ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις αντιδραστικές δυνάμεις που γεννούν και αξιοποιούν

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, με την κατάρρευση της δοτής κυβέρνησης, που είχε αναδειχτεί στη χώρα μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, και την αναρρίχηση στη διακυβέρνηση του σκοταδιστικού κινήματος των Ταλιμπάν, που είχε ποικιλοτρόπως στηριχθεί αρχικά από τις ΗΠΑ και άλλες καπιταλιστικές δυνάμεις, δείχνουν πως τα βάσανα του λαού του Αφγανιστάν δεν έχουν τέλος.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η επέμβαση των ΗΠΑ το 2001, που έγινε με το πρόσχημα της "καταπολέμησης της τρομοκρατίας" και της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, είχε στην πραγματικότητα άλλες στοχεύσεις και κυρίως τον έλεγχο του "μαλακού υπογάστριου" της Ρωσίας και της Κίνας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και σήμερα πάλι ψεύδεται, προβάλλοντας την "εξοικονόμηση των χρηματικών πόρων του λαού" ως λόγο για την απομάκρυνση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Αλλοι είναι οι στόχοι της, όπως η μετακίνηση της αμερικανικής προσοχής σε άλλα "μέτωπα", όπως αυτό της περιοχής του Ειρηνικού, καθώς και η επιδίωξη διαμόρφωσης ενός βολικού για αυτές "κλίματος αστάθειας" στην Κεντρική Ασία, με την "εργαλειοποίηση" των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Μέσα από αυτούς τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς φαίνεται να ευνοούνται σήμερα οι Ταλιμπάν.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει την επέμβαση στο Αφγανιστάν, είχε καταρρίψει τα προσχήματα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, είχε καταγγείλει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ.), που από το 2001 έως σήμερα στήριξαν την εμπλοκή της χώρας μας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Από κάθε δυνατό βήμα, είχε απαιτήσει την επιστροφή στη χώρα των ελληνικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική αποστολή στο εξωτερικό.

Τώρα τα διάφορα αστικά επιτελεία χύνουν "κροκοδείλια δάκρυα" για την κατάσταση του λαού στο Αφγανιστάν, ιδιαίτερα για τη θέση στην οποία θα βρεθούν οι γυναίκες. Είναι τα ίδια επιτελεία που στήριξαν και στηρίζουν καθεστώτα που έπαιρναν αντίστοιχα μέτρα κατά των γυναικών στις χώρες τους.

Είναι τα ίδια επιτελεία που σε άλλες ιστορικές εποχές (βλ. δεκαετία του '80) είχαν λυσσασμένα στηρίξει το σκοταδιστικό κίνημα των Μουτζαχεντίν (μέσα από το οποίο ξεπρόβαλαν οι Ταλιμπάν), που μάχονταν ενάντια στη Λαϊκή Επανάσταση και στη σοβιετική στρατιωτική διεθνιστική βοήθεια.

Με την ίδια υποκρισία αναφέρονται και στην αναμενόμενη αύξηση του προσφυγικού, όταν οι ίδιες οι εξελίξεις αποδεικνύουν αυτό που όλοι τους θέλουν να κρύψουν, πως οι πρόσφυγες είναι τελικά τα θύματα των πολέμων και των επεμβάσεων.

Σήμερα προβάλλει η ανάγκη της λαϊκής πάλης ενάντια σε κάθε αντιδραστική και σκοταδιστική δύναμη, αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και σχεδιασμούς, που τις γεννούν και τις αξιοποιούν».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανησυχίες» για τα κύματα ξεριζωμένων από τις επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχει

Eurokinissi

Την «ανησυχία» της για ένα νέο μεγάλο κύμα ξεριζωμού που προμηνύουν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στους οποίους είναι βουτηγμένη ως τα μπούνια, εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας δεν θα είναι πύλη εισόδου για ένα νέο κύμα προσφύγων. Στους τελευταίους 12 μήνες έχουμε δείξει στην πράξη ότι ξέρουμε να φυλάμε τα σύνορά μας. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα προστασίας των δικών μας συνόρων».

Και πρόσθεσε: «Πριν από 2 μήνες η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Μετανάστευσης, χαρακτήρισε την Τουρκία ασφαλή χώρα ως προς τους Αφγανούς. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της ΕΕ και να ενισχύσει την Κοινή Δήλωση του 2016 (σ.σ. αυτή που εγκλωβίζει πρόσφυγες στη χώρα μας σε κέντρα - φυλακές), αλλά να στηρίξουμε και την Τουρκία η οποία ως όμορη χώρα θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πίεση από την υπόλοιπη Ευρώπη». Με άλλα λόγια, περιέγραψε ως δήθεν «λύση» στο πρόβλημα την πολιτική της ΕΕ που έχει στόχο τις fast track μαζικές απελάσεις προσφύγων, που διαιωνίζει τον εγκλωβισμό στις νέες υπερδομές - φυλακές της ΕΕ στα ελληνικά νησιά, γενικεύει την καταστολή, με τη Frontex στα σύνορα και τους άλλους μηχανισμούς, και μετατρέπει τους πρόσφυγες σε «χαρτί» των ανταγωνισμών.

Στο μεταξύ, έως αργά χτες η μόνη τοποθέτηση της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν ήταν η συνυπογραφή της στην κοινή ανακοίνωση με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για την ασφαλή απομάκρυνση για τις διπλωματικές αποστολές και «Αφγανούς που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα» και το ευχολόγιο για «άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης» (βλέπε δίπλα). Ενώ σύμφωνα με διαρροές του ΥΠΕΞ, σε εξέλιξη βρισκόταν η προσπάθεια να έρθουν στην Ελλάδα δύο μεταφραστές που είχαν εργαστεί με ελληνικό κλιμάκιο στο Αφγανιστάν.

Συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ

Σήμερα, Τρίτη, συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στο φόντο των ραγδαίων εξελίξεων ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, ανέφερε ότι «το Αφγανιστάν βρίσκεται σε σταυροδρόμι» και ότι «η διεθνής ασφάλεια διακυβεύεται». Τις προηγούμενες μέρες και πριν από τις τελευταίες εξελίξεις ο Μπορέλ είχε καλέσει τους Ταλιμπάν «να επαναλάβουν αμέσως ουσιαστικές, τακτικές και δομημένες συνομιλίες», αναφέροντας ότι «αν αναληφθεί η εξουσία με τη βία και εγκαθιδρυθεί ένα Ισλαμικό Εμιράτο, οι Ταλιμπάν θα αντιμετωπίσουν τη μη αναγνώριση, την απομόνωση, την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης». Σε κάθε περίπτωση, σε εξέλιξη βρίσκεται και η συζήτηση για την «ευελιξία» που πρέπει να επιδείξουν οι Βρυξέλλες, ώστε να διαφυλάξουν τον ρόλο τους στις εξελίξεις και την «επόμενη μέρα» στο Αφγανιστάν.

Σήμερα επίσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ, ενώ στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των μεσογειακών χωρών της ΕΕ (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα και Κύπρος) ζήτησαν να συμπεριληφθούν στην ατζέντα του έκτακτου Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη, με τηλεδιάσκεψη οι «έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν» και «οι επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στο Μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής» και «σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Την ίδια ώρα, καθώς το Προσφυγικό θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο σφοδρών αντιλαϊκών παζαριών, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, έσπευσε να επισημάνει ότι «αντιμετωπίζουμε ένα αυξανόμενο κύμα Αφγανών μεταναστών», προσθέτοντας ότι η Αγκυρα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για «να φτάσει σε σταθερότητα το Αφγανιστάν όσο πιο σύντομα γίνεται», σε συνεργασία και με το Πακιστάν.

Αντίστοιχα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η χώρα της θα παράσχει στήριξη για τη διαχείριση ενός πιθανού προσφυγικού κύματος, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να συνεργαστούμε στενά με την Τουρκία».

Η δε κυβέρνηση της Αυστρίας, επιμένοντας στα σχέδιά της για απελάσεις «παράτυπων μεταναστών» από το Αφγανιστάν, πρότεινε χτες τη δημιουργία «κέντρων απέλασης» σε κοντινές με αυτό χώρες, ως «εναλλακτική». Αντίστοιχα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Χάματσεκ, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει «οποιεσδήποτε γενικές εξαιρέσεις» για τις απελάσεις Αφγανών προσφύγων.

ΣΥΡΙΖΑ
Παρουσιάζει ως «μόνη λύση» τις νέες ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις

Να καλύψει η ΕΕ το «γεωστρατηγικό κενό» που αφήνουν οι ΗΠΑ αξιοποιώντας... ένα άλλο μοντέλο επεμβάσεων, αλλά με τα ίδια προσχήματα που αξιοποιήθηκαν και στο παρελθόν για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα (στην οποία συμμετείχε η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανάρτησή του ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, σημείωσε ότι η κατάσταση στη χώρα «αναδεικνύει την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και του γεωστρατηγικού μοντέλου των στρατιωτικών επεμβάσεων της Δύσης, και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, στην περιοχή», για τις οποίες βέβαια επεμβάσεις «έδωσε γην και ύδωρ» ως κυβέρνηση, και ζήτησε «αντί η ΕΕ να παραμένει άφωνη και άβουλη (...) να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση αντιμετώπισης της κρίσης στο Αφγανιστάν».

Παρουσίασε δε ως «μόνη λύση έστω και τώρα - μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων - η προώθηση μιας δυναμικής περιφερειακής πρωτοβουλίας υπό τον ΟΗΕ που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, την ΕΕ και τις γειτονικές χώρες...».

Ενώ παρουσιάζοντας ως... παρέκκλιση από την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση απέναντι στην αύξηση των ξεριζωμένων, ζήτησε η κυβέρνηση να δώσει «έμφαση στην κεντρική διαχείριση από την ΕΕ των αναπόφευκτων νέων προσφυγικών ροών».

Τα «κοντέρ» της υποκρισίας έσπασε και ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Ανδ. Λοβέρδος, σημειώνοντας πως... «η δημοκρατία δεν εξάγεται».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ