ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑΣ
Στο βάθος σκληρά παζάρια, αντιφάσεις και ανταγωνισμοί

Τραμπ και Πούτιν συζήτησαν για όλα τα εύφλεκτα «μέτωπα» του πλανήτη, την ώρα που οξύνονται και γίνονται πιο σύνθετοι οι ανταγωνισμοί

Από τις χτεσινές συνομιλίες Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι

Copyright 2018 The Associated

Από τις χτεσινές συνομιλίες Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι
ΕΛΣΙΝΚΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Την ώρα που οι ανταγωνισμοί οξύνονται, όπως ανέδειξε πολύ καθαρά και η τελευταία Σύνοδος του ΝΑΤΟ, οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκαν χτες στο Ελσίνκι, φέρνοντας στην επιφάνεια τα σκληρά παζάρια και τις σύνθετες διαφωνίες που εκδηλώνονται γύρω από όλα τα κρίσιμα «μέτωπα» του πλανήτη.

Οι δύο ηγέτες αρχικά είχαν μια τετ α τετ συνάντηση για πάνω από δύο ώρες και στη συνέχεια προχώρησαν σε γεύμα εργασίας παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο (ΗΠΑ) και Σεργκέι Λαβρόφ (Ρωσία).

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η Συρία, το Ιράν, το εμπόριο, το φυσικό αέριο, η μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών, η επέκταση των επιχειρηματικών δεσμών, αλλά και η Κίνα.

Ο Τραμπ μίλησε για «παραγωγικό διάλογο» και σημείωσε πως «θα πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε» για «την επιδίωξη κοινών συμφερόντων».

Ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε τη συνάντηση το «πρώτο βήμα για βελτίωση των σχέσεων, αποκαθιστώντας ένα αποδεκτό επίπεδο εμπιστοσύνης και επιστρέφοντας σε προηγούμενα επίπεδα συνεργασίας σε όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Παρά την προσπάθεια πολλών αστικών ΜΜΕ να το υποβαθμίσουν και οι δύο αναφέρθηκαν στις «δυσκολίες» που έχουν οι μεταξύ τους σχέσεις και στα «συμφέροντά» τους που «δεν ταυτίζονται σε πολλούς τομείς».

Ανάμεσα σε αυτά που «τους χωρίζουν» ο Πούτιν αναφέρθηκε στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, λέγοντας πως αυτή ασκεί έλεγχο στο Ιράν και διασφαλίζει την αποπυρηνικοποίησή του. Για την Κριμαία αναφέρθηκε πως η αμερικανική πλευρά θεωρεί παράνομη την προσάρτησή της από τη Ρωσία, ενώ ο Πούτιν κάλεσε τον Τραμπ να πείσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

Για τη Συρία ΗΠΑ και Ρωσία «μπορούν αναμφίβολα να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην υπέρβαση της ανθρωπιστικής κρίσης και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να γυρίσουν στα σπίτια τους», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, αναδεικνύοντας ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την ανοικοδόμηση της Συρίας και τις «ευκαιρίες» που ανοίγονται για τα μονοπώλια, όπως επίσης και με το ζήτημα της πολιτικής λύσης στη χώρα μεταπολεμικά. Επίσης, ο Ντ. Τραμπ υπογράμμισε πως στο θέμα της Συρίας και οι δύο πλευρές συνεργάζονται με το Ισραήλ αναγνωρίζοντας και την ανάγκη να εγγυηθούν την ασφάλεια του Ισραήλ.

Στο επίκεντρο και το Κορεατικό

Ο Ρώσος Πρόεδρος εστίασε και στις εξελίξεις στο Κορεατικό - όπου οι ΗΠΑ διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο με στόχο καταρχάς την «αντιμετώπιση» της Κίνας σε Ασία, Ειρηνικό και γενικότερα. Ο Πούτιν επαίνεσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις προσπάθειες στην επίλυση των πυρηνικών εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα: «Είναι καλό ότι ξεκίνησε η σταδιακή επίλυση του προβλήματος της Κορεατικής Χερσονήσου. Από πολλές απόψεις, αυτό κατέστη δυνατό λόγω του ότι ο Πρόεδρος Τραμπ εμπλέκεται προσωπικά στην επίλυση, οικοδομώντας διάλογο σε πνεύμα συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης».

Ανάμεσα σε άλλα, ο Πούτιν υπογράμμισε και το έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Ρωσία, λέγοντας πως συμμετείχαν στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη 500 και πλέον Αμερικανοί επιχειρηματίες.

«Για να προωθήσουμε την ανάπτυξη του αμοιβαίου εμπορίου και των επενδύσεων, ο Πρόεδρος Τραμπ και εγώ συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα υψηλού επιπέδου αποτελούμενη από επικεφαλής των επιχειρήσεων της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Οι επιχειρηματίες γνωρίζουν καλύτερα πώς να δημιουργήσουν μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Για το θέμα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», ο Τραμπ είπε πως έκανε κομπλιμέντο στον Ρώσο Πρόεδρο όταν τον αποκάλεσε «ανταγωνιστή». Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ είναι στην κορυφή παγκοσμίως στην εξόρυξη υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και ως εκ τούτου ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία θα είναι σκληρός.

Τέλος, οι δύο πλευρές συζήτησαν και γύρω από τη «ρωσική ανάμειξη» στις τελευταίες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Λίγες μέρες μετά την καταδίκη 12 Ρώσων πρακτόρων από ειδικό εισαγγελέα των ΗΠΑ για την κλοπή εγγράφων των Δημοκρατικών, που βοήθησαν τους Ρεπουμπλικάνους να κερδίσουν τις εκλογές, ο Τραμπ όχι μόνο δεν ασπάστηκε αυτές τις κατηγορίες, αντίθετα τόνισε πως κέρδισε τις εκλογές εξαιτίας μιας εξαιρετικής εκστρατείας ενάντια στην Χίλαρι Κλίντον. Ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος παραδέχτηκε πως ήθελε «να κερδίσει τις εκλογές ο Ντ. Τραμπ, επειδή μιλούσε για ομαλοποίηση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων», αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη της Μόσχας, λέγοντας πως δεν έχουν αποδειχθεί οι κατηγορίες με συγκεκριμένα γεγονότα.

Αργότερα, στις ΗΠΑ εκφράστηκαν μεγάλες αντιδράσεις για τη στάση του Τραμπ, με τον πρώην διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν να μιλά για «τίποτα λιγότερο από προδοσία».

Γερμανικές επισημάνσεις

Εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της χώρας του για τη συνάντηση στο Ελσίνκι ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, προειδοποίησε πως «μονομερείς συμφωνίες σε βάρος των (δυτικών) εταίρων βλάπτουν σε τελική ανάλυση και τις ΗΠΑ». «Οποιος περιφρονεί τους εταίρους του, κινδυνεύει στο τέλος να βγει χαμένος», πρόσθεσε. Επιπλέον, ο Μάας καταλόγισε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι του λείπει η απαραίτητη ξεκάθαρη στάση που είναι αναγκαία για το διάλογο με τη Ρωσία. «Ανέκαθεν λέγαμε ότι χρειαζόμαστε διάλογο με τη Ρωσία. Γι' αυτό είναι καλό η Ουάσιγκτον και η Μόσχα να συνομιλούν...».

Πάντως, χρειάζεται να σημειωθεί ότι η συνάντηση Τραμπ - Πούτιν έγινε σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ακόμα και μεταξύ «εταίρων», ότι οι συνεννοήσεις και οι αντιπαραθέσεις σε επιμέρους ζητήματα δεν αλλάζουν τη γενική αυτή εικόνα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έγινε και το σχόλιο του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ότι οι συνομιλίες «ήταν καλύτερες από εξαιρετικές ("better than super")».

ΗΠΑ
Συγκαταλέγουν την ΕΕ στους «εχθρούς» τους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ενωση και Κίνα συγκαταλέγονται στους «εχθρούς των ΗΠΑ», για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, ξεκαθάρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο CBS. «Πιστεύω ότι έχουμε πολλούς εχθρούς. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας εχθρός, με αυτά που κάνουν στο εμπόριο. Φυσικά, δεν θα σκεφτόταν κανείς την ΕΕ, αλλά είναι εχθρός. Η Ρωσία είναι εχθρός από ορισμένες πλευρές. Η Κίνα είναι ένας οικονομικός εχθρός, προφανώς είναι εχθρός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακές, αυτό δεν σημαίνει τίποτα... Αυτό σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστές», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ είναι οι καλύτεροι φίλοι και το να πει κανείς πως είναι εχθροί είναι "ψεύτικες ειδήσεις"».

Ενώ η επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, είπε ότι εκείνη θα ρωτούσε τον Τραμπ ποιους θεωρεί φίλους του και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε πολύ καθαρό κατά νου ποιοι είναι οι φίλοι μας, σίγουρα οι ΗΠΑ (είναι) και έχω πει πολλές φορές ότι μια αλλαγή στην κυβέρνηση δεν αλλάζει τη φιλία μεταξύ χωρών και λαών... Και σίγουρα θεωρούμε τις ΗΠΑ φίλους, εταίρους, στενούς φίλους και εταίρους. Πάντα θα το κάνουμε... Αρα έχουμε πολύ καθαρό ποιοι είναι οι φίλοι μας και ελπίζω και η αμερικανική κυβέρνηση να έχει κι εκείνη καθαρές ιδέες για το ποιοι είναι οι δικοί της φίλοι».

Ενδιαφέρον είχαν και τα πιο θαρρετά σχόλια του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, ότι «δεν μπορούμε πλέον να στηριζόμαστε πλήρως στον Λευκό Οίκο» και ότι «για να διατηρήσουμε τη σύμπραξη με τις ΗΠΑ πρέπει να την αναπροσαρμόσουμε. Η πρώτη ξεκάθαρη συνέπεια δεν μπορεί παρά να είναι να συνδεθούμε μεταξύ μας στην Ευρώπη ακόμη πιο στενά». Ενώ κατέληξε: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αφεθεί στις διαιρέσεις, όσο οξείες και αν είναι οι επιθέσεις και όσο παράλογα και αν είναι τα tweet».

20ή ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΚΙΝΑΣ
«Γόνιμη συνάντηση» για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος κατέληξε η 20ή Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Κίνας, που έγινε χτες στο Πεκίνο. Στο κείμενο οι δύο πλευρές χαρακτηρίζονται «στρατηγικοί εταίροι» και συμφωνούν ότι «θα ενισχύσουν τη διεθνή διάσταση της εταιρικής τους σχέσης με στόχο να προωθήσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη». Ακόμα, οι δύο πλευρές «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην πολυμέρεια και στη διεθνή τάξη πραγμάτων, που βασίζεται σε κανόνες με τα Ηνωμένα Εθνη στον πυρήνα της...».

Ακόμα, οι δύο πλευρές «μοιράστηκαν την άποψη ότι ο διάλογος και η συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας αποτελεί σημαντικό πυλώνα» για την «περιεκτική στρατηγική σχέση ΕΕ - Κίνας».

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδουν οι δύο πλευρές στη μεταξύ τους συνεργασία ήταν και η κατάθεση προτάσεων για τις εκατέρωθεν επενδύσεις, με την επισήμανση ότι θα ανοίξει «μια νέα φάση» στις σχετικές διαπραγματεύσεις, που και οι δύο πλευρές θεωρούν «βασική προτεραιότητα». Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το Πεκίνο θα επιδιώξει να αποκαταστήσει μεγαλύτερη ισορροπία στο εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου χρειάζεται να αποκτήσει νέους κανόνες και πρόσθεσε ότι Κίνα, ΗΠΑ και Ρωσία πρέπει να μην αρχίζουν εμπορικούς πολέμους, αλλά να συμβάλλουν στη διαδικασία αναμόρφωσης του ΠΟΕ, σχολιάζοντας ότι ακόμα υπάρχει χρόνος για να αποφευχθεί το ξέσπασμα συγκρούσεων και το χάος στο πεδίο του εμπορίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ