ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΠΛΟΚΟ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις

Με καταθέσεις στεφάνων σε σημεία της πόλης που εκτελέστηκαν αγωνιστές, ξεκινούν σήμερα Τρίτη 17 Αυγούστου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 22 Αυγούστου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των εκτελεσθέντων του Μπλόκου της Κοκκινιάς 1944. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ Παράρτημα Κοκκινιάς και ο Δήμος Νίκαιας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σήμερα, Τρίτη 17 Αυγούστου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στα παρακάτω σημεία της πόλης: 6 μ.μ.στην Πλατεία Αγίου Νικολάου, 6.20 μ.μ. στο Μνημείο Ομήρων Γερμανίας (εντός του πρώην νεκροταφείου Νεαπόλεως),6.40 μ.μ. στην Πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη, 6.55 μ.μ. στα Αρμένικα (Ακροπόλεως και Αρτέμιδος - Νεάπολη), 7.20 μ.μ. στην Πλατεία Ηρώων (Γρηγορίου Ε΄ και Ροδοπόλεως), 7.40 μ.μ. στη διασταύρωση Κ. Γέμελου και Μαινεμένης, στις 8 μ.μ. στην Κασταμονής και Ιωνίας. Στις 8.15 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο χώρο της Μάνδρας. Θα ακολουθήσει ομιλία εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ενωσης Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ Παράρτημα Κοκκινιάς και του Δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου. Στις 8.45 μ.μ. στον ίδιο χώρο θα ξεκινήσει συναυλία με αντιστασιακά τραγούδια.

Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 22 Αυγούστου στις 10 π.μ. στο χώρο της πλατείας «17ης Αυγούστου 1944», με τη συμμετοχή επισήμων και εκπροσώπων μαζικών φορέων.

Επίσης, αύριο Τετάρτη 18 Αυγούστου από τις 5 μ.μ. - 12μ.μ. στη Μάνδρα του Μπλόκου θα διεξαχθεί μονοήμερο Τουρνουά Σκακιού τύπου «active-rapid», αφιερωμένο στα θύματα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Από την Παρασκευή 20 Αυγούστου έως τις 27 Αυγούστου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» από τις 5 μ.μ. - 10μ.μ. θα διεξαχθεί το 18ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά (open) με τίτλο: «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση», σε συνεργασία με τον ΟΦΟΝ και τον Φυσιολάτρη.

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Στην εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου προχωρά η κυβέρνηση

Στην εφαρμογή του νόμου για τις εκλογικές δαπάνες, με τον οποίο επιχειρείται η παρεμπόδιση της χρηματοδότησης σε συνδυασμούς που απαρτίζονται από εργαζόμενους, από ανθρώπους του μόχθου και δεν έχουν άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης εκτός από το να απευθυνθούν στο λαό με το κουπόνι στο χέρι, προχωρά η κυβέρνηση. Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προς την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, διευκρινίζεται ότι «τα έσοδα και οι δαπάνες των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών, καθώς και των υποψηφίων, θα διακινούνται μέσω ειδικών λογαριασμών που τηρούνται σε τράπεζες εγκατεστημένες στην Ελλάδα». Οποιος, δηλαδή, θέλει να ενισχύσει οικονομικά ένα συνδυασμό θα πρέπει να το κάνει επώνυμα μέσω τράπεζας, η οποία θα καταγράψει όλα του τα στοιχεία και, επιπρόσθετα, να έχει την έγκριση του υπεύθυνου του συνδυασμού στο όνομα του οποίου είναι ο λογαριασμός. Οπως ορίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου, οι καταθέσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας, τον αριθμό δελτίου ταυτότητας ή τον αριθμό διαβατηρίου και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του καταθέτη. Πρόκειται, δηλαδή, για πλήρη φακέλωμα του καταθέτη, με το οποίο θα αποκαλύπτεται και το πολιτικό του φρόνημα.

Υπενθυμίζεται ότι η διακίνηση των εκλογικών δαπανών μέσω τράπεζας αφορά στο 95% αυτών. Ο σχετικός λογαριασμός τηρείται στο όνομα του υποψήφιου περιφερειάρχη ή δημάρχου ή του οριζόμενου διαχειριστή των οικονομικών του συνδυασμού.

Στο μεταξύ, το φθινόπωρο αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, με τον οποίο νοθεύεται ακόμα παραπέρα η λαϊκή βούληση, προκειμένου να θωρακιστούν το αστικό πολιτικό σύστημα και η εναλλαγή του δικομματισμού στην εξουσία. Το σχετικό νομοσχέδιο, που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, την καθιέρωση λίστας για 120 έδρες, το σπάσιμο των περιφερειών σε 180 μονοεδρικές και τη διατήρηση του 3% ως όριο για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Ενώ το ποσοστό 40,2% θα δίνει αυτοδυναμία.

Πρόκειται για ένα καθαρά πλειοψηφικό σύστημα, που «εγγυάται» την απρόσκοπτη διατήρηση του συστήματος. Σε δηλώσεις του χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος, σχολίασε ότι «μπαίνει τέλος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας», συμπληρώνοντας πως «δεν είναι τόσο αναγκαίο πλέον με την εκλογή διά της λίστας στις μείζονες εκλογικές περιφέρειες και διά του σταυρού στις μονοεδρικές».

Πέθανε ο Ιωαννίδης

Πέθανε χτες τα ξημερώματα σε ηλικία 87 ετών, ο Δημήτριος Ιωαννίδης, ένας από τους πρωτεργάτες της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.

Ο Δ. Ιωαννίδης είχε μεταφερθεί στο Κρατικό Νίκαιας με αναπνευστικά προβλήματα από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ είχε αρνηθεί να υποβάλει αίτηση χάριτος. Ηταν από τους πρωταίτιους της δικτατορίας και διετέλεσε διοικητής της ΕΣΑ. Τον Νοέμβρη του 1973 και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ανέτρεψε την κυβέρνηση Παπαδόπουλου. Επί των ημερών του η αμερικανοκίνητη φασιστική χούντα της Ελλάδας, υπηρετώντας τα σχέδια του ιμπεριαλισμού για διχοτόμηση της Κύπρου και μετατροπή της σε πολεμικό ορμητήριο, πραγματοποίησε ωμή ένοπλη επέμβαση και ανέτρεψε την κυβέρνηση του αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Αυτό οδήγησε στην τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974.

Ο Δ. Ιωαννίδης καταδικάσθηκε μαζί με τους άλλους πρωταίτιους του πραξικοπήματος σε θάνατο αλλά η ποινή του, όπως και των υπολοίπων, μετατράπηκε αμέσως σε επτά φορές ισόβια κάθειρξη, μετά από απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Πυρκαγιές

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι χτες το βράδυ πυρκαγιά στα Κύθηρα. Στον τόπο επιχειρούν 47 πυροσβέστες με 21 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 37 ατόμων, δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Στο νησί η φωτιά έκαιγε από το περασμένο Σάββατο μέχρι χτες με συνεχείς αναζωπυρώσεις καταστρέφοντας πάνω από 3. 000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, αλλά και καλλιέργειες. Η πυρκαγιά είχε ξεκινήσει από την περιοχή της Αγ. Μόνης και χτες κατευθυνόταν προς το χωριό Μιτάτα και τον οικισμό Δυαράδικα που είχε εκκενωθεί. Σε εξέλιξη ήταν φωτιά στην Κύθνο όπου επιχειρούσαν δυο πυροσβέστες με ένα όχημα και δύο ελικόπτερα.

Υπό μερικό έλεγχο ήταν χτες το απόγευμα πυρκαγιές σε δασική έκταση στην Καλλονή Λέσβου και στη θέση Μέλισσα, στα Λεχαινά Ηλείας.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε το πύρινο μέτωπο στη Ζάκυνθο, ενώ σε ύφεση βρίσκονταν φωτιές στη Θεσπρωτία. Επίσης, σε πλήρη έλεγχο ήταν οι περισσότερες φωτιές που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο (Δήμος Ινάχου Αιτωλοακαρνανίας, Βαβούρι Φιλιατών, Δήμος Φαναρίων Θεσπρωτίας, Λαγόποδο φλόγες παραδόθηκε λίγο μετά τις 14.20 δασική έκταση στην τοποθεσία Λαγόποδο και Μαχαιράδο Ζακύνθου, Βάρη, Σελάκανο Ιεράπετρας κλπ).

Συνολικά 70 πυρκαγιές ξέσπασαν χτες σε διάφορα σημεία της χώρας.

Νέα προσφυγή Αγγέλου

Νέα προσφυγή, αυτή τη φορά στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, κατέθεσε χτες ο Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, για την εγγυοδοσία που του έχει επιβληθεί, σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Ζητά την ολική άρση της εγγυοδοσίας ή, σε διαφορετική περίπτωση, την αισθητή μείωσή της, υποστηρίζοντας ότι ηθικοί και οικονομικοί λόγοι καθιστούν δυσχερή την καταβολή του ποσού των 300.000 ευρώ που του έχει επιβληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι, με διάταξη που εξέδωσε η εφέτης ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, είχε μειωθεί η εγγύηση στις 300.000 από 400.000 ευρώ που του είχε επιβληθεί αρχικά, αμέσως μετά την απολογία του για ηθική αυτουργία σε απιστία, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Ο εισαγγελέας, ωστόσο, είχε προτείνει να μειωθεί η εγγύηση στις 60.000 ευρώ. Σε λίγες μέρες θα συζητηθεί η νέα προσφυγή του στο Συμβούλιο Εφετών.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Παραδόθηκε ο ένας καταζητούμενος

Πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του θανάτου του Α. Γκούμα απαιτεί το ΚΚΕ

ΤΙΡΑΝΑ.--

Στις αστυνομικές αρχές του Αυλώνα παραδόθηκε την Κυριακή ο Ιλίρ Μούκα, καταζητούμενος για τη δολοφονία του Ελληνα ομογενή, κατοίκου Χιμάρας, Αριστοτέλη Γκούμα, την περασμένη Πέμπτη. Ο Ιλίρ Μούκα φέρεται ως ο οδηγός του αυτοκινήτου που τραυμάτισε θανάσιμα τον 37χρονο Αριστοτέλη Γκούμα. Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Πέμπτη όταν τρεις Αλβανοί απαγόρευσαν στον Γκούμα να μιλάει ελληνικά στο μαγαζί του. Στη συνέχεια του έστησαν καρτέρι και με αυτοκίνητο έπεσαν πάνω στη μηχανή του προκαλώντας το θάνατό του.

Η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε σε ένταλμα σύλληψης για τους δράστες και τους επικήρυξε με 20.000 δολάρια ενώ ενεργοποιήθηκε και διεθνές ένταλμα σύλληψης. Ωστόσο, χθες ο Αλβανός οδηγός Ιλίρ Μούκα παραδόθηκε στις αρχές.

Σε σχόλιο που εξέδωσε την Παρασκευή για το θάνατο του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει από την αλβανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του θανάτου του Αριστοτέλη Γκούμα και τιμωρία των ενόχων στο βαθμό που προκύπτει ενοχή τους. Ο ελληνικός και αλβανικός λαός πρέπει να καταδικάσουν και να απομονώσουν εκείνους που ψάχνουν αιτίες και αφορμές για να καλλιεργήσουν το εθνικιστικό μίσος και εστίες έντασης γιατί υπηρετούν εχθρικά και για τους δυο λαούς σχέδια».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ