ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΣΟΣ
Χωρίς σχέδιο και προληπτικά μέτρα κάηκε ένας ακόμα πράσινος πνεύμονας

Από την πυρκαγιά στη Θάσο
Από την πυρκαγιά στη Θάσο
Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε τη Δευτέρα η φωτιά στη Σκάλα Ποταμιάς στο νησί της Θάσου, μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση τα ξημερώματα του Σαββάτου, που είχε ως αποτέλεσμα να καούν δασικές ορεινές εκτάσεις μέσα σε μια ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή και ταυτόχρονα να αναδειχθούν οι διαχρονικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στη δασοπυρόσβεση.

Για την κατάσβεση της φωτιάς που κατέκαψε μια μεγάλη πυκνόφυτη δασική έκταση (τις επόμενες μέρες θα γίνει η πλήρης αποτίμηση) κινητοποιήθηκαν 185 πυροσβέστες με 38 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εναέρια μέσα, δεκάδες εθελοντές κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι παραμένουν σε επιφυλακή.

Χτες, η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγή ενός 65χρονου άνδρα, ο οποίος εξετάζεται ως βασικός ύποπτος για τη φωτιά. Στο αυτοκίνητό του εντοπίστηκαν φωτοβολίδες και εύφλεκτο υλικό και αναμενόταν να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Καβάλας.

Την έλλειψη οργάνωσης και σχεδίου κατήγγειλαν εθελοντές κάτοικοι της περιοχής. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πολύγνωτος Βαγής» της Ποταμιάς, που ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία επιτελική οργάνωση. Καμία επιτελική καθοδήγηση. Κανένα επιτελικό σχέδιο. Καμία ουσιαστική επιτελική πρόληψη αναζωπυρώσεων. Κανένα πλάνο. Ο εθελοντής θα έπρεπε να βοηθάει στο έργο πυρόσβεσης. Αντίθετα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα καθοδηγεί, ακόμα και παροτρύνει τις αρμόδιες αρχές για τις επίγειες ενέργειες πυρόσβεσης».

«Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών»: Καταγγέλλει την άθλια διοικητική μέριμνα

Πυροσβέστες σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης
Πυροσβέστες σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης
Πυροσβέστες που κλήθηκαν να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Θάσο, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν για να ξεκουραστούν λίγο σε αποθηκευτικό χώρο κάμπινγκ, πάνω σε στρώματα θαλάσσης ή ράντζα. Επιπλέον, πυροσβέστες της 5ης ΕΜΟΔΕ (Ηπείρου) και άλλα πεζοπόρα τμήματα αφέθηκαν να ...ξεκουράζονται στην ύπαιθρο.

Αυτά καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», η οποία αναφέρει πως «οι πολύωρες μετακινήσεις προσωπικού από νομό σε νομό ή από περιφέρεια σε άλλη περιφέρεια για εκτέλεση υπηρεσίας περιπολικού ή για κατάσβεση πυρκαγιών καταδεικνύει τη γύμνια του ΠΣ από τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και τον τρόπο τον οποίο έχει επιλέξει η πολιτική και φυσική ηγεσία να καλύψει αυτές τις ελλείψεις».

Αναλυτικότερα, η ΕΑΚΠ αναφέρεται στη χρόνια τακτική όλων των κυβερνήσεων να μετακινούνται εκατοντάδες πυροσβέστες και οχήματα από όλη τη χώρα για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. «(...) Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και παράπονα συναδέλφων, η διοικητική μέριμνα για όλο αυτό το προσωπικό δεν ήταν επαρκής και οι συνθήκες διαμονής τριτοκοσμικές. Συγκεκριμένα, πυροσβέστες που κλήθηκαν να συνδράμουν στην κατάσβεση της εν λόγω πυρκαγιάς (σ.σ. στη Θάσο) από υπηρεσίες περιφερειών της Ηπείρου, της Δυτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας κ.α. στοιβάχθηκαν σε αποθήκες για να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν σε στρώματα θαλάσσης ή ράντζα. Οι φωτογραφίες από το σχετικό δημοσίευμα είναι αποκαλυπτικές. Τέτοιες συνθήκες κατάκλισης είναι απαράδεκτες αν ληφθεί υπόψη, πέραν όλων των άλλων, ότι η πανδημία COVID-19 ακόμα καλπάζει στη χώρα μας! Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες συνάδελφοι της 5ης ΕΜΟΔΕ (Ηπείρου) και άλλα πεζοπόρα τμήματα δεν είχαν ούτε καν αυτή την "τύχη" αλλά αφέθηκαν να ξεκουράζονται στην ύπαιθρο! Επίσης, η τροφοδοσία του προσωπικού σε φαγητό συνολικά ήταν αρκετά πίσω από τις ανάγκες, αφού αρκετές φορές σιτίζονταν με σάντουιτς και τοστ, τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες».

Οι συγκεκριμένες συνθήκες δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό ούτε φαινόμενο της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Πρόκειται για συνηθισμένη κατάσταση από το 1998, που το Πυροσβεστικό Σώμα ανέλαβε την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Από τότε μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση και κανένα υπουργείο δεν έδωσαν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Αντιθέτως κάθε χρόνο οι ελλείψεις στη διοικητική μέριμνα γίνονται αισθητές και επιδρούν στην εξουθένωση των πυροσβεστών αθροιστικά με τη διαρκή υπερεργασία, που επίσης εντείνεται με νόμους όπως ο Ν. 4662/2020 και το άρθρο 34 του Ν. 4964/2022.

Η πραγματικότητα αναδεικνύει, όπως αναφέρει η ΕΑΚΠ, τις βαρύτατες διαχρονικές πολιτικές ευθύνες που και στην περίπτωση αυτή είναι η έλλειψη προσωπικού και η υποχρηματοδότηση σε όλους τους τομείς λειτουργίας του ΠΣ. «Είναι αδιανόητο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος να έχει αφενός την ανησυχία για τους κινδύνους που κρύβει μια φυσική καταστροφή και αφετέρου να βρίσκεται συνεχώς σε διαρκή κίνηση, χωρίς ωράριο, χωρίς εξασφάλιση του ελεύθερου χρόνου του, μακριά από οικογένειες και παιδιά, και να αγωνιά ακόμα περισσότερο γιατί η υπηρεσία του δεν χορηγεί με επάρκεια τα αυτονόητα, φαγητό και νερό και κατάλληλη διαμονή, κατά την διάρκεια εκτέλεσης της αποστολής του. Είναι αυτονόητο πλέον ότι οι ανθρώπινες αντοχές όλων μας να έχουν προ πολλού εξασθενήσει».

Ως «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας «ώστε να εξασφαλιστεί και να καλύπτεται με επάρκεια η σίτιση και διαμονή σε κατάλληλα καταλύματα με ευθύνη της υπηρεσίας, για να διαβιούν οι πυροσβέστες σε ανθρώπινες συνθήκες, για τους συναδέλφους που συνεχίζουν να επιχειρούν στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, αλλά και σε όλους τους πυροσβέστες που μετακινούνται για εκτέλεση υπηρεσίας σε άλλες περιοχές, καθώς και όσων επιχειρούν σε άλλα συμβάντα».

Το ΚΚΕ στη μάχη με όλες τις δυνάμεις του

Από την πρώτη στιγμή στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Θάσου του ΚΚΕ.

Από το πρωί της Παρασκευής, κλιμάκιο της Οργάνωσης με επικεφαλής τον Αλέκο Λουβουλούδη, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Θάσου, πραγματοποιούσε περιοδεία στις περιοχές που πλήττονται από τις φωτιές, ενώ τα μέλη του Κόμματος ρίχθηκαν στη μάχη για την κατάσβεση.

Αμέσως η ΚΟ κάλεσε τα μέλη, τους φίλους, τον λαό της περιοχής να εκφράσει με κάθε πρόσφορο μέσο την στήριξή του σε όσους συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Στη συνέχεια πήρε πρωτοβουλία για συγκέντρωση νερών στις αποθήκες μεταλλείων στα Λιμενάρια και το Σάββατο παρέδωσε νερά σε εθελοντές και πυροσβέστες στον Θεολόγο και την Ποταμιά και συζήτησε μαζί τους.

Μέσα από την εμπλοκή στην κατάσβεση αλλά και μέσα από τις επαφές με εθελοντές και πυροσβέστες, αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά οι σοβαρές ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης και μέτρα πρόληψης (δασικοί δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες).

ΒΟΛΟΣ
Δύο τραυματίες και καταστροφές άφησε πίσω του το μπουρίνι της Κυριακής

Για μια ακόμη φορά αναδεικνύονται οι ευθύνες των κυβερνήσεων και των διοικήσεων Περιφέρειας και δήμων για την έλλειψη υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας

Λίγη ώρα δυνατής βροχής στον Βόλο και πλημμύρισαν τα πάντα
Λίγη ώρα δυνατής βροχής στον Βόλο και πλημμύρισαν τα πάντα
Δύο τραυματίες και πολλές καταστροφές είναι ο απολογισμός από το μπουρίνι που έπληξε την Κυριακή το απόγευμα τον Βόλο, προκαλώντας πολλά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή με πτώσεις δέντρων, κατολισθήσεις και εγκλωβισμούς αυτοκινήτων σε δρόμους.

Το μπουρίνι διήρκεσε 45 λεπτά και οι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν - ευτυχώς - ελαφρά από κλαδιά που έπεσαν από δέντρα, λόγω των θυελλωδών ανέμων και ισχυρών βροχών που έπληξαν την πόλη. Προβλήματα εντοπίστηκαν και στο οδικό δίκτυο, αφού χρειάστηκε ο απεγκλωβισμός ενός μωρού και των γονιών του από το αυτοκίνητό τους.

Στην Πυροσβεστική τα τηλέφωνα «έσπασαν» από κατοίκους που ζητούσαν βοήθεια για την απάντληση νερού και εγκλωβισμένων, όπως και στο Λιμεναρχείο για βάρκες που βρίσκονταν στη θάλασσα. Αλλά και το κτίριο της Πυροσβεστικής πλημμύρισε, αφού η παλαιότητα του κτιρίου δεν άντεξε τον μεγάλο όγκο του νερού, με αποτέλεσμα να μπουν νερά στον όροφο του κτιρίου που βρίσκονται οι θάλαμοι και τα γραφεία διοίκησης.

Ακόμα, πολλά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε οδούς στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων και της Νεάπολης θάφτηκαν στα νερά και τη λάσπη.

Ταυτόχρονα, από τις δυνατές ριπές του ανέμου ξεριζώθηκαν δέντρα, ενώ λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων χωρίς ρεύμα έμειναν πολλές περιοχές.

Λίμνη σε κεντρικό δρόμο
Λίμνη σε κεντρικό δρόμο
Τα προβλήματα συνεχίστηκαν μέχρι και χτες, καθώς συνοικίες της πόλης έμειναν χωρίς νερό λόγω ζημιών στο δίκτυο υδροδότησης.

Βαριές ευθύνες κυβέρνησης - Τοπικής Διοίκησης για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας

Οι παραπάνω καταστροφές ήρθαν να επιβεβαιώσουν την έλλειψη αναγκαίων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας και την ελλιπή συντήρηση των υπαρχουσών και κυρίως τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, οι οποίες κινήθηκαν για μια ακόμη φορά στην πεπατημένη των «ακραίων φαινομένων» και της «ατομικής ευθύνης», προσπαθώντας να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη τον κρατικό μηχανισμό.

Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες κατοίκων που έπαθαν ζημιές, για το γεγονός ότι τα φρεάτια έχουν χρόνια να καθαριστούν από τη δημοτική αρχή.

Με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ αναδεικνύει τις ευθύνες των κυβερνήσεων και των διοικήσεων Περιφέρειας και δήμων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «κάθε φορά που έχει έντονη βροχόπτωση παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα. Ο Βόλος έχει ένα δίκτυο όμβριων υδάτων κατασκευασμένο από τη δεκαετία του '50, με προδιαγραφές εκείνης της εποχής. Σήμερα αδυνατεί να καλύψει την απορροή των όμβριων, ενός διπλάσιου σε έκταση πολεοδομικού συγκροτήματος από εκείνη την εποχή, αφού μπορεί να "σηκώσει" λίγα χιλιοστά βροχής. Το επικίνδυνο σκηνικό για την προστασία των κατοίκων από πλημμυρικά φαινόμενα έρχονται να συμπληρώσουν τα βουλωμένα φρεάτια, η κακή συντήρηση του δικτύου, τα ακαθάριστα ρέματα, οι κακοτεχνίες και η σημαντική απογύμνωση σε προσωπικό στις υπηρεσίες του δήμου, αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που στερούν από την Τοπική Διοίκηση τους ανάλογους πόρους, προωθώντας ταυτόχρονα την ιδιωτικοποίηση και την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών. Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι προφανώς τεράστιες. Η προσήλωσή τους στρέφεται σε έργα της λεγόμενης "Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης - Ανάπλασης", δηλαδή στον εξωραϊσμό μόνο του κέντρου της πόλης, όπου δραστηριοποιούνται όλο και περισσότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι. Επιπλέον, την ίδια στιγμή που ΕΕ και κυβερνήσεις παρέχουν προκλητική χρηματοδότηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και σε έργα "βιτρίνας", έχουν εγκαταλείψει οποιαδήποτε έργα για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος στις γειτονιές της πόλης, που ζουν οι λαϊκές οικογένειες και, κυρίως, έργα βασικών υποδομών για την πολιτική προστασία (αντιπλημμυρική, αντισεισμική, πυροπροστασία) για τα οποία διατίθενται "ψίχουλα". Τα έργα της πολιτικής προστασίας δεν είναι επιλέξιμα, γιατί δεν είναι άμεσα ανταποδοτικά για τους ιδιώτες».

Χτες, κλιμάκια της ΚΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ βρέθηκαν στις πληγείσες συνοικίες, όπου κάλεσαν τους πληγέντες να οργανώσουν την πάλη τους διεκδικώντας την άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών, αποζημιώσεις στο 100% αλλά και τον σχεδιασμό, την υλοποίηση αναγκαίων υποδομών και τη συντήρησή τους.

Ταυτόχρονα τόνισαν πως «οι υποδομές αυτές μόνο με τις ολοκληρωμένες προτάσεις του ΚΚΕ μπορούν να διασφαλιστούν, γιατί προϋποθέτουν έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Εναν ενιαίο επιστημονικό σχεδιασμό, μέσα από έναν κρατικό φορέα κατασκευών, που θα υλοποιεί έργα υποδομής για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνογνωσίας και με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού. Ετσι μόνο μπορεί να διασφαλιστεί, με ποιότητα και πληρότητα, η κατασκευή, η επέκταση, η συντήρηση και λειτουργία όλων των αναγκαίων υποδομών, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών - εργολαβικών εταιρειών και συμφερόντων».

Νέες φωτιές

Το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου στην Αργολίδα, στα Πυργιώτικα του δήμου Ναυπλιέων, ξέσπασε πυρκαγιά που σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οριοθετήθηκε σχετικά γρήγορα. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν μάχη με τις φλόγες νωρίτερα, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που έκαιγε σε αγροτοδασική έκταση. Το μέτωπο βρισκόταν κοντά σε κατοικημένες περιοχές και κοντά σε ξενοδοχείο, το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά.

Στην κατάσβεση επιχείρησαν 57 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, στις οποίες συμμετείχαν και 14 Νορβηγοί πυροσβέστες, καθώς και 13 οχήματα. Επίσης, από αέρος πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ενώ συνέδραμαν και μηχανήματα έργου και υδροφόρες.

Φωτιά ξέσπασε χτες και στην περιοχή Φλάμπουρα στην Πρέβεζα. Κινητοποιήθηκαν άμεσα επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Η φωτιά έκαιγε σε χορτολιβαδική περιοχή. Επιχειρούσαν 36 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 οχήματα, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετείχαν και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Επίσης πυρκαγιά ξέσπασε και σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Τσελεπάκος στην Αρκαδία. Στο σημείο έσπευσαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετείχαν και εναέρια μέσα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ