Σενάριο παραχώρησης ουκρανικών εδαφών με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ «διακίνησε» ΝΑΤΟικός αξιωματούχος
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του προσωπάρχη του γγ του ΝΑΤΟ, ο οποίος παρουσίασε την Τετάρτη ως μια «πιθανή λύση» στη σύγκρουση την παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, με αντάλλαγμα την παραχώρηση της ιδιότητας του μέλους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Στις πρώτες αντιδράσεις, Κίεβο και Ουάσιγκτον απέρριψαν μια τέτοια προοπτική, η Μόσχα επανέλαβε τους δικούς της όρους, στους οποίους περιλαμβάνεται η μη είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ μία μέρα μετά, ο ίδιος αξιωματούχος της λυκοσυμμαχίας «μάζεψε» τη δήλωσή του, κάνοντας λόγο για «λάθος».
Το ενδεχόμενο ενός είδους «παγώματος» της σύγκρουσης, ωστόσο, έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, μεταξύ άλλων με μια σειρά τοποθετήσεις «δυτικών» αναλυτών, με φόντο τα πενιχρά αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης και τις διαφοροποιήσεις που καταγράφονται εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ για τους όρους συνέχισης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.
Κατάπαυση του πυρός και άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων - χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα εδάφη που έχουν καταλάβει - προβλέπει και το κινεζικό σχέδιο «πολιτικής διευθέτησης» της σύγκρουσης.
Σε κάθε περίπτωση, ο όποιος προσωρινός συμβιβασμός θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο, ενώ όπως και όλοι οι αντίστοιχοι προηγούμενοι συμβιβασμοί, σαν τις περιβόητες «συμφωνίες του Μινσκ», αν και όταν επιτευχθεί, θα διατηρεί στο ακέραιο όλους τους παράγοντες και τις αιτίες για μια νέα πολεμική κλιμάκωση, πόσο μάλλον που μέσα από τον ίδιο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία έχει επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο η συγκέντρωση μπαρουτιού στην ευρύτερη περιοχή.
«Νομίζω ότι η λύση θα μπορούσε να είναι να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε την Τετάρτη ο Στιαν Γιένσεν, διευθυντής του γραφείου του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με την νορβηγική εφημερίδα «Verdens Gang».
Μιλώντας σε συζήτηση στο Αρενταλ της Νορβηγίας, αφού επανέλαβε την επίσημη ΝΑΤΟική τοποθέτηση ότι «πρέπει να εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πότε και με ποιους όρους θέλει να διαπραγματευτεί», ο Γιένσεν ανέφερε ότι «υπάρχει σημαντική κινητικότητα στο ζήτημα μιας μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα πρέπει η Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να πετύχει ειρήνη και να ενταχθεί μελλοντικά στο ΝΑΤΟ, ο Γιένσεν επιβεβαίωσε τις σχετικές συζητήσεις και δήλωσε: «Δεν λέω ότι πρέπει να γίνει με αυτόν τον τρόπο. Αλλά θα μπορούσε να είναι μια πιθανή λύση».
Στην πρώτη αντίδραση από το Κίεβο, ο Μ. Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, έκανε λόγο για «γελοία πρόταση», αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει «ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές». Πρόσθεσε ότι «αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας "κακής ειρήνης" μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν, δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο».
Στις ΗΠΑ, ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, απέρριψε τις πληροφορίες ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοιες συζητήσεις στο ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει τίποτα αξιόπιστο σε αυτό. Πρόκειται για εσφαλμένες πληροφορίες», είπε ο Κίρμπι.
Από την πλευρά της Ρωσίας, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μ. Γκαλούζιν επανέλαβε σε δηλώσεις του ότι για να «διευθετηθεί» η σύγκρουση, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα «αρχικά θεμέλια» της κυριαρχίας της Ουκρανίας, το ουδέτερο και μη πυρηνικό καθεστώς της, ενώ «θα πρέπει επίσης να αναγνωριστούν οι νέες εδαφικές πραγματικότητες, να διασφαλιστεί η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και των μειονοτήτων της».
Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, ότι αν η Ουκρανία συμφωνήσει να εγκαταλείψει εδάφη για χάρη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, «θα πρέπει να εγκαταλείψει ακόμη και το ίδιο το Κίεβο, την πρωτεύουσα της αρχαίας Ρωσίας».
«Σε τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να μεταφέρουν την πρωτεύουσα στο Λβιβ. Εάν, φυσικά, οι Πολωνοί συμφωνήσουν», πρόσθεσε, παραπέμποντας στις καταγγελίες της Μόσχας ότι η Πολωνία στοχεύει σε μελλοντική προσάρτηση της δυτικής Ουκρανίας.
Σε άλλη παρέμβασή του, ο Μεντβέντεφ ανέφερε ότι η «Δύση» επαναλαμβάνει περιοδικά «τις εικασίες ότι είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρούμε κάποιους συμβιβασμούς», ωστόσο «πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας, ενώ το άλλο μέρος είναι το στρατιωτικό - βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ, καθώς και το ευρωπαϊκό επίσης, βγάζουν χρήματα από αυτό. Και αυτός είναι ένας τρόπος για να κάνουν κέρδη - μαμούθ προμηθεύοντας τον εξοπλισμό τους στην Ουκρανία».
Χτες στο μεταξύ, ο Στ. Γιένσεν επανήλθε «μαζεύοντας» τις προχτεσινές δηλώσεις του για το ενδεχόμενο παραχώρησης ουκρανικών εδαφών με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Η δήλωσή μου για αυτό το θέμα ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για πιθανά μελλοντικά σενάρια στην Ουκρανία και δεν έπρεπε να το πω έτσι. Ηταν λάθος», ανέφερε, μιλώντας στη «Verdens Gang».
Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο στρατιωτικό πεδίο, στο σφαγείο όπου διαμορφώνονται οι «νέες εδαφικές πραγματικότητες» με τις οποίες προσέρχονται τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα στα παραπάνω παζάρια.
Οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την πίεση στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις εστιάζουν στις μάχες στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
Στο Κουπιάνσκ, ο ρωσικός στρατός απέχει πλέον 7 χιλιόμετρα από την πόλη. Οι ουκρανικές αρχές διέταξαν τους άμαχους να την εγκαταλείψουν. Το ουκρανικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι ενισχύει τις θέσεις του και μεταφέρει εφεδρείες για να ανακόψει τη ρωσική προέλαση. Η πόλη είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, ενώ ανακαταλήφθηκε πέρσι το φθινόπωρο από τον ουκρανικό στρατό.
Από την άλλη πλευρά, η υφυπουργός Αμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το χωριό Ουροζάινε από τα ρωσικά στρατεύματα, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Στις 27 Ιούνη το Κίεβο είχε ανακοινώσει την ανακατάληψη του γειτονικού χωριού Σταρομαϊόρσκε.
Στέλεχος των ρωσικών αρχών του Ντονέτσκ δήλωσε ωστόσο στο πρακτορείο TASS ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τεράστιες απώλειες στο Ουροζάινε, χάνοντας εκατοντάδες στρατιώτες μέσα σε δύο μέρες, καθώς συνεχίζονται οι μάχες στην περιοχή.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη δυτική Ουκρανία. Τρεις εργαζόμενοι σε εργοστάσιο του σουηδικού μονοπωλίου SKF στην πόλη Λουτσκ σκοτώθηκαν μετά από ρωσική αεροπορική επίθεση. Η Λουτσκ βρίσκεται στην περιφέρεια του Βολίν, η οποία συνορεύει στα δυτικά με την Πολωνία. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το εν λόγω εργοστάσιο τροφοδοτεί τον ουκρανικό στρατό.
Αλλά και στη γειτονική περιφέρεια του Λβιβ, που επίσης συνορεύει με την Πολωνία, οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση στην περιοχή από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Την ίδια ώρα, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν την προσπάθεια 6 Ουκρανών σαμποτέρ να εισέλθουν στη ρωσική συνοριακή περιφέρεια Μπριανσκ, καθώς με επέμβαση της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB σκοτώθηκαν 5 από αυτούς.
Η FSB ανακοίνωσε ότι στους σαμποτέρ βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά, συσκευές επικοινωνίες, καθώς και drone με ετικέτες της FSB και άλλα ρωσικά σύμβολα, στο πλαίσιο του σχεδίου για διενέργεια προβοκάτσιας.
Στο μεταξύ, στο στόχαστρο των ρωσικών επιθέσεων βρίσκονται τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και στον Δούναβη.
Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν για μια ακόμα φορά με drones στο ουκρανικό λιμάνι Ρένι στον Δούναβη, προκαλώντας ζημιές σε σιλό και αποθήκες σιτηρών.
Τα λιμάνια της Ουκρανίας στον Δούναβη εξασφάλιζαν περίπου το ένα τέταρτο των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, πριν την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας. Πλέον, τα ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη έχουν γίνει έκτοτε η κύρια εξαγωγική οδός και βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο ρωσικών επιθέσεων.
Χτες ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ολ. Κουμπράκοφ, ανακοίνωσε τον πρώτο απόπλου φορτηγού πλοίου από το λιμάνι της Οδησσού μέσω του νέου θαλάσσιου διαδρόμου που όρισε μονομερώς το Κίεβο στη Μαύρη Θάλασσα.
Το πλοίο με σημαία Χονγκ Κονγκ βρισκόταν στο λιμάνι της Οδησσού από τις 23 Φεβρουαρίου 2022, μία μέρα πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ρωσία και Ουκρανία έχουν δηλώσει ότι τα πλοία που κατευθύνονται σε ουκρανικά και ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα αντίστοιχα, θα θεωρούνται εν δυνάμει «νόμιμοι» στόχοι για το ενδεχόμενο μεταφοράς στρατιωτικού υλικού. Τις προηγούμενες μέρες ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά και πραγματοποίησε νηοψία σε εμπορικό πλοίο που κινούνταν προς το ουκρανικό λιμάνι Ιζμαήλ στον Δούναβη.
Χτες, στο μεταξύ, το Πολεμικό Ναυτικό της Ρουμανίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή επιχείρησης για τον εντοπισμό αδέσποτων ναρκών που έχουν παρασυρθεί κοντά στις ρουμανικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα, προερχόμενες από τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας.
Η επιχείρηση ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί σε προκυμαία του Κοστινέστι, «πιθανότατα από νάρκη», από την οποία δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες.
Την ίδια ώρα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αποτελεί παράλληλα ένα πεδίο δοκιμής οπλικών συστημάτων, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, μιλώντας προχτές στη Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια, ανέφερε ότι τα δυτικά όπλα που παραδόθηκαν στο Κίεβο δεν έχουν «κάτι μοναδικό» και «είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τις εκτιμήσεις μας για τα αδύναμα σημεία του δυτικού εξοπλισμού».
Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες ότι υπέγραψε συμβόλαια για αγορά όπλων αξίας άνω των 400 δισ. ρουβλίων (4,18 δισ. δολάρια ΗΠΑ) στην έκθεση όπλων Army-2023, η οποία διεξάγεται στη Μόσχα, παράλληλα με τη διάσκεψη.
Στην έκθεση και τη διάσκεψη παραβρέθηκε και ο Κινέζος υπουργός Αμυνας, Λι Σανγκφού. Στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να ενισχύει τους μηχανισμούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τους εταίρους του στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και τη Λευκορωσία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί σε αυτόν.
Από χτες, ο Κινέζος υπουργός ξεκίνησε τριήμερη επίσκεψη στη Λευκορωσία.