ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ - ΕΛΛΗΝΕΣ
Στον τελικό η Στεφανίδη, στα ... χαμηλά ο Φιλιππίδης

Επηρεασμένος από τα προβλήματα των διοργανωτών, ο Κώστας Φιλιππίδης ήταν 7ος στον τελικό του επί κοντώ
Επηρεασμένος από τα προβλήματα των διοργανωτών, ο Κώστας Φιλιππίδης ήταν 7ος στον τελικό του επί κοντώ
Γλυκόπικρη γεύση για την ελληνική αποστολή άφησε το αγώνισμα του επί κοντώ, που βάσει προγνωστικών κατείχε τη μερίδα του λέοντος στις προσδοκίες για διάκριση στα αγωνίσματα του στίβου.

Ενα άλμα ήταν αρκετό

Πραγματοποιώντας μόλις μια προσπάθεια, αλλά επιτυχημένη, στα 4,60 μ. η Κατερίνα Στεφανίδη πήρε μια... ξεκούραστη πρόκριση για τον τελικό του επί κοντώ (ξημερώματα Σαββάτου) διατηρώντας ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για διάκριση. Μάλιστα, ενόψει του τελικού το καλό για την Στεφανίδη είναι ότι έχει να αντιμετωπίσει μια βασική αντίπαλο λιγότερη μετά τον αποκλεισμό - έκπληξη της Βραζιλιάνας Μούρερ στα προκριματικά (απέτυχε στα 4,55 μ.). Ο τραυματισμός δεν επέτρεψε τελικά στην Νικόλ Κυριακοπούλου να αγωνιστεί στα προκριματικά του ίδιου αγωνίσματος.

Εβδομος στον τελικό της ταλαιπωρίας

Σε έναν τελικό που ταλαιπώρησε και φυσικά επηρέασε αρκετά τους αθλητές εξαιτίας των οργανωτικών προβλημάτων (διακόπηκε για 25 λεπτά), ο Κώστας Φιλιππίδης έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό και τη διάκριση. Κατέλαβε την 7η θέση έχοντας επιτυχημένο άλμα στα 5,50 μ. και τρεις αποτυχημένες στα 5,60. Στη μάχη για την πρωτιά σημειώθηκε έκπληξη, με τον Βραζιλιάνο Ντα Σίλβα να παίρνει το χρυσό με επίδοση 6,03 μ. και να αφήνει δεύτερο το σπουδαίο όνομα του αγωνίσματος, Γάλλο Λαβινελί, με 5,98. Χάλκινος στέφθηκε ο Αμερικανός Κέντρικς με 5,85.

Ογδοη η Παπαχρήστου

Την 8η θέση πήρε η Βούλα Παπαχρήστου στον τελικό του τριπλούν έχοντας ως καλύτερο άλμα τα 14,26 μ. στην πρώτη της προσπάθεια. Η αθλήτρια είχε επίσης άλματα στα 14,19, 14,04, 13,99, 13,81 μ. και ένα άκυρο. Το χρυσό μετάλλιο πήρε η Κολομβιανή Κατερίν Ιμπαργκουέν με 15,17 μ., το ασημένιο η Γιούλιμαρ Ρόχας (Βενεζουέλα) με 14,98 μ. και το χάλκινο η Ολγα Ριπάκοβα (Καζακστάν), η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, με 14,74 μ.

Στα ημιτελικά Δουβαλίδης και Τσάκωνας

110 μ. μετ' εμποδίων (Α). Κάνοντας εξαιρετική κούρσα στην προκριματική του σειρά, όπου πήρε την 1η θέση, ο Κώστας Δουβαλίδης με 13.41 προκρίθηκε στα ημιτελικά του αγωνίσματος (ξημερώματα Τετάρτης 02.40 ώρα Ελλάδας) έχοντας την 6η καλύτερη επίδοση των προκριματικών.

200 μ. (Α): Βάσει χρόνου προκρίθηκε στα ημιτελικά των 200 μέτρων ο Λυκούργος Τσάκωνας, καθώς με 20.31 πήρε την τρίτη θέση στη σειρά του, κάτι που του έδωσε την πρόκριση, ως 23ος μεταξύ των 24 αθλητών των ημιτελικών.

100 μ. (Γ): Η Ελισάβετ Πεσιρίδου δεν κατάφερε να περάσει στα ημιτελικά των 100 μέτρων με εμπόδια στο Ρίο, καθώς με χρόνο 13.10 κατετάγη 33η.

ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ (Γ): Η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου είχε καλύτερη βολή στα 54,84 μ., με αποτέλεσμα να μείνει 13η στο Α' γκρουπ των προκριματικών της δισκοβολίας και να αποκλειστεί από τον τελικό.

ΥΨΟΣ (Α): Ο Κώστας Μπανιώτης αποκλείστηκε από τον τελικό του ύψους αφού στα προκριματικά, με καλύτερη επίδοση στα 2,22 μ., ήταν 17ος στο γκρουπ και 34ος στο σύνολο.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ (Γ): Η Ράνια Ρεμπούλη με την 88η θέση που κατέλαβε (2.46.32) πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση μεταξύ των τριών Ελληνίδων αθλητριών που μετείχαν στο μαραθώνιο των γυναικών. Την ακολούθησαν η Σοφία Ρήγα (103η με 2.49.07) και η Παναγιώτα Βλαχάκη (118η με 2.59.12.)

ΣΤΙΒΟΣ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Ρεκόρ από Νίεκερκ... αέρας ο Μπολτ

Σπουδαία νίκη και κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ σημείωσε ο Νοτιοαφρικανός Νίεκερκ στα 400μ.

Associated Press

Σπουδαία νίκη και κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ σημείωσε ο Νοτιοαφρικανός Νίεκερκ στα 400μ.
Ο Νοτιοαφρικανός Γουέιντ Φαν Νίεκερκ με τη νίκη του και το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ. και ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ, που κυριάρχησε για μια ακόμη φορά στα 100μ., ήταν αυτοί που ξεχώρισαν στο στίβο.

Ο Φαν Νίεκερκ, κάνοντας μια έκπληξη μεγατόνων και μάλιστα από την 8η διαδρομή, άφησε πίσω του τα φαβορί στον τελικό των 400μ. Τζέιμς Μέριτ, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 43.03, που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ, σπάζοντας το 43.18 του Αμερικανού Τζόνσον που κρατούσε απ' το 1999. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου Κίρανι Τζέιμς (Γρενάδα) με 43.76 και το χάλκινο ο Λασόν Μέριτ (ΗΠΑ) με 43.85.

Το 7ο χρυσό μετάλλιο της καριέρας του και το 3ο συνεχόμενο στα 100μ. Ολυμπιακών Αγώνων κατέκτησε ο Γιουσέιν Μπολτ, παίρνοντας την πρώτη θέση στο φετινό τελικό με χρόνο 9.81. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ ήταν για μία ακόμη φορά ανίκητος, αφήνοντας δεύτερο τον Αμερικανό Γκάτλιν (9.89) και τρίτο τον Καναδό Ντε Γκράσε (9.91).

Σπουδαία επιτυχία σημείωσε και η Πολωνέζα Ανίτα Βλόνταρτσικ στη σφυροβολία, αφού κατέκτησε το χρυσό με επίδοση στα 82.29 μέτρα, που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ, καταρρίπτοντας το παλιό δικό της 81.08 από το 2015.

Συναρπαστική νίκη στα 10.000μ. πέτυχε ο Βρετανός Μο Φάρα, αφού αν και σκόνταψε κατά τη διάρκεια της κούρσας με αποτέλεσμα να πέσει και να βρεθεί πίσω, πήρε τελικά την πρωτιά με 27.05.17, ενώ τον ακολούθησαν οι Τανούι (Κένυα) 27.05.64 και Τόλα (Αιθιοπία) 27.06.06.

Ο Κενυάτης Ντέιβιντ Ρουντίσα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 800μ. με χρόνο 1.42.15. που είναι η καλύτερη φετινή του επίδοση αλλά και η κορυφαία στον κόσμο για το 2016. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Αλγερινός Ταουφίκ Μαχλουφί με 1.42.61 και το χάλκινο ο 21χρονος Αμερικανός Κλέιτον Μέρφι με 1.42.93, που είναι και νέο ατομικό ρεκόρ.

MΠΑΣΚΕΤ (Α)
Η ώρα των ντέρμπι για τους «8»

Ενα κλασικό ευρωπαϊκό ντέρμπι, ένα αντίστοιχο τοπικό και ένα αμερικανικό έβγαλαν τελικά οι διασταυρώσεις των προημιτελικών στο μπάσκετ ανδρών, τα οποία θα διεξαχθούν σήμερα.

Στα παιχνίδια που ξεχωρίζουν συγκαταλέγονται η ευρωπαϊκή μονομαχία της Ισπανίας με τη Γαλλία (20.30, ΕΡΤ1/ΟΤΕ Sports), το τοπικό ντέρμπι μεταξύ Κροατίας και Σερβίας (ξημερώματα Πέμπτης 04.05, ΕΡΤ2/ΟΤΕ Sports) αλλά και η αναμέτρηση των ΗΠΑ με την Αργεντινή (ξημερώματα Πέμπτης 00.45 ΕΡΤ1/OTE Spots). Την αυλαία της φάσης των προημιτελικών θα ανοίξει η εξίσου ενδιαφέρουσα αναμέτρηση λεπτών ισορροπιών μεταξύ της Αυστραλίας και της Λιθουανίας (17.00 ΕΡΤ3/ΟΤΕ Sports).

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Στον αέρα» η έναρξη των πρωταθλημάτων

«Στον αέρα» συνεχίζει να παραμένει η προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (20 - 21 Αυγούστου) έναρξη του πρωταθλήματος της Super League, με αιτία τα νέα επεισόδια στην κόντρα μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, και της διοίκησης της ΕΠΟ. Η αφορμή για τη νέα κόντρα δόθηκε από την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που χαρακτήριζε αυθαίρετες τις ενέργειες της Ομοσπονδίας όσον αφορά τις πρόσφατες αντικαταστάσεις δικαστικών λειτουργών στα δικαιοδοτικά και πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της η Ενωση καλεί όσους υπηρετούν στα όργανα της ΕΠΟ να μην αποδεχθούν καμία αλλαγή ή μετακίνηση μπλοκάροντας έτσι τη λειτουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Μετά από αυτά ο υφυπουργός Αθλητισμού εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καλεί την ΕΠΟ να άρει την απόφασή της για αλλαγή στη σύνθεση των δικαιοδοτικών και πειθαρχικών της οργάνων, ειδάλλως θα ενεργοποιήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την αναβολή των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να παραπέμπει σε δίκη τα εμπλεκόμενα μέλη της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για την περίφημη υπόθεση με την «κάρτα υγείας», ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και νυν μέλη της διοίκησης της ΕΠΟ.

SUPER LEAGUE
Κοντά σε Νιλμάρ ο Ολυμπιακός

Πολύ κοντά στην απόκτηση του 32χρονου Βραζιλιάνου επιθετικού Νιλμάρ φέρεται να βρίσκεται ο Ολυμπιακός, με τις πληροφορίες να θέλουν την υπόθεση να έχει μπει στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση της συμφωνίας. Οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν έρθει σε αρχική συμφωνία με το γραφείο μάνατζερ που εκπροσωπεί τον παίκτη. Ο τελευταίος βρίσκεται στο Κατάρ και προπονείται μόνος του αφού έχει τεθεί εκτός δυναμικού της Αλ Νασρ, στην οποία αγωνιζόταν πέρσι.

ΠΑΟΚ: Σε ρυθμούς Ντιναμό Τιφλίδας, προσεχή αντίπαλο στα πλέι οφ του Europa League αύριο, Πέμπτη, κινούνται στον ΠΑΟΚ, με τον Βλάνταν Ιβιτς τις τελευταίες μέρες να έχει επικεντρωθεί στην ανάλυση της αντιπάλου προς τους παίκτες του. Ενόψει της αναμέτρησης ο Σέρβος τεχνικός προβληματίζεται για την κατάσταση του Δημητριάδη, που είχε ίωση, και του Κάτσε, που νιώθει ενοχλήσεις στη γάμπα.

ΠΑΟ: Χαμόγελα στον τεχνικό της ομάδας, Αντρέα Στραματσιόνι, πρόσφερε η βελτίωση της κατάστασης του Μολέντο, ο οποίος έδειξε στις αρχές της βδομάδας να ξεπερνάει τον τραυματισμό του και αύξησε τις πιθανότητες συμμετοχής στον αυριανό αγώνα με την δανέζικη Μπρόντμπι για τα πλέι οφ του Europa League. Την ίδια ώρα, συντηρητικά εξακολουθεί να προπονείται ο Μπουμπάλ, που τραυματίστηκε στο φιλικό με την Ομόνοια.

FIFA
Πέθανε ο Ζοάο Χαβελάνζε

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος της FIFA από το 1974 έως το 1998, Ζοάο Χαβελάνζε, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών, την Τρίτη το πρωί. Ο εκ των μακροβιότερων σε θητεία πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου τον περασμένο Ιούλη είχε διακομισθεί στο Νοσοκομείο Σαμαριτάνο για πνευμονία, ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, καθώς και τον Ιούνη του 2014 προσεβλήθη από λοίμωξη του αναπνευστικού. Ο Χαβελάνζε, που υπήρξε και ποδοσφαιριστής αγωνιζόμενος στην Φλουμινένσε, ήταν και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1963 έως το 2011, ενώ το 1998 τον αντικατέστησε στην προεδρία της FIFA ο Ζεπ Μπλάτερ.

ΑΛΛΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ
Επιασε τον Καρέλιν ο Λόπεζ

ΠΑΛΗ: Ο Κουβανός Μιγέν Λόπεζ Νούνεζ κατάφερε να γράψει ιστορία στην ελληνορωμαϊκή πάλη των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού έγινε ο δεύτερος αθλητής μετά το θρυλικό Ρώσο Αλεξάντρ Καρέλιν που καταφέρνει να κατακτήσει τρίτο σερί χρυσό μετάλλιο. Ο Νούνεζ, μετά το Πεκίνο και το Λονδίνο, βρέθηκε και πάλι στην κορυφή, αυτή τη φορά στα 130 κιλά του Ολυμπιακού τουρνουά στο Ρίο, μετά τη νίκη με 6-0 επί του Ρίζα Καγιαάλπ από την Τουρκία. Τα χάλκινα μετάλλια «μοιράστηκαν» οι Σαμπάχ Σαριάτι (Αζερμπαϊτζάν) και Σεργκέι Σεμένοφ (Ρωσία). Ο Καρέλιν είχε κατακτήσει τα χρυσά μετάλλια στις διοργανώσεις του 1988 (Σεούλ), 1992 (Βαρκελώνη) και 1996 (Ατλάντα).

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Ο Ρουσλάν Νουρουντίνοφ απ' το Ουζμπεκιστάν στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στα 105 κ. Αρσης Βαρών, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Με 424 κιλά στο σύνολο (194 - 230) δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης στον Αρμένιο, Σιμόν Μαρτιροσιάν, που είχε 417 (190 - 227) και τον Καζάκο Αλεξάντρ Ζαϊτσικοφ με 416 (193 - 223).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ