ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «E-FOOD» ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η διαμαρτυρία για τα «ατυχήματα» των διανομέων

Στις 2 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

INTIME NEWS

Σε παράσταση διαμαρτυρίας για τα «ατυχήματα», που έχουν οδηγήσει συναδέλφους τους σε βαρύ τραυματισμό ή ακόμα και στον θάνατο, καλεί το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής σήμερα Τετάρτη, στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Το Σωματείο καταγγέλλει την έλλειψη μέτρων προστασίας και τους κινδύνους που μεγαλώνουν για τους διανομείς από την επέκταση του εργασιακού «μοντέλου» του «συνεργάτη», με αφορμή το τελευταίο θανατηφόρο «ατύχημα» διανομέα στις 27 Ιούλη.

Το Σωματείο αναφέρεται μεταξύ άλλων στις συνθήκες εντατικοποίησης που αντιμετωπίζουν οι διανομείς. Κατά τη διάρκεια της βάρδιάς τους, η εφαρμογή «χτυπά ασταμάτητα με ήχο που προσομοιάζει με αντίστροφη μέτρηση ωρολογιακής βόμβας», με αποτέλεσμα να τους αποσπά την προσοχή ενώ οδηγούν «σε εξοντωτικές αποστάσεις που απαιτούν πλοήγηση παράλληλα».

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «οι ατέλειωτες ηχητικές παρενοχλήσεις είναι στο σύνολό τους αχρείαστες και ο μόνος λόγος ύπαρξης είναι να διατηρούνται οι διανομείς σε "εγρήγορση"». Παράλληλα, η εταιρεία «έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικά στρεσογόνο περιβάλλον μέσα από κρυφές και φανερές αξιολογήσεις».

Αντί για κατάλληλα ΜΑΠ χορηγεί «κράνη παντελώς ακατάλληλα», αδιαφορεί για την υποχρέωσή της να εκπονήσει και να διαθέσει στους εργαζόμενους μελέτη επαγγελματικού κινδύνου και αρνείται κάθε διάλογο μαζί τους για τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλειά τους.

«Και φυσικά έχει άξιους συμπαραστάτες τα υπουργεία Εργασίας και Υποδομών που τρία χρόνια μπλοκάρουν την έκδοση κοινής ΚΥΑ για την περιγραφή των κατάλληλων ΜΑΠ. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ΣΕΠΕ, με τους ανύπαρκτους ελέγχους σε ένα τόσο επικίνδυνο επάγγελμα», προσθέτει το Σωματείο.

Το Σωματείο υπενθυμίζει την πρόβλεψη του νόμου Χατζηδάκη για το μοντέλο της «freelance» εργασίας και προειδοποιεί πως έχει ανοίξει ο δρόμος για «νέου τύπου "γαλέρες"». Οπως καταγγέλλει, στο έδαφος του «freelancing» έχουν ξεφυτρώσει «κρυφοί ή φανεροί εργολάβοι που επινοικιάζουν την εφαρμογή σε οικονομικούς μετανάστες», με τους τελευταίους να δουλεύουν με «μαύρη εργασία» και 12ωρες βάρδιες. «Κανείς πραγματικά δεν γνωρίζει ποιος εργάζεται, διότι επικρατεί η ομερτά», σημειώνει.

Μάλιστα, το Σωματείο καλεί την εταιρεία και το ΣΕΠΕ να δώσουν απαντήσεις όσον αφορά την ταυτότητα του διανομέα που σκοτώθηκε στις 27 Ιούλη, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το «ατύχημα» που κόστισε τη ζωή του και τη σχέση εργασίας του.

Με τη σημερινή τους κινητοποίηση οι εργαζόμενοι διανομείς απαιτούν: Αμεση έκδοση της ΚΥΑ για τα ΜΑΠ από τα υπουργεία Εργασίας και Υποδομών. Ελεγχο της «e-food» από τον ΣΕΠΕ για τα όλα τα εργατικά «ατυχήματα» και τη μαύρη εργασία στις πλατφόρμες. Ενταξη του επαγγέλματος οδηγού δικύκλου στα βαρέα και ανθυγιεινά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «DOMES AULUS ZANTE» - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Παρακαταθήκη ο αγώνας τους, συνεχίζουν με ψηλά το κεφάλι

Χαιρετίζουν όλους όσοι συμπαραστάθηκαν | Απεργία σε όλα τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας αύριο Πέμπτη

«Με ψηλά το κεφάλι συνεχίζουμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Domes Aulus Zante» (πρώην «Zante Beach»), μετά την πρόσφατη στάση εργασίας και τη δέσμευση της εργοδοσίας για άμεση καταβολή και αναγνώριση όλων των απλήρωτων υπερωριών, αναγνώριση των ετών προϋπηρεσίας για όλους (που αφορά και τους νέους εργαζομένους, στους οποίους θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία για κάθε επόμενο έτος, που είχε παγώσει από το 2012), να δοθούν άμεσα τα αντίγραφα των Συμβάσεων και των προσλήψεων, να μπει σε κάθε πόστο κουτί πρώτων βοηθειών και να οριστεί υπεύθυνος ανά βάρδια για την παροχή τους.

«Με την αποφασιστικότητά μας θέσαμε στην εργοδοσία το αίτημα για υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις 10%. Δεν υποχωρούμε από αυτό το αίτημα. Από κοινού με τους συναδέλφους μας στα υπόλοιπα ξενοδοχεία συντονίζουμε και συνεχίζουμε τον αγώνα με όλες τις μορφές», τονίζει η Επιτροπή και επισημαίνει για τη σημασία του αγώνα που δόθηκε: «Το πιο σημαντικό που κερδίσαμε είναι ότι καταλάβαμε τη δύναμη που έχουμε όταν είμαστε ενωμένοι, ένας για όλους και όλοι για έναν. Αυτό το κατάλαβε και η εργοδοσία. Γι' αυτό προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν. Θα μας βρουν όμως απέναντί τους, όλους μαζί ενωμένους».

Αφού επισημαίνουν ότι τώρα «ξέρουμε τα δικαιώματά μας και πώς να τα παλεύουμε», χαιρετίζουν όλους όσοι συμμετείχαν στην μεγάλη μάχη, όσους συμπαραστάθηκαν, όσους «πάλεψαν μέχρι τελευταία στιγμή με εκβιασμούς και απειλές αλλά μπήκαν για δουλειά, είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη φορά θα είναι με τους πολλούς στον αγώνα», σημειώνοντας πως η κινητοποίηση ξεπέρασε τη Ζάκυνθο, «χαιρετίστηκε και στηρίχτηκε από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), χαιρέτισαν και στήριξαν τον αγώνα μας τα Εργατικά Κέντρα και τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Σάμου κ.ά.».

Ο αγώνας δεν τελειώνει, τονίζει η Επιτροπή και προσθέτει: «Στις ειρωνείες, στις απειλές και στις προσπάθειες τρομοκρατίας από διάφορους "καλοθελητές" - εκπροσώπους της εταιρείας απέναντι στους συναδέλφους που απέργησαν, είμαστε όλοι μαζί. Το ξενοδοχείο το δουλεύουν και τα προηγούμενα χρόνια και φέτος και τα επόμενα οι εργαζόμενοι. Δεν δεχόμαστε το "σπάσιμο" με τις ανακοινώσεις τα μεσάνυχτα ότι την άλλη μέρα το πρωί δουλεύεις».

Απαιτεί οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν το πρόγραμμα της επόμενης βδομάδας από την προηγούμενη, προσθέτοντας: «Ομπρέλα μας και προστασία μας ο ένας για τον άλλο είναι το σωματείο μας, εμείς οι ίδιοι. Παλεύουμε για τους εαυτούς μας και τους συναδέλφους μας. Ενωμένοι δεν θα αγγίξουν κανέναν μας. Καταγγέλλουμε κάθε περίπτωση απαράδεκτης συμπεριφοράς στην επιτροπή του σωματείου μας, στο σωματείο, στο Εργατικό Κέντρο».

Τέλος, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους στη «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη, καλώντας σε συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τη στήριξη του αγώνα τους.

Παγκερκυραϊκή απεργία την Πέμπτη

Με 24ωρη απεργία απάντησαν την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Capo di Corfu» στην Κέρκυρα, αντιδρώντας στους εξουθενωτικούς ρυθμούς δουλειάς, στον αυταρχισμό της εργοδοσίας και στους μισθούς πείνας, απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι στις ξενοδοχειακές μονάδες, το κλαδικό τους Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά τους σωματεία οργάνωσαν με επιτυχία μια σειρά κινητοποιήσεις, 24ωρες και 48ωρες απεργίες, στάσεις εργασίας, διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις.

Οι αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες συνεχίζονται για την υπογραφή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις, ανθρώπινα ωράρια, ρεπό και διαλείμματα, προσλήψεις για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, αύριο Πέμπτη προχωρούν σε παγκερκυραϊκή απεργία και συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στο Εθνικό Στάδιο.

«Συνεχίζουμε δυναμώνοντας την οργάνωσή μας και προετοιμάζουμε τη μεγάλη παγκερκυραϊκή απεργία», σημειώνει και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

«PRAKTIKER» - ΠΑΤΡΑ
Δεν θα περάσει η απόλυση συνδικαλιστή!

Αντιδράσεις από σωματεία της περιοχής για τη δίωξη του γραμματέα του σωματείου «Praktiker» στο παράρτημα της Πάτρας

Την πρόσφατη, παράνομη και εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή από τα «Praktiker» της Πάτρας καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η επιτυχία των κινητοποιήσεων, το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από τον λαό της Πάτρας αλλά και από πελάτες της εταιρείας ενόχλησε την εργοδοσία, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να πάψουν οι αντιδράσεις. Οι εργαζόμενοι όμως δεν θα τους κάνουμε την χάρη», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του.

Η επιχείρηση απέλυσε, μέσα στο κατακαλόκαιρο, τον γραμματέα του σωματείου «Praktiker» στο παράρτημα της Πάτρας και ταμία του κλαδικού Σωματείου, πρωτοπόρο στους αγώνες απέναντι στις απολύσεις και στην αντεργατική πολιτική της εταιρείας. Ο συνδικαλιστής αντιστάθηκε το προηγούμενο διάστημα, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του, στην πρακτική της εταιρείας να απολύει έμπειρο προσωπικό με πάνω από 15 χρόνια στη δουλειά και κατοχυρωμένα δικαιώματα, για να τους αντικαταστήσει με νέους, με δικαιώματα - «λάστιχο».

Το Σωματείο σημειώνει ότι η αποφασιστική στάση των εργαζομένων, μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, έδωσε βροντερή απάντηση στην εργοδοσία με τις δύο 24ωρες απεργίες στις 28 Μάη και 25 Ιούνη, επισημαίνοντας: «Για εμάς κάθε απόλυση, ιδιαίτερα πρωτοπόρων συναδέλφων που υπερασπίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα, είναι αιτία πολέμου. Το κλαδικό μας σωματείο βρίσκεται στο πλευρό του συναδέλφου και δεν θα αφήσει να περάσει η τρομοκρατία και η παρακώλυση της συνδικαλιστικής δράσης».

Ξεκαθαρίζοντας στην εργοδοσία ότι δεν θα ξεμπερδέψει έτσι εύκολα με τους συνδικαλιστές και τα σωματεία τους, το ΔΣ καλεί σε συσπείρωση και συνέχιση του αγώνα.

«Μια απόλυση δεν είναι τίποτα μπροστά στον γενικευμένο πόλεμο που θέλει η εργοδοσία απέναντί μας, που θέλει εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Δεν το βάζουμε κάτω, δεν σκύβουμε το κεφάλι, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι», είναι το μήνυμα που στέλνει και ο απολυμένος εργαζόμενος, τον οποίο η εργοδοσία έβγαλε σε άδεια μέχρι το τέλος Αυγούστου, με «προειδοποίηση απόλυσης» για να του καταβάλει τη μισή αποζημίωση, όπως προβλέπει η άθλια νομοθεσία.

Σε Γενική Συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους το παράρτημα του πανελλαδικού σωματείου της «Praktiker Ελλάς» στην Πάτρα, την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Καταγγέλλουν εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες

Καταγγελίες ναυτεργατών του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «CHAMPION JET 1» της ναυτιλιακής εταιρείας «SEAJETS», σύμφωνα με τις οποίες δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα της ΣΣΕ Ακτοπλοΐας, έχουν δεχθεί τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν τους καταβλήθηκαν πλήρως οι αποδοχές για δεδουλευμένη υπερωριακή εργασία για τον μήνα Ιούλη και οι αμοιβές των έξτρα εργασιών, με βάση τη ΣΣΕ.

Παράλληλα, τα ναυτεργατικά σωματεία επισημαίνουν πως «τα εξαντλητικά δρομολόγια, Θεσσαλονίκη - Σκιάθος - Σκόπελος - Αλόννησος - Μαντούδι - Αλόννησος - Σκόπελος - Σκιάθος - Θεσσαλονίκη» παραβιάζουν τα προβλεπόμενα για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των ναυτεργατών, δημιουργώντας κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Τα τρία σωματεία απαιτούν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, με βάση τις καταγγελίες των ναυτεργατών, για την εφαρμογή της ΣΣΕ Ακτοπλοΐας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ