ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η πολιτική κηδεία της συντρόφισσας Αριστούλας Ελληνούδη

Στη 1 μ.μ. στο νεκροταφείο Καισαριανής

Η συντρόφισσα Αριστούλα στο Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Γιάννη Ρίτσο, το 2009
Η συντρόφισσα Αριστούλα στο Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Γιάννη Ρίτσο, το 2009
Το στερνό «αντίο» λένε σήμερα σύντροφοι, φίλοι και συγγενείς στην συντρόφισσα Αριστούλα Ελληνούδη, που «έφυγε» από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα, σε ηλικία 72 χρόνων. Η πολιτική κηδεία θα πραγματοποιηθεί στη 1 μ.μ. στο νεκροταφείο Καισαριανής. Αμέσως μετά, η σορός της θα μεταφερθεί στη Βουλγαρία, όπου θα αποτεφρωθεί.

Κόρη του Γιώργη Ελληνούδη, στελέχους του ΚΚΕ από τη δεκαετία του 1920, που κατά τη διάρκεια της Κατοχής είχε την ευθύνη του Τυπογραφείου του ΕΑΜ, η συντρόφισσα Αριστούλα γνώρισε από πολύ μικρή τι θα πει φασιστική βία και θηριωδία, τι θα πει καπιταλιστική εκμετάλλευση, τι θα πει αγώνας για το ψωμί. Γεννήθηκε μέσα σε συνθήκες παρανομίας, μεγάλωσε με τη μητέρα της στην Αθήνα μεταφερόμενη από γιάφκα σε γιάφκα, με τον πατέρα της στην πολιτική προσφυγιά και με χίλιες δυο στερήσεις, που την ανάγκασαν να δουλέψει από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της.

Από τα 14 της χρόνια αρχίζει επαφές με τη Λέσχη των Λαμπράκηδων. Μετά το Γυμνάσιο μπαίνει στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με υποτροφία και όταν την τελειώνει μπαίνει στο θέατρο. Με τη μεταπολίτευση έρχεται αμέσως σε επαφή με το Κόμμα και γίνεται μέλος του, το 1974. Παίρνει δραστήριο μέρος στο στήσιμο των πρώτων Οργανώσεων επιστημόνων - καλλιτεχνών και από το 1975 αρχίζει τη συνεργασία της με τον «Ριζοσπάστη», στο δυναμικό του οποίου εντάσσεται κανονικά το 1976. Αναπτύσσει πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα ως ηθοποιός και ως κριτικός θεάτρου. Γνωρίζει και παντρεύεται τον κομμουνιστή ηθοποιό Τίμο Περλέγκα, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Γιάννο.

Την περίοδο της κρίσης στο Κόμμα και της αντεπανάστασης, η σ. Αριστούλα κράτησε στάση υπεράσπισης του ΚΚΕ, των αρχών του, του «Ριζοσπάστη» ως οργάνου της ΚΕ του Κόμματος. Αμέσως μετά την κρίση, το 1992, εντάχθηκε στη Συντακτική Επιτροπή της εφημερίδας, όπου παρέμεινε μέλος της μέχρι το 1998. Είχε σημαντική συμβολή στο Πολιτιστικό Τμήμα της εφημερίδας παραμένοντας επικεφαλής του έως το 2013, ενώ για πολλά χρόνια ήταν υπεύθυνη του περιοδικού της Εθνικής Αντίστασης.

  • Συλλυπητήρια ανακοίνωση για το θάνατο της σ. Αριστούλας εξέδωσε και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.
  • Στη μνήμη της Αριστούλας Ελληνούδη, ο Βασίλης Αμπελογιάννης προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΤΕ Λέσβου.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Πολλαπλάσια αντιλαϊκά μέτρα εν μέσω εκτιμήσεων για ρυθμούς ανάκαμψης

Το γνωστό κυβερνητικό «αφήγημα» επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Eurokinissi

Το γνωστό κυβερνητικό «αφήγημα» επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Με άξονα την υπερπαραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους τουλάχιστον 6,6 δισ. ευρώ για το 12μηνο 2018, έτσι ώστε να ξεπεράσει τον πήχη της συμφωνίας της με το κουαρτέτο, καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τον κρατικό προϋπολογισμό για τη νέα χρονιά, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Οκτώβρη. Στην πρώτη γραμμή του νέου σφαγείου θα βρεθούν τα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα που έχουν απομείνει για την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, μέσω της «μεταρρύθμισης» του συστήματος οικογενειακών επιδομάτων, της κατακρεούργησης των επιδομάτων αναπηρίας, του πετρελαίου για τη θέρμανση, του στεγαστικού επιδόματος κ.ά.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα αντιλαϊκά μέτρα πολλαπλασιάζονται εν μέσω των επίσημων εκτιμήσεων σχετικά με τη σχετική ανάκαμψη του παραγόμενου ΑΕΠ με ρυθμό 2,4% το 2018, σύμφωνα με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία για τη νέα χρονιά εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 10,8%, ενώ, από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τους δανειστές ετοιμάζει τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, βάζοντας νέα εμπόδια στην κήρυξη εργατικών απεργιών.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον «Real fm», έδωσε έμφαση στη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης να «τρέξει» το πρόγραμμα, έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι, με βάση τους παρακάτω άξονες:

-- Τη δυνατότητα μέχρι τον Αύγουστο του 2018 «να προετοιμάσουμε το έδαφος για την οριστική έξοδο στις αγορές», «δυνατότητα» βέβαια που είναι αναπόσπαστα δεμένη με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων που έχουν συμφωνηθεί στην προοπτική ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου.

-- «Να τονώσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον και να δώσουμε μια μεγαλύτερη δυναμική στην αναπτυξιακή τάση, που ούτως ή άλλως υπάρχει σε αυτήν τη φάση στην ελληνική οικονομία». Οπως προκύπτει και από τα δικά τους στοιχεία και τις επίσημες εκτιμήσεις, η ανάκαμψη των νέων κερδοφόρων επενδύσεων όχι μόνο δεν μετριάζει τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά αντίθετα στηρίζεται σε αυτά και μάλιστα τα πολλαπλασιάζει, όπως άλλωστε αναμένουν να συμβεί και για το 2018.

-- «Να προχωρήσουμε σε κοινωνικές παρεμβάσεις οι οποίες θα αμβλύνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες στο λαό, βαφτίζοντας τα μέτρα διαχείρισης της «ακραίας φτώχειας» που γεννάει η αντιλαϊκή της πολιτική ως ενδεικτικά, υποτίθεται, της «δίκαιης» ανάπτυξης. Ολα αυτά ενώ μπροστά έρχονται παρεμβάσεις όπως της κατάργησης των κοινωνικών παροχών που «αλληλεπικαλύπτονται» από το λεγόμενο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» κι ενώ, εκτός των άλλων, για το 2018 έχει «κλειδώσει» και η παραπέρα διάλυση του ΕΚΑΣ για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους, με κατεύθυνση βέβαια την πλήρη κατάργησή του από το 2019.

Παράλληλα, ο Δ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο Ευ. Τσακαλώτος «θα διαπραγματευθεί την τρίτη αξιολόγηση και θα είναι ο υπουργός των Οικονομικών, ο οποίος θα οδηγήσει, μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τη χώρα εκτός του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018».

Διεργασίες για τη διαχείριση του κρατικού χρέους

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιστρέψει στο ελληνικό κράτος ποσά ύψους 660 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα κέρδη από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, που έμειναν στο απυρόβλητο της αναδιάρθρωσης και του «κουρέματος» του κρατικού χρέους το 2012. Σε κάθε περίπτωση, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στο γερμανικό Τύπο, η επιστροφή των κερδών θα συνοδεύεται από την εκπλήρωση «συγκεκριμένων απαιτήσεων».

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ επανέλαβε ότι «κούρεμα του ελληνικού χρέους με την κλασική έννοια αποκλείεται, αλλά μπορεί κανείς να συζητήσει για περαιτέρω ελαφρύνσεις».

Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Ρυθμό ανάκαμψης 2,2% σε ετήσια βάση καταγράφηκε στην Ευρωζώνη για το β' τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ. Μεταξύ άλλων, στη Γερμανία εμφανίζεται μεγέθυνση του ΑΕΠ με ρυθμό 2,1%, στη Γαλλία με 1,8% και στην Ιταλία με 1,5%. Στην ίδια περίοδο, η ανάκαμψη συνολικά στην ΕΕ καταγράφεται στο 2,3%, έναντι ρυθμού 2,1% στις ΗΠΑ.

Εκδηλώσεις για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ

Η ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδηλώσεις για τους μαχητές και τις μαχήτριες της ηρωικής 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έδρασε στην Πελοπόννησο, αύριο, Παρασκευή 18 Αυγούστου, στις 6 το απόγευμα, στο μνημείο του Πέρδικα, πάνω από τα Λυκόχια. Στις 8.30 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης, θα παρουσιαστεί η έκδοση της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ προς τιμήν της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, με τίτλο «Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές». Μια έκδοση η οποία περιέχει ντοκουμέντα που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Οι Κομματικές Οργανώσεις Κοκκινιάς του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν απ' τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στο μεγάλο μπλόκο στις 17/8/1944. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα, Πέμπτη 17/8, στις 6 μ.μ., από την πλατεία Αγίου Νικολάου με τα στεφανώματα. Την Τετάρτη 23/8, στις 6 μ.μ., στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου θα γίνουν προσκλητήριο πεσόντων, χαιρετισμός από εκπρόσωπο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 16/9, στο χώρο της ιστορικής μάντρας του Μπλόκου.

ΤΕ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Προβολές σοβιετικών ταινιών

Η Τομεακή Επιτροπή Ικαρίας & Φούρνων του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο της ΚΝΕ, τιμώντας τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, διοργανώνουν εκδηλώσεις - παρουσιάσεις κλασικών κινηματογραφικών δημιουργιών της Σοβιετικής Ενωσης που σφράγισαν την εξέλιξη του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Την Κυριακή 20/8/2017, στις 9 μ.μ. στην πλατεία του Φραντάτου.

Τη Δευτέρα 21/8/2017, στις 9 μ.μ. στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου Ραχών.

Στις εκδηλώσεις θα προβληθούν οι ταινίες: Θωρηκτό Ποτέμκιν (του Σεργκέι Αϊζενστάιν), Οκτώβρης (του Σεργκέι Αϊζενστάιν), Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή (του Τζίγκα Βερτόφ).

Πριν την προβολή θα γίνει παρουσίαση των ταινιών από τον σκηνοθέτη Σάββα Στούμπο, ενώ στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχει έκθεση γνωριμίας με τους Σοβιετικούς κινηματογραφιστές και τις ταινίες τους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org