ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Αντιπαράθεση αλλά και προσπάθεια διαπραγμάτευσης

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μ. Τζ. Ζαρίφ μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μ. Τζ. Ζαρίφ μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ενα είδος άτυπης «βολιδοσκόπησης» για διαπραγμάτευση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, υπό το βάρος των σκληρών αμερικανικών πιέσεων, που έχουν βλάψει την ιρανική οικονομία, και της αυξημένης στρατιωτικής κινητικότητας στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του χτες το βράδυ στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι έχει γίνει «μεγάλη πρόοδος με το Ιράν», διαβεβαιώνοντας ότι δεν επιδιώκει «την αλλαγή του καθεστώτος» στην Τεχεράνη. Δεν εξήγησε σε τι συνίσταται αυτή η «πρόοδος», εντούτοις στην ίδια συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι το Ιράν έχει διαμηνύσει πως «είναι έτοιμο» να διαπραγματευτεί το πυραυλικό πρόγραμμά του.

Προηγήθηκε συνέντευξη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζ. Ζαρίφ στο αμερικανικό δίκτυο NBC, όπου για πρώτη φορά υπαινίχθηκε ότι η ιρανική κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει στο τραπέζι διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα, θέτοντας ως όρο τον περιορισμό της πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ σε βασικούς συμμάχους τους στον Περσικό Κόλπο, όπως είναι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Το Ιράν, με πληθυσμό 82 εκατομμύρια, δαπάνησε πέρσι 16 δισ. δολάρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με πληθυσμό μόλις ένα εκατομμύριο, ξόδεψε 22 δισ. δολάρια, και η Σαουδική Αραβία, που έχει λιγότερο από τον μισό πληθυσμό του Ιράν, άλλα 67 δισ. δολάρια», είπε χαρακτηριστικά ο Ιρανός ΥΠΕΞ, καλώντας τις ΗΠΑ να τερματίσουν τις πωλήσεις όπλων σε χώρες της περιοχής εάν θέλουν να γίνει συζήτηση για το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα. Αρκετές ώρες αργότερα, πάντως, εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις Ζαρίφ, χαρακτηρίζοντάς τες «υποθετικές», με την ακόλουθη επισήμανση: «Οι πύραυλοι του Ιράν είναι απολύτως αδιαπραγμάτευτοι με κανέναν και καμία χώρα, τελεία και παύλα!».

Στην ίδια συνέντευξη που έδωσε ο Ζαρίφ στο αμερικανικό δίκτυο, αρνήθηκε ότι το Ιράν επιχειρεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τονίζοντας πως αν ήθελε θα τα είχε αποκτήσει από καιρό. Είπε επίσης ότι οι πρόσφατες αποφάσεις και τα βήματα για αύξηση του εμπλουτισμού ουρανίου θα μπορούσαν να ανακληθούν μέσα σε λίγες ώρες, ενώ εκτίμησε πως Ιράν και ΗΠΑ δεν είναι κοντά σε στρατιωτική σύρραξη. Αποδοκίμασε ωστόσο τις καταστροφικές συνέπειες των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας του, επισημαίνοντας ότι πλήττονται «απλοί πολίτες». Πρόσθεσε δε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ «έχουν βυθίσει την ιρανική οικονομία σε κρίση», προκαλώντας μεταξύ άλλων ελλείψεις σε φάρμακα και «τεράστια ανθρωπιστική πίεση». «Τρομοκρατούν το λαό μας. Στοχοποιούν απλούς Ιρανούς πολίτες. Αυτό είναι χειρότερο και από πόλεμο», κατέληξε ο Ζαρίφ.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα πάρει αντίποινα για την «πειρατεία», την πρόσφατη κατάληψη δηλαδή ιρανικού τάνκερ από τους Βρετανούς ανοιχτά του Γιβραλτάρ.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ
Οι ΗΠΑ προσμένουν «αποσαφήνιση» της Ρωσίας για την Κίνα

Η Κίνα εξακολουθεί να μη «βλέπει λόγους» συμμετοχής της σε τέτοιες συνομιλίες

ΓΕΝΕΥΗ.--

Τη συμμετοχή της Κίνας σε μια νέα συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών όπλων θέτουν οι ΗΠΑ ως βασικό ζητούμενο στις διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, που ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο στη Γενεύη. Στις συνομιλίες για τη «στρατηγική ασφαλείας» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας θα συμμετάσχουν ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν, η Αμερικανίδα υφυπουργός για τον Ελεγχο των Οπλων και τη Διεθνή Ασφάλεια, Αντρεα Τόμσον, και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ. Αμέσως μετά τη Γενεύη, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, για να ενημερώσουν τους συμμάχους τους στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Ο Ριάμπκοφ εξέφρασε την προσδοκία η συνάντηση στη Γενεύη να συμβάλει στον διάλογο για τον έλεγχο των εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Συνθήκης για τη Μείωση των Στρατηγικών Οπλων (New START), η οποία λήγει το 2021.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο «Reuters» ότι δεν περιμένουν σημαντικά αποτελέσματα σχετικά με τη διαπραγμάτευση της New START, από την άλλη όμως θα θεωρούσαν «καλή» τη συνάντηση αν υπήρχε «μεγαλύτερη σαφήνεια για το πώς βλέπουν οι Ρώσοι τα πράγματα με τους Κινέζους». Αλλος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Κίνα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στις συνθήκες πυρηνικών όπλων ΗΠΑ - Ρωσίας και δεν είναι σαφές πόσο πρόθυμο είναι το Πεκίνο να συμμετάσχει στις συνομιλίες για το θέμα αυτό.

«Επί του παρόντος, δεν βλέπουμε προϋποθέσεις ή λόγους για συμμετοχή της Κίνας σε τέτοιες συνομιλίες», ενώ «η Ρωσία επανέλαβε ότι κατανοεί τη στάση της Κίνας σε αυτό το θέμα», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, απαντώντας σε ερώτημα του ρωσικού πρακτορείου TASS και υπενθυμίζοντας ότι «έχουμε δηλώσει τη θέση μας πολλές φορές (...) Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο. Το γεγονός ότι σχεδιάζουν να συζητήσουν τον έλεγχο των εξοπλισμών είναι πολύ καλό (...) Μπορούν να στείλουν ένα θετικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο».

Αμερικανικά πυρηνικά σε Ευρώπη και Τουρκία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ βελγικής εφημερίδας που επικαλείται έγγραφο του ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πάνω από 150 αμερικανικά πυρηνικά όπλα - ιδιαίτερα βόμβες ελεύθερης πτώσης «Β-61» - φυλάσσονται σε έξι αμερικανικές και ευρωπαϊκές βάσεις, αποκαλύπτει η βελγική εφημερίδα «De Morgen», επικαλούμενη και έγγραφο από το ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις αεροπορικές βάσεις Κλάινε Μπρόγκελ στο Βέλγιο, Μπίχελ στη Γερμανία, Βόλκελ στην Ολλανδία, Αβιάνο στην Ιταλία και Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Μάλιστα το ρεπορτάζ αναφέρει πως η ύπαρξη αμερικανικών πυρηνικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αμερικανικά και συμμαχικά αεροσκάφη εμπεριέχεται σε σχετικό έγγραφο που καταρτίστηκε για συζήτηση στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ την 1η Ιούνη, με τίτλο «Μια νέα εποχή για πυρηνική αποτροπή; Εκσυγχρονισμός, έλεγχος των εξοπλισμών και συμμαχικές πυρηνικές δυνάμεις».

Οι βόμβες βρίσκονται υπό αμερικανικό έλεγχο και μπορούν να «απελευθερωθούν» μόνο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσιάζει η εφημερίδα.

Η απόφαση να διατηρηθούν οι πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατοχή από τη Ρωσία μεγάλου αριθμού τακτικών πυρηνικών στο οπλοστάσιό της, αναφέρεται στο έγγραφο.

ΗΠΑ
Συνέχεια κόντρας Τραμπ - Δημοκρατικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν υπάρχει ίχνος ρατσισμού σε εμένα», υποστήριξε χτες το βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθώντας να αποκρούσει τις επικρίσεις που προκάλεσε η πρόσφατη προτροπή του σε τέσσερις βουλευτίνες των Δημοκρατικών με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, τη Σομαλία και την Παλαιστίνη να «επιστρέψουν» στις χώρες καταγωγής τους. Οι τέσσερις βουλευτίνες που βρέθηκαν στο στόχαστρό του, Αλεξάντρια Οκάσιο - Κορτέζ, Ιλχάν Ομάρ, Αϊάνα Πρέσλι και Ρασίντα Τλάιμπ, ανταπάντησαν πως δεν πρόκειται να σωπάσουν. Η Ομάρ από τη Σομαλία κατηγόρησε τον Τραμπ για απροκάλυπτη ρατσιστική επίθεση εναντίον τους, κατηγορώντας τον ότι προωθεί τις ιδέες «λευκών εθνικιστών».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Επιτροπή Τραπεζών της αμερικανικής Γερουσίας υπέβαλε σε «ανάκριση» τον Ντέιβιντ Μάρκους, διευθυντικό στέλεχος του μέσου «κοινωνικής δικτύωσης» «Facebook», με αφορμή τα σχέδια να δημιουργήσουν μέχρι το 2020 το κρυπτονόμισμα «Libra», ώστε να το χρησιμοποιούν σε συναλλαγές οι 2,38 δισεκατομμύρια χρήστες της ιστοσελίδας. Μια τέτοια εξέλιξη προκαλεί αντιδράσεις στο τραπεζικό κατεστημένο, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην ΕΕ, καθώς μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να ανατρέψει την παντοδυναμία των κρατικών αρχών σε θέματα κυκλοφορίας και ελέγχου νομισμάτων παγκοσμίως.

Πάντως, ο Μάρκους, που ήταν πρόεδρος της «PayPal» από το 2012 έως το 2014, επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες μελών της Επιτροπής, διαβεβαιώνοντας ότι το «Facebook» δεν θα ξεκινήσει να προσφέρει το «Libra» έως ότου έχουν διευθετηθεί όλα τα ρυθμιστικά ζητήματα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Νεκρή» η συμφωνία για το «backstop», λένε Τζόνσον και Χαντ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι κόντρες των δύο υποψηφίων για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία, καθώς παλεύουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των μελών που έχουν κληθεί να ψηφίσουν τον νέο αρχηγό του κόμματος και τον επόμενο πρωθυπουργό, δείχνοντας αποφασισμένοι να προωθήσουν την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ ακόμα και χωρίς συμφωνία.

Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε μέσα στο τελευταίο 48ωρο από δηλώσεις που έκαναν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο νυν, Τζέρεμι Χαντ, στο πλαίσιο ντιμπέιτ που οργάνωσε το βράδυ της Δευτέρα η εφημερίδα «The Sun». Αμφότεροι κράτησαν αποστάσεις από βασικά στοιχεία της συμφωνίας που έκλεισε τον περασμένο Νοέμβρη με την ΕΕ η απερχόμενη πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit). Αξίζει να σημειωθεί η εκτίμησή τους ότι είναι πλέον «νεκρή» η συμφωνία Λονδίνου - Βρυξελλών για το λεγόμενο backstop, την αποφυγή δηλαδή των αυστηρών συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας (μέλος της ΕΕ) και της Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου), επειδή - όπως ισχυρίζονται - θα μπορούσε να «εγκλωβίσει» τη χώρα στην τελωνειακή ένωση. Ωστόσο, και οι δύο γνωρίζουν πως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ αντιτίθενται σε νέα παζάρια με το Λονδίνο, θεωρώντας τελειωμένη υπόθεση τη διαπραγμάτευση για το Brexit.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία των Συντηρητικών απέρριψαν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Οι θέσεις των Τζόνσον και Χαντ προκάλεσαν 27μηνο αρνητικό ρεκόρ στη συναλλαγματική αξία της στερλίνας έναντι του δολαρίου, που διαμορφώθηκε χτες στα 1,24 δολάρια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ