ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΣΕΒ
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, «προσοχή στους χειρισμούς» αξιώνει ο ΣΕΒ

Προσήλωση στα συμφωνηθέντα ζητούν οι βιομήχανοι (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

Προσήλωση στα συμφωνηθέντα ζητούν οι βιομήχανοι (φωτ. αρχείου)
Η πορεία κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων, η εφαρμογή του «δίδυμου» πακέτου αναφορικά με την κατακρεούργηση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου καθώς και το ζήτημα της «βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους αποτελούν τους άξονες της νέας έκθεσης που προετοιμάζει η πλευρά του ΔΝΤ, με φόντο το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμόζεται σε συντονισμό με τους «θεσμούς» της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι στη «Δήλωση Συμπερασμάτων» του ΔΝΤ, στην οποία περιγράφονται τα «πρώτα ευρήματα» της πρόσφατης αποστολής στην Αθήνα, μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στις «μεταρρυθμίσεις» (π.χ. αφορολόγητο, συντάξεις) «θα υπέσκαπτε σε σημαντικό βαθμό την αξιοπιστία των παραδοχών για την ελάφρυνση του χρέους που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους», δείχνοντας παράλληλα στην εφαρμογή των λεγόμενων «αντίμετρων». Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ «παροτρύνει με σθένος τις αρχές να μην αναστρέψουν» τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «οποιαδήποτε προσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι συνετή και να εναρμονίζεται με τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα με στόχο να διατηρηθεί η δυναμική της ανάκτησης της απασχόλησης και να αποφευχθεί οποιαδήποτε απώλεια ανταγωνιστικότητας».

Σε κάθε περίπτωση, το εύρος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης της επόμενης περιόδου προκύπτει ανάγλυφα και από την απόφαση του Γιούρογκρουπ στη συνεδρίαση της περασμένης βδομάδας, αναφορικά με την εξεύρεση «ισοδύναμων» μέτρων ακόμη και για την αναβολή κατά ένα εξάμηνο του αυξημένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση χωρίς την παραμικρή «χρονοτριβή» έσπευσε να προχωρήσει σε «ισοδύναμες» περικοπές ύψους 28 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσά αμελητέα σε σχέση με αυτά που προβλέπονται για την επόμενη διετία στις συντάξεις και στο αφορολόγητο που πλησιάζουν τα 4 δισ. ευρώ...

ΣΕΒ: «Προσοχή στο χειρισμό των συμφωνηθέντων»...

«Οι αγορές ζητούν μεγαλύτερη αξιοπιστία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής», επισημαίνει η πλευρά του ΣΕΒ και όπως χαρακτηριστικά τονίζει στο «μηνιαίο δελτίο», «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό των συμφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι εγχώριοι βιομήχανοι επικεντρώνουν στο «χειρισμό» των προβλεπόμενων αντιλαϊκών μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, απευθυνόμενοι τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε κόμματα της αστικής διαχείρισης, υπογραμμίζουν ότι «με την επερχόμενη πολιτική πόλωση και τις πιθανές ασυνέχειες στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, οι προοπτικές για μια αναπτυξιακή πορεία διαρκείας θα αποδειχθούν μάλλον περιορισμένες».

Οι εν λόγω επισημάνσεις δείχνουν στους «χειρισμούς», όπως για τη συμφωνημένη κατακρεούργηση των συντάξεων, καθώς, όπως λένε, οι αγορές αξιολογούν αρνητικά την απόφαση του Γιούρογκρουπ, με αφορμή την αναβολή της εκταμίευσης προς το ελληνικό κράτος, που ήταν αποτέλεσμα της 6μηνης παράτασης του σημερινού καθεστώτος ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «η πορεία των αγορών, είτε γίνεται αναφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο και στην αγορά κρατικών ομολόγων, είτε στις πενιχρές αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, είναι αναντίστοιχη της ολοκλήρωσης του 3ου προγράμματος, και της εκ τούτου δυνητικής πρόσβασης του Δημοσίου, των επιχειρήσεων και των τραπεζών σε δανεισμό από το εξωτερικό, με καλύτερους όρους».

Νέα φουρνιά αντιλαϊκών «αξιολογήσεων»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη «μεταμνημονιακή» αποστολή των «θεσμών» στην Αθήνα προγραμματίζεται για τα τέλη Σεπτέμβρη, με αιχμή, μεταξύ άλλων, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου για το 2019. Αυτό, με τη σειρά του, αποτελεί τμήμα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022, όπου έχουν ενσωματωθεί οι νέες περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο.

Παράλληλα, η «ενισχυμένη εποπτεία» θα έρθει να «κουμπώσει» και με την «κανονικότητα» του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» και με τις «ειδικές συστάσεις ανά χώρα», που θα απευθύνει στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Επενδυτικές ευκαιρίες» με γεωπολιτική «μπόχα»

«Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται από την ελληνική κυβέρνηση βοηθούν τους Αμερικανούς επενδυτές να αισθανθούν πιο σίγουροι και να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα», υπογράμμισε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Σινγκ, σε χτεσινή συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλ. Χαρίτση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, ο Αλ. Χαρίτσης, αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία με τη FYROM, εστίασε στον «αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή», λέγοντας ότι «εδραιώνει τη σταθερότητα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνανάπτυξη και στενότερη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών χωρών».

Μάλιστα, ο κυβερνητικός παράγοντας χαρακτήρισε τη φετινή ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ θα είναι η «τιμώμενη χώρα», «το πρώτο μεγάλο οικονομικό γεγονός μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ