ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Μεθοδεύουν παραπέρα σύνθλιψη των κοινωνικών επιδομάτων

Ενδεικτική η σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στόχος, η περικοπή ακόμα 900 εκατ. ευρώ το χρόνο

Μεγάλες κατηγορίες από τα λαϊκά στρώματα που σήμερα κυριολεκτικά φυτοζωούν θα βρεθούν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση αν περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - κουαρτέτου
Μεγάλες κατηγορίες από τα λαϊκά στρώματα που σήμερα κυριολεκτικά φυτοζωούν θα βρεθούν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση αν περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - κουαρτέτου
Σειρά από αντιλαϊκά μέτρα, νέας κοπής, βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου και σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020.

Στην πρώτη γραμμή του «σφαγείου» βρίσκεται, πλέον, η παραπέρα συρρίκνωση ή και κατάργηση στα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα που αποδίδονται στα φτωχότερα τμήματα του λαϊκού πληθυσμού, στη βάση συγκεκριμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και σε κάθε περίπτωση σε πλήρη διάσταση με τις πραγματικές τους ανάγκες.

Η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί και από το σκέλος της φοροληστείας, μέσω παρεμβάσεων διόγκωσης των «τεκμαρτών κριτηρίων» διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας, καθώς και της κατάργησης των τελευταίων «ελαφρύνσεων», όπως για τις ιατρικές δαπάνες. Τα παραπάνω περιέχονται και σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση με ανάλογη έκθεση που είχε εκπονήσει ο ΟΟΣΑ για το ίδιο θέμα προ διετίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή των προγραμμάτων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» συνδέεται με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών», που είναι παροχές - ψίχουλα και μόνο για τους απόλυτα εξαθλιωμένους, για τις οποίες φαίνεται να σχεδιάζεται και νέο «σφαγείο». Στο στόχαστρο βρίσκεται μέχρι και το επίδομα θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, το οποίο ήδη έχει μειωθεί κατά 50% ή κατά 105 εκατ. ευρώ από τη σημερινή κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, δρομολογείται η καρατόμηση επιδομάτων, για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ταυτόχρονα, το συμπληρωματικό μνημόνιο προβλέπει την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών Υγείας. Ενδεχομένως, η πρόβλεψη αυτή να ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση των χαμηλότερων ποσοστών συμμετοχής που ισχύουν σήμερα για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και περίθαλψη.

Σε κάθε περίπτωση, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, είτε με το πρόσχημα της καθολικής εφαρμογής του λεγόμενου «κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης» είτε και χωρίς αυτό, αναζητούν το μείγμα των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, προκειμένου να επιτευχθούν πρόσθετες «εξοικονομήσεις» που φτάνουν στο 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, και αντιστοιχούν σε αντιλαϊκά μέτρα ύψους πάνω από 900 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Μια σειρά συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων θα γίνουν αυτές τις μέρες από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στην Πάτρα, περιοδεία στον ΑΒ Βασιλόπουλο, στην Εθνική Οδό Πατρών - Αθηνών (περιοχή νέου δρόμου), στις 7 μ.μ., με τον Ν. Βγενόπουλο.

-- Στην Πάτρα, περιοδεία στα μαγαζιά και τα καφενεία των Αραχωβίτικων, από τις 7 μ.μ. και στα μαγαζιά και τα καφενεία του Δρεπάνου, από τις 8.30 μ.μ., με τον Ν. Νιάρο.

-- Στο Αίγιο, στις εργατικές κατοικίες του Συνοικισμού, στις 8 μ.μ., με τον Χ. Κουνάβη.

-- Στην Αιτωλοακαρνανία, στη Ναύπακτο, στο λιμάνι και την πλαζ της Ψάνης και του Γρίμποβο, από τις 8 μ.μ., με την Ντίνα Δούρου.

-- Στην Αιτωλοακαρνανία, στο Μεσολόγγι, στις παραλίες της Τουρλίδας και του Κρυονερίου, από τις 6 μ.μ., με τον Δ. Φραγκούλη.

-- Στη Ζάκυνθο, στο Δήμο και την Περιφέρεια, από τις 10 π.μ., με τον Γ. Κορφιάτη.

-- Στην Κεφαλονιά, στο νοσοκομείο του Αργοστολίου, στις 11 π.μ., με τον Σπ. Φαρακλό.

Αύριο, Πέμπτη

-- Στην Πάτρα, στα μαγαζιά και τα καφενεία στον Αγιο Βασίλη, από τις 8.30 μ.μ., με τον Ν. Νιάρο.

-- Στην Πάτρα, περιοδεία στα έργα στην Εθνική Οδό από Πάτρα έως Παναγοπούλα, στις 7.30 π.μ., με την Ελένη Βάη.

-- Στην Πάτρα, στην Αγία Βαρβάρα (από Ιεροθέου και Σολωμού), στις 7 μ.μ., με την Μίλια Θεοφιλάτου.

-- Στην Πάτρα, στο νοσοκομείο του Ρίου, στην καθαριότητα και τα μαγειρεία, στις 10 π.μ., με την Ελένη Λάτα.

-- Στο Αίγιο, στο Καβίνο, στις 2 μ.μ., με τον Ν. Αυγέρη.

-- Στο Αίγιο, στην πλατεία της Δεξαμενής, στις 8 μ.μ., με τον Στ. Μπούνια.

-- Στην Αιτωλοακαρνανία, στο Μοναστηράκι, στις 8 π.μ., με τον Ν. Μωραΐτη.

-- Στην Κεφαλονιά, στο ιχθυοτροφείο, στις 10 π.μ., με τον Δ. Ματζουράτο.

Την Παρασκευή 19/8

-- Στην Πάτρα, στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, στη διοίκηση και την τεχνική υπηρεσία, στις 10 π.μ., με την Ρούλα Ντουντούμη.

-- Στο Αίγιο, στον Καλλιμάνη, στις 2 μ.μ., με τον Β. Μητρόπουλο.

-- Στο Αίγιο, στην Κουλούρα, στο καφενείο του Γιαννόπουλου, στις 8 μ.μ., με τον Χ. Κουνάβη.

-- Στην Αιτωλοακαρνανία, στο Αγρίνιο, στα καταστήματα «Τζάμπο», «Μον αμί», «Πανεμπορική», από τις 3 μ.μ., με τον Δ. Δήμα.

-- Στην Αιτωλοακαρνανία, στο Καινούριο, από τις 9.30 μ.μ., με τον Ν. Μωραΐτη.

-- Στη Ζάκυνθο, στα καφενεία του Αγίου Κήρυκα, από τις 9 μ.μ., με τον Π. Στράνη.

-- Στην Κεφαλονιά, στα σούπερ μάρκετ Αργοστολίου και στις δημόσιες υπηρεσίες, από τις 10 π.μ., με τον Δ. Γεωργόπουλο.

Την Κυριακή 21/8

-- Οι Τομεακές Επιτροπές Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για την προσφορά των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου και της ευρύτερης περιοχής στην Αντίσταση και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11.30 π.μ., στην πλατεία του χωριού. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ. Λεωφορείο αναχωρεί την ίδια μέρα από Μεγαλόπολη 7 π.μ. και από Τρίπολη 8 π.μ.

Τελευταίο «αντίο» στην Αναστασία Γεροφωκά

Κηδεύτηκε, χτες, στην Κατερίνη, η αγωνίστρια Αναστασία Γεροφωκά. Σε ηλικία 52 χρόνων «έχασε» τη σκληρή μάχη που έδινε παλικαρίσια για τη ζωή τον τελευταίο μήνα. Η κηδεία της έγινε στον Αγιο Χαράλαμπο, στο Σ. Σταθμό Κατερίνης και η ταφή της στον τόπο καταγωγής της, την Καλλιθέα Ελασσόνας. Πλήθος συγγενών, φίλων, συναδέλφων, συναγωνιστών και συντρόφων της, συγκλονισμένων από τον αδόκητο χαμό, είπαν το τελευταίο «αντίο» στην Αναστασία.

Η Κομματική Οργάνωση Πιερίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σύζυγό της Νίκο Σαλπιστή και την κόρη τους Σοφία. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η συναγωνίστρια Αναστασία υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών μέχρι και τις τελευταίες ώρες της ζωής της, μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Πρωτοπόρα και "πανταχού παρούσα" στους αγώνες του κλάδου και όχι μόνο, υπηρετώντας με σθένος τις αξίες, τα οράματα και το δίκιο της εργατικής τάξης, μας αφήνει κληρονομιά το παράδειγμα της αγωνιστικής στάσης ζωής. Ηταν υποψήφια στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για την Τοπική Διοίκηση επί σειρά ετών.

Η ακτινοβολία της προσωπικότητάς της και η μαχητικότητά της αγκάλιαζαν πλατύτερες λαϊκές μάζες, μικρούς και μεγάλους. Η παρουσία της συναγωνίστριας θα είναι δίπλα μας, στα συλλαλητήρια, στις απεργίες, στους αγώνες που έρχονται, στην πάλη για μια άλλη Παιδεία, σε μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο». Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πιερίας, η ΕΛΜΕ Πιερίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πιερίας, η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης κ.ά.

Από σήμερα οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Οι ΚΟ Κοκκινιάς του ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν απ' τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στο μεγάλο μπλόκο της 17/8/1944. Σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., από την πλατεία Αγίου Νικολάου ξεκινούν τα στεφανώματα. Την Κυριακή 21/8, στις 6 μ.μ., στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου θα γίνουν ανάγνωση των ονομάτων των αγωνιστών, χαιρετισμός από εκπρόσωπο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, κατάθεση στεφάνων και μετά την ενός λεπτού σιγή θα ακουστούν ο Υμνος στους πεσόντες και ο Εθνικός Υμνος. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Παρασκευή 16/9, στο κηποθέατρο και την Κυριακή 18/9 στο χώρο της ιστορικής μάντρας του Μπλόκου.

ΤΕ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τιμά τον Νίκο Πλουμπίδη

Εκδήλωση προς τιμήν του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Πλουμπίδη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που εκτελέστηκε στις 18/8/1954, διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Νοτιοδυτικών Συνοικιών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 10 το πρωί, στον τόπο εκτέλεσης του Ν. Πλουμπίδη. Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Εκδήλωση για τον καπετάν Σκοτίδα

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον υποστράτηγο του ΔΣΕ, διοικητή του αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας του ΔΣΕ Νίκο Θεοχαρόπουλο (Σκοτίδα), διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Φλώρινας και Καστοριάς του ΚΚΕ, την Κυριακή 21 Αυγούστου, στις 12 μ., στο Βατοχώρι του Δήμου Πρεσπών, όπου βρίσκεται η προτομή του. Ο Νίκος Θεοχαρόπουλος (Σκοτίδας) σκοτώθηκε στην περιοχή αυτή, στις 11 Αυγούστου του 1949. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Μιμίκα Ναλπαντίδου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ