ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη

Eurokinissi

Η ΝΔ δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη λαϊκή εντολή να κυβερνήσει και πρέπει να το κάνει.

«Ο Τσίπρας έκανε λάθη, αλλά διέβη τον Ρουβίκωνα. Ανέλαβε την ευθύνη του και τώρα πρέπει να διαλέξει τους συνεργάτες του και να κυβερνήσει» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην απόφαση της κυβέρνησης να φέρει και τρίτο μνημόνιο στο λαό και εκφράζοντας τη βασική γραμμή της ΝΔ το τελευταίο διάστημα, που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, να έχει την ευθύνη τόσο των μέτρων που συμφώνησε με τους «εταίρους», όσο και την ευθύνη εφαρμογής τους, άρα και το πολιτικό κόστος.

Υπογράμμισε, βέβαια, πως μετά τις διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφηκαν στην προχτεσινή ψηφοφορία για τα πρώτα αντιλαϊκά μέτρα καθ' οδόν για το τρίτο μνημόνιο, χρειάζεται να γίνει «ευρύτατος ανασχηματισμός» και να φύγει από την προεδρία της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Βέβαια, σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού στην κυβέρνηση, με συμμετοχή και της ΝΔ. Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι προσώρας δε φαίνεται τέτοιο ενδεχόμενο στον ορίζοντα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Μπακογιάννη διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ θα στηρίξει της διαρθρωτικές αλλαγές και δήλωσε «περήφανη» για τη στάση του κόμματος στην προχτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, καθότι σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του υπερψήφισε το πρώτο εφαρμοστικό νομοσχέδιο.

Πιστοί στις επάλξεις

Σημειωτέον επ' αυτού, κορυφαία στελέχη της ΝΔ επιμένουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και διαβεβαιώνουν πως «την επόμενη βδομάδα θα ψηφίσουμε και το άλλο νομοσχέδιο που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση-γέφυρα και την έναρξη της συζήτησης για τη μεγάλη συμφωνία, αλλά μετά θα δούμε πώς θα κινηθούμε...» προσθέτουν.

Αλλωστε, είναι ακόμα νωπό το μήνυμα που απέστειλε στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση, προχτές βράδυ στη Βουλή, ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκης, ότι «η ΝΔ σάς δίνει τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας, αλλά από εκεί και πέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τα θέματα κυρίως της Παιδείας, της Υγείας και τα ζητήματα τα οποία θεωρούμε σοβαρά, θα πρέπει να υπάρχει επίσης μία συνεννόηση».

Τέλος, ερωτώμενη η Μπακογιάννη για τα εσωκομματικά της ΝΔ, είπε ότι οι διεργασίες για την εκλογή νέου προέδρου «θα γίνουν στην ώρα τους» και ότι η ίδια δεν προτίθεται να θέσει κάποιο θέμα ηγεσίας, όσο η χώρα διανύει μια τέτοια κρίσιμη περίοδο.

Την ίδια στιγμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ζητούσε από τον πρωθυπουργό να καταθέσει στη Βουλή αντίγραφο της μελέτης που έχει στα χέρια του και η οποία καταγράφει τις επιπτώσεις της εξόδου της χώρας από το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή.

Ειδικότερα, ο Μητσοτάκης, στην αίτηση κατάθεσης εγγράφων, επικαλείται την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, όπου αποκάλυψε ότι ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανάλυση των επιπτώσεων εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. «Και πράγματι, μου ήρθε μια στιγμή μια μελέτη που έδειχνε ποιες είναι οι επιπτώσεις, τι θα γίνει, τι δε θα γίνει, πώς απαντά κανείς και όταν το διάβασα φυσικά αυτό, προφανώς κατάλαβα ότι δεν αποτελεί εναλλακτική» υποστήριξε ο Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Θέλει Τσίπρα πρωθυπουργό και προώθηση αναδιαρθρώσεων

Το σχέδιό του για μια «άλλη» κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα και προώθηση στελεχών του αστικού κόσμου σε θέσεις - κλειδιά, ώστε να προωθηθούν τάχιστα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται σήμερα το κεφάλαιο, ανέπτυξε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα «NRC Handelsblad».

Οπως είπε: «Οι περισσότεροι υπουργοί του Τσίπρα είναι αλλεργικοί στη λέξη "μεταρρύθμιση" και "αλλαγή". Ελπίζω ότι η καμπή του πρωθυπουργού θα είναι ένα μήνυμα προς τους υπουργούς να αλλάξουν. Είναι δύσκολο να μεταρρυθμίσεις όταν ήσουν πάντα κατά των μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι ο Τσίπρας θα πρέπει να αλλάξει την κυβέρνησή του. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν επίσης μεταρρυθμιστές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Αυτοί πρέπει να προωθηθούν. Οι σύντροφοι με τις πιο συντηρητικές απόψεις πρέπει να αντικατασταθούν».

Αλλωστε, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι υποστήριζε χτες: «Η συμφωνία με τους εταίρους εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Δεν ψηφίστηκε όμως από 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι λένε το πρωτοφανές, ότι στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά καταψηφίζουν την πολιτική της. Και για πρώτη φορά ίσως στα παγκόσμια χρονικά εμφανίζονται υπουργοί που λένε "θα κρατήσουμε τις καρέκλες μας αλλά θα καταψηφίζουμε τις προτάσεις του πρωθυπουργού" (...) Δεν μπορεί ο μισός ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην κυβέρνηση και ο άλλος μισός στην αντιπολίτευση. Και βέβαια δεν το αποδεχόμαστε και εμείς που πρωταγωνιστούμε στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας. Ο πρωθυπουργός πρέπει τώρα να βάλει τέλος στον παραλογισμό».

Παρακάτω, έλεγε στην «NRC Handelsblad» ο Στ. Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι δεν έχει καμία πρόθεση να συμμετάσχει στον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Θέλουμε τον Τσίπρα ως πρωθυπουργό. Θα του παρέχουμε προτάσεις, τόσο για ανθρώπους όσο και για λύσεις. Αλλά το Ποτάμι θα παραμείνει κόμμα της αντιπολίτευσης. Θα είμαστε η προοδευτική, ορθολογική, φιλο-ευρωπαϊκή δύναμη που έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συντηρητική πράξη κάνει η κυβέρνηση».

Ζήτησε βοήθεια του αντικαγκελάριου

Ποντάροντας στο λεγόμενο πολιτικό κεφάλαιο του Τσίπρα, για να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι, επέμεινε: «Ο λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη να κυβερνήσει (...) ο Αλ. Τσίπρας εκλέχθηκε. Αυτός είναι λοιπόν εκείνος που πρέπει να αποφασίσει πώς θα λειτουργήσει η χώρα». Κάλεσε, άλλωστε, το ΣΥΡΙΖΑ «να αποδείξει ότι μπορεί να απογοητεύσει κάποιες από αυτές τις συντεχνίες και ότι επιθυμεί ίσες ευκαιρίες στην οικονομία».

«Εχω πει αρκετές φορές στον Τσίπρα, ο οποίος ακούει με κάποια καθυστέρηση, ότι στο Κοινοβούλιο υπάρχει μια μεγάλη φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία. Πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα το βλέπουν ως μια τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας. Γι' αυτό και δεν φοβάμαι αυτή ή την επόμενη ψηφοφορία», κατέληξε, διαβεβαιώνοντας ξένα και ντόπια επιτελεία ότι τα μέτρα που θέλουν, τουλάχιστον, στη Βουλή θα περνάνε...

Τέλος, ο Στ. Θεοδωράκης είχε χτες το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, τον οποίο ενημέρωσε για την πλειοψηφία των 229 ψήφων που απέσπασε η πρόταση Τσίπρα στη Βουλή και ζήτησε από τον αντικαγκελάριο να κάνει ό,τι μπορεί για να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειoψηφία η Συμφωνία για την Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή. Σύμφωνα με το Ποτάμι, ο αντικαγκελάριος τον διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει κανένα θέμα και οι Γερμανοί βουλευτές με μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται να εγκρίνουν το «σχέδιο βοήθειας» προς την ντόπια αστική τάξη.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Ζητά ανασχηματισμό και σεβασμό στην αντιπολίτευση...

Ανασχηματισμό ζητά το ΠΑΣΟΚ από τον Αλ. Τσίπρα, ώστε με τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες κυβερνητικές θέσεις να προχωρήσουν τάχιστα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις τις οποίες συμφώνησε πρόσφατα ο πρωθυπουργός με τους εταίρους του στις Βρυξέλλες. Ανησυχεί το ΠΑΣΟΚ για το πόσο γοργά θα προωθηθούν οι υποθέσεις ενίσχυσης του κεφαλαίου.

Οπως δήλωσε χτες η Φ. Γεννηματά, «επιβάλλεται ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, που έχουν την ευθύνη, να αξιοποιήσουν την θετική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης (σ.σ.: ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) και να προχωρήσουν ταχύτατα και αποφασιστικά στην υλοποίηση των όσων οι ίδιοι συμφώνησαν και υπέγραψαν (...) Ο κ. Τσίπρας οφείλει να κάνει ουσιαστικό ανασχηματισμό και να συγκροτήσει μια κυβέρνηση με αξιόπιστους υπουργούς που θα εφαρμόζουν με συνέπεια και ευθύνη τη συμφωνία και τα προαπαιτούμενα, που υπέγραψε ο ίδιος ως πρωθυπουργός».

Επίσης: «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να βρει λύσεις που αποκαθιστούν την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής, ώστε να μη δημιουργούνται άγονες συγκρούσεις και τεχνητά διαδικαστικά εμπόδια, στην άσκηση του νομοθετικού έργου». Σπόντα για την Ζ. Κωνσταντοπούλου και έγνοια μήπως καθυστερήσει η ψήφιση των επίμαχων αναδιαρθρώσεων.

Τέλος: «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να σεβαστεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα δημιουργούν την αναγκαία πλειοψηφία στην Βουλή για τη θετική πορεία της Ελλάδας, να έρθουν νομοσχέδια που διχάζουν, αποτελούν αντι-μεταρρύθμιση και επαναφέρουν το πελατειακό κράτος», προσθέτει η Γεννηματά βάζοντας ουσιαστικά ζήτημα μιας άτυπης συγκυβέρνησης, όπου πριν καταθέσουν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάποιο νομοσχέδιο, θα πρέπει να συνυπολογίζουν την αντίδραση στο περιεχόμενό του και των βουλευτών των άλλων αστικών κομμάτων, αυτών της αντιπολίτευσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ