ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και του «Ευρωστρατού»

Associated Press

Σε αναδιοργάνωση των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο «της υλοποίησης της νέας διακλαδικής δομής στις Ενοπλες Δυνάμεις», προχώρησε το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ) που συνεδρίασε στις 30 Ιούλη 2003 υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, αμέσως μετά τη λήξη της συγκεκριμένης συνεδρίασης, η αναδιάρθρωση των Γενικών Επιτελείων του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, γίνεται «σε συνέχεια της υλοποίησης της νέας διακλαδικής δομής στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας». Οι συγκεκριμένες αλλαγές στο στράτευμα, βέβαια, εκτός του ότι υπαγορεύονται από κομματικά κριτήρια, είναι ενταγμένες και αυτό ίσως να είναι το σημαντικότερο στην αναδιάρθρωση που επιχειρείται από την ελληνική κυβέρνηση στις Ενοπλες Δυνάμεις, προκειμένου αυτές να ενσωματωθούν πλήρως στις επιταγές της νέας δομή του ΝΑΤΟ. Κάτι, που αυτόματα καθορίζει και τη σύνθεση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναλύσουμε τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να εντοπίσουμε τους σκοπούς που εξυπηρετούν οι τελευταίες αναδιαρθρώσεις. Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπαντωνίου, αναλύοντας τη νέα διακλαδική δομή στις Ενοπλες Δυνάμεις, ανέφερε ότι «η διακλαδικότητα σημαίνει ότι η επιχειρησιακή διοίκηση στους τρεις Κλάδους μεταφέρεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο έχει πλέον την πλήρη ευθύνη για τη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων συντονίζοντας πέντε διακλαδικά στρατηγεία».

Σύμφωνα πάντα με τον Γ. Παπαντωνίου, «αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών θα είναι η κατάργηση ή η συγχώνευση Κλάδων, Διευθύνσεων και Τμημάτων με ανακατανομή και μείωση του προσωπικού σε όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας». Οπως ο ίδιος μάλιστα είπε, με τον τρόπο αυτό «ελαττώνεται η συνολική οροφή του προσωπικού των Γενικών Επιτελείων, περίπου κατά 800 θέσεις και το εξοικονομούμενο προσωπικό αποδεσμεύεται και θα υπηρετήσει σε μονάδες στην υπόλοιπη επικράτεια και κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές». Οπως υποστήριξε ο Γ. Παπαντωνίου, «με την αναδιοργάνωση επιτυγχάνεται, η δημιουργία Γενικών Επιτελείων με μικρό ευέλικτο και αποδοτικό σχήμα, που έχει ως βάση την καθετοποίηση και συγκέντρωση αρμοδιοτήτων ανά Κλάδο ή Διεύθυνση».


Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι πολλοί από τους αξιωματικούς που μέχρι σήμερα υπηρετούσαν στην έδρα του Ελληνικού Πενταγώνου, μετακινούνται και μετατίθενται σε μονάδες στην υπόλοιπη η Ελλάδα, οι οποίες σύμφωνα πάντα με την ηγεσία του υπουργείου πρέπει να γίνουν... μικρότερες, πιο... ευέλικτες και... αποδοτικότερες. Να εξυπηρετούν δηλαδή στρατηγικούς σχεδιασμούς, έτσι όπως αυτοί επιβάλλονται από τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία. Η νέα δομή του ΝΑΤΟ, στηρίζεται ακριβώς πάνω σ' αυτό το τρίπτυχο, αφού έχει στόχο οι στρατιωτικοί σχηματισμοί που βρίσκονται κάτω από τη σκέπη της να είναι ευέλικτοι και να μετακινούνται εύκολα, προκειμένου να μπορούν να επεμβαίνουν ανά πάσα στιγμή σε κάθε σημείο του πλανήτη. Αξίζει βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι στην ίδια ακριβώς λογική κινούνται και τα επιτελεία του νεοσύστατου «Ευρωστρατού»...

Οσοι «πειθαρχήσουν» και «διακριθούν» θα «ανταμειφθούν»...

Σ' ένα τέτοιο στράτευμα, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι η ιεραρχία και εξέλιξη των μόνιμων αξιωματικών και υπαξιωματικών, δε θα μπορούσε να παραμείνει ίδια, ειδικά όταν το στρατιωτικό δόγμα της χώρας από αμυντικό που ήταν κάποτε, έχει αρχίσει και παίρνει επιθετικά χαρακτηριστικά. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος επιθεωρώντας τα τμήματα του «Ευρωστρατού» στην ΠΓΔΜ, στις 5 Ιούνη του 2003 δήλωνε: «Ενδεχομένως θα υπάρξουν και άλλες επιχειρήσεις σε άλλα σημεία του πλανήτη, όπου υπάρχουν κρίσεις, στις οποίες η Ευρώπη μπορεί να παίξει ένα ρόλο μακροχρόνια»!! Μάλιστα, μόλις μια μέρα πριν, ο υπουργός Αμυνας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη συνάντηση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, είχε αναφέρει: «Στο υπό κατάρτιση Ευρωπαϊκό Σύνταγμα η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας προωθείται με τη διεύρυνση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Δύναμης σε πεδία εκτός ειρηνευτικών αποστολών και την ενσωμάτωση ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής, κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, ώστε να εξασφαλίζεται συλλογική ασφάλεια, ιδιαίτερα απέναντι στις σύγχρονες απειλές»...

Βάσει, όλων αυτών των στρατιωτικών σχεδιασμών των ιμπεριαλιστικών κέντρων, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει και πρωτοστατεί ήταν αναμενόμενο στη συνεδρίαση του Συμβούλιο Αμυνας, να συζητηθεί και η δημιουργία νέων νόμων για την ιεραρχία και εξέλιξη των μονίμων αξιωματικών και μονίμων υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου, όπως δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου, «να εναρμονίσουμε τις συνθήκες προαγωγής και εξέλιξης στη χώρα μας με αυτά που ισχύουν στις Ενοπλες Δυνάμεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, «υπάρχει κάτι σήμερα στο σύστημα προαγωγών και εξέλιξης, το οποίο διαφοροποιεί τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας από άλλες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ». Οπως, είπε ο Γ. Παπαντωνίου «πρέπει να εισαγάγουμε νέα κριτήρια, περισσότερο ευέλικτα, τα οποία θα απελευθερώσουν το σύστημα προαγωγών και εξέλιξης», το οποίο όπως ανέφερε δε θα έχει στο άμεσο μέλλον ως κριτήριο μόνο την αρχαιότητα των αξιωματικών, αλλά και «άλλες αξιοκρατικές επιλογές».

Ουσιαστικά, οι αξιωματικοί οι οποίοι θα μπορούν να «ακολουθήσουν» το νέο επιθετικό στρατηγικό δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων και συγχρόνως θα διακρίνονται στους νέους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων θα τυγχάνουν άλλης... αντιμετώπισης. Οι τοποθετήσεις στρατιωτικών, αλλά και οι προτάσεις για προαγωγές τους, θα γίνονται υπόψη και έξωθεν θελήσεων...


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ