ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πεθαίνουν εγκαταλειμμένοι από την πείνα και τις ασθένειες

Σε άμεσο κίνδυνο 3,5 εκατομμύρια παιδιά

Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής στο Πακιστάν
Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής στο Πακιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το «σοκ» του εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν αντικρίζοντας την ανείπωτη καταστροφή που έχει συντελεστεί στο Πακιστάν, μία «προαναγγελθείσα» τραγωδία και προϊόν της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της εγκληματικής αμέλειας της κυβέρνησης του Πακιστάν, απότοκο της πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων της εγχώριας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών.

Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποίησε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έκανε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα ώστε να βοηθήσει τους εκατομμύρια πληγέντες. Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση για βοήθεια ύψους 460 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους πρόσφυγες ενώ οι δωρητές έχουν υποσχεθεί να καλύψουν μόλις το 20% των χρημάτων που απαιτούνται για την παροχή τροφίμων, φαρμάκων και πόσιμου νερού στα θύματα της καταστροφής.

Ενόσω ο Μπαν Κι Μουν επισκεπτόταν τις πληγείσες περιοχές, κάτοικοι τόσο στην επαρχία Σιντ όσο και στην επαρχία Πουντζάμπ προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις απαιτώντας την άμεση αρωγή εκ μέρους της κυβέρνησης. «Πεθαίνουμε από την πείνα. Κανείς δεν έχει εμφανιστεί για να μας βοηθήσει», φώναξαν εξοργισμένοι καθώς εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να είναι αβοήθητοι χωρίς καμία αρωγή, καθαρό νερό, φαγητό και κατάλυμα.

Ηδη, πέντε παιδιά ανακοινώθηκε ότι πέθαναν από την πείνα στην περιοχή Κοχιστάν εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων. Το Κοχιστάν αποτελεί ορεινή περιοχή και εκτείνεται από την περιοχή του πακιστανικού Κασμίρ στα Ιμαλάια ως την αφγανική επαρχία του Νουριστάν, η οποία έχει αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα αφού οι πλημμύρες παρέσυραν γέφυρες και κατέστρεψαν δρόμους.

Ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια τα παιδιά στο Πακιστάν που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο ασθενειών που συνδέονται με το μολυσμένο νερό μετά τις πλημμύρες σε τμήμα της χώρας, που πλήττουν περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους, όπως δήλωσε χθες ο Μαουρίτσιο Τζουλιάνο, εκπρόσωπος του Γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο της ηπατίτιδας Α και Ε και στον τυφοειδή πυρετό ενώ και η χολέρα έχει κάνει την εμφάνισή της.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, γνωστοποίησε την πρόθεση της Γαλλίας να στείλει στο Πακιστάν στρατιωτικές μονάδες, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμυρών και πρότεινε την δημιουργία ...διεθνούς μηχανισμού φυσικών καταστροφών.

ΝΙΓΗΡΑΣ
Στα πρόθυρα λιμοκτονίας εκατομμύρια άνθρωποι...

ΝΙΑΜΕΪ.--

Τη χειρότερη επισιτιστική κρίση της τελευταίας πενταετίας αντιμετωπίζει ο μισός πληθυσμός του Νίγηρα καθώς πάνω από 7.300.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα λόγω καταστροφών στην αγροτική παραγωγή, είτε από την παρατεταμένη ξηρασία είτε από καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (ΠΠΤ) του ΟΗΕ, το 17% των παιδιών έως πέντε ετών, δηλαδή περίπου ένα στα πέντε παιδιά, υποσιτίζεται. Ο αξιωματούχος σημείωσε μάλιστα ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από τη μεγάλη σιτοδεία που χτύπησε το Νίγηρα το 2005 προκαλώντας το θάνατο αρκετών χιλιάδων ανθρώπων από την πείνα.

Το ΠΠΤ απηύθυνε διεθνώς έκκληση για την άμεση συγκέντρωση 213.000.000 δολαρίων προκειμένου να αγοραστεί και να σταλεί στη χώρα άμεση βοήθεια σε τρόφιμα και νερό.

Μόνον από ισχυρές βροχοπτώσεις την περασμένη βδομάδα, έχασαν τα σπίτια τους πάνω από 64.000 οικογένειες.

ΚΙΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ
Πένθος και προσπάθεια αποκατάστασης

Μεσίστιες κυμάτισαν την Κυριακή οι σημαίες στη νοτιοδυτική επαρχία της Κίνας Γκαντσού, για τα θύματα των φονικών κατολισθήσεων από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες την προηγούμενη βδομάδα, που στοίχισαν τη ζωή σε 1.239 ανθρώπους, με άλλους 505 να αγνοούνται, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για να τους ανασύρουν ζωντανούς από τη λάσπη. Ταυτόχρονα, λόγω των αναμενόμενων νέων ισχυρών βροχοπτώσεων, οι αρχές έχουν σημάνει επιφυλακή για να μην υπάρξουν νέες καταστροφές. Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο σε όλη τη χώρα από τις πλημμύρες έχουν χάσει τη ζωή τους 2.200 άνθρωποι.

Στις εκδηλώσεις μνήμης των αδικοχαμένων νεκρών, στην Γκαντσού παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Ζιαμπάο που κάλεσε τις χιλιάδες των ανθρώπων που συμμετέχουν στις ομάδες διάσωσής και του στρατού, να εντείνουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ανακούφιση των πάνω από 45.000 πληγέντων, ενώ υποσχέθηκε ότι θα αρχίσει άμεσα η ανοικοδόμηση της περιοχής για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της μεγάλης καταστροφής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ