ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αισχροκέρδεια χειρίστου είδους!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με αφορμή τις σχεδιαζόμενες μεγάλες ανατιμήσεις στο αλεύρι, το ψωμί και τα ζυμαρικά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Είναι αισχροκέρδεια του χειρίστου είδους σε βάρος του λαού οι νέες μεγάλες αυξήσεις στο αλεύρι, στο ψωμί και στα ζυμαρικά που σχεδιάζουν οι μεγαλέμποροι - μεγαλοεισαγωγείς και οι αλευροβιομήχανοι, την ίδια στιγμή που κυριολεκτικά ληστεύουν τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς σιτηρών. Είναι χοντροκομμένο ψέμα ο ισχυρισμός τους ότι αυξάνουν τις τιμές λόγω της απόφασης της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών. Η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλέμποροι - μεγαλοεισαγωγείς έχουν τις αποθήκες τους γεμάτες και από σκληρό και από μαλακό στάρι. Εκβιάζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς σιτηρών με τις φθηνές εισαγωγές, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια μείωναν τις τιμές, ακόμα και κάτω από τα 10 λεπτά το κιλό. Το αποτέλεσμα ήταν να θησαυρίζουν, καθώς η τιμή στο αλεύρι ήταν σταθερή ή αυξανόμενη. Ετσι οι νέες υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές θα οδηγήσουν σε υπέρογκη αύξηση των κερδών τους, χωρίς οι μικροί παραγωγοί - που ήδη έχουν ξεπουλήσει την παραγωγή τους - να έχουν κανένα όφελος.

Με δεδομένες τις μεγάλες αυξήσεις στο ΦΠΑ, τις δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αύξηση των ανέργων, το επερχόμενο νέο κύμα ακρίβειας θα είναι χαριστική βολή στο λαϊκό εισόδημα.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι είναι μύθος ο ισχυρισμός των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου"» ότι ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη αγορά συντελούν στη μείωση των τιμών. Η κυριαρχία των επιχειρηματικών ομίλων - μονοπωλίων στα τρόφιμα, όπως παντού, λειτουργεί παρασιτικά και ληστρικά σε βάρος των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων παραγωγών.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά πρέπει να απαιτήσουν να απαγορευτεί η οποιαδήποτε αύξηση στο ψωμί και στα τρόφιμα. Να μειωθεί η τιμή του ψωμιού και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Να καθοριστεί κατώτερη εγγυημένη τιμή στο σιτάρι που να εξασφαλίζει αξιοπρεπές εισόδημα για τους μικρούς παραγωγούς.

Οι εξελίξεις σε όλους τους κλάδους και τομείς αποκαλύπτουν ότι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά έχουν κοινό εχθρό, τα μονοπώλια, την ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Γι' αυτό χρειάζεται να διαμορφώσουν κοινό αντιμονοπωλιακό μέτωπο με στόχο να γίνουν λαϊκή περιουσία τα μονοπώλια στην παραγωγή και στο χονδρεμπόριο. Να στηριχθούν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί της μικρομεσαίας αγροτιάς. Το κράτος να αναλάβει τη συγκέντρωση της παραγωγής και τις εισαγωγές - εξαγωγές. Αυτός είναι ο δρόμος για να αναπτυχθεί η εγχώρια παραγωγή και να διασφαλιστούν φτηνά διατροφικά προϊόντα, για την κάλυψη των λαϊκών διατροφικών αναγκών και πρώτες ύλες, για την ανάπτυξη της βιομηχανίας».


ΣΙΤΑΡΙ - ΑΛΕΥΡΙ - ΨΩΜΙ
Κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος παραγωγών και εργαζομένων
  • Με πρόσχημα τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής μεθοδεύονται ανατιμήσεις σε άλευρα, ψωμί, ζυμαρικά
  • Παρέμβαση του Β. Μπούτα, υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σε βρώμικο κερδοσκοπικό παιχνίδι στις πλάτες μικρομεσαίων παραγωγών και των εργαζόμενων καταναλωτών εξελίσσεται η διαμόρφωση της τιμής του σταριού, με τους αλευροβιομήχανους να προετοιμάζουν το έδαφος για μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων. Την ώρα που τα λαϊκά εισοδήματα δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα εξαιτίας της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, τα μονοπώλια των μεγαλεμπόρων και μεγαλοεισαγωγέων από κοντά με τους αλευροβιομήχανους σχεδιάζουν κερδοσκοπικές ανατιμήσεις - λόγος γίνεται για ποσοστά που φτάνουν στο 30% - στο στάρι και το αλεύρι που θα μετακυληθούν στις πλάτες των καταναλωτών με ανατιμήσεις σε μια σειρά ειδών πρώτης ανάγκης με πρώτο και καλύτερο το ψωμί. Πρόσχημα αυτή τη φορά αποτέλεσε η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εξαγωγές σταριού μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν μέρος της παραγωγής, ενώ ακόμη επικαλούνται τη μείωση της παραγωγής και άλλων σιτοπαραγωγών χωρών, στήνοντας σενάρια περί επάρκειας στη διεθνή αγορά. Στην πραγματικότητα κανένα πρόβλημα επάρκειας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Μεγαλέμποροι και μεγαλοεισαγωγείς έχουν στις αποθήκες τους επαρκείς ποσότητες σιτηρών, ενώ η ακριβής εικόνα σε σχέση με το πώς θα διαμορφωθούν οι ποσότητες και τα αποθέματα θα φανεί τον επόμενο Ιούνη.

Την ώρα που οι αλευροβιομήχανοι μιλούν θρασύτατα και προκλητικά για «επιβεβλημένες ανατιμήσεις στο αλεύρι», αποσιωπούν ότι τα τελευταία δύο χρόνια η τιμή παραγωγού έπεσε σε εξευτελιστικά επίπεδα, κοντά στα 10 λεπτά το κιλό, εκβιάζοντας με φθηνές εισαγωγές. Αποσιωπούν, παράλληλα, το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές στη Μόσχα πυροδότησαν ένα από τα γνωστά χρηματιστηριακά παιχνίδια - στοιχήματα στα χρηματιστήρια προϊόντων, όπου οι τιμές συμβολαίων για τους επόμενους μήνες φέρεται να έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Πάντως, αυτό το διάστημα και ενώ ένα μέρος της παραγωγής στη χώρα μας έχει ήδη πουληθεί σε χαμηλές τιμές, η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 15 - 18 λεπτά για το μαλακό στάρι, το στάρι, δηλαδή, που προορίζεται για την παραγωγή αλεύρων τα οποία χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά το κιλό. Κάθε εξέλιξη σε παρόμοια επίπεδα δε δικαιολογεί καμιά απολύτως αύξηση των τιμών στα άλευρα και το ψωμί. Παράλληλα, αυτό δε σημαίνει κανένα όφελος για τον παραγωγό, αφού και το 2007, για παράδειγμα, η μέση τιμή παραγωγού για το μαλακό στάρι ήταν 22 λεπτά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αρα, οι παραγωγοί στην ουσία δεν πρόκειται να έχουν κανένα κέρδος, δεδομένης της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής τα τελευταία χρόνια. Οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί από το 2006 και μετά, λόγω της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, δέχονται ανελέητα χτυπήματα που τους οδηγούν στην εγκατάλειψη της σιτοκαλλιέργειας. Η νέα ΚΑΠ επέβαλε τιμή παρέμβασης 10 λεπτά δίνοντας «αβάντα» στους μεγαλεμπόρους να διαπραγματεύονται εκβιαστικά σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές. Ταυτόχρονα, οι μαζικές εισαγωγές από ΕΕ και τρίτες χώρες δίνουν ακόμα ένα μεγάλο χτύπημα στην εγχώρια παραγωγή και συμβάλλουν στη δραματική συρρίκνωσή της, με αποτέλεσμα η χώρα να μην έχει πλέον αυτάρκεια σε σιτηρά, ενώ πριν το 1992 είχε αυτάρκεια και ήταν και εξαγωγική.

Αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της εκχώρησης πλήρους ασυδοσίας στα μονοπώλια, στο όνομα της ενίσχυσης του «ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς», με τον κάλπικο ισχυρισμό ότι θα συγκρατηθούν οι τιμές προς όφελος των καταναλωτών, οδηγεί σε ενίσχυση των μονοπωλιακών κερδών και των κερδοσκοπικών ορέξεων του μεγάλου κεφαλαίου. Μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγαλοεισαγωγείς και οι βιομήχανοι σε βάρος των μικρών παραγωγών και των εργαζομένων. Την ώρα που το ψωμί έχει φτάσει να πωλείται στα 80 λεπτά το «μισό» κιλό των... 350 γραμμαρίων, απεργάζονται νέες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις που θα δώσουν τη χαριστική βολή στα λαϊκά εισοδήματα με αλυσιδωτές αυξήσεις τιμών σε δεκάδες είδη πρώτης ανάγκης, αφού ήδη έχουν επιβαρυνθεί με τις μεγάλες αυξήσεις στο ΦΠΑ, τις δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων. Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή το αλεύρι πωλείται προς τους αρτοποιούς στα 38 - 44,4 λεπτά το κιλό ή 19 - 22 ευρώ το σακί των 50 κιλών, και λόγος γίνεται για αυξήσεις τιμών που θα εκτινάξουν στα 55 λεπτά το κιλό, αντιλαμβάνεται ο καθένας πως εάν αυτή η αύξηση μετακυληθεί στην τιμή του ψωμιού το πλήγμα για το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών θα είναι πολύ βαρύ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην απόφαση του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων να προχωρήσει σε αύξηση στην τιμή των αλεύρων, που θα οδηγήσει και σε αύξηση της τιμής του ψωμιού, εκφράζει ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η κερδοσκοπική ασυδοσία των αλευροβιομηχάνων - τονίζει με σχετική του δήλωση - στηρίζεται στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που λειτουργούν σαν αβανταδόροι του μεγάλου κεφαλαίου, διαμορφώνοντας τις «κατάλληλες συνθήκες» και το «ιδανικό περιβάλλον» για την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ