ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ισων αποστάσεων» ψήφισμα απαιτούν οι ΗΠΑ

Πολύωρη και περιπετειώδης αναμενόταν η συζήτηση του σχεδίου απόφασης που κατέθεσαν οι αραβικές χώρες για την καταδίκη της ισραηλινής απόφασης «απομάκρυνσης» του Αραφάτ, καθώς η Ουάσιγκτον δυσφορούσε από το «μονόπλευρο σε βάρος του Ισραήλ» περιεχόμενο της πρότασης

Δεν έχει σταματήσει ο ισραηλινός στρατός να σπέρνει την καταστροφή

Associated Press

Δεν έχει σταματήσει ο ισραηλινός στρατός να σπέρνει την καταστροφή
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Κατατέθηκε, χτες το απόγευμα, μετά από πολύωρες συνομιλίες και ολονύκτιες επαφές κεκλεισμένων των θυρών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας το ψήφισμα που συνέταξαν οι αραβικές χώρες και οι χώρες - μέλη του κινήματος των αδεσμεύτων κατά της ισραηλινής απόφασης «απομάκρυνσης» του Γιάσερ Αραφάτ. Η συζήτηση δεν αναμενόταν να λήξει πριν από τα ξημερώματα, καθώς οι ΗΠΑ διατύπωσαν τη δυσφορία τους για το περιεχόμενο του σχεδίου απόφασης και άφησαν να αιωρείται η πιθανότητα άσκησης βέτο.

«Το Ισραήλ, η δύναμη κατοχής, καλείται να ανακαλέσει την απόφαση εκδίωξης του Γιάσερ Αραφάτ και να σταματήσει να απειλεί την ασφάλειά του». Αυτό αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο σχεδίου απόφασης που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι αραβικές χώρες. Ωρες πριν από την κατάθεση του σχεδίου, ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε, δήλωνε, κεκλεισμένων των θυρών, ότι «δεν μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια πρόταση», χαρακτηρίζοντάς την ελλιπή, αφού δεν καταδικάζει τις «παλαιστινιακές τρομοκρατικές επιθέσεις» και είναι «μονόπλευρη» σε βάρος του Ισραήλ.

Σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής, τουλάχιστον, να αποφευχθεί η άσκηση βέτο εκ μέρους των ΗΠΑ, έγιναν ορισμένες προσθέσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο κείμενο του ψηφίσματος προστέθηκε η φράση ότι «καταδικάζονται οι δολοφονίες ακριβείας και οι επιθέσεις αυτοκτονίας, που προκαλούν μεγάλες απώλειες ανάμεσα στους πολίτες».

Παρά τις τροποποιήσεις αυτές, δεν ήταν βέβαιο ότι οι ΗΠΑ δε θα ασκήσουν βέτο, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται στην καλύτερη περίπτωση η αποχή τους από την ψηφοφορία. Αμερικανοί διπλωμάτες δήλωναν ότι χρειάζεται «πολλή συζήτηση ακόμη», όμως Αραβες συνάδελφοί τους τόνιζαν ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω υποχωρήσεων». Αλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, πάντως, όπως η Γαλλία, δήλωναν ικανοποίηση από το περιεχόμενο του ψηφίσματος ως έχει.

Οικονομικές περικοπές και σκληρή γλώσσα από τους Αραβες

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωνε, χτες, ότι ο Λευκός Οίκος θα περικόψει την έκτακτη οικονομική βοήθεια, σε μορφή δανείου, ύψους 9 δισ. δολαρίων που θα χορηγήσει στο Ισραήλ, αφαιρώντας τα χρήματα που προορίζονται για εποικισμούς και για την ανέγερση του τείχους. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά και δε διαψεύστηκε επισήμως. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, πάντως, που είχε, χτες, συναντήσεις με Παλαιστινίους και Ισραηλινούς οικονομικούς αξιωματούχους, δε σχολίασε καθόλου το θέμα.

Λίγο νωρίτερα, ο Αραβικός Σύνδεσμος, σε έκτακτη συνεδρίασή του, καλούσε τον ΟΗΕ «να αναλάβει δραστικά μέτρα για να αποτρέψει την υλοποίηση της ισραηλινής απόφασης και να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό που αντιμετωπίζει την οργανωμένη τρομοκρατία ενός κράτους - μέλους του ΟΗΕ, το οποίο αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Οργανισμού». Ο ΓΓ του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ζήτησε, χτες, από τις ΗΠΑ «να επανέλθουν στο ρόλο του τίμιου εγγυητή», εκτιμώντας ότι η απουσία ακριβώς ενός τίμιου εγγυητή είναι από τους βασικούς λόγους που ενθάρρυναν το Ισραήλ να υιοθετεί ακραίες θέσεις. Ο Μούσα προειδοποίησε ότι «οι αραβικές χώρες δεν μπορούν να αποδεχτούν την ισραηλινή δικτατορία, ούτε αυτοί είναι τόσο αδύναμοι ούτε το Ισραήλ τόσο δυνατό» και τόνισε ότι αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αυτές τις αποφάσεις, θα διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις του με όσες αραβικές χώρες τις διατηρούν.

Επιμένει το Ισραήλ

Μια «συνολική εκεχειρία επ' αόριστον» πρότεινε στην ισραηλινή ηγεσία, μιλώντας στα εβραϊκά στο ισραηλινό ραδιόφωνο, ο σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφαλείας του Γιάσερ Αραφάτ, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ. Ο Ραγιούμπ τόνισε ότι η Π. Αρχή «μπορεί να εγγυηθεί τη συμμόρφωση όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, αρκεί η ισραηλινή ηγεσία να μην επαναλάβει τις προκλήσεις που οδήγησαν στην κατάρρευση της προηγούμενης εκεχειρίας και να τερματίσει τις επιθέσεις και τον αποκλεισμό και σταδιακά τους εποικισμούς και την ανέγερση του τείχους».

Την πρόταση έσπευσε να απορρίψει ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, τονίζοντας ότι το Ισραήλ «δεν πρόκειται να εξαπατηθεί και πάλι από τέτοιες υποσχέσεις». Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός παρέμενε σε κατάσταση επιφυλακής και εξαπέλυσε νέα επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Χεβρώνα και στη γειτονική Ντούρα, όπου σκοτώθηκε ένας μαχητής της Τζιχάντ, σε ανταλλαγή πυρών.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Εκδήλωση αλληλεγγύης

Εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου, αύριο Πέμπτη 18/9 στις 8 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας.

Σωματεία για Παλαιστίνη

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στο λαό της Παλαιστίνης εκφράζουν η μία μετά την άλλη συνδικαλιστικές οργανώσεις με ανακοινώσεις τους.

Την απόφαση του Ισραήλ να απελάσει τον ηγέτη του παλαιστινιακού λαού Γιάσερ Αραφάτ καταδικάζει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Μετάλλου και καλεί όλα τα σωματεία - μέλη της και τους χιλιάδες μεταλλεργάτες να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Την αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης εκφράζει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηλείας τονίζοντας, ότι ο λαός του Πύργου και η νεολαία πρέπει να δώσει τη δικιά του μαχητική και αγωνιστική απάντηση ενάντια στη νέα τάξη των ιμπεριαλιστών.

ΕΕΔΥΕ
Ολοι στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Πέμπτη, 25 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί το λαό του λεκανοπεδίου Αττικής να πάρει μέρος στην εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό, που διοργανώνει την Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην εκδήλωση -που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά την απόφαση της κυβέρνησης Σαρόν να απελάσει τον Γιάσερ Αραφάτ κατά την κρίση της, σε χρόνο που θα επιλέξει η ίδια- θα χαιρετίσουν ο πρέσβης της παλαιστινιακής αρχής στην Ελλάδα Αμπντάλα Αμπντάλα και εκπρόσωπος της ΕΕΔΥΕ.

Σε ανακοίνωση κάλεσμά του, το γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ επισημαίνει: «Σχεδόν 3 χρόνια από τη Νέα Ιντιφάντα του παλαιστινιακού λαού, οι εγκληματικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά αθώων Παλαιστινίων και η καταστροφή ολόκληρων παλαιστινιακών οικισμών συνεχίζεται. Οι δραματικές αυτές εξελίξεις στο Ιράκ και στα παλαιστινιακά εδάφη επιβεβαιώνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ότι ειρήνη με καθεστώς κατοχής δεν μπορεί να υπάρξει».

Ο ισραηλινός στρατός, τονίζεται αμέσως μετά στην ανακοίνωση, «δρα υπό καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας, με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ». Η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζεται στο κείμενο, «τηρεί απόλυτη σιγή για τις τραγικές εξελίξεις αποδεχόμενη τη συνενοχή της και την πλήρη υποταγή της στα κελεύσματα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων εταίρων».

Ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά, κάθε συνοικίας, μετά και μπροστά από αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις οφείλει μαζικά να συμμετέχει στην εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό, τονίζουν οι διοργανωτές.

«Να μην υπάρξει πολιτική λύση επιδιώκει η κυβέρνηση Σαρόν»

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ

«Η απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου για απομάκρυνση του Γιάσερ Αραφάτ, Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, είναι πράξη πολιτικής τρέλας και αποδεικνύει τη χρεοκοπία του σλόγκαν "ο ισραηλινός στρατός θα νικήσει"». Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ, η οποία καταδικάζει απερίφραστα την ισραηλινή κυβερνητική απόφαση εκτιμώντας ότι πρόκειται για «ξεκάθαρη πρόκληση με στόχο την καταστροφή κάθε ελπίδας για πολιτική επίλυση, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται η αποχώρηση από όλα τα κατεχόμενα εδάφη, η διάλυση των εποικισμών, η δημιουργία ανεξάρτητου βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και για τα δύο, και εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες».

Η ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση Σαρόν «προωθώντας την απομάκρυνση Αραφάτ» αποπειράται, παραλλήλως, να διευκολύνει την αποδοχή εκ μέρους του ισραηλινού λαού «των καταστροφικών οικονομικών της σχεδίων, της αύξησης της ανεργίας, της φτώχειας και της πείνας, αλλά και τον κλυδωνισμό των δημοκρατικών και κοινωνικών ελευθεριών μέσα στο ίδιο το Ισραήλ». Το ΚΚ Ισραήλ καλεί όλες τις ισραηλινές και αραβικές φιλειρηνικές δυνάμεις να παλέψουν για την παρεμπόδιση της υλοποίησης της ισραηλινής κυβερνητικής απόφασης, για τον ολοκληρωτικό τερματισμό της κατοχής και των αγριοτήτων που προέρχονται από αυτήν και για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ