ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Νηστικοί οι πυροσβέστες στη φωτιά της Εύβοιας!

Απίστευτες καταγγελίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι άνδρες της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά στις 13 και 14 Αυγούστου

Eurokinissi

Σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι πυροσβέστες επιχειρούσαν για να σβήσουν τη φωτιά στην Εύβοια, στις 13 και 14 Αυγούστου, φέρνει στο φως η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ).

Οι πυροσβέστες παρέμειναν νηστικοί για πολλές ώρες, με αποτέλεσμα την εξάντληση, που οδήγησε έναν πυροσβέστη στο νοσοκομείο. Επιπλέον, πολλά από τα μέσα τα οποία κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν για να μην πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις η φωτιά ήταν ανεπαρκή και ακατάλληλα.

Πιο συγκεκριμένα, με επιστολή που έστειλε χτες στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, τον υπουργό Εσωτερικών και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η ΕΑΚΠ επισημαίνει:

«Με αφορμή την εκδήλωση της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς στα Ψαχνά Εύβοιας, γίναμε αποδέκτες καταγγελιών από συναδέλφους που αντιμετώπισαν προβλήματα κατά την εκτέλεση του δύσκολου πυροσβεστικού έργου τους.

Η διοικητική μέριμνα προς το προσωπικό ήταν ανεπαρκής, τουλάχιστον για έναν σημαντικό αριθμό συναδέλφων, με αρκετά προβλήματα στον τρόπο χορήγησής της, γεγονός το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προβλημάτισε ιδιαίτερα και τομεάρχες αξιωματικούς. Πιο συγκεκριμένα, το μεσημεριανό για δύο συνεχόμενες μέρες, 13 και 14 Αυγούστου, δόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση στους εξουθενωμένους από την κατάσβεση πυροσβέστες, και συγκεκριμένα στις 6 μ.μ.

Η ομάδα πεζοπόρου της Περιφερειακής Διοίκησης ΠΥ Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από ένα ταξίδι έξι ωρών, εργάστηκε ακατάπαυστα και δεν χορηγήθηκε στους συναδέλφους αυτούς κανονικό βραδινό, παρά μόνο αργά το βράδυ τούς δόθηκαν ψωμί και λουκάνικα, τα οποία λόγω της κακής τους ποιότητας η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν τα άγγιξε καν. Την επομένη, 14/8, από τις 12.30 μ.μ. έως τις 3 μ.μ. τους χορηγήθηκε μία (1) τυρόπιτα για πρωινό! Στις 6 μ.μ. της ίδιας μέρας χορηγούνταν σάντουιτς για μεσημεριανό και κάποιες λίγες μερίδες μακαρόνια.

Το αποτέλεσμα ήταν εμπλεκόμενοι πυροσβέστες να παραμένουν νηστικοί και εξαντλημένοι στα μέτωπα της πυρκαγιάς, και είναι φυσικό και επόμενο λοιπόν να υπάρξουν και περιπτώσεις εξουθένωσης από την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν για την κατάσβεση, όντας νηστικοί και ταλαιπωρημένοι, όπως συνέβη και με την περίπτωση συναδέλφου μας που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο 251 ΓΝΑ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι συνάδελφοι κλήθηκαν να επιχειρήσουν με ό,τι μέσα διέθεταν (επινότιους και σκαπανικά) σε ολόκληρες πλαγιές, λόγω της τεράστιας έλλειψης σε σωλήνες χαμηλής πίεσης, με αποτέλεσμα να επέρχεται η καταπόνηση ακόμα γρηγορότερα, αλλά και να ελλοχεύει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς, ακριβώς λόγω αυτής της έλλειψης».

Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες

«Η "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών" θεωρεί ότι:

Η πραγματικότητα αναδεικνύει τις βαρύτατες διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, που - και στην περίπτωση αυτή - είναι η έλλειψη προσωπικού και η υποχρηματοδότηση, σε όλους τους τομείς λειτουργίας του ΠΣ.

Επανέρχεται με μεγαλύτερη ένταση και έκταση (αφού πλέον γίνεται και για προληπτικούς λόγους), ως "σύγχρονη καινοτομία" σχεδιασμού και οργάνωσης (σύμφωνα πάντα με κάποια προβοκατόρικα δημοσιεύματα), η παλιά γνωστή τακτική των μαζικών μετακινήσεων πυροσβεστικών δυνάμεων ανά την επικράτεια. Εχουμε κακή εμπειρία εδώ στην Περιφέρειά μας από τέτοιες πρακτικές. Η εφαρμογή τους συνέβαλε να καούν τον Ιούλιο του 2000 χιλιάδες στρέμματα αγροτοδασικής γης, ζωικό κεφάλαιο και περιουσίες κατοίκων στη δυτική Φθιώτιδα, επειδή δεν αντιμετωπίστηκε σε πρώτο χρόνο η πυρκαγιά, λόγω έλλειψης πυροσβεστικών οχημάτων και δυνάμεων. Για τον απλούστατο λόγο ότι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, ο πυροσβεστικός στόλος οχημάτων που είχε σταλεί ως ενίσχυση από τις ΠΥ και τα ΠΚ της Φθιώτιδας στην Εύβοια, καλή ώρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ήταν ακινητοποιημένα με βλάβη, άγγιζε το 40%!

Οι μειώσεις των δαπανών για τη δασοπροστασία μεταφράζονται σε έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, κάτι που δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των πυροσβεστών και δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή για εγκωμιαστικά σχόλια (όπως έγινε σε κάποια ΜΜΕ) προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που επιχειρούσε με μηχανήματα να κάνει διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά και όχι από πριν.

Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι οι εργασιακές συνθήκες των υπαλλήλων στο Πυροσβεστικό Σώμα να βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Για μια ακόμα φόρα το ωράριό μας γίνεται "λάστιχο" με τις γενικές επιφυλακές που κηρύσσονται ανά την επικράτεια, με αφορμή την εκδήλωση ενός μόνο συμβάντος, αλλά και με τα υπερδιευρυμένα ωράρια κατά την εμπλοκή στα συμβάντα, προκειμένου να καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Με βάση τις συνθήκες που επικράτησαν στο συγκεκριμένο συμβάν, αλλά και τις καταγγελίες συναδέλφων που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης άλλων πυρκαγιών, αποκτά ιδιαίτερη σοβαρότητα το γεγονός ότι λόγω της εφαρμογής κυβερνητικών πολιτικών που περικόπτουν τα κονδύλια για τη λειτουργία του ΠΣ, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι τεράστιες, υπάρχει αδυναμία χορήγησης του κατάλληλου ατομικού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να επιχειρούν με φθαρμένα και ακατάλληλα ΜΑΠ (φθαρμένα κράνη, άρβυλα, μάσκες κ.ά.), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλειά τους. Οσοι είναι πιο τυχεροί και αντέχουν ακόμα οικονομικά προμηθεύονται με δικές τους δαπάνες εξοπλισμό και μεριμνούν τις περισσότερες φορές οι ίδιοι για την επιβίωσή τους, βάζοντας δικά τους χρήματα για εξοπλισμό και φαγητό.

Κύριε Αρχηγέ, είναι αυτονόητο πλέον ότι οι ανθρώπινες αντοχές όλων μας έχουν προ πολλού εξασθενήσει. Σας καλούμε να λάβετε υπόψη σας τα προαναφερόμενα σοβαρά ζητήματα και να ενεργήσετε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας των πυροσβεστών».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΑΤΟΠΙΚΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Τη Δευτέρα η παρέμβαση σε Βουλή και Περιφέρεια

Σε παρέμβαση τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στη Βουλή και την Περιφέρεια Αττικής, προχωρά η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα. Στην αιχμή της πρωτοβουλίας αυτής βρίσκονται τα αιτήματα για άμεση και πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων από την πυρκαγιά στην περιοχή. Για τη συμμετοχή έχουν δρομολογηθεί λεωφορεία που θα αναχωρήσουν στις 6 μ.μ. από το Στέκι Αλληλεγγύης (Λεωφόρος Μαραθώνος 33).

Στο κάλεσμα έχουν ήδη ανταποκριθεί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σωματεία και φορείς της περιοχής, συμπεριλαμβάνοντας την προετοιμασία της παρέμβασης στην οργάνωση της καθημερινής αλληλεγγύης. Με ανακοινώσεις, συγκέντρωση υπογραφών και πανό ενημερώνουν για την πρωτοβουλία και συζητούν γύρω από το πλαίσιο διεκδικήσεων της Επιτροπής.

«Καμιά αναμονή - δεν θα μας ξεγελάσουν ξανά. Πρέπει άμεσα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να διεκδικήσουμε τις ζωές μας πίσω, να μην τσιμπήσουμε σε υποσχέσεις "κάτω από το τραπέζι", που θάβονται και εξαφανίζονται την επόμενη μέρα», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή. Καλεί τους πυρόπληκτους, τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς των περιοχών να στηρίξουν τις διεκδικήσεις για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων.

Αιτήματα και διεκδικήσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων στον Τουρισμό

Κάλεσμα στους εργαζόμενους στον Τουρισμό να καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια να περικοπούν εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα απευθύνει το Παράρτημα Νοτιοανατολικής Αττικής του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής.«Συνάδελφοι, γνωρίζουμε πως από την πρώτη κιόλας μέρα, επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που έχουν πληγεί παίρνουν μέτρα για να φορτώσουν τις συνέπειες της καταστροφής στους εργαζόμενους. Αφού τους έβαλαν "ασπίδα" προκειμένου να σωθούν οι επιχειρήσεις, τώρα ετοιμάζονται να τους "ξεφορτωθούν" για να μειώσουν τη χασούρα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί σε σύσκεψη για τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς και την οργάνωση της πάλης, αύριο Σάββατο στις 10 π.μ., στο Στέκι Αλληλεγγύης (Μαραθώνος 33).

Το Συνδικάτο προβάλλει διεκδικήσεις και αιτήματα για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν αλλά και σε εκείνες που παραμένουν σε λειτουργία, ενώ καλεί στην κινητοποίηση της Δευτέρας σε Βουλή και Περιφέρεια Αττικής, για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης και προστασίας των πυρόπληκτων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Σύσκεψη για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία

Σε σύσκεψη με θέμα τη διεκδίκηση μέτρων αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας από το δήμο, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, καλεί συνδικάτα και μαζικούς φορείς το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του (Πορφυρίου 21).

«Η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, με τους νεκρούς και την τεράστια καταστροφή στην περιοχή, ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις διαχρονικές ευθύνες, με την ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού, συντονισμού και μέτρων αντιπυρικής προστασίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Υπενθυμίζει ακόμα πως τον Ιούλη του 2017 ο σεισμός στην Κω «στοίχισε τη ζωή σε δύο νέους ανθρώπους, τον τραυματισμό σε άλλους και τις ζημιές σε μια σειρά από κτίρια - σχολειά, σπίτια, μαγαζιά και επιχειρήσεις - που ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί».

«Σε όλες τις περιπτώσεις ενοχοποιείται το φυσικό φαινόμενο, στην προσπάθεια να συγκαλυφθεί το γεγονός πως σήμερα είναι εφικτή η πρόληψη και η ουσιαστική προστασία της ζωής και περιουσίας του λαού. Αυτό όμως προϋποθέτει διαφορετική πολιτική κατεύθυνση, που δεν θα ονομάζει "δίκαιη ανάπτυξη" τη διαιώνιση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων σε βάρος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών», καταλήγει το Εργατικό Κέντρο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org