Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018 - αριθ. φύλλου: 13062

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Σοβαρές καταγγελίες για ελλείψεις, κινδύνους και άθλιες συνθήκες δουλειάς

  • Τη Δευτέρα 20/8 η παρέμβαση της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα σε Βουλή και Περιφέρεια Αττικής
  • Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης: Η φονική πυρκαγιά ανέδειξε τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και στον τομέα Υγείας

ΣΕΛ.  6   -   7

Αντιλαϊκή κλιμάκωση με το «καλημέρα» της «επόμενης μέρας»

Οι δεσμεύσεις που περιγράφονται στο «Μεσοπρόθεσμο 2019 - 2022» και θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους, σαρώνουν συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και λαϊκό εισόδημα

Η «μεταμνημονιακή» εποχή ξεκινάει με:

  • Συνέχιση της αυστηρής εποπτείας, με το «ενισχυμένο πλαίσιο» που προβλέπουν οι μηχανισμοί της ΕΕ.
  • Αιματηρά πλεονάσματα, που την επόμενη τετραετία αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, για να μετατραπούν σε φοροαπαλλαγές, χρηματοδότηση και επιδοτήσεις στο κεφάλαιο.
  • Μείωση των κρατικών δαπανών για συντάξεις και Πρόνοια κατά επιπλέον 4,37 δισ. ευρώ το 2019, με οριστική κατάργηση και του ΕΚΑΣ.
  • Ενίσχυση της φοροληστείας του λαού κατά 1,4 δισ. ευρώ τουλάχιστον τον ερχόμενο χρόνο. Αύξηση κατά μισό δισ. ευρώ και των έμμεσων φόρων.
  • Απάτη ολκής τα δήθεν αντίμετρα που υπόσχεται η κυβέρνηση στα πιο φτωχά από τα λαϊκά στρώματα, για να χρυσώσει το χάπι της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου.

ΣΕΛ.  10

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κανένας εφησυχασμός!

Το «κατόπιν ενεργειών μου» θυμίζει το ενημερωτικό σημείωμα που διακίνησε χτες η κυβέρνηση, για να παρουσιάσει το «πλαίσιο» και τις «ενέργειες» που οδήγησαν στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η θετική εξέλιξη της απελευθέρωσης παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα της ...μεθοδικότητας και των «συνετών» χειρισμών της κυβέρνησης, η οποία από τη μια διατήρησε «ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» με την Τουρκία και από την άλλη «διεθνοποίησε το ζήτημα» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να ασκηθεί πίεση.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν σε δηλώσεις τους ότι η απόφαση αυτή της Τουρκίας συνιστά «σημείο επανεκκίνησης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων και «συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», εξαίροντας τη συμβολή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην επιτυχή κατάληξη της υπόθεσης.

Δηλαδή, πέρα από την προσπάθεια να εξαργυρώσει πολιτικά την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, η κυβέρνηση συνεχίζει να καλλιεργεί εφησυχασμό για την τουρκική επιθετικότητα και θολώνει τα νερά για τον επικίνδυνο ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, την κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με άμεση εμπλοκή της Ελλάδας.

Αμέσως μετά τη σύλληψη και απαιτώντας την άμεση, χωρίς όρους απελευθέρωσή τους, το ΚΚΕ ανέδειξε το γεγονός ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί έγιναν «πιόνια» στη σκακιέρα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, αλλά και της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας, που κλιμακώθηκαν μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, το Δεκέμβρη του 2017.

Η εκτίμηση αυτή συνεχίζει να ισχύει στο ακέραιο και μετά την απελευθέρωσή τους, σε μια περίοδο που η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας συνυπάρχει με το παζάρι για όλα τα κρίσιμα ζητήματα και κυρίως για τα συγκρουόμενα συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της σύσφιξης των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας και της έντασης στις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η τουρκική επιθετικότητα και η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας συνεχίζονται με διάφορες μορφές (παραβιάσεις από αέρα και θάλασσα, επεισόδια με ψαράδες στο Αιγαίο κ.ά.), αλλά και με απειλές για την πραγματοποίηση ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι φανερό επομένως ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς σχετίζεται με αυτά τα παζάρια, στα οποία εμπλέκεται και η ΕΕ, τη στιγμή μάλιστα που η τουρκική οικονομία δείχνει να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, οι οποίες επιτείνονται από τα μέτρα που παίρνουν οι ΗΠΑ σε βάρος της.

Επομένως, η εξέλιξη με τους «2» δεν αναιρεί, αντίθετα επιβεβαιώνει τις μεγάλες αντιθέσεις και τα παζάρια. Απ' αυτήν την άποψη, είναι επικίνδυνος ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση, όπως έκανε άλλωστε από την πρώτη ώρα της σύλληψής τους, δημιουργώντας προσδοκίες για άμεση απελευθέρωση με παρέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Το γεγονός εξάλλου ότι οι δύο αυτοί ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί εξωραΐζονται συστηματικά από την κυβέρνηση, όπως και ο βρώμικος ρόλος των ΗΠΑ, είναι διπλά επικίνδυνο για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, την ώρα που η ένταση κλιμακώνεται ανησυχητικά στην ευρύτερη περιοχή και «ξαναζεσταίνονται» σενάρια για αλλαγές συνόρων.

Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρχει στο λαό. Οι εξελίξεις στην περιοχή μυρίζουν μπαρούτι και απαιτούν ένταση της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας. Η ειρήνη και η σταθερότητα μπορούν να θεμελιωθούν μόνο στην κοινή πάλη των λαών της περιοχής ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, που «ταΐζει» την εκμετάλλευση και τον πόλεμο, «σπέρνει» φτώχεια και προσφυγιά.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ Ι ΚΑΙ ΙΙ ΤΗΣ «COSCO» ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία η μεγαλύτερη συσπείρωση στο σωματείο
  • Μαζική εξόρμηση - ενημέρωση πραγματοποίησε την Τετάρτη η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), για την τραμπούκικη επίθεση στον πρόεδρο του ΔΣ από το μηχανισμό των εργολάβων, επειδή κατήγγειλε το στήσιμο εργοδοτικού σωματείου.
  • Καθολική η καταδίκη της επίθεσης από τους εργαζόμενους, που παλεύουν με το σωματείο τους για ΣΣΕ.

ΣΕΛ.  5


ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Ανταλλαγή νέων απειλών και επιβολής δασμών

ΣΕΛ.  17
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Συμπληρωματικά» κονδύλια για ΝΑΤΟικές υποδομές και αποστολές

ΣΕΛ.  4
ΙΤΑΛΙΑ - ΓΕΝΟΒΑ
Προαναγγελθέν έγκλημα η κατάρρευση της γέφυρας με δεκάδες νεκρούς

Υποσυντήρητη λόγω «κόστους» για το κράτος και τον όμιλο που τη διαχειριζόταν


ΣΕΛ.  16


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org