ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εργο άμεσης προτεραιότητας η αντισεισμική θωράκιση

Την παντελή έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης επιβεβαίωσε και ο πρόσφατος σεισμός στην Αμφίκλεια

Eurokinissi

Την παντελή έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης επιβεβαίωσε και ο πρόσφατος σεισμός στην Αμφίκλεια
Περιοδείες θα κάνουν σήμερα η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Φθιώτιδας στην περιοχή της Αμφίκλεια που πρόσφατα χτυπήθηκε από ισχυρό σεισμό. Με την πρωτοβουλία αυτή η Ομοσπονδία αναδεικνύει την ανάγκη της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, της προστασίας των κατοίκων και της περιουσίας τους.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αναφέρεται αρχικά στην εγκληματική πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, τονίζοντας ότι «Ο ισχυρός σεισμός που χτύπησε την Αμφίκλεια Φθιώτιδας έφερε με τον πιο δραματικό τόπο στην επιφάνεια την εγκληματική πολιτική που ακολούθησαν όσοι κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο, την πολιτική που βάζει πάνω απ' όλα τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο πρόσφατος σεισμός ήλθε να μας υπενθυμίσει με τον πιο οξυμένο τρόπο το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης. Μεγάλος αριθμός κτιρίων, όπως σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες, εργασιακοί χώροι βρίσκονται εκτός των αντισεισμικών προδιαγραφών ασφαλείας. Ο τελευταίος σεισμός στην Αμφίκλεια αποδεικνύει ότι ο ελληνικός λαός είναι εντελώς απροστάτευτος απέναντι στα φυσικά φαινόμενα.

Παρ' όλα αυτά, οι κυβερνήσεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαχρονικά αρνούνται ακόμα και να εξαγγείλουν τα απαραίτητα έργα και μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Επί δεκαετίες, οι κυβερνήσεις αυτές εφαρμόζουν μια εγκληματική πολιτική, που αντιμετωπίζει την αντισεισμική προστασία με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι με τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας».

Εμπόδιο η λογική του κέρδους και στις κατασκευές

Στη συνέχεια, η Ομοσπονδία επισημαίνει πως «η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής άμεσης προτεραιότητας. Σε περίοδο κρίσης και μεγάλης ανεργίας στο χώρο των κατασκευών, με μια σωστή και σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος μπορούσαν να εργαστούν χιλιάδες εργαζόμενοι στις κατασκευές. Δεν προχωρούν σε αυτή τη λύση, γιατί στόχος τους είναι το κέρδος από τη γη και την κατοικία. Την ίδια στιγμή διοργανώνουν τηλεοπτικά σόου με έργα που γίνονται μόνο στις φωτογραφίες.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων διεκδικεί και προβάλλει την πρότασή της για δημιουργία ενός ενιαίου αποκλειστικά κρατικού φορέα κατασκευών που θα διασφαλίζει επαρκείς και ασφαλείς κατασκευές για το λαό. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τους σεισμούς στην Αμφίκλεια.»

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων όπως και Συνδικάτα μέλη της έχουν επανειλημμένα ασχοληθεί με το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις για το ζήτημα αυτό με τη συμμετοχή επιστημόνων και μαζικών φορέων. Σε αυτές έχει επισημανθεί ότι το έργο της αντισεισμικής θωράκισης είναι προς όφελος του λαού, το οποίο δημιουργεί, ταυτόχρονα, χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οπως έχει αναφερθεί, χιλιάδες δημόσια κτίρια και εκατομμύρια ιδιωτικά σε όλη τη χώρα δεν έχουν ελεγχθεί ή είναι χτισμένα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς και είναι εν δυνάμει επικίνδυνα. Σχολεία και νοσοκομεία όχι μόνο δεν επαρκούν αλλά για ορισμένα από αυτά τίθεται ζήτημα καταλληλότητας και ασφάλειας. Παράλληλα, μεγάλες πόλεις της χώρας «βουλιάζουν» σχεδόν κάθε φθινόπωρο με την πρώτη νεροποντή. Τα δεδομένα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη λήψης μέτρων αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Θέτουν το ζήτημα της κατασκευής σχολείων, παιδικών σταθμών και νοσοκομείων αλλά και σύγχρονης, ασφαλούς και φθηνής λαϊκής κατοικίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Η διαθεσιμότητα υπονομεύει περαιτέρω τη λειτουργία τους

Την αντίθεσή του στο μέτρο της διαθεσιμότητας, η οποία ανοίγει το δρόμο για τις απολύσεις και υπονομεύει τις υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα στις οποίες ήδη υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής με ανακοίνωσή του.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στα Εθνικά Αθλητικά κέντρα, οι οποίοι δουλεύουν καθημερινά πάνω από εννέα ώρες, πολλοί χωρίς Σαββατοκύριακα και αργίες, χωρίς να έχουν πάρει ρεπό και άδειες από τον προηγούμενο χρόνο, βρίσκονται και αυτοί στο στόχο των διαθεσιμοτήτων. Παράλληλα, το προσωπικό είναι ήδη λιγοστό καθώς τεράστιες εγκαταστάσεις λειτουργούν με τρεις έως δέκα εργαζόμενους μοιρασμένους σε πολλά γυμναστήρια και δήμους και οι οποίοι κάνουν όλες τις δουλειές για να υπάρχει έστω μια υποτυπώδης λειτουργία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα υπηρετούν σύμφωνα με το Σωματείο μόλις 48 εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα: 30 εργαζόμενοι απασχολούνται στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΝΚΘ), εννέα εργαζόμενοι στο Αλεξάνδρειον Μέλαθρον, δέκα εργαζόμενοι στο Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, έξι εργαζόμενοι στο Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, δέκα στο Καυταντζόγλειο στάδιο και οκτώ στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας. Στα κέντρα αυτά εντάσσονται υποδομές όπως γήπεδα, στάδια, αίθουσες γυμναστικής, κολυμβητήρια κ.ά.

Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε την Ερώτηση που είχε καταθέσει στις αρχές του 2013 το ΚΚΕ σχετικά με τα δύο μεγάλα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης «Ποσειδώνιο» και «Εθνικό» του ΕΝΚΘ.

Σύμφωνα με το κείμενο της Ερώτησης, τα κολυμβητήρια αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησής τους καθώς οι πιστώσεις του κράτους προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχουν μειωθεί στο 50% από το 2011. Ταυτόχρονα, σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό που σε συνδυασμό με την ελλιπή συντήρηση λόγω της μη ύπαρξης κονδυλίων έχει ως συνέπεια να κινδυνεύει η υγεία και ασφάλεια των αθλούμενων και εργαζόμενων στις εγκαταστάσεις. Να σημειωθεί πως από τους 80 και πλέον εργαζόμενους στα κολυμβητήρια αυτά έχουν μείνει μόνο έντεκα εκ των οποίων οι τέσσερις συνταξιοδοτούνται σύντομα. Επίσης, εξαιτίας της συνεχούς υποχρηματοδότησης ενισχύεται η ανταποδοτική λειτουργία των κολυμβητηρίων με το κόστος να μετακυλίεται στους γονείς και τους αθλητές, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν με την ώρα ή το μήνα. Κόστος το οποίο επιβαρύνει το ήδη λεηλατημένο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών από την ασκούμενη αντεργατική κυβερνητική πολιτική, με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον αναγκαστικό αποκλεισμό πολλών αθλητών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τους 3.000 αθλητές έχουν μείνει λιγότεροι από 500, σύμφωνα με δηλώσεις υπευθύνων.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη διαθεσιμότητα

Την Τρίτη 20 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο

Να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς και να πραγματοποιηθεί κοινή μαζική παράσταση - συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη διαθεσιμότητα, αποφάσισαν σε κοινή τους σύσκεψη εκπρόσωποι των Συλλόγων Εργαζομένων στο υπουργείο Γεωργίας και τους εποπτευόμενους φορείς του. Η παράσταση θα γίνει την Τρίτη, 20 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Αχαρνών 2). Θα ακολουθήσει νέα κοινή σύσκεψη για τον καθορισμό των επόμενων ενεργειών στην κατεύθυνση κλιμάκωσης της δράσης.

Στη σύσκεψη τα Σωματεία συναποφάσισαν ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τρόικα «προχωρούν πιο αποφασιστικά και τσακίζουν ό,τι εργατικό - λαϊκό δικαίωμα έχει απομείνει, μεταφέροντας τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του λαού για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Με τις χιλιάδες διαθεσιμότητες - απολύσεις, τις καταργήσεις οργανικών θέσεων και ειδικοτήτων, τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών χτυπούν το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά, υποβαθμίζουν και διαλύουν υπηρεσίες και δομές που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, ιδιωτικοποιούν αντικείμενα για να βρουν διέξοδο κερδοφορίας οι επιχειρηματικοί όμιλοι, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν πιο ακριβά για αυτές τις υπηρεσίες». Για το συγκεκριμένο υπουργείο, όπως σημειώνουν τα σωματεία, σχεδιάζεται «να μπουν σε διαθεσιμότητα 130 συνάδελφοι (...). Στην επόμενη φάση θα μπουν σε διαδικασία αξιολόγησης τα ΝΠΙΔ (ΕΛΓΟ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ) από όπου θα προκύψουν οι επόμενες διαθεσιμότητες - απολύσεις και έπεται συνέχεια... Η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν κάνει σαφές ότι θα ακολουθήσει και νέος γύρος απολύσεων. Τα μέτρα αυτά αφορούν όλους τους εργαζόμενους (...) γι' αυτό είναι αναγκαία η κοινή δράση ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ