ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ
Σπρώχνει και τον δασικό πλούτο στους επιχειρηματικούς ομίλους

Οι αλλαγές στις χρήσεις γης προωθούν την εμπορευματοποίηση των δασών

Κ.Ζ.

Οι αλλαγές στις χρήσεις γης προωθούν την εμπορευματοποίηση των δασών
Εχοντας ως κύριο στόχο την εξασφάλιση ολοένα και νέων πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί με αποφασιστικότητα, πιάνοντας το νήμα από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, την εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων και την ιδιωτικοποίησή τους με τη μέθοδο της παραχώρησης χρήσεων γης.

Αυτός είναι ο κύριος άξονας της «Εθνικής στρατηγικής για τα δάση», που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος.

Οπως είπε, «βασικό στοιχείο της δασικής στρατηγικής είναι η αύξηση της συνεισφοράς των δασικών οικοσυστημάτων στην οικονομία της χώρας, στην παραγωγική ανασυγκρότηση, μέσω της αειφορίας, της πολυλειτουργικότητας των δασών, της προσαρμοστικότητας, αλλά και της ενίσχυσης του κοινωνικό οικονομικού ρόλου». Σημείωσε ότι η στρατηγική αυτή οργανώνεται σε τρεις οριζόντιους άξονες, που είναι «η διακυβέρνηση, η απογραφή και παρακολούθηση, η έρευνα και καινοτομία», επισημαίνοντας ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι «η παραγωγή του 1% του ΑΕΠ, από τον δασικό χώρο». Η «εθνική στρατηγική» και τι ακριβώς συνιστά αυτή θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, η οποία θα δημοσιευτεί το Σεπτέμβρη.

Προδιαγράφοντας την εφαρμογή «fast track» διαδικασιών για την παράδοση δασικών οικοσυστημάτων στην επιχειρηματική δράση, σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες ξεκινά η λειτουργία «Περιβαλλοντικού Μητρώου». Οπως είπε, «αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα ψηφιακό εργαλείο που υποβάλλονται όλες οι αδειοδοτήσεις και οι μελέτες περιβάλλοντος και ο επιχειρηματίας δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείται σε πολλές υπηρεσίες ή να καθυστερεί».

Ανέφερε ότι στο τέλος Ιούλη προχωράει και η ψηφιοποίηση των Δασικών Χαρτών, των οποίων η σύνταξη είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο βουλευτής Κ. Σκρέκας μιλώντας στην Επιτροπή δήλωσε προς τον αναπληρωτή υπουργό ότι «εμείς να ξέρετε ότι θα είμαστε συμπαραστάτες σε αυτήν την προσπάθεια να καθίσουμε να δούμε ρεαλιστικές λύσεις και δράσεις».

Θυσία στη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και τα δάση

Παίρνοντας το λόγο, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου σχολίασε ότι «δεν μας κάνει εντύπωση που ο εκπρόσωπος της ΝΔ είναι δίπλα σας», αφού «η δασική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης συνεχίζει στη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, όπως έκαναν και οι προηγούμενες». Σημείωσε ότι βασικοί άξονες της δασικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι «η εμπορευματοποίηση της γης και των δασικών οικοσυστημάτων», «οι ιδιωτικοποιήσεις μέσω παραχώρησης της χρήσης των κρατικών δασικών οικοσυστημάτων ως μέθοδος κρατικής χρηματοδότησής τους, αφού οι σχετικές επενδύσεις θα απαιτούν πλέον μικρές δαπάνες για τη γη».

Υπενθύμισε ότι «η ενίσχυση και διεύρυνση της δράσης των επιχειρηματιών στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα έχει ξεκινήσει στην πιο εντατική της μορφή με το νόμο 4280/2014, δηλαδή με κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ» και αυτό το θεσμικό πλαίσιο έχει διατηρήσει και επεκτείνει η σημερινή κυβέρνηση, ιδιωτικοποιώντας ήδη όλη τη διαδικασία που αφορά τη σύνταξη των δασικών χαρτών απαξιώνοντας τη Δασική Υπηρεσία.

Ανέφερε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση με τους δασικούς χάρτες είναι η διαμόρφωση καθαρού τοπίου για τα επενδυτικά σχέδια των συσσωρευμένων κεφαλαίων που περιμένουν. Γι' αυτό, άλλωστε, ΣΕΒ, ΟΟΣΑ, τράπεζες επιμένουν στην άμεση διαμόρφωσή του, ενώ αναμένεται και η «αναθέρμανση της δραστηριότητας του κατασκευαστικού κεφαλαίου».

Εκανε σαφές πως «για να υπάρξει ολοκληρωμένη προστασία, διαχείριση και οικολογική ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων, που είναι λαϊκή περιουσία, απαιτείται ανατροπή αυτού του καπιταλιστικού δρόμου παραγωγής και ανάπτυξης και η διαμόρφωση ενός άλλου ριζικά διαφορετικού δρόμου, οργάνωσης της παραγωγής υπέρ του λαού και, φυσικά, με άλλη δασική πολιτική, που κίνητρο θα είναι η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και του περιβάλλοντος και όχι η θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων και της εξουσίας του. Θα έχει επίκεντρο την επιστημονικά σχεδιασμένη οικονομία και αξιοποίηση της επιστήμης».

Σε αυτό το πλαίσιο «θα εξασφαλίζεται η ολοκληρωμένη προστασία, διαχείριση και οικολογική ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων, με δουλειά, με αξιοπρέπεια, με πλήρη δικαιώματα, με σεβασμό στο περιβάλλον. Θα προωθείται η άσκηση της δασολογικής επιστήμης στη δασική πράξη, η έρευνα, η παραπέρα ανάπτυξη της γνώσης και της τεχνολογίας. Μόνο έτσι θεωρούμε ότι η δασική ανάπτυξη θα είναι υπέρ του λαού και των αναγκών του».

ΔΕΗ ΑΕ
Αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική προβλέπει το επιχειρησιακό πλάνο

«Αποκλείει» τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ, ισχυριζόμενος ότι οι ρυθμίσεις για τον ειδικό λογαριασμό ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δημιουργούν αυξημένη ρευστότητα στην επιχείριση, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, όμως, από το επιχειρησιακό πλάνο που συνέταξε η «McKinsey» για λογαριασμό της επιχείρησης και διέρρευσε την προηγούμενη βδομάδα, επιβεβαιώνεται ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στην τιμολογιακή της πολιτική για να ενισχυθεί η κερδοφορία της, με σαφή αναφορά στην «ανάγκη» κατάργησης, σε πρώτη φάση, της έκπτωσης του 15% για τους «συνεπείς πελάτες» που ισχύει σήμερα.

Το ζήτημα αυτό συνδέεται παράλληλα και με την πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, κάτι που εμμέσως έχει επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο πρόεδρος της επιχείρισης κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων. Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ είχε συνδέσει τη διατήρηση της σημερινής τιμολογιακής πολιτικής με την πορεία εσόδων της επιχείρησης από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή από το στράγγισμα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εισπραξιμότητα»...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο, η επιχείριση θα πρέπει να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον σε δραστική μείωση του απασχολούμενου προσωπικού, προβλέποντας μείωση κατά 50% σε σχέση με σήμερα, προτείνοντας ανάμεσα σε άλλα τη μη ανανέωση των συμβάσεων συμβασιούχων εργαζομένων της επιχείρισης, αλλά και την προκήρυξη προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου».

Κατά τ' άλλα, ο Γ. Σταθάκης, στη συνέντευξή του, είπε ότι μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», προκειμένου να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κεντρικό στοιχείο του κυβερνητικού σχεδιασμού, συνέχισε, είναι «να υλοποιηθούν νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ», τονίζοντας ότι «τα επόμενα τρία χρόνια οι επενδυτές θα κληθούν να καταθέσουν, σε διαγωνισμούς, προσφορές για έργα παραγωγής άνω των 2,5 GW μέσω ΑΠΕ».

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ενέκρινε την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από το κοινοπρακτικό σχήμα που συνέστησε η ιταλική «Snam» με την ισπανική «Enagas» και τη βελγική «Fluxys». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν εγείρει ανησυχίες για τον ανταγωνισμό, διότι οι εταιρείες δεν δραστηριοποιούνται στην ίδια γεωγραφική περιοχή»...

Τέλος, σημειώνεται ότι «εμπλοκή» παρουσιάζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της «EuroAsia Interconnector» σχετικά με τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αναφορικά με το ποσοστό που θα κατέχει η καθεμιά στην εταιρεία διαχείρισης του έργου.

Στη μνήμη της σ. Ευανθίας Αγγουράκη

Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, 17 Ιούλη, απ' το θάνατο της ακριβής μας συντρόφισσας Ευανθίας Αγγουράκη. Η Ευανθία Αγγουράκη, γεννημένη το 1922 στη Ζαγορά Πηλίου, εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση το 1942, την περίοδο της συμφωνίας της Βάρκιζας οργανώνεται στο ΚΚΕ και από το 1947 μέχρι το 1949 βρέθηκε σε κομματική αποστολή εκτός Ελλάδας. Τότε ξαναμπήκε στην Ελλάδα και εντάχτηκε στον ΔΣΕ. Μετά την υποχώρηση εγκαταστάθηκε στη Ρουμανία, όπου δούλεψε στο μηχανισμό του Κόμματος. Το 1950 παντρεύτηκε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Γιώργο Αγγουράκη (Ψηλορείτη), με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δούλεψε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Κόμματος («Ελεύθερη Ελλάδα» και «Φωνή της Αλήθειας»), τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα του ΔΣΕ, όσο και αργότερα στην πολιτική προσφυγιά. Εμεινε στην πολιτική προσφυγιά μέχρι το 1975. Από το 1978 μέχρι το 2012 δούλεψε στον «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη της οι σύντροφοι και συνάδελφοί της στην εφημερίδα προσφέρουν 250 ευρώ στο ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ