ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΡΟΣ - ΦΡΙΚΗ ΓΙΑ 38 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Τους «ανακάλυψαν» μετά από μια «οδύσσεια» και την απώλεια ενός 5χρονου παιδιού

Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες με τα παιδιά τους σε νησίδα του Εβρου
Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες με τα παιδιά τους σε νησίδα του Εβρου
Μετά από μια βδομάδα δραματικών εκκλήσεων, τελικά εντοπίστηκαν και διασώθηκαν οι 38 πρόσφυγες (35 Σύροι και 3 Παλαιστίνιοι) που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα στον Εβρο, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η πολυήμερη τραγωδία των προσφύγων ήρθε να αποκαλύψει τη φρίκη της εγκληματικής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων, της εργαλειοποίησης των κατατρεγμένων στα γεωπολιτικά παζάρια, της Frontex, του εγκλωβισμού και των επαναπροωθήσεων.

Οι 38 πρόσφυγες εντοπίστηκαν τη Δευτέρα και μεταφέρθηκαν σε φυλάκιο πρώτης υποδοχής, όπου πραγματοποιήθηκαν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησής τους. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Φυλακίου. Πρόκειται για 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Επιβεβαιώθηκε επίσης ο θάνατος του 5χρονου κοριτσιού, που αναδείχθηκε με δραματικό τρόπο από την αρχή (9/8) αλλά και τις επόμενες μέρες, καθώς η οικογένειά της προσπαθούσε να διατηρήσει δροσερό το νεκρό σώμα της κρατώντας το μέσα στο νερό, προκειμένου να το θάψει κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες.

Ο καθυστερημένος εντοπισμός των ξεριζωμένων, και τα όσα ήρθαν στο φως ότι προηγήθηκαν, ενισχύουν την πεποίθηση για άθλιο «κρυφτούλι» των ελληνικών και τουρκικών αρχών. Και παράλληλα επιβεβαιώνουν την τραγωδία των προσφύγων, οι οποίοι πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή τις πολιτικές που τους οδηγούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά και εκείνες που τους εγκλωβίζουν και τους παρεμποδίζουν να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Τις προηγούμενες μέρες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και άλλες οργανώσεις του λαϊκού κινήματος είχαν απαιτήσει από την κυβέρνηση να παράσχει βοήθεια στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

Να ξεπλύνει τις ευθύνες της προσπαθεί η κυβέρνηση

Στο ΚΥΤ Φυλακίου μετέβη χτες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος επιβεβαίωσε τον θάνατο της 5χρονης. Οπως είπε, «από τις καταθέσεις προκύπτει πως ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος, και αυτό είναι δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου, ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά της».

Προσπαθώντας να απαντήσει στο τι έγινε τις προηγούμενες μέρες, όταν η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι οι αρμόδιες αρχές ερεύνησαν και δεν εντόπισαν κανέναν πρόσφυγα επί ελληνικού εδάφους, ο υπουργός έριξε όλη την ευθύνη στην τουρκική κυβέρνηση: «Από τις καταθέσεις τους (σ.σ. των προσφύγων) ήρθαν στην τουρκική όχθη του ποταμού και σπρώχτηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές αρχές. Επισήμως οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας και δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει, από το Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα, η τουρκική χωροφυλακή τούς έφερε στην όχθη του Εβρου και με απειλή χρήσης βίας τούς πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα».

Είπε επίσης ότι οι πρόσφυγες «κατά δήλωσή τους για πρώτη φορά εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14 Αυγούστου. Κρύφτηκαν για μία μέρα, μετά έστειλαν το στίγμα τους. Οταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές αρχές, κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε στο φυλάκιο και παρείχαμε ιατρική περίθαλψη. Είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους».

Επανέλαβε, τέλος, ότι «αυτή η νησίδα είναι εκτός των ορίων της ελληνικής επικράτειας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που πληρούνται από το Πρωτόκολλο του 1926, της Αθήνας, το οποίο καθόρισε τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον Εβρο».

Σύμφωνα με την αστυνομία, το συγκεκριμένο σημείο όπου βρέθηκαν οι πρόσφυγες «είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών».

Μία μέρα νωρίτερα η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι «έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία. Ταυτόχρονα, δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας».

Στην ίδια ρότα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, μιλώντας για «παράτυπους μετανάστες» είπε ότι «το περιστατικό στον Εβρο αποδεικνύει πόσο ιδιαίτερα σύνθετη και δύσκολη είναι η αποστολή της ελληνικής αστυνομίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία», και πρόσθεσε: «Οι αστυνομικοί μας μαζί με τον ελληνικό στρατό, φρουροί των συνόρων, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με επιχειρήσεις παράνομης διακίνησης παράτυπων μεταναστών από κυκλώματα και τη γειτονική Τουρκία». Αναφέρθηκε ακόμα σε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και είπε ότι η κυβέρνηση «προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ταυτόχρονα προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές. Αξίζει τον σεβασμό και τη στήριξη όλων και όχι τις πρωτοφανείς συκοφαντικές επιθέσεις που δέχτηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και διάφορους άλλους τις τελευταίες ημέρες». Ο ψευτοκαβγάς με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν μπορεί να κρύψει ότι και οι δυο τους έχουν βάλει την υπογραφή τους στην απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει και διαμορφώνει το έδαφος για την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών. Ετσι, δεν τηρούνται ούτε οι πιο βασικές συνθήκες για την αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας για κατατρεγμένους που αγωνιούν να ξεφύγουν από τη δίνη των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, ενώ η χώρα μας γεμίζει με υπερδομές - φυλακές της ΕΕ για τον εγκλεισμό βασανισμένων ανθρώπων.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα στο άσυλο

Ανακοίνωση για τους εγκλωβισμένους του Εβρου

Με ανακοίνωσή του στις 14 Αυγούστου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στον Εβρο σημείωνε:

«Η λέξη βαρβαρότητα δεν αρκεί για να περιγράψει κανείς τη φρίκη. Στην εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης γίνεται συζήτηση για ένα άταφο νεκρό παιδί, που πέθανε από τσίμπημα σκορπιού, "πλεούμενα" πτώματα στο Αιγαίο, δεκάδες ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο ζωής... Ανθρωποι - αριθμοί στον αιματηρό κατάλογο, που προκαλεί η εγκληματική πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων, η πολιτική των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και της εργαλειοποίησης των κατατρεγμένων στα γεωπολιτικά παζάρια, της Frontex, του εγκλωβισμού και των επαναπροωθήσεων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για αυτές τις τραγωδίες είναι τεράστιες και δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις κυνικές και επικίνδυνες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Ν. Μηταράκη, που για άλλη μια φορά προσπαθεί να τις αποποιηθεί στο όνομα της δράσης των διακινητών.

Οφείλει να δώσει άμεση λύση για να σωθούν οι ζωές των ξεριζωμένων προσφύγων, που βρίσκονται εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Εβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Να τους δοθεί άμεσα κάθε αναγκαία ιατροφαρμακευτική βοήθεια.

Απαιτούμε να καταργηθεί εδώ και τώρα η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Η οργή του ελληνικού λαού να γίνει δύναμη αλληλεγγύης και πάλης ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, που καταδυναστεύει τις ζωές των ανθρώπων και σκορπά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους και προσφυγιά».

Αποκαλύπτεται για πολλοστή φορά η χρεοκοπία της πολιτικής της ΕΕ στο Προσφυγικό

Σε νέο σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 16 Αυγούστου, μετά την ανακάλυψη των κατατρεγμένων σημειώνει:

«Η φρίκη που έζησαν δεκάδες πρόσφυγες στον Εβρο, η απώλεια της ζωής ενός ακόμα μικρού παιδιού, όπως και το άθλιο "κρυφτούλι" της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης για τη διάσωση των κατατρεγμένων ανθρώπων, αποκαλύπτει για πολλοστή φορά τη χρεοκοπία της επικίνδυνης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, συνολικά της πολιτικής της ΕΕ στο Προσφυγικό, την οποία η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα αφήνουν στο απυρόβλητο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ