλία, στο Αλσος Βεΐκου, στο Γαλάτσι.
  • Η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Γης) το αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο. Συμμετέχουν: Ελ. Τσαλιγοπούλου, Δ. Μπάσης, Γ. Μπέζος, Γ. Φέρτης, Κ. Ιγερινού, Θ. Αντωνιάδης.
Με έργα Π. Κούκου

Συναυλία - αφιέρωμα στον συνθέτη Περικλή Κούκο πραγματοποιείται, σήμερα (9 μ.μ.), στο Θέατρο Αναβρύτων του Δήμου Αμαρουσίου. Θα παρουσιαστούν τρία έργα του δημιουργού, που έχουν γνωρίσει πολλές εκτελέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχοντας αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Πρόκειται για το «Adagio για έγχορδα», τη «Σουίτα Κοντσερτάντε για πιάνο και έγχορδα» και το «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα». Και τα τρία έργα θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα «Feminarte» υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, με σολίστ την πιανίστα Ελενα Μουζάλα. Στο έργο «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα» θα συμμετέχει η Μαρία Φαραντούρη, ενώ τα μέρη του πιάνου θα ερμηνεύσει ο Θανάσης Αποστολόπουλος.

Ο Μεξικανός συγγραφέας Κάρλος Φουέντες έρχεται στην Αθήνα, προσκαλεσμένος του Ινστιτούτου «Θερβάντες», της μεξικανικής πρεσβείας και των εκδόσεων «Αγρα», «Θεμέλιο», «Καστανιώτη», «Ωκεανίδα», που έχουν κυκλοφορήσει μυθιστορήματά του. Ο Κ. Φουέντες αύριο (8.30μ.μ.) στη «Στοά του Βιβλίου» θα μιλήσει για τις τεράστιες γεωγραφικά δυνατότητες της ισπανικής γλώσσας, να επικοινωνεί με λαούς μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. Μεθαύριο (8.30μ.μ.) θα εγκαινιάσει στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20), την έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου - συγγραφέα Χουάν Ρούλφο, η οποία θα λειτουργεί μέχρι τις 15/10.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ