ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Προπαγανδιστής του ρατσισμού και της ξενοφοβίας
  • Στους οικονομικούς μετανάστες απέδωσε ευθέως την εγκληματικότητα (!), ενώ κάλεσε τους πολίτες να γίνουν χαφιέδες και κυνηγοί κεφαλών των αλλοδαπών εργατών
  • Αμέσως ανταποκρίθηκε η ηγεσία της ΝΔ για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να "γίνουν πράξη αυτά που είπε ο πρωθυπουργός"!

Επικεφαλής της εκστρατείας κατά των οικονομικών μεταναστών, τέθηκε πανηγυρικά χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,αναλαμβάνοντας, ταυτόχρονα, πρωταγωνιστικό ρόλο στην καλλιέργεια και διάδοση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Στο όνομα της διασφάλισης της "ασφάλειας των πολιτών", επιχείρησε να εξαγνίσει και δικαιώσει τα πογκρόμ και τις επιχειρήσεις - "σκούπα" κατά των οικονομικών μεταναστών, στους οποίους απέδωσε ευθέως, άλλη μια φορά, την ευθύνη για την εγκληματικότητα. Ταυτόχρονα, κάνοντας ένα ακόμα βήμα, ζήτησε με θράσος τη συναίνεση και στήριξη των λαϊκών μαζών στην εγκληματική πολιτική του, καλώντας τους, ουσιαστικά, να γίνουν χαφιέδες και κυνηγοί κεφαλών των αλλοδαπών εργατών.

Αντίθετα, ο Κ. Σημίτης δεν είπε κουβέντα για τα δικαιώματα των αλλοδαπών εργατών, που η κυβέρνησή του επιμένει να καταπατά βάναυσα, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στη στυγνή εκμετάλλευσή τους και την απάνθρωπη αντιμετώπισή τους.

Στη δήλωση που έκανε, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη ρατσιστική θέση του ότι "η εγκληματικότητα συνδέεται με το κύμα των οικονομικών μεταναστών στη χώρα",εκφράζοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση παίρνει δύο κυρίως μέτρα. Πρώτον, τη συνέχιση με συστηματικό τρόπο των επιχειρήσεων - "σκούπα" και "την επαναπροώθηση των μεταναστών",οι οποίοι δε βρίσκονται νόμιμα στη χώρα. Αρχή μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι: "Οποιος δε σέβεται το νόμο και την τάξη στη χώρα, δεν έχει θέση σ' αυτή τη χώρα. Πρέπει να φύγει" (!).Μετά από αυτό, ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι η Ελλάδα είναι "μια φιλόξενη, ελεύθερη χώρα, μια κοινωνία ανοιχτή και δημοκρατική"...

Δεύτερον, την ενίσχυση της Αστυνομίας, τόσο με ανθρώπινο δυναμικό, όσο και με μέσα, προκειμένου "να επιτελέσει το έργο της αποφασιστικά".Η Ελλάδα, είπε, "είναι μια πολιτεία, όπου ισχύει ο νόμος και υπάρχει τάξη. Χρειάζεται να δουλέψουμε περισσότερο σ' αυτή την κατεύθυνση"!

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι Κ. Σημίτης δε δίστασε να ζητήσει, τόσο τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στη ρατσιστική πολιτική του, όσο και κυρίως των λαϊκών μαζών! Είπε συγκεκριμένα: "Οι πολίτες είναι ανάγκη να συμβάλουν σ' αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχουν πολλοί που καλύπτουν με τις δικές τους πρακτικές την παράνομη παραμονή στην Ελλάδα. Καλύπτουν, επίσης, και την παράνομη απασχόληση. Αυτές οι ενέργειές τους, αυτός ο τρόπος δράσης τους οδηγούν στο να δημιουργούνται ευρύτερα προβλήματα. Χρειάζεται κοινωνική ευθύνη και δεν πρέπει κανείς πολίτης να συμβάλει σε αυτά τα φαινόμενα, που δυστυχώς υπάρχουν, με κανένα τρόπο".

Στο πνεύμα του Κ. Σημίτη, κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκαναν χτες κυβερνητικά στελέχη. Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι χρειάζεται νέος νόμος για τη μεταναστευτική πολιτική, γιατί ο νόμος της ΝΔ απέτυχε.

Πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος είπε ότι το πρόβλημα των οικονομικών προσφύγων από τις γειτονικές χώρες "απαιτεί πολιτική μετανάστευσης, που θα δώσει τη δυνατότητα νομιμοποίησης όλων εκείνων που εργάζονται στην Ελλάδα, που βρίσκονται στην Ελλάδα και θέλουν να εργαστούν. Οπως, επίσης, δυνατότητα ειδικής παραμονής για περιορισμένο χρόνο σε εκείνους που έρχονται και δεν εργάζονται".Συμπλήρωσε ότι χρειάζεται κοινωνικός διάλογος, "ώστε να μπορέσουμε να συνυπάρχουμε με τους οικονομικούς μετανάστες".

Η ΝΔ

Αμέσως ανταποκρίθηκε η ηγεσία της ΝΔ στο κάλεσμα του Κ. Σημίτη, για συνεννόηση και συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Ο εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε ότι η ΝΔ "θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης, που θα κατατείνει στην αποτελεσματική προστασία του πολίτη". Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία για ένα διακομματικό διάλογο, "ώστε να γίνουν πράξη αυτά που είπε σήμερα ο πρωθυπουργός"!

Καθοριστικός ο ρόλος των ομήρων στον αφοπλισμό

Αναλυτική παρουσίαση της επιχείρησης απελευθέρωσης των ομήρων από τον Αλβανό απαγωγέα, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, έκανε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) Ιωάννης Γεωργακόπουλος.Δεν απάντησε, όμως, αν μπορούσε τελικά η επιχείρηση να ολοκληρωθεί, χωρίς να πέσει νεκρός ο 26χρονος Αλβανός.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί καιδύο ψυχολόγοι, ο κ. Γιαβουτζόγλου και ο Α. Παράσχος. Καθοριστικός, όπως ειπώθηκε, ήταν ο ρόλος των ομήρων και ειδικότερα του στρατιώτη Ν. Κόκκαλη,και του Αν. Καραγιάννη, που ακινητοποίησαν το δράστη και έδωσαν τη δυνατότητα στους άνδρες των ειδικών δυνάμεων να επέμβουν μέσα στο λεωφορείο και να εξουδετερώσουν τις δύο απασφαλισμένες χειροβομβίδες, ενώ την ίδια στιγμή ένας ελεύθερος σκοπευτής από απόσταση 20 μέτρων πυροβόλησε τον δράστη στο κεφάλι και τον σκότωσε ακαριαία. Η επιχείρησε διήρκεσε 8 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ο δράστης εμφανίζεται με δύο ταυτότητες. Το 1993 σε επιχείρηση - "σκούπα" συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη και καταγράφηκε ως Μαρκόι Ιλία, γεννηθείς το 1973. Πάνω στο πτώμα του, όμως, μετά τη λήξη της επιχείρησης, βρέθηκε ένα δελτίο της υπηρεσίας του ΟΑΕΔ στη Λάρισα που εκδόθηκε το 1998 και στο οποίο αναφέρεται ως Σούφα Αρμπίν.

Στο ερώτημα, αν τελικά υπάρχουν συνεργοί, ο Ι. Γεωργακόπουλος ανέφερε πως γίνεται έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν συνεργατών τους, σε συνεργασία με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, μέσω των οποίων θα εντοπιστούν οι αποδέκτες των τηλεφωνικών κλήσεων που έκανε στη διάρκεια της επιχείρησης. Λόγος γίνεται για τρία άτομα. Και το γεγονός αυτό ενισχύει το αίτημα του δράστη να του δοθούν δύο πιστόλια και δύο αυτόματα όπλα.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχτηκε πως η υπηρεσία δε διαθέτει παρά ελάχιστους εκπαιδευμένους αστυνομικούς για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιπτώσεων και πως καθοριστικό ρόλο έπαιξε η εμπειρία του παρελθόντος και η εμπειρία που υπάρχει σε άλλα κράτη. Με την αφορμή αυτή, ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με το FBI από τον περασμένο Οκτώβρη και σήμερα αναχωρεί για εκπαίδευση στις ΗΠΑ μια 25μελής ομάδα ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών, ενώ άλλη μια 25μελής ομάδα θα μεταβεί το Σεπτέμβρη.

Σχετικά με το αν διερευνώνται οι καταγγελίες του νεκρού, πλέον, απαγωγέα, που ισχυρίστηκε ότι στο διάστημα των τριών ημερών που έμεινε και εργάστηκε στο Κιλκίς, αστυνομικοί τού έσκισαν τα έγγραφα και τον κακοποίησαν, ο Ι. Γεωργακόπουλος δήλωσε πως "αποτελούν αντικείμενο έρευνας και εφόσον προκύψει κάτι αληθές δεν είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε τίποτα. Δε θέλουμε η Ελληνική Αστυνομία να χαρακτηρίζεται από τέτοιες ενέργειες. Δεν την ωφελούν".

Μιλώντας ο καθηγητής Ψυχιατρικής Α. Παράσχος σημείωσε πως βασικός στόχος ήταν να κερδηθεί χρόνος, ώστε και οι απαραίτητες πληροφορίες να συγκεντρωθούν και να εξαντληθεί ο δράστης, ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας η επιχείρηση. Μάλιστα, σημείωσε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση ειδικοί επιστήμονες, Αστυνομία και όμηροι συνεργάστηκαν άψογα και λειτούργησαν ως μια ομάδα.

Περιγράφοντας την προσωπικότητα του δράστη, ο Α. Παράσχος είπε πωςχρειάζονται περισσότερα στοιχεία από αυτά που είχαν στη διάθεσή τους, για να φτιάξουν ένα ψυχογράφημα. Είπε, όμως, πως η εντύπωση που έδωσε, φορώντας διαρκώς την κουκούλα, σήμαινε πως πίστευε ότι θα μπορέσει, τελικά, να φέρει σε πέρας το σχέδιό του. Και συνεπώς, δε θα έπρεπε να αναγνωριστεί είτε από τους ανθρώπους που ήταν γύρω του, είτε από συγγενείς, ή οποιονδήποτε άλλο.

Μιλώντας για τις προθέσεις του δράστη, σημείωσε ότι "και οι όμηροι του λεωφορείου ορισμένες, τουλάχιστον τις περισσότερες, φορές φαίνονταν να έχουν ταυτιστεί μαζί του, αλλά και εκείνος φαινόταν ότι δεν ήταν διατεθειμένος να τους σκοτώσει. Δηλαδή θα έπρεπε να έχει έρθει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση για να σκοτώσει κάποιους από αυτούς".

Εξαιρετικά επικίνδυνη η τοποθέτηση Σημίτη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Η τοποθέτηση του Κ. Σημίτη για τους οικονομικούς μετανάστες και το οργανωμένο έγκλημα είναι ρατσιστική, άρα εξαιρετικά επικίνδυνη και δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση με νοοτροπία που θυμίζει Λεπέν",επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Και προσθέτει:

"Με την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός κρύβει τις αιτίες που δημιουργούν τους οικονομικούς μετανάστες και την αύξηση της εγκληματικότητας ανάμεσα στους λαούς που πεινάνε. Αλλωστε, είναι πανευρωπαϊκό το φαινόμενο και δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα.

Αν η κυβέρνηση είχε στόχο την καταγραφή και τη νομιμότητα των μεταναστών, δεν έχει παρά να ελέγξει τους εργοδότες, που θέλουν την ελληνική και ξένη "μαύρη εργασία" και όχι να καλεί τους πολίτες να καταδίδουν τους λαθρομετανάστες.

Αυτή η πολιτική, σε συνδυασμό με τα πογκρόμ, εκθέτει σε κινδύνους τους Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία και αλλού, αλλά και την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

Είναι φανερή η πολιτική σκοπιμότητα που καθορίζει την κυβερνητική τακτική. Στην ίδια σκοπιμότητα εντάσσεται και η καπηλεία της επιτυχημένης προσπάθειας της ΕΛΑΣ, που όλοι οι κυβερνητικοί έσπευσαν να οικειοποιηθούν, ενώ παρουσιάζονταν εξίσου ανεύθυνοι όταν η Αστυνομία αποτύγχανε!

Το ΚΚΕ προειδοποιεί το λαό ότι, με τα μέτρα που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός και με τη συνεργασία του με τις ΗΠΑ για την "τρομοκρατία", είναι προ των πυλών πιο ισχυρή η καταστολή και το κλίμα ψύχωσης στην ελληνική κοινωνία.

Το ΚΚΕ καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους σε κοινό μέτωπο με τους αλλοδαπούς για τα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους που είναι κοινά".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ