ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούλη 2016
Σελ. /32
Το «υπερβάλλον» παραμύθι...

Αναδημοσιεύεται από τον «Οδηγητή» που κυκλοφορεί
Αναδημοσιεύεται από τον «Οδηγητή» που κυκλοφορεί
«Προβάλλει, συνεπώς, από αρκετές πλευρές η εικόνα μιας οικονομίας που δεν εκπαιδεύει τους εργαζόμενους στις δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας», «η αδυναμία της Ελλάδας να εξοπλίσει τους πολίτες της με χρήσιμες ικανότητες και η αδιαφορία της να τους ανταμείψει όταν τις αποκτούν (με άλλα λόγια, η αναξιοκρατία η οποία συνδέεται στην πράξη και με τη διαφθορά η οποία συχνά ορθώνει εμπόδια στην επαγγελματική πρόοδο των έντιμων, εργατικών και ικανών)». Αυτά μαζί με άλλα λέει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την οικονομία, σχολιάζοντας τα στοιχεία που λένε ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων στις χώρες του ΟΟΣΑ με «υπερβάλλουσες» δεξιότητες σε σχέση με αυτές που απαιτεί η εργασία τους, βγάζοντας και τον γνωστό καημό του για τις «χρήσιμες» για την καπιταλιστική κερδοφορία «δεξιότητες». Βέβαια, όσους χαρακτηρισμούς κι αν χρησιμοποιήσουν οι βιομήχανοι, δεν μπορεί να κρυφτεί ότι μιλάμε για την εικόνα της καπιταλιστικής οικονομίας. Γι' αυτή, την οικονομία του κεφαλαίου, που έχει στο επίκεντρό της το κυνήγι του κέρδους και άρα την αναρχία στην παραγωγή, που συγκεντρώνει και διώχνει εργατική δύναμη ανάλογα με τις εφήμερες ανάγκες της, είναι που «περισσεύουν» οι ικανότητες και η επιστημονική ειδίκευση χιλιάδων. Και όχι βέβαια για τις λαϊκές ανάγκες που θα μπορούσαν όλοι να υπηρετούν σε μια επιστημονικά, κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, που θα είχε στο επίκεντρό της την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Ρεαλισμός... πόκεμον

Κάτι από το ρεαλισμό του... πόκεμον, του παιχνιδιού εικονικής πραγματικότητας που κάνει θραύση αυτές τις μέρες, επιστράτευσε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για να πείσει τους εργαζόμενους ότι ρεαλισμός είναι η υποταγή στις απαιτήσεις των καπιταλιστών που η κυβέρνησή του υπηρετεί. «Ο στόχος» είπε «είναι ανταγωνιστική οικονομία και δίκαιη κοινωνία. Να κρατήσουμε τους νέους στην χώρα. Σε 5 χρόνια, στα 200 χρόνια από την επανάσταση, θα στεκόμαστε στα πόδια μας. Με κανονικότητα, χαμηλή ανεργία, αισιοδοξία για το μέλλον». Ισως πάλι να είμαστε και υπερβολικοί. Τέτοια πλάσματα της φαντασίας όπως η «διασταύρωση» καπιταλιστικής ανάπτυξης και λαϊκών δικαιωμάτων, ούτε στο πόκεμον δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα.

Αντανακλαστικά για «νέα μέτρα»

«Ισως τα μέτρα στη Νίκαια δεν ήταν ισάξια των μέτρων που πάρθηκαν στο Παρίσι» ήταν από τις πρώτες επισημάνσεις αστών αναλυτών, ελάχιστες ώρες μετά το νέο μακελειό. Εκφράζοντας απογοήτευση για τα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα που η γαλλική κυβέρνηση είχε πάρει από το Γενάρη του 2015 (και την επίθεση στο «Σαρλί Εμπντό»), έτρεξαν να επισημάνουν πως «όταν δέχεσαι επίθεση από έναν στρατό που δεν φοβάται να πεθάνει, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης την εννοείς». Φαίνεται πως ορισμένοι θεωρούν «λίγο» το να γεμίζουν οι πόλεις της Γαλλίας με πάνοπλους στρατιώτες, να απαγορεύονται διαδηλώσεις και απεργίες, να ενισχύονται οι προληπτικές συλλήψεις. Αλλά και να δυναμώνουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Μέση Ανατολή, να διακηρύσσεται η «ετοιμότητα» των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για υπεράσπιση της «ασφάλειας» με «κάθε μέσο».

Αυτά τα αντανακλαστικά των αστών είναι «σημάδια» που ακόμα περισσότερο πυκνώνουν τα ερωτήματα για τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» όπως η προχτεσινή. Μεγαλώνουν την ανησυχία για το τι θα ξεφουρνίσουν τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών τις επόμενες μέρες, των ίδιων που πρώτα γεμίζουν τον πλανήτη οργανώσεις όπως το «Ισλαμικό Κράτος» και η «Αλ Κάιντα» και μετά τους κηρύσσουν τον πόλεμο!

Μηδέν στο πηλίκο...

«Χτίζω κλίμα εμπιστοσύνης. Θέλω να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι μπορούν να με εμπιστευτούν», δήλωσε στη «Ντόιτσε Βέλε» τη βδομάδα που πέρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας έτοιμος και «διαθέσιμος» για όταν οι καπιταλιστές αποφασίσουν να ποντάρουν στο δικό του «άλογο» για να διαχειριστεί από κυβερνητικές θέσεις τα συμφέροντά τους.

Και πώς τη χτίζει την εμπιστοσύνη; Διαλαλώντας ότι γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τις λαϊκές διαμαρτυρίες αφού «έχω αποδείξει ότι δεν φοβάμαι το πολιτικό κόστος», κι ότι εκείνος και το κόμμα του την... πιστεύουν την αντιλαϊκή πολιτική, αφού όπως είπε «εμείς ψηφίσαμε ένα πλαίσιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές που υποστηρίζουμε όχι γιατί είναι στο μνημόνιο, όχι γιατί μας τις επέβαλαν οι Γερμανοί ή οι Βρυξέλλες, αλλά γιατί είναι σωστές για τη χώρα. Αυτή είναι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Βέβαια κι ο ΣΥΡΙΖΑ που - για λαϊκή κατανάλωση - καμώνεται ότι εφαρμόζει με βαριά καρδιά την αντιλαϊκή πολιτική, και... αναγκάζεται «λόγω αρνητικών συσχετισμών», μια χαρά τις προχωράει τις απαιτήσεις των καπιταλιστών. Αρα, μηδέν στο πηλίκο των κυβερνητικών διαχειριστών της βαρβαρότητας...

Δάκρυα και ευθύνες

Δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητήσει κανείς την ειλικρίνεια της στενοχώριας αστών πολιτικών στη θέα των δεκάδων θυμάτων, που άφησε πίσω του ο μακελάρης στη Νίκαια της Γαλλίας. Ομως τα δάκρυά τους δεν μπορούν να ξεπλύνουν και τις ευθύνες τους: Αποτελούν τμήμα των στρατοπέδων που συγκρούονται με θύματα ολόκληρους λαούς, που είτε βομβαρδίζονται, είτε ρίχνονται στις θάλασσες της προσφυγιάς, είτε δολοφονούνται ανυποψίαστοι σε στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Αλλωστε, δεν πέρασαν πολλές μέρες από την πρόσφατη ΝΑΤΟική Σύνοδο στη Βαρσοβία, όπου επιβεβαιώθηκε η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Οπου οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ έβαλαν την υπογραφή τους στην ενίσχυση των στρατιωτικών επεμβάσεων, με επεισόδια που ενδέχεται να προκαλέσουν ανεξέλεγκτη όξυνση στον ήδη μαινόμενο πόλεμο. Οσο κι αν «λυπούνται», λοιπόν, οι κυβερνήσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν υπερασπιστές των λαών τους αλλά αντιπάλους τους, που δεν θα διστάσουν να τους θυσιάσουν στο βωμό των ανταγωνισμών τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1790 Πεθαίνει ο Βρετανός οικονομολόγος Ανταμ Σμιθ, από τους βασικότερους εκπροσώπους της αστικής πολιτικής οικονομίας.

1791 Οι δυνάμεις της Εθνοφυλακής ανοίγουν πυρ κατά του επαναστατημένου πλήθους στο Παρίσι, σκοτώνοντας δεκάδες εξεγερμένους.

1870 Γεννιέται ο ποιητής και συγγραφέας Ιωάννης Γρυπάρης.

1918 Ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας, Νικόλαος ο Β', εκτελείται στο Εκατερίνενμπουργκ από τους μπολσεβίκους.

1929 Η Γερουσία ψηφίζει το «Ιδιώνυμο». Πριν ακόμα δημοσιευτεί ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας Αττικοβοιωτίας διατάσσει την εκτόπιση 23 στελεχών του ΚΚΕ, ενώ κύμα συλλήψεων διενεργείται σε ολόκληρη τη χώρα με σκοπό τη ματαίωση των εκδηλώσεων της 1ης Αυγούστου, μέρα διεθνούς πάλης κατά του πολέμου.

1936 Στο ισπανικό Μαρόκο, στις Καναρίους και Βαλεαρίδες Νήσους και στη συνέχεια στην Ισπανία, εκδηλώνεται η ένοπλη φασιστική ανταρσία του Φράνκο, με την ανοιχτή υποστήριξη της χιτλερικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας.

1942 Συγκροτείται η 8η ομάδα Παρνασσού του ΕΛΑΣ.

1943 Εκτελούνται στην Καισαριανή οι δάσκαλοι Μιχάλης Πετρόπουλος και Θεμιστοκλής Παρασκευόπουλος.

1944 Το 1ο τάγμα του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Ηλία Σφακιανάκη, χτυπά στο δρόμο Πύλου-Κυπαρισσίας γερμανική φάλαγγα με 190 Γερμανούς και 20 ταγματασφαλίτες, την οποία, έπειτα από δίωρη μάχη, εξόντωσε ολοκληρωτικά. Στη μάχη έπεσε και ο ίδιος ο Σφακιανάκης.

1947 Αρχίζει να εκπέμπει «Η φωνή του Δημοκρατικού Σταθμού Ελλάδας», ο ραδιοσταθμός του ΔΣΕ.

1955 Εκπληκτική απόδραση από τις φυλακές Βούρλων Πειραιά 27 αγωνιστών - στελεχών του ΚΚΕ.

1963 Συλλαμβάνονται ο υπομοίραρχος Εμ. Καπελώνης και ο Ξεν. Γιοσμάς, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Καπελώνης, διοικητής του Ζ' Παραρτήματος Ασφαλείας, είχε συναντηθεί με τον Γκοτζαμάνη λίγο πριν τα αιματηρά γεγονότα της 22ης Μάη.

1973 Οι συντάκτες των εφημερίδων «Ακρόπολις», «Απογευματινή», «Το Βήμα», «Βραδυνή» και «Τα Νέα», απεργούν έως τις 20/7 με αίτημα την αύξηση των μισθών τους.

1973 Τριάντα προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Ιμβριώτης, η Ρόζα Ιμβριώτη και ο Γιάννης Ρίτσος, καλούν με κοινή τους ανακοίνωση τον ελληνικό λαό να εκφράσει με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα που οργάνωνε η χούντα, και με κάθε άλλο τρόπο, την αντίθεσή του προς τη δικτατορία.

1979 Με θριαμβευτική προέλαση των ανταρτών «Σαντινίστας» στη Μανάγκουα, πρωτεύουσα της Νικαράγουας, τερματίζεται η πάλη κατά του καθεστώτος Σομόζα, ο οποίος διαφεύγει στις ΗΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ