ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2019
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιπαραθέσεις για τους όρους του Brexit

Επίκειται συνάντηση Τζόνσον - Μέρκελ, ενώ ο αρχηγός των Εργατικών επιχειρεί συγκρότηση «μετώπου» για «υπηρεσιακή κυβέρνηση» που θα σταματήσει ένα άτακτο Brexit...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μαίνονται οι ενδοαστικές κόντρες στη Βρετανία μπροστά στην προοπτική αποχώρησης από την ΕΕ, έπειτα και από τη σαφή τοποθέτηση των ΗΠΑ (κατά την τελευταία επίσκεψη του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, στο Λονδίνο) ότι επικροτούν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Στα μέσα της βδομάδας, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την προτίμησή του για άτακτο Brexit, επέρριψε στην ΕΕ την ευθύνη για την αδυναμία νέας διαπραγμάτευσης κατηγορώντας την ότι «αρνείται να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση» σε μία νέα συμφωνία όσο πιστεύει πως υπάρχουν Βρετανοί βουλευτές που μπορούν να εμποδίσουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δίχως συμφωνία. Διαπίστωσε μάλιστα ότι υπάρχει ένα «τρομερό είδος συνεργασίας» μεταξύ ανθρώπων που πιστεύουν ότι μπορούν να μπλοκάρουν το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων και της ΕΕ. Εξέφρασε παρ' όλα αυτά την πεποίθηση ότι η χώρα θα αποχωρήσει στις 31 Οκτώβρη...

Η κριτική Τζόνσον στην ΕΕ προκάλεσε την Παρασκευή αντίδραση στο Βερολίνο, με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιβεβαιώνει ότι «πολύ σύντομα» η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, θα συναντηθεί με τον Μπ. Τζόνσον για να συζητήσουν το Brexit και διμερή ζητήματα...

Η προσπάθεια του Τζόνσον να επιρρίψει στη Βουλή των Κοινοτήτων ευθύνες για τις περαιτέρω εξελίξεις ακολουθεί τη σκληρή κριτική που άσκησε εναντίον του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Ο Χάμοντ υποστήριξε ότι η Βουλή των Κοινοτήτων μπορεί να μπλοκάρει την αποχώρηση χωρίς συμφωνία, επειδή το αντίθετο θα ήταν «προδοσία» του δημοψηφίσματος του 2016. Επίσης, εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο συγκρότησης «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, εάν και όταν καταθέσει σχετικό ψήφισμα στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση. Εκτίμησε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα είναι αναπόφευκτο ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή νέες πρόωρες εκλογές, επειδή ένα άτακτο Brexit θα οδηγήσει «στη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου και σε μία μικρή, εσωστρεφή Αγγλία».

Στον αντίποδα αυτών των αντιδράσεων, ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, σοσιαλδημοκράτης Τζέρεμι Κόρμπιν, έστειλε την Πέμπτη επιστολή σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και σε βουλευτές των κυβερνώντων Συντηρητικών που διαφωνούν με το άτακτο Brexit, ζητώντας τους να στηρίξουν μια υπηρεσιακή κυβέρνηση «με αυστηρό χρονοδιάγραμμα» και τον ίδιο ως πρωθυπουργό προκειμένου αφενός να αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και αφετέρου να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

ΙΤΑΛΙΑ
Ρευστότητα, διεργασίες και σημάδια ανησυχίας για την κυβερνητική κρίση

Υπαινιγμοί για επαναδιαπραγμάτευση μεταξύ «Λέγκας» και «Κινήματος 5 Αστέρων»

Από την πρόσφατη συνεδρίαση στην ιταλική Γερουσία
Από την πρόσφατη συνεδρίαση στην ιταλική Γερουσία
ΡΩΜΗ.--

Ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία λίγες μέρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε (20 Αυγούστου), στη Γερουσία σχετικά με την πρόταση μομφής ενάντια στην κυβέρνησή του που κατέθεσε το ένα κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, η «Λέγκα». Διεργασίες και ανεπίσημα παζάρια βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς η κυβερνητική κρίση και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προκαλούν αστάθεια και ανησυχία στην ιταλική καπιταλιστική οικονομία. Θυμίζουμε ότι μέχρι τέλη Σεπτέμβρη η ιταλική κυβέρνηση, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να παρουσιάσει στην Κομισιόν τον προϋπολογισμό της για το 2020, πριν ξεκινήσει δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το μεγάλο κρατικό χρέος και άλλα μέτρα που ζητά το ιταλικό κεφάλαιο.

Υπαινιγμούς ότι ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της «Λέγκας», αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, «έχει μετανιώσει» για την πρόταση μομφής «αλλά η ζημιά έχει γίνει» άφησε ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) και επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάγιο, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «το τηλέφωνό μου παραμένει πάντοτε ανοικτό». «Εχουμε ανάγκη από "ναι", μία κυβέρνηση από υπουργούς του "ναι"», συνέχισε ο Ντι Μάγιο, υπαινισσόμενος ότι η 14μηνη συγκυβέρνηση με τη «Λέγκα» μπορεί να διασωθεί μέσω ενός ανασχηματισμού.

«Ο υπουργός της προδοσίας (σ.σ. ο Σαλβίνι) αρχίζει να στέλνει μηνύματα μεταμέλειας», δήλωσε και ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, ηγετικό στέλεχος του M5S, προσθέτοντας: «Ο Σαλβίνι πρόδωσε, δημιούργησε ανωμαλία και τώρα δεν ξέρει τι να κάνει».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διεργασίες για το ενδεχόμενο προσωρινής συγκυβέρνησης του M5S με τους σοσιαλδημοκράτες του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), που κυβερνούσε επί χρόνια στην Ιταλία, αν και προκαλεί αντιδράσεις από στελέχη και των δύο κομμάτων. Μετά τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του PD, Ματέο Ρέντσι, και ο Γκρατσιάνο Ντελρίο, στέλεχος του κόμματος, τάχθηκε υπέρ μιας κυβερνητικής συνεργασίας PD και M5S «για το καλό της χώρας».

«Θα αποτρέψουμε με κάθε δυνατό μέσο ένα νέο δυσοίωνο σύμφωνο με τη ρεμούλα και τη φοροδιαφυγή (δηλ. το PD). Θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως και δημοκρατικώς δυνατόν για να μην ξανακυβερνήσουν οι Ματέο Ρέντσι και Αννα Μαρία Μπόσκι», δήλωσε την Πέμπτη ο Μ. Σαλβίνι.

Αλλά και ο υπουργός Γεωργίας Τζιανμάρκο Τσεντινάιο («Λέγκα») εμφανίστηκε προβληματισμένος για την κυβερνητική κρίση. «Θα περιμένουμε να δούμε τι θα πει και ο Κόντε. Εγώ θα συμβούλευα τον Σαλβίνι να περιμένουμε την 20ή Αυγούστου», είπε.

ΣΥΡΙΑ
Σκληρές μάχες στα περίχωρα του Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Κλιμακώνονται οι σφοδρές συγκρούσεις που μαίνονται εδώ και βδομάδες στα περίχωρα της βορειοδυτικής συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, η οποία θεωρείται το τελευταίο μεγάλο προπύργιο τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών που στηρίζονται κυρίως από την Τουρκία. Ο συριακός στρατός έχει καταλάβει μέσα σε αυτή τη βδομάδα πάνω από πέντε χωριά και βρίσκεται πλέον σε μικρή απόσταση από την πόλη Χαν Σεϊχούν, η οποία είναι πάνω στον αυτοκινητόδρομο που διαπερνά την επαρχία Ιντλίμπ και συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με τη μητροπολιτική περιοχή του Χαλεπιού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», αντικαθεστωτικοί από τις φιλοτουρκικές οργανώσεις «Εθνικός Στρατός» και «Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο» ξεκίνησαν την Παρασκευή αντεπίθεση από το χωριό Σουκέικ, έχοντας χάσει δεκάδες ενόπλους από τα πυρά του συριακού στρατού.

Την Πέμπτη πάντως ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως η αεράμυνα της χώρας απέτρεψε απόπειρα πυραυλικής επίθεσης (πιθανώς ισραηλινή) από τα σύνορα με τον Λίβανο, με στόχο σε κεντρική περιοχή της χώρας. Νωρίτερα, την Τετάρτη, τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» (πρώην «Μέτωπο Νούσρα», νυν «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ») έπιασαν αιχμάλωτο τον Σύρο πιλότο αεροσκάφους που καταρρίφθηκε, για πρώτη φορά αφότου άρχισε η στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή και λίγες μέρες αφότου εκπρόσωποι φιλότουρκων αντικαθεστωτικών επιβεβαίωσαν ότι προμηθεύτηκαν από την Αγκυρα πυρομαχικά και νέους πυραύλους.

Τέλος, την Πέμπτη η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενη εμμέσως στην πρόφατη αμερικανοτουρκική συμφωνία για «ζώνη ασφαλείας» σε κουρδικές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας καταδίκασε «προσπάθειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» και «αρπάζουν συριακά εδάφη υπό διάφορα προσχήματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συρρικνώθηκε κατά 0,1% η οικονομία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συρρικνώθηκε κατά 0,1% η γερμανική οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αν η πτωτική τάση συνεχιστεί και το επόμενο τρίμηνο η ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια.

«Καμπανάκι αφύπνισης και προειδοποιητικό σημάδι» χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, τις εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας. «Είμαστε σε μία φάση οικονομικής αδυναμίας, αλλά όχι ακόμα ύφεσης. Μπορούμε να την αποφύγουμε εάν λάβουμε τα σωστά μέτρα», δήλωσε ο Αλτμάιερ στην εφημερίδα «Bild».

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα κυρίως η γερμανική βιομηχανία «υποφέρει» και «είναι υπεύθυνη για τη συρρίκνωση». «Το δεύτερο τρίμηνο, οι οικονομικές επιδόσεις στον σημαντικό για τη Γερμανία βιομηχανικό τομέα μειώθηκαν κατά σχεδόν 2%. Αυτό "στοιχίζει" συνολικά περίπου 0,6 ποσοστιαίες μονάδες οικονομικής ανάπτυξης», σημειώνει η «Die Welt».

Η πτώση ενισχύεται και από την εξέλιξη του εξωτερικού εμπορίου και άλλους παγκόσμιους παράγοντες. Οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά περισσότερο από 8% τον Ιούνη, αντανακλώντας τις συνέπειες του «εμπορικού πολέμου» ΗΠΑ - Κίνας, την οικονομική αναταραχή που περιβάλλει το Brexit και τη γενική παγκόσμια επιβράδυνση.

Το άλλοτε «πρότυπο» έχει γίνει τώρα το «προβληματικό παιδί» της ΕΕ, αναφέρει η FAZ, προσθέτοντας ότι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ, η Γαλλία, σημείωσε ανάπτυξη 0,2%, η τρίτη Ιταλία έμεινε στάσιμη, ενώ Ισπανία και Ολλανδία πέτυχαν μια αύξηση 0,5%.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αυξάνεται η ένταση

Την ένταση στην έτσι κι αλλιώς «θερμή» περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου, γενικότερα Ασίας - Ειρηνικού (πεδίο σφοδρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού), ανεβάζει η δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων που έκανε η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας από το εσωτερικό της χώρας, οι οποίοι κατέπεσαν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Οπως έχει δηλώσει από τις αρχές του μήνα ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, οι εκτοξεύσεις αυτές γίνονται ως αντίδραση στα συνεχιζόμενα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του το Γενικό Επιτελείο στρατού της Νότιας Κορέας δηλώνει ότι «παρακολουθεί την κατάσταση». Σε δική της ανακοίνωση η Επιτροπή για την Ειρηνική Επανένωση της Χώρας, που δραστηριοποιείται στη Β. Κορέα και έχει στις αρμοδιότητές της τη διαχείριση των σχέσεων με τη Ν. Κορέα (με την οποία υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση, αφού μετά τη λήξη του Κορεατικού Πολέμου το 1953 έχει υπογραφεί μόνο συνθήκη και όχι συμφωνία ειρήνης), κατηγορεί την άλλη πλευρά για «αθέτηση της διακήρυξης του Πανμουντζόμ». Επίσης αναφέρεται: «Δεν έχουμε πλέον τίποτα να συζητήσουμε με τις νοτιοκορεατικές αρχές και δεν έχουμε καμία πρόθεση να συναντηθούμε ξανά μαζί τους».

Θυμίζουμε ότι οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά τον Απρίλη του 2018, ενώ υπήρξαν και συναντήσεις του Αμερικανού Προέδρου με τον Κιμ, με κύριο θέμα την «αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου». Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ σχετίζεται με τον έλεγχο της κρίσιμης περιοχής στον ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ