ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Συνεχίζεται η περιοδεία του «Οιδίποδα»

Συνεχίζεται η περιοδεία στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας της καλοκαιρινής παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας«ΟΙΔΙΠΟΥΣ - Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Ελληνες».

Πιο συγκεκριμένα, η παράσταση θα ανέβει στο Μεσολόγγι στο Αρχαίο θέατρο Οινιάδων στις 19 Αυγούστου, στα Γιάννενα στο Υπαίθριο Θέατρο Ε.Η.Μ. Φρότζος στις 20 Αυγούστου, στην Ηλεία στο Νέο Θέατρο Αρχαίας Ηλιδας στις 22 Αυγούστου, στην Καλαμάτα στο Αμφιθέατρο Κάστρου στις 23 Αυγούστου και στην Τρίπολη στο Θέατρο Αλσους Αγίου Γεωργίου στις 24 Αυγούστου. Η περιοδεία ολοκληρώνεται με μια μεγάλη παράσταση στο Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια στις 6 Σεπτέμβρη.

Εντεκα ηθοποιοί επί σκηνής, με απλά μέσα, αφηγούνται το μύθο του Οιδίποδα. Εξιστορείται ένας από τους αρχαιότερους μύθους, αυτός των Λαβδακιδών, όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές: Από την άφιξη του Κάδμου στη Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της Σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα.

Η παράσταση είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στο μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα, των τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας». Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες, αλλά και πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές» κατά την παράδοση της τραγωδίας και εξιστορούνταν μόνο από τους αγγελιοφόρους ή τον χορό. Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, «παρακολουθούμε επί σκηνής έναν μύθο που με συμβολικό τρόπο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου...».

Σκηνοθεσία - σύνθεση κειμένου: Σταύρος Σ. Τσακίρης. Σκηνικά: Αλέξανδρος Ψυχούλης. Μουσική: Μίνως Μάτσας. Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου. Κοστούμια: Ορσαλία Παρθένη.

Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λάλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Λένα Δροσάκη, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Παγώνης, Κώστας Νικούλι, Νάνσυ Χριστοπούλου, Ελένη Ανδρικοπούλου, Τάκης Χρυσικάκος.

Πέθανε η Αρίθα Φράνκλιν

AP1975

Στα 76 της χρόνια «έφυγε» από τη ζωή η «βασίλισσα» της σόουλ Αρίθα Φράνκλιν. Η εκπρόσωπος της τραγουδίστριας δήλωσε πως η Αρίθα Φράνκλιν άφησε την τελευταία πνοή στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ. Αιτία θανάτου ήταν ο προχωρημένος καρκίνος στο πάγκρεας, σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων. Η 76χρονη Φράνκλιν διαγνώστηκε με καρκίνο το 2010 αλλά συνέχισε να δίνει συναυλίες μέχρι πρόσφατα.

Η Φράνκλιν είχε ακυρώσει δύο προγραμματισμένες για τον Μάρτη και τον Απρίλη συναυλίες και δημοσιεύματα υποστήριζαν πως ήταν «βαριά άρρωστη». Η τελευταία της ήταν στις 2 Νοέμβρη 2017 στη Νέα Υόρκη. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και τον τελευταίο δίσκο της, «A Brand New Me».

Συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου

Eurokinissi

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου οργανώνει την Τετάρτη 29 Αυγούστου συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου.

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι ξέσπασε στις 23 Ιούλη. Τις ίδιες μέρες «έφυγε» απ' τη ζωή ο ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου, ο οποίος μας χάρισε πάνω από 400 αγαπημένα τραγούδια, που μελοποιήθηκαν από τους σημαντικότερους συνθέτες της τελευταίας πεντηκονταετίας. Από τον «Αγιο Φεβρουάριο» του Δήμου Μούτση στα «Λαϊκά» του Μίκη Θεοδωράκη, από τη «Θητεία» του Γιάννη Μαρκόπουλου στο «Κάτω απ' τη μαρκίζα» του Γιάννη Σπανού, από το «Ελεύθεροι κι ωραίοι» του Σταύρου Κουγιουμτζή στον «Αμλετ της σελήνης» του Θάνου Μικρούτσικου και το «Είν' αρρώστια τα τραγούδια» του Σταύρου Ξαρχάκου, η υπογραφή του Μάνου Ελευθερίου ήταν αυτή που σημάδεψε τη δισκογραφία μιας ολόκληρης εποχής.

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι καλλιτέχνες: Γιώργος Ανδρέου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μανώλης Λιδάκης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώργος Νταλάρας, Χρήστος Νικολόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Ηρώ Σαΐα, Ασπασία Στρατηγού, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη και πολυμελής ορχήστρα.

Καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργος Νταλάρας.

Ολα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

«Εφυγε» από τη ζωή ο Ρώσος συγγραφέας Ε. Ουσπένσκι

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο Ρώσος συγγραφέας παιδικών βιβλίων Εντουαρντ Ουσπένσκι. Οι ήρωές του μιλούσαν και συνεχίζουν να μιλούν στην καρδιά και το μυαλό των παιδιών. Αγαπήθηκαν και γαλούχησαν γενιές παιδιών στην ΕΣΣΔ.

Ο Ε. Ουσπένσκι έγινε γνωστός το 1966, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του για ένα ευγενικό και αδέξιο ζωάκι, τον Τσεμπουράτσκα, που ο καλύτερος φίλος του ήταν ένας κροκόδειλος, ο Γκουένα. Η ιστορία κάποια χρόνια αργότερα θα μεταφερθεί στην οθόνη και ο Τσεμπουράτσκα θα γίνει πολύ γρήγορα ένας από τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών. Το 2004, μάλιστα, έγινε και η επίσημη μασκότ της ρωσικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Αξίζει να αναφερθεί η διαπίστωση του Ε. Ουσπένσκι για την παιδική λογοτεχνία στην καπιταλιστική Ρωσία. «Σήμερα στη Ρωσία δεν υπάρχει παιδική λογοτεχνία, παρά μόνο ό,τι δημιουργήθηκε επί ΕΣΣΔ»...

Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας

Σαβίνα Γιαννάτου
Σαβίνα Γιαννάτου
Το 13ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, που ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου 2018, με την Ευδοκία Μωϋσίδου και την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο, διαρκεί έως το Σάββατο 25 Αυγούστου. Οι πέντε μουσικές του βραδιές, που ακολουθούν, χαρακτηρίζονται από ένα μεγάλο φάσμα έργων μουσικής δωματίου και ένα αφιέρωμα στη γαλλική μουσική και ολοκληρώνεται με ένα αφιέρωμα σε τραγούδια της Μεσογείου, ανάμεσά τους και τραγούδια της Λένας Πλάτωνος και του Μάνου Χατζιδάκι, με την Σαβίνα Γιαννάτου και τον Σπύρο Μάνεση στο πιάνο, στην παραλία της Αύρας.

Kυριακή 19/8 (Αυλή Ναού του Σωτήρος): «Τα πιο λαμπερά αστέρια», Κουαρτέτο «Σελήνη»: Nadia Kalmykova (Ρωσία) βιολί, Liubov Kalmykova (Ρωσία) βιολί, Loredana Apetrei (Ρουμανία) βιόλα, Λουκία Λουλάκη (Ελλάδα) βιολοντσέλο. Συμπράττει η Αλεξία Μουζά (πιάνο).

Τετάρτη 22/8 (Αυλή Ναού του Σωτήρος): «Βλαντιβοστόκ - Παρίσι»: Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο), Ευδοκία Μωϋσίδου (σοπράνο).

Παρασκευή 24/8 (Αυλή Ναού του Σωτήρος), «Αφιέρωμα στη Γαλλική Μουσική, με μία εξαίρεση...»: Νεφέλη Μούσουρα (πιάνο), Στάθης Καραπάνος (φλάουτο), Γιάννος Γιοβάνος (βιολοντσέλο).

Σάββατο 25/8 (παραλία της Αύρας), «Ενας διάλογος για φωνή και πιάνο» - Τραγούδια της Μεσογείου αλλά και Λ. Πλάτωνος και Μ. Χατζιδάκι. Η Σαβίνα Γιαννάτου συναντά τον πιανίστα Σπύρο Μάνεση με ένα ρεπερτόριο που συνδυάζει την παράδοση διαφόρων χωρών με την jazz και τον αυτοσχεδιασμό. Μια συναυλία με τραγούδια από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, Κορσική, Σικελία, Ελλάδα, Αλβανία, τραγούδια ισπανο-εβραϊκά και αραβικά, αλλά και με τραγούδια της Λένας Πλάτωνος και του Μάνου Χατζιδάκι.

Ολες οι συναυλίες αρχίζουν στις 9 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ, κανονικό, 6 ευρώ παιδιά & νέοι έως 22 ετών, κάτοχοι κάρτας ανεργίας, ΑμεΑ. Πώληση εισιτηρίων: στους χώρους των συναυλιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ