ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΔΕΥΣΗ ΑΓΩΓΟΥ ΤΑΡ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Ο σχεδιασμός κυβέρνησης - εταιρείας απέναντι στις ανάγκες του λαού της περιοχής

MotionTeam

Μια ακόμη πλευρά των σχεδιασμών κυβέρνησης - κεφαλαίου για την Ενέργεια και για το τι αυτοί σηματοδοτούν για το λαό, ξεδιπλώνεται τις μέρες αυτές στην Καβάλα σχετικά με την ολοκλήρωση του αγωγού TAP (Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου).

Η ολοκλήρωση του TAP καθυστερεί καθώς η κοινοπραξία που ελέγχει τον αγωγό επιμένει στην όδευσή του από τα Τενάγη των Φιλίππων, παρά τις αντιδράσεις του λαού της περιοχής που έχουν εκφραστεί πολύμορφα και με δυναμικά συλλαλητήρια.

Οι κάτοικοι της περιοχής απαιτούν αλλαγή της όδευσης του αγωγού ώστε να μην περάσει από τον παραγωγικό κάμπο Ζυγού - Κρυονερίου - Φιλίππων και από τα Τενάγη Φιλίππων, που είναι γη υψηλής παραγωγικότητας.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει υπόψη τις αντιδράσεις αγροτών και κατοίκων μπροστά στο έργο «στρατηγικής σημασίας» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά στην προσπάθειά της να κάμψει τις αντιδράσεις δε δίστασε να συνδέσει την κατασκευή του αγωγού με έργα απαραίτητα για τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων παρουσιάζοντας ως «αντισταθμιστικά» έργα την υδροδότηση μιας περιοχής που διαπιστωμένα έχει πρόβλημα με τις αυξημένες τιμές νιτρικών, καθώς και έργα που δεν αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα μεν αλλά είναι σε θέση να ανακουφίσουν έως ένα βαθμό το πρόβλημα στα Τενάγη.

Αφού δεν έπιασε αυτή η τακτική, ακολούθησαν η καταστολή και οι διώξεις κατοίκων της περιοχής για παρεμπόδιση των εργασιών κατασκευής του αγωγού TAP. Ετσι η διοίκηση του δήμου Καβάλας ανέλαβε πιο ενεργό ρόλο προκειμένου να καλλιεργήσει τη συναίνεση και οργάνωσε μια σύσκεψη στα τέλη Ιούλη, μέσα από την οποία οι εκπρόσωποι του TAP εμφανίσθηκαν και πάλι αδιάλλακτοι, ισχυριζόμενοι ότι «η εγκεκριμένη όδευση επιλέχθηκε ως η καλύτερη δυνατή, με κριτήριο το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες».

Μετά από τη συγκεκριμένη σύσκεψη η διοίκηση του δήμου Καβάλας ανέλαβε πιο ενεργητικά να αλλάξει το κλίμα. Σε ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ότι «η ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ είναι υψίστης εθνικής σημασίας και σε συνδυασμό με την αρνητική δικαστική έκβαση ενώπιον του ΣτΕ, καθίσταται προφανές πως πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η νομιμότητα», ενώ στο ίδιο κλίμα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου, η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, κάλεσε σε «επιστροφή στο ρεαλισμό», λέγοντας ότι «δ δήμος εκ του νόμου δεν απαιτείται να συναινέσει για την όδευση. Αρα, κυβερνήσεις, νόμοι, δικαστικές αποφάσεις είναι δεδομένα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Ο σεβασμός στους νόμους και στις δικαστικές αποφάσεις είναι υποχρέωσή μας».

Με τις πλάτες πια και της διοίκησης του δήμου και τη στήριξη κυβέρνησης και ΝΔ, και με τις δικαστικές διώξεις να εκκρεμούν σε βάρος των κατοίκων, τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού στα Τενάγη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο καλεί τους αγρότες και γενικότερα τους εργαζόμενους της περιοχής να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους και να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα για το ποιος ωφελείται και ποιος όχι από αυτήν την πολιτική και πρακτική των κυβερνήσεων, των αστικών κομμάτων και των μονοπωλίων της Ενέργειας, καθώς και των δυνάμεων στην Τοπική Διοίκηση που τάσσονται με την ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, την πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, την πολιτική της «γεωστρατηγικής» αναβάθμισης της χώρας.

Μπροστά τους, όπως επισημαίνει, καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος τα παραμύθια για τα «αντισταθμιστικά οφέλη» που θα είχαν οι «τοπικές κοινωνίες». Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες της περιοχής θα συνεχίσουν να βρίσκονται μπροστά στα αδιέξοδα της αντιλαϊκής πολιτικής, στην ενεργειακή φτώχεια, στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

Καλεί δε το λαό της περιοχής να παλέψει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και άμεσα να διεκδικήσει την αλλαγή όδευσης του αγωγού, να σταματήσουν οι διώξεις και οι σαθρές κατηγορίες, να υλοποιηθούν τα έργα ύδρευσης - άρδευσης που είναι απαραίτητα για την περιοχή με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τον απαράδεκτο εκβιασμό που συνδέει την υλοποίησή τους με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Παρασκευή στα Πατρικά, η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Κόμματος, στα 74 χρόνια από τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής και στα 20 χρόνια από το θάνατο του «συρματένιου» Αργύρη Ζερβούδη. Η παρουσίαση των γεγονότων θα γίνει από τον Γ. Αμπαζή.

-- Αύριο Σάββατο στις 8 μ.μ., στην αυλή του δημαρχείου Σερρών, στο Ροδολίβος, η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις, η θέση του ΚΚΕ». Ομιλητής θα είναι ο Κώστας Σιδηρόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Την Κυριακή 19 Αυγούστου στις 11.30 π.μ., στον Αγιο Βασίλειο Αρκαδίας, στην πλατεία, οι ΤΕ Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για την προσφορά των κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής στην Αντίσταση και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 25 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ., στις Φυλακές Ωρωπού, η ΚΟΒ Ωρωπού - Βορείου Τομέα του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ξενάγηση στο χώρο των φυλακών - τόπο εξορίας, ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, στελέχους του ΚΚΕ, προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και μουσικό πρόγραμμα. Στο χώρο θα λειτουργεί περίπτερο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Την Κυριακή 26 Αυγούστου στις 11 π.μ., στην Ποντοκώμη Κοζάνης, η ΚΟΒ Ποντοκώμης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής στους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ) και του ΔΣΕ, στο μνημείο των πεσόντων. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος.

-- Επίσης την Κυριακή 26 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στο Ποιμενικό Εβρου, η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση στη μνήμη των 7 εκτελεσμένων νέων του Ποιμενικού από τους ναζί κατακτητές, στο μνημείο στην πλατεία του χωριού.

Ερχονται τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα αναρτηθούν στο Taxis εκκαθαριστικά σημειώματα με τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, που θα προσδιοριστούν με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν τον Ιούνη από το υπουργείο Οικονομικών. Η αποπληρωμή τους μπορεί να γίνει μέχρι και σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη από αυτές στο τέλος Σεπτέμβρη και την τελευταία το Γενάρη του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, ο εισπρακτικός στόχος για τα επόμενα χρόνια διαμορφώνεται τουλάχιστον σε 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ως μέτρο «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης».

Νέα καταγγελία για πυροβολισμούς από Τούρκους ψαράδες

Μια νέα καταγγελία για πυροβολισμούς από Τούρκους ψαράδες, αυτή τη φορά στη Σαμοθράκη, έκανε χτες ο πρόεδρος των ιδιοκτητών γρι-γρι νομού Καβάλας, Γ. Μανιός.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ο πρόεδρος κατήγγειλε ότι δύο μέρες πριν από το αντίστοιχο περιστατικό που κατήγγειλαν ψαράδες στη Λέρο, Ελληνας ψαράς δέχθηκε πυροβολισμούς από Τούρκο συνάδελφό του, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου κι ενώ είχε προηγηθεί φραστικό επεισόδιο. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε, αμέσως έγινε καταγγελία στο Λιμενικό και η απάντηση που πήρε ήταν να μη δώσει έκταση στο θέμα.

Σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής σημείωσε ότι η νέα καταγγελία για χρήση πυρών από τουρκικό αλιευτικό σκάφος θα διερευνηθεί ενδελεχώς από τη λιμενική αρχή Αλεξανδρούπολης.

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε χτες το βράδυ λίγο μετά τις 8.30 μ.μ., στο αεροδρόμιο των Χανίων, αεροσκάφος της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας «Condor», με 270 επιβαίνοντες, μετά από αναφορά για βόμβα. Το «Boeing 753», που είχε αναχωρήσει από την Ουργκάντα της Αιγύπτου με προορισμό το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, έστειλε σήμα ενώ πετούσε μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου. Επιβάτες και πλήρωμα αποβιβάστηκαν με ασφάλεια λίγο πριν τις 10 μ.μ. στα Χανιά. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι όταν το αεροσκάφος εισήλθε στο ελληνικό FIR, ο πιλότος ζήτησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο των Χανίων, διότι μέλος του πληρώματος εντόπισε κάτι «ύποπτο» (δεν διευκρινίζεται αν ήταν αντικείμενο ή κάποιο σημείωμα) στην τουαλέτα του αεροπλάνου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org