ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενάντια στην πολιτική της καταστολής και του «μεγάλου αδελφού»

Eurokinissi

Είναι γεγονός ότι η ως τώρα κυβερνητική θητεία έχει να επιδείξει μεγάλο έργο στον τομέα της κρατικής καταστολής. Τόσο το νομοθετικό της οπλοστάσιο όσο και τα αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα, στρέφονται ευθέως κατά των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού. Η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, θεσμοθέτησε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, το οποίο τύποις στρέφεται κατά του κοινού εγκλήματος, στην πράξη στρέφεται κατά του λαού, ειδικά όποτε αυτός αποφασίσει να διεκδικήσει τα δίκαιά του.

Κάθε λογής «τρομονόμοι» και συμφωνίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, όπως πχ για τη «δικαστική συνδρομή και την έκδοση», θωρακίζουν το αστικό κράτος για να σφίξει τον κλοιό γύρω από τα ατομικά και συλλογικά λαϊκά δικαιώματα.

Αλλωστε η ιστορία, η εμπειρία από το παρελθόν, ακόμα και το πρόσφατο, δείχνει ότι οι πιο σκληροί νόμοι, ως και οι φαινομενικά πιο ανώδυνες διατάξεις, χρησιμοποιήθηκαν από τις αστικές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν το λαϊκό κίνημα, όποτε αυτό ορθώθηκε αποφασισμένο να διεκδικήσει ό,τι του ανήκει. Ας Θυμηθούμε πχ τα μαθητοδικεία και τα αγροτοδικεία ή την επιστράτευση των ναυτεργατών. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κυνήγησε χιλιάδες ανθρώπους του μόχθου και της νεολαίας που «τόλμησαν» να διεκδικήσουν με τον αγώνα τους τα δικαιώματά τους για ένα καλύτερο σχολείο, για μια καλύτερη ζωή. Αλλωστε, η θωράκιση του αστικού κράτους, δείχνει ότι η άρχουσα τάξη επιδιώκει την κατασταλτική αντιμετώπιση των ταξικών αγώνων, η δυναμική των οποίων μπορεί να οδηγεί στην προοπτική αμφισβήτησης και ανατροπής της σημερινής πραγματικότητας.

Στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που στήθηκε, ας προσθέσουμε και την αύξηση των υπηρετούντων στους κατασταλτικούς μηχανισμούς, συν τη σύσταση πολλών ακόμα (συνοροφύλακες ακόμα και στην Αττική). ΄Η τον προσανατολισμό Σωμάτων, όπως το Λιμενικό πχ, στην αντιμετώπιση απεργών ναυτεργατών ή φιλειρηνιστών έξω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη βάση της Σούδας. ΄Η την ενδυνάμωση παραστυνομικών μηχανισμών, όπως η λεγόμενη Δημοτική Αστυνομία, με αιρετούς, προσκείμενους σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, να σχεδιάζουν προσλήψεις χιλιάδων, όπως και την οπλοφορία τους.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία χρόνια κονταροχτυπήθηκαν σκληρά για το ποιος είναι ικανότερος να εξασφαλίσει την «ασφάλεια» του Ελληνα, όπως την εννοούν αυτοί και με τα μέτρα που προαναφέραμε.

Φυσικά η Συνθήκη Σένγκεν, καθώς και όλα τα αντιδημοκρατικά μέτρα που επέβαλε η Κομισιόν, δεν προήλθαν από παρθενογένεση. Αυτός είναι ο χαρακτήρας της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, αυτά και τα έργα των οργάνων της, όσο και αν κάποιοι «αριστεροί» δογματικά αρνούνται να αντικρίσουν την πραγματικότητα. Το να αποδέχεσαι το φορέα της αντίδρασης, και μετά να του ασκείς μερική κριτική γιατί την επιδεικνύει, σημαίνει είτε ότι ρίχνεις στάχτη στα μάτια του λαού για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ, είτε ότι είσαι πολιτικά αφελής. Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, για τα λαϊκά στρώματα το πρώτο είναι επικίνδυνο, το δεύτερο επιζήμιο.

Νέα μέτρα παρακολούθησης

Με το πέρας της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ δημοσιοποιήθηκαν πληροφορίες για νέα αντιδραστικότερα μέτρα της Ενωσής (τους). Ητοι, ψηφιακό φακέλωμα των πολιτών της ΕΕ και παρακολούθηση, για όλους, με τη σφραγίδα φυσικά των «25». Ενα ηλεκτρονικό τσιπ (μικροκύκλωμα), στο οποίο θα καταγράφονται τα «βιομετρικά δεδομένα» του κατόχου, θα υπάρχει στα διαβατήρια των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ. Με το μέτρο αυτό, το οποίο περιλαμβάνεται στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Χαλκιδικής, αναβαθμίζεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα και το σύστημα παρακολούθησης.

Η απόφαση περιλαμβάνεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου, στο κεφάλαιο για τα μέτρα αντιμετώπισης των μεταναστών και των προσφύγων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στον όρο «βιομετρικά στοιχεία» περιλαμβάνονται δεδομένα όπως τα χαρακτηριστικά της ίριδας του ματιού, η ομάδα αίματος, ακόμη και το DNA που δίνουν πληροφορίες όχι μόνο για την ταυτότητα του ατόμου, αλλά και για πολλά άλλα προσωπικά δεδομένα.

Η εξέλιξη επικυρώνει τη στροφή της ΕΕ προς ακόμη αντιδραστικότερες κατευθύνσεις, με ένταση της καταστολής, του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας. Με στόχο, ουσιαστικά, τα «ενοχλητικά» κινήματα, οργανώσεις, κόμματα και πρόσωπα. Προφανέστατα το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτικής περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, συμπληρώνοντας τους «τρομονόμους» των κρατών - μελών, τον «ευρωτρομονόμο» και τις «τρομοσυμφωνίες», μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν ζητήσει την προσαρμογή της ΕΕ σ' ένα ενιαίο σύστημα φακελώματος και παρακολούθησης με κοινές προδιαγραφές και υπό την εποπτεία των ΗΠΑ. Στοιχείο αυτού του συστήματος είναι και η αποτύπωση των «βιομετρικών στοιχείων» όλων των πολιτών σε ένα τσιπ, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στις «αρχές» να εντοπίζουν ανά πάσα στιγμή, όποιον θέλουν και να έχουν όλα τα απαραίτητα γι' αυτόν δεδομένα.

Αλλά χρειαζόμαστε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: Η ΕΕ δεν είναι μια γενική και αόριστη έννοια. Είναι ένας συγκεκριμένος οργανισμός -αντιδραστικός εκ γενετής- που υποστηρίζεται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Για να περιοριστούμε στην Ελλάδα, μπορούμε να αναφέρουμε απλά τα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. Και οι τρεις τάσσονται αναφανδόν υπέρ του λεγόμενου «ευρωπαϊκού προσανατολισμού», όπως αυτά τον εννοούν και τον υπηρετούν. Ειδικά τα δυο μεγαλύτερα κόμματα πέρα της στήριξης, έχουν αποδείξει -ως κυβερνήσεις- πόσο άνετα μπορούν να συναποφασίσουν -με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους- αυταρχικά μέτρα και κυρίως να τα εφαρμόσουν.

Οσον αφορά στο ΣΥΝ, η ευθύνη του δεν είναι καθόλου αμελητέα. Αποδεχόμενος την ανάγκη ύπαρξης και «ενδυνάμωσης», μάλιστα, της ΕΕ, αντικειμενικά συγκαλύπτει και τον αντιδραστικό της χαρακτήρα, το πλαίσιο λειτουργίας της. Ολες οι «αντιρρήσεις» του για τον εφαρμοζόμενο στην πράξη αυταρχισμό της, εφόσον δε θίγουν τον πυρήνα του προβλήματος - την ίδια την ΕΕ - αποπροσανατολίζουν τα λαϊκά στρώματα από τον προσανατολισμό της πάλης για την αντιμετώπιση της κατασταλτικής πολιτικής.

Ολο αυτό το διάστημα, απέναντι σ' αυτή την εξελισσόμενη πραγματικότητα το ΚΚΕ προειδοποίησε τις λαϊκές δυνάμεις για το τι σημαίνει στην πράξη κάθε νέο κατασταλτικό μέτρο που αποφασίζεται, πρωτοστατώντας στην ανάπτυξη της πάλης ενάντιά τους. Πρωτοστάτησε στους κοινωνικούς αγώνες για δουλιά και προκοπή, συμπαραστάθηκε σ' όσους αντιμετώπισαν την αστυνομική βία με όλη της τη σκληρότητα. Μίλησε καθαρά, πάλεψε σταθερά.

Και επειδή όλοι έχουμε ευθύνη για το τι συμβαίνει γύρω μας και το τι ενδυναμώνουμε και τι όχι, με τις επιλογές μας, τώρα, μπροστά στις κάλπες που έρχονται και στους επόμενους μήνες θα στηθούν, πρέπει να κάνουμε την επιλογή μας. Είναι γνωστή η πραγματικότητα και ο ρόλος που παίζει καθένας στη διαμόρφωσή της. Είναι γνωστό πως το ΚΚΕ, χρόνια τώρα, μάχεται αταλάντευτα ενάντια σε όλους τους φορείς της αντίδρασης, εντός και εκτός Ελλάδας. Η ενίσχυσή του στις επερχόμενες εκλογές θα σημάνει και ενίσχυση του μετώπου για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αντιπαλεύοντας την αντιδραστική πολιτική και τους φορείς της.


Θ. ΜΠ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ