ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Περισσότερη δύναμη στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ

Επιστολή της ΚΕ του ΚΚΕ προς το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας και το ΚΚ Σουηδίας για το δημοψήφισμα για την ΟΝΕ και το Ευρώ

«Με την ευκαιρία της θετικής έκβασης του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στη χώρα σας για την ΟΝΕ και το κοινό νόμισμα, επιτρέψτε μας να σας απευθύνουμε τα συγχαρητήριά μας για τη συμβολή σας σε αυτή τη δύσκολη μάχη.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σουηδία είναι μία παραπέρα επιτυχία του αντι - ΕΕ κινήματος στη χώρα σας. Στέλνει ένα καθαρό μήνυμα πως οι εργαζόμενοι δεν είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τις οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις τους για χάρη του καπιταλιστικού κέρδους. Αποτελεί μια απόρριψη της πραγματικότητας των συνεχών ανατιμήσεων και της ένδειας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Ευρωζώνη, παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που χρησιμοποίησαν οι κυρίαρχες δυνάμεις για να επιβάλλουν τη θέλησή τους.

Η νίκη του "ΟΧΙ" μάς δίνει περισσότερη δύναμη και κουράγιο στον αγώνα μας ενάντια στην ΕΕ του κεφαλαίου, για μια Ευρώπη των ισότιμων σχέσεων, της ειρήνης και της συνεργασίας».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πιθανότητα πρόωρων εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κρίνει σε μερικές μέρες τη συμμετοχή του DEHAP στις εκλογές του Νοέμβρη του 2002 παράνομη, και άρα εγκρίνει την είσοδο στη Βουλή του κόμματος Ορθού Δρόμου, γεγονός που θα αφαιρέσει αρκετές από τις έδρες του «ισλαμοδημοκρατικού» κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ), η κυβέρνηση θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, δήλωσε χτες στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και κατά πολλούς πολιτικός ιθύνων νους του ΑΚ, Αμπντουλάχ Γκιούλ. Και αυτό διότι αν οι «ισλαμοδημοκράτες» χάσουν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτουν, δε θα βρίσκονται σε θέση να προχωρήσουν μονομερώς - όπως επιδιώκουν - σε μεταρρύθμιση του Συντάγματος, που αποτελεί το πολιτικό προϊόν της χούντας του Κενάν Εβρέν.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που αναμένεται στα τέλη Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτώβρη, αφορά στην τελική εκδίκαση της έφεσης του συνασπισμού DEHAP (του HADEP με το ΕΜΕΡ και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) κατά της ακύρωσης της συμμετοχής του στις εκλογές, με αφορμή τις «παρατυπίες» σε εκλογικά έγγραφά του.

Οι ανησυχούντες αναλυτές έχουν ήδη σπεύσει να επισημάνουν τους «κινδύνους» για το πρόγραμμα «ανάνηψης» του ΔΝΤ, την εφαρμογή του προγράμματος «μεταρρυθμίσεων» για την τουρκική εισδοχή στην ΕΕ και τη συμφωνία αποστολής τουρκικής δύναμης στο Ιράκ, που συνεχίζει να ζητεί ο Κόλιν Πάουελ. Αν ωστόσο το κόμμα Ορθού Δρόμου, το DYP της Τανσού Τσιλέρ την οποία έχει διαδεχτεί στην ηγεσία του ο διαβόητος Σεντάτ Μπουτσάκ (ο βουλευτής που βρισκόταν στο αυτοκίνητο-πέτρα του σκανδάλου του Σουσουρλούκ!), πάρει, πράγμα που διεκδικεί μετ' επιτάσεως, το ποσοστό που αναλογούσε στο DEHAP, ο Γκιούλ ξεκαθάρισε ότι «θα καταφύγουμε σε πρόωρες εκλογές και θα επιστρέψουμε (στη Βουλή) με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία». (Ο Γκιούλ δε μιλά εν κενώ: Δημοσκόπηση του οίκου Verso προ μερικών εβδομάδων προέβλεπε ότι το ΑΚ θα κέρδιζε τις εκλογές με 42,19% έναντι 34,28% που είχε πάρει τον περασμένο Νοέμβρη, αν επαναλαμβάνονταν σήμερα).

Το κατά πόσον η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πράγματι την πολιτική βούληση και δυνατότητα να αλλάξει το τουρκικό Σύνταγμα είναι βέβαια ένα μεγάλο ερώτημα, καθώς οι συντάκτες του, που δεν είναι άλλοι από τους Τούρκους στρατηγούς, και ο Πρόεδρος Νετζντέτ Αχμέτ Σεζέρ επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι δε θα πρέπει να θιγούν οι κεμαλικές αρχές και ότι πρέπει να προστατευτεί η χώρα «από διαμελισμό».

Είναι εξάλλου αναντίρρητο για τους περισσότερους αναλυτές το ότι οι ευρωμεταρρυθμίσεις μόνον κατ' όνομα εγκρίθηκαν, καθώς η διφορούμενη ερμηνεία των νόμων τις αφήνει στα χαρτιά. Λόγος είναι, και πάλι, οι αντιρρήσεις των στρατηγών όσον αφορά στην παραχώρηση «ελευθεριών» στους Κούρδους...

ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Διασυνδέουν «επίσημα» τη ΛΔ Κορέας με το εμπόριο ναρκωτικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η έκθεση του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους, που εμπλέκει τις αρχές διαφόρων χωρών στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και αποστέλλεται ετησίως προς το Κογκρέσο είχε αυτή τη φορά μια «πρωτοτυπία». Στη λίστα των άνω των 30 χωρών (Γουατεμάλα, Αϊτή, κλπ.) που «είθισται» να «διασυνδέονται» με το λαθρεμπόριο και τη διακίνηση ναρκωτικών συμπεριελήφθη - για πρώτη φορά - και η ΛΔ Κορέας...

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, ο Πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους «κατέγραψε το εντεινόμενο ενδιαφέρον του για τη διακίνηση ηρωίνης και μεθαμφεταμίνης και εξέφρασε την πρόθεσή του οι ΗΠΑ να εντείνουν τις προσπάθειες, ώστε να σταματήσει η ανάμειξη της ΛΔ Κορέας στην παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών»...Υποστήριξε πως η προεδρική έκθεση περί ναρκωτικών αναφέρει πληροφορίες για «καλλιέργεια οπιούχας παπαρούνας στη Βόρεια Κορέα, αλλά είναι λίγες αξιόπιστες πληροφορίες για το μέγεθος της παραγωγής οπίου». Ο Μακλίλαν δε διευκρίνισε εάν η προεδρική «αναφορά» μεθερμηνεύεται σε επικείμενες κυρώσεις....

Εμμέσως, ο Ανταμ Ερέλι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το υπαινίχθηκε. Εξέφρασε επιφυλάξεις εάν οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν έως το τέλος του χρόνου την αποστολή περαιτέρω 66.000 μετρικών τόνων τροφίμων στο πλαίσιο διεθνών υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει έναντι της ΛΔ Κορέας....

«Πάτριοτ» τελευταίας γενιάς...

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι σε βάσεις της Ν.Κορέας ανακοίνωσαν πως οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τα συστήματα αεράμυνας στη Ν.Κορέα «για να αντιμετωπίζουν καλύτερα πυραυλικές απειλές απ' το εξωτερικό της ΛΔ Κορέας συμπεριλαμβανομένης» με τελευταίας «γενιάς» αντιβαλλιστικά συστήματα «Πάτριοτ». Ο εκσυγχρονισμός των αντιπυραυλικών συστημάτων σε βάσεις των ΗΠΑ στη Ν.Κορέα είναι ένα μικρό μέρος του γενικότερου προγράμματος αναδιάρθρωσης που θα ολοκληρωθεί το 2006 με κόστος 11 δισ. δολαρίων...

ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Επιφυλάξεις προκαλούν τα περί κλωνοποίησης ανθρώπου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.- Σκοπός του πειράματος διασταύρωσης γενετικού υλικού ανθρώπου και αγελάδας, που ανακοίνωσε προχτές στο Λονδίνο ο ειδικός επί θεμάτων γονιμότητας Δρ. Π. Ζαβός, «δεν ήταν η γέννηση χίμαιρας, αλλά η τελειοποίηση της μεθόδου κλωνοποίησης ανθρώπου χωρίς τα ηθικά προβλήματα χρησιμοποίησης ανθρωπίνων ωαρίων». Αυτό ισχυρίστηκε ο ίδιος, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στην Κύπρο, υποστηρίζοντας πως δεν προτίθεται «να δημιουργήσει τέρατα»...

Μιλώντας τη Δευτέρα σε συνάντηση ειδικών στο Λονδίνο, είπε, μεταξύ άλλων, πως δημιούργησε κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο στις αρχές του χρόνου, χρησιμοποιώντας τα κύτταρα δότριας μέσα στον αδειανό πυρήνα ωαρίου αγελάδας. Ακολούθως, το έμβρυο οκτώ ημερών καταψύχτηκε, ενώ τον Ιούλιο μετεμφυτεύτηκε σε εθελόντρια. Σύντομα, όμως, «παρουσιάστηκαν επιπλοκές» και η ομάδα του αναγκάστηκε να διακόψει την κύηση. Ο ίδιος δε θέλησε να αναφερθεί αναλυτικώς σε τι ακριβώς συνίσταντο αυτές οι «επιπλοκές» (άραγε, τερατογένεση ή σοβαρά προβλήματα στην εγκυμονούσα;).

Ο Δρ. Ζαβός επανέλαβε χτες πως το αμφιλεγόμενο εγχείρημά του δε διαδραματίζεται «σε ΗΠΑ, ΕΕ ή όπου αλλού έχει απαγορευτεί διά νόμου η κλωνοποίηση ανθρώπου». Πάντως, οι ανακοινώσεις του για μία ακόμη φορά έτυχαν της σφοδρής επιφύλαξης γενετιστών σε άλλα μέρη της υφηλίου που αμφιβάλλουν (εάν δεν αρνούνται...) τα όσα ισχυρίζεται πως έχει έως τώρα πετύχει, καθώς θεωρούν ελαχιστότατες τις πιθανότητες να επιτευχθεί - μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον... - η αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους διά της τεχνολογίας της κλωνοποίησης.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Ενταλμα σύλληψης υπόπτου

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι έχει αναγνωριστεί ο άνδρας που εικάζεται ότι είναι ο δολοφόνος της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών, Ανα Λιντ.

«Εχουμε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για έναν άνδρα», δήλωσε στον Τύπο η εκπρόσωπος της Αστυνομίας και πρόσθεσε «έχουμε σοβαρούς λόγους για να τον θεωρούμε ύποπτο». Παράλληλα, άλλος αξιωματούχος της Αστυνομίας της Στοκχόλμης επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι αρχές έχουν στα χέρια τους το όνομα του καταζητούμενου. Πάντως, ο ύποπτος μέχρι χτες δεν είχε συλληφθεί, ενώ αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι ο άνθρωπος αυτός ενδέχεται να μην είναι τελικά ο δράστης. Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εξπρέσεν» ο δράστης είναι άνδρας 35 ετών που ανήκει στην ακροδεξιά και τον οποίο είχαν μαγνητοσκοπήσει οι κάμερες του πολυκαταστήματος, στο οποίο δολοφονήθηκε η υπουργός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ