ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να απομακρυνθούν άμεσα οι δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ από τη Λευκίμμη

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Σε πολιορκημένη περιοχή έχει μετατρέψει η κυβέρνηση τη Λευκίμμη στην Κέρκυρα

Eurokinissi

Σε πολιορκημένη περιοχή έχει μετατρέψει η κυβέρνηση τη Λευκίμμη στην Κέρκυρα
Τη συνεχιζόμενη παρουσία ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) στη Λευκίμμη καταγγέλλει το ΚΚΕ, απαιτώντας την άμεση απομάκρυνσή τους από την Κέρκυρα, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Θανάσης Παφίλης.

Αναλυτικά, η Ερώτηση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Από τα ξημερώματα της 26ης Ιούνη 2018 και παρά την - περί του αντιθέτου - διαβεβαίωση του δημάρχου Κερκυραίων το προηγούμενο ακριβώς βράδυ, η περιοχή της Λευκίμμης Κέρκυρας έχει κατακλυστεί από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), μετατρέποντας την κωμόπολη αυτή σε πολιορκημένη περιοχή. Γίνεται λόγος για 13 διμοιρίες των ΜΑΤ και απροσδιόριστο αριθμό ανδρών των ΟΠΚΕ που εναλλάσσονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με νέες δυνάμεις από την ηπειρωτική χώρα.

Η κατάσταση, πρώτα και κύρια για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα που ζουν στην περιοχή, αλλά και για το σύνολο των λαϊκών οικογενειών του νησιού, είναι απαράδεκτη, μιας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (όπως ακριβώς και όλες οι προηγούμενες) ανακάλυψαν τον εχθρό του λαού (!) στο πρόσωπο του ίδιου του λαού και έστειλαν έναν ολόκληρο στρατό του κατασταλτικού τους μηχανισμού για να τον καταπνίξουν!

Ειδικά για τους κατοίκους της Λευκίμμης - κάποιοι εκ των οποίων έχουν τα ΜΑΤ σχεδόν μέσα στις αυλές τους καθημερινά - υπάρχουν περιπτώσεις όπου ακόμα και για να φτάσουν σπίτι τους πρέπει να δείξουν την αστυνομική τους ταυτότητα στους αστυνομικούς, ενώ άλλοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, προσεγγίζουν τις επιχειρήσεις τους με τη συνοδεία ΜΑΤ, άλλοι αγρότες καλούνται να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκίμμης ότι έχουν χωράφι κοντά στο ΧΥΤΑ για να πάρουν άδεια και να πάνε στο χωράφι τους.

Η αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που έχουν στον πυρήνα της πολιτικής τους την επιχειρηματικότητα - ανταγωνιστικότητα, έχει ανάγκη την καταστολή προκειμένου να υλοποιεί με γοργούς ρυθμούς τόσο την ωμή παρέμβαση των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών όσο και τη συγκαλυμμένη εργοδοτική τρομοκράτηση, την παρακρατική αλλά και οπορτουνιστική αποπροσανατολιστική τακτική.

Η παρουσία και μόνο των ΜΑΤ στην περιοχή είναι προκλητική, ευθύνεται για τη δημιουργία των όποιων επεισοδίων έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, αποτελεί αφορμή για το ξεδίπλωμα προβοκατσιών σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να φύγουν τώρα από την περιοχή της Λευκίμμης αλλά και ολόκληρη την Κέρκυρα όλες οι δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΟΠΚΕ.

Ερωτάται ο υπουργός:

-- Σκοπεύει η κυβέρνηση να απομακρύνει άμεσα τις δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΟΠΚΕ από τη Λευκίμμη και την Κέρκυρα;

-- Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην εξεύρεση νέου ή νέων χώρων για την εναπόθεση των σκουπιδιών;».

Νέα επίθεση των ΜΑΤ εναντίον κατοίκων

Στο μεταξύ, το βράδυ της Κυριακής, για άλλη μια φορά, τα ΜΑΤ με χρήση χημικών, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης απώθησαν τους κατοίκους του Νεοχωρίου, που βρίσκονταν δίπλα από τα χωράφια τους, καθώς και αυτούς της Λευκίμμης, σε προγραμματισμένη κινητοποίησή τους ενάντια στη λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη. Από τη χρήση των χημικών και των δακρυγόνων ένας κάτοικος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας με αναπνευστικά προβλήματα.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΠΕΙΡΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ στο κέντρο της Αθήνας εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία. Οπως γνωστοποιήθηκε, πραγματοποιήθηκαν 28 συλλήψεις και 11 ταυτοποιήσεις. Η συμμορία είχε κάνει πάνω 800 αγοραπωλησίες ναρκωτικών, ενώ κατασχέθηκαν 30 αυτοσχέδιες συσκευασίες ηρωίνης και 40 κινητά τηλέφωνα. Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για παραβάσεις του νόμου για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οπως προέκυψε, τα μέλη της σπείρας, κατανεμημένα σε δύο υποομάδες, δρούσαν τουλάχιστον από τις αρχές του χρόνου, προμηθεύοντας συστηματικά με ναρκωτικές ουσίες όλο το 24ωρο περίπου 350 με 400 τοξικομανείς τη μέρα.

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ μεγέθους 2,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής, η οποία έγινε αισθητή κυρίως στα βόρεια προάστια, λόγω του μικρού εστιακού βάθους. Ο σεισμός σημειώθηκε, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στις 22.53 και είχε επίκεντρο τη Μεταμόρφωση, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν στα πέντε χλμ.

15ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ έχασε το Σάββατο τη ζωή του από την προπέλα ταχύπλοου σκάφους, στο οποίο χειριστής ήταν ο 54χρονος πατέρας του, ο οποίος είχε νοικιάσει το σκάφος, ενώ σε αυτό επέβαιναν ακόμη άλλα δύο παιδιά της οικογένειας. Το τραγικό γεγονός συνέβη νότια των Παξών, σε θαλάσσια περιοχή κοντά στους Αντίπαξους, όταν για άγνωστο λόγο ο ανήλικος βρέθηκε στη θάλασσα.

8 ΠΝΙΓΜΟΙ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ, όλοι εκ των οποίων ήταν ηλικιωμένοι, σημειώθηκαν τις τελευταίες τρεις μέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Εντοπισμοί μεταναστών

Πενήντα εφτά πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβο εντοπίστηκαν και διασώθηκαν την Κυριακή στη θαλάσσια περιοχή της Μυτιλήνης από σκάφους του Λιμενικού, ενώ συνελήφθη ο 33χρονος χειριστής της λέμβου που τους μετέφερε.

Την ίδια μέρα, περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Λευκάδας εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου «Πετεινάρι» ιστιοφόρο σκάφος με σημαία Τουρκίας, με 56 μετανάστες (μεταξύ των οποίων 8 παιδιά) καθώς και τους δύο διακινητές τους. Το ιστιοφόρο ακινητοποιήθηκε, καθώς οι χειριστές του αρνήθηκαν να σταματήσουν προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος. Το σκάφος οδηγήθηκε στον λιμένα Αστακού, ενώ συνελήφθησαν οι δύο χειριστές του, ηλικίας 23 και 36 χρόνων. Οι μετανάστες φιλοξενήθηκαν προσωρινά στο τοπικό γυμναστήριο.

Μια μέρα πριν, το βράδυ του Σαββάτου συνελήφθησαν στα Διαβατά, για παράνομη μεταφορά 23 αλλοδαπών, δύο άντρες, ξένοι υπήκοοι, ηλικίας 40 και 44 χρόνων. Σε έλεγχο αυτοκινήτου τύπου βαν, που έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, διαπιστώθηκε η παράνομη μεταφορά 23 ανθρώπων, οι οποίοι δεν είχαν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι μεταφερόμενοι αλλοδαποί μπήκαν από την ελληνοτουρκική μεθόριο στον Εβρο και είχαν προορισμό την Αθήνα, ενώ για τη μεταφορά τους κατέβαλαν χρηματικό ποσό.

Παράλληλα, στους 18.099 έχουν φτάσει συνολικά οι πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στη Λέσβο είναι 9.678, από τους οποίους οι 7.558 βρίσκονται στο ΚΥΤ της Μόριας, που έχει χωρητικότητα 3.100 ατόμων, στη Χίο είναι 2.153, από τους οποίους οι 1.909 βρίσκονται στο ΚΥΤ του Χαλκειούς, που έχει χωρητικότητα 1.014 ατόμων, στη Σάμο 3.893, το ΚΥΤ της οποίας «φιλοξενεί» 3.618 άτομα ενώ χωρά μόλις 648 ανθρώπους, στη Λέρο 1.032 άτομα, στην Κω 1.248 άτομα, τα 969 από τα οποία στο τοπικό ΚΥΤ, που χωρά 816, και στα υπόλοιπα νησιά 95 άτομα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Στο πλευρό των συμβασιούχων εργαζομένων

Σταθερά στο πλευρό των συμβασιούχων εργαζομένων του δήμου, ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος κατέθεσε χτες ως μάρτυρας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου συζητήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι. Στην κατάθεσή του υπερασπίστηκε το δίκαιο αίτημά τους για παραμονή στην εργασία, που ανταποκρίνεται τόσο στο δικαίωμά τους στη δουλειά όσο και στις τεράστιες ανάγκες των υπηρεσιών του δήμου, όπως της καθαριότητας.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν στο δήμο με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και με το καθεστώς του συμβασιούχου, γιατί το κράτος δεν άφηνε άλλο δρόμο επιλογής στους δήμους ώστε να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες τους. Η δημοτική αρχή Καισαριανής, σε όλη την περίοδο των κινητοποιήσεών τους, έχει σταθεί στο πλάι τους. Με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 24/5/2017 και 10/7/2017) αιτήθηκε τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, στήριξε τους απεργιακούς τους αγώνες το προηγούμενο καλοκαίρι, συμμετείχε στην παράσταση διαμαρτυρίας συνδικάτων και εργαζομένων στους δήμους, από κοινού με τους δημάρχους Ικαρίας, Πάτρας, Χαϊδαρίου, Πετρούπολης, στο υπουργείο Εσωτερικών στις 3/4/2017.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε στήριγμα στην πάλη τους, στα δίκαια αιτήματά τους, που ανταποκρίνονται και στις πραγματικές ανάγκες του δήμου μας. Είμαστε στο πλευρό τους και θα στηρίξουμε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία που θα ακολουθήσει», δήλωσε ο Ηλ. Σταμέλος.

Πυρκαγιές σε Κρήτη και Ηλεία

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το απόγευμα σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Πρινιάς στο Ηράκλειο Κρήτης. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 17 πυροσβέστες με εφτά οχήματα, πέντε άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Επίσης, σε εξέλιξη ήταν αργά το απόγευμα της Κυριακής δύο ακόμα πυρκαγιές στην Κρήτη, σε σημεία με χαμηλή χορτολιβαδική έκταση και καλλιέργειες, στις περιοχές Αρολίθι Ρεθύμνου και Φαλάσαρνα Χανίων. Στην πρώτη περίπτωση, ο οικισμός απείχε περίπου 1 χιλιόμετρο από τη φωτιά, ενώ επιτόπου επιχειρούσαν 16 άντρες της Πυροσβεστικής με οκτώ οχήματα και πέντε άτομα πεζοπόρο τμήμα. Στα Φαλάσαρνα δεν κινδύνευε άμεσα κατοικημένη περιοχή και στο σημείο επιχειρούσαν 12 άντρες της Πυροσβεστικής με έξι οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα. Χτες οι φωτιές είχαν τεθεί σε μερικό έλεγχο.

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή της Σπιάτζας στην Ηλεία, η οποία τελικά τέθηκε λίγο πριν τις 8 μ.μ. σε πλήρη έλεγχο. Η φωτιά ξέσπασε και επεκτάθηκε σε καλαμιώνα κοντά στο γήπεδο της περιοχής, ενώ πλησίαζε απειλητικά και προς τα πρώτα σπίτια του οικισμού. Για την κατάσβεσή της στο σημείο κατέφτασαν 12 οχήματα του ΠΣ από Πύργο, Ολυμπία και Κρέστενα, με 25 πυροσβέστες. Μετά από τρίωρη μάχη, οι άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν αρχικά να περιορίσουν και στη συνέχεια να σβήσουν τη φωτιά, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ