ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πετυχημένες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Με σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... Αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)», συνεχίζεται το επιτυχημένο ταξίδι του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Μακεδονία, σε νησιά του Αιγαίου και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο «Ριζοσπάστης» δίνει σήμερα μια γεύση από προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες και θα συνεχίσει τις ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις και στα επόμενα φύλλα του.

Στις αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια της Θάσου, πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας έδωσε το «παρών» στη μεγάλη νεολαιίστικη γιορτή της ΚΝΕ, που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στήθηκε με το μεράκι μελών και φίλων της Οργάνωσης. Το πρόγραμμα άνοιξε με χαιρετισμό από την Μαρία Χριστοδουλέα, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με θέμα τα 100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μεγάλο λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη. Στο χώρο λειτουργούσαν ταβέρνα και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε επίσης προφεστιβαλική της ΚΝΕ και στις Μαριές της Θάσου.

Στο Λιτόχωρο Πιερίας
Στο Λιτόχωρο Πιερίας
Στο Ποδοχώρι Καβάλας, η προφεστιβαλική εκδήλωση που έγινε ήταν η πιο επιτυχημένη των τελευταίων χρόνων, με μαζική συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών, εργαζομένων, μαθητών και σπουδαστών που έδωσαν τον τόνο και το στίγμα στην εκδήλωση, κρατώντας αμείωτο το κέφι μέχρι το πρωί, με τραγούδια και χορό, συνθήματα και αγωνιστικό παλμό, καθιστώντας το Φεστιβάλ μία από τις πιο σημαντικές πολιτικές - πολιτιστικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην περιοχή. Στην εκδήλωση μίλησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, που η επίθεση της αστικής τάξης κλιμακώνεται σε όλα τα μέτωπα απέναντι στο λαό. Κάλεσε να δυναμώσει ο πολιτικός φορέας που αποτελεί τον μοναδικό εγγυητή της οργάνωσης των αγώνων του λαού, το μοναδικό αποκούμπι του λαού μας που φωτίζει, από τη σκοπιά του μέλλοντος χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους, το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε.

Αντίστοιχα, στο Λιτόχωρο Πιερίας, μεγάλη ήταν η προσέλευση και η ανταπόκριση των κατοίκων και κυρίως η συμμετοχή της νεολαίας που κυριολεκτικά «έστησε αυτί» στα επίκαιρα μηνύματα που εμπνέει και σήμερα, 100 χρόνια μετά, η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση. Στην εκδήλωση μίλησε η Ρούλα Γεωργιάδη, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Πιερίας της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μουσικοθεατρικό αφιέρωμα «Τα Μακρονησιώτικα», συνδεόμενο με τον αντίκτυπο της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στο κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας, από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Επίσης ροκ - έντεχνη συναυλία με τους Περικλή Μπονοβόλια και Γιάννη Σάλτα. Ιδιαίτερα συγκινητική για όλους τους παρευρισκόμενους ήταν η στιγμή που το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με τους ήχους της «Διεθνούς». Στο χώρο λειτούργησαν βιβλιοπωλείο, παιδότοπος για τους μικρούς φίλους και περίπτερο του Παραρτήματος Λιτοχώρου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.


Στο Ποδοχώρι Καβάλας
Στο Ποδοχώρι Καβάλας

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μονόδρομος η οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Ανακοίνωση με αφορμή τη συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με τον υπουργό Παιδείας

Σε οργάνωση της πάλης στην πράξη, αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία, με συνεδριάσεις των ΔΣ των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προετοιμασία Γενικών Συνελεύσεων, κινητοποιήσεις σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, προετοιμασία γενικότερων αγώνων απέναντι στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και των προαπαιτούμενων, σε συντονισμό με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με αφορμή και τη συνάντηση του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) με τον υπουργό Παιδείας, η οποία έγινε την προηγούμενη βδομάδα.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών σημειώνει:

«Τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων του υπουργού και των συνεργατών του επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα συνεχίσει σταθερά και ακόμα πιο αποφασιστικά την υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, γίνεται φανερό ότι θα αξιοποιεί μια σειρά από κυβερνητικές παρεμβάσεις (π.χ. ΠΔ 79) για να θολώνει τα νερά και να στήνει κάλπικες και αποπροσανατολιστικές κόντρες με τη ΝΔ (και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα) με σκοπό να κρύψει την ουσιαστική στρατηγική σύμπλευσή τους (π.χ. επιλογή σημαιοφόρων στις μαθητικές παρελάσεις).

Πιο συγκεκριμένα:

  • Για το ΠΔ 79/2017 για τη λειτουργία Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, που ενσωματώνει στην ουσία όλο το πλέγμα των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων του προηγούμενου διαστήματος (π.χ. ΥΑ για Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο), ο υπουργός Παιδείας και οι συνεργάτες του υπεραμύνθηκαν της πρόσφατης υπογραφής του. Το χαρακτήρισαν μια κορυφαία κυβερνητική παρέμβαση.
  • Στο ζήτημα των μόνιμων διορισμών τα περί "επιτροπείας" και "κακών θεσμών" έδωσαν και πήραν. Ανέφεραν ότι θα γίνει προσπάθεια σε "βάθος τριετίας" να ξεκινήσουν διορισμοί και ότι ο αριθμός των μόνιμων διορισμών (που θέλει να ανακοινώσει η κυβέρνηση) θα επιδιώξουν να αγγίζει το σημερινό αριθμό των αναπληρωτών(!). Για πρώτη φορά με τόσο μεγάλη σαφήνεια ειπώθηκε ότι οι όποιοι διορισμοί γίνουν έχουν ως προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην Εκπαίδευση(!).
  • Υπεραμύνθηκαν της ανάγκης να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης με στόχο "την αναβάθμιση συνολικά της Εκπαίδευσης". Ξεδιπλώθηκε μια επιχειρηματολογία περί "παθογενειών" και "κακώς κειμένων", που χρειάζεται να καταπολεμηθούν και όχι να κρύβονται. Φυσικά, αυτά συνοδεύτηκαν από την επίσης γνωστή φιλολογία, η οποία αξιοποιείται και στο υπόλοιπο Δημόσιο, ότι η αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τιμωρητική, ότι πρέπει αξιολογηθεί και η ίδια η διοίκηση, όχι μόνο οι υφιστάμενοι κ.τ.λ. Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι σε προτεραιότητα είναι η αξιολόγηση των στελεχών της Εκπαίδευσης (το οποίο, όπως είπαν, είναι και μνημονιακή δέσμευση) και θα ακολουθήσει η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Είναι σίγουρο ότι θα έχουμε άμεσα πρωτοβουλίες γύρω από το ζήτημα. Υποστήριξαν ότι "δεν υπάρχει κάποιο πλάνο για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού", για εμάς όμως είναι φανερό ότι αυτή θα ενταχθεί στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας.
  • Προσχολική Αγωγή

Για την Προσχολική Αγωγή υποστήριξαν ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση είναι μεν υπέρ της θεσμοθέτησης δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμο το κράτος να προχωρήσει σε μια τέτοια επιλογή λόγω ελλείψεων σε υποδομές και χρηματοδότηση!

Επιβεβαιώνεται ότι, πέρα από τις διακηρύξεις, προτεραιότητα για την κυβέρνηση έχει η προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας δεν υπάρχει χώρος για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

  • Για τους αναπληρωτές

Για τους αναπληρωτές, παρά τα λόγια συμπαράστασης και την αναγνώριση των απαράδεκτων όρων εργασίας, δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη δέσμευση γύρω από τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί. Στην ουσία, το υπουργείο αναγνωρίζει ότι στο πλαίσιο της ελαστικής εργασίας, των ΕΣΠΑ και των ευέλικτων μορφών εργασίας δε χωράει η εξίσωση των δικαιωμάτων με τους μόνιμους, π.χ. καθεστώς αδειών. Το ότι θα υπάρξουν έγκαιρα (κατά τα λεγόμενά του!!) για φέτος προσλήψεις αναπληρωτών, ο υπουργός Παιδείας το ονόμασε "κανονικότητα" στο δημόσιο σχολείο!

Ανέφεραν πιο συγκεκριμένα ότι:

Για φέτος υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για 24.000 αναπληρωτές, οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν από την 1η Σεπτέμβρη, έως τις 21 Ιούνη. Για την Πρωτοβάθμια όλες οι πιστώσεις θα είναι από το ΕΣΠΑ.

Ανέφεραν ότι στις 5 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί μια πολύ μεγάλη φάση προσλήψεων που ίσως φτάσει και το 70%. Πρώτα θα τρέξει το σύστημα για την Ειδική Αγωγή, μετά για τη Γενική και τέλος για τις ειδικότητες. Τις ίδιες μέρες θα προσληφθεί το ΕΕΠ και ΕΒΠ στα Ειδικά Σχολεία.

Ανέφεραν ότι φέτος θα δοθούν 2.500 πιστώσεις για Παράλληλη Στήριξη (τη στιγμή που οι διαγνώσεις είναι πάνω από 5.500) και 700 πιστώσεις για τάξεις υποδοχής - ΖΕΠ στο πλαίσιο της εγγραφής και προσφυγόπουλων που έχουν φοιτήσει σε ΔΥΕΠ στα πρωινά τμήματα των σχολείων».

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε οργάνωση της πάλης σημειώνοντας ότι «είναι μονόδρομος για τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και συνολικά τους εργαζόμενους η αντιπαράθεση με αυτήν την πολιτική. Η δημιουργία των προϋποθέσεων συνολικότερης αναμέτρησης με την πολιτική που μετατρέπει τη μόρφωση σε εμπόρευμα, που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org