ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούν την Κυριακή οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο

Οχι μόνο τις οχτώ, αλλά όλες τις Κυριακές του έτους τους φορτώνει στην πλάτη το νέο μνημόνιο

Μια ακόμα Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα θα είναι η ερχόμενη, καθώς ο «μνημονιακός» νόμος για τις οχτώ Κυριακές όχι απλά παραμένει σε ισχύ αλλά πλέον συμπληρώνεται από τις προβλέψεις του τρίτου μνημονίου για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους. Στο φόντο αυτό, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου προχωρούν την Κυριακή σε απεργία. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συμμετέχει στην απεργία και καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Στο απεργιακό του κάλεσμα υπογραμμίζει την ανάγκη οι εμποροϋπάλληλοι να πουν «όχι» στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και συνολικά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα του τρίτου μνημονίου.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος σημειώνει: «Στο νέο μνημόνιο αποτυπώνονται μέτρα που θα φέρουν νέα κατακόρυφη μείωση του εισοδήματος, των μισθών, των συντάξεων, νέα φοροκαταιγίδα. Ενα από αυτά τα μέτρα που αφορούν "μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας" είναι και το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές και "τολμηρή αναθεώρηση" για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δηλαδή κατάργηση συμβάσεων κλαδικών και επιχειρησιακών, μισθός που θα συνδέεται με την "παραγωγικότητα" του κάθε εργαζόμενου, όπως και μαζικές απολύσεις».

«Οι μάσκες του ΣΥΡΙΖΑ όσο αφορά και το ζήτημα της Κυριακάτικης Αργία έπεσαν», τονίζει ο Σύλλογος και προσθέτει: «Αποδείχτηκε ότι όσα προεκλογικά έλεγε για νομοθετική κατοχύρωση ήταν στάχτη στα μάτια των εμποροϋπαλλήλων για να υφαρπάξει την ψήφο μας». Παράλληλα, υπογραμμίζει και τις ευθύνες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ) που «όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιέργησε στους εργαζόμενους την αυταπάτη ότι κάτι καλό θα προκύψει από την "αριστερή" συγκυβέρνηση, βάζοντας στο "γύψο" την όποια αγωνιστική διάθεση υπάρχει». Συνεχίζοντας στην ίδια ρότα, η Ομοσπονδία απαξιώνει την οργάνωση της πάλης των εμποροϋπαλλήλων: «Προκηρύσσει απεργιακές κινητοποιήσεις στο παρά πέντε υπονομεύοντάς τες από την προκήρυξή τους, αφού δεν παίρνει κανένα μέτρο για την προετοιμασία και την επιτυχία τους. Δεν κάνει τίποτα, για να κινητοποιήσει τους χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται στη δύναμη της σε δεκάδες μεγάλους χώρους δουλειάς», σημειώνει ο Σύλλογος, μεταξύ άλλων.

«H πάλη των εργαζομένων με αίτημα "Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο" είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας, για υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για απόρριψη στην πράξη όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων που η εφαρμογή τους είναι σε εξέλιξη μέσω και του 3ου Μνημονίου», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος. Καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο εμπόριο να μην κάνουν πίσω από τα αιτήματά τους και να διεκδικήσουν:

  • Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την κυβέρνηση.
  • Αμεση πληρωμή στην ολότητά τους όλων των μισθών των εργαζομένων, των επιδομάτων ανεργίας για τους ανέργους και των συντάξεων.
  • Εξασφάλιση παροχής υγείας και φαρμάκων, χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό! Καμία περικοπή στα δημόσια νοσοκομεία!
  • Επέκταση και γενίκευση για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του μέτρου της δωρεάν χρήσης. Κατάργηση των διοδίων.
  • Καμία απόλυση, ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους, με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών.
  • Πάγωμα των δόσεων για φόρους, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
  • Πάγωμα των πληρωμών για φως, νερό, τηλέφωνο. Καμία διακοπή συνδέσεων.
Με απολύσεις και υποχρεωτικές άδειες συνεχίζεται η επίθεση των εργοδοτών

Απολύσεις και υποχρεωτικές άδειες επιβάλλει στους εργαζόμενους η εταιρεία ανελκυστήρων «Παππάς ΑΕ», επικαλούμενη τις κλειστές τράπεζες και το συνολικότερο «πάγωμα» των έργων. Οπως καταγγέλλει η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, η εταιρεία την τελευταία βδομάδα επέβαλε υποχρεωτικές άδειες και απέλυσε πέντε εργαζόμενους, προαναγγέλλοντας πως οι απολύσεις θα έχουν συνέχεια και θα φτάσουν τις 20!

«Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το μνημόνιο ή τη χρεοκοπία γινόμαστε μάρτυρες μιας ανελέητης επίθεσης από την εργοδοσία προς τους εργαζόμενους», υπογραμμίζει η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών. Οπως εξηγεί, όσα συμβαίνουν σήμερα είναι η συνέχεια των αντεργατικών πρακτικών της εργοδοσίας: «Να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία αφού είχε καλέσει τους εργαζόμενους να "βάλουν πλάτη", προχώρησε σε μειώσεις μισθών, αξιοποιώντας μνημονιακό νόμο, επιβάλλοντας ατομικές συμβάσεις μιας και δεν είναι μέλος εργοδοτικού φορέα, επέβαλε εντατικοποίηση της εργασίας, υπερωρίες - Σαββατοκύριακα, και δεν τηρεί το νόμο για τη "σωστή λειτουργία και συντήρηση των ανελκυστήρων" που προβλέπει να γίνεται η συντήρηση του ανελκυστήρα από συνεργείο (δύο αδειούχους τεχνικούς) και γινόταν από έναν τεχνικό», αναφέρει.

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία, να συσπειρωθούν στις γραμμές του και να διεκδικήσουν: Να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να μη γίνουν άλλες. Να εφαρμοστούν Συλλογικές Συμβάσεις για όλες τις ειδικότητες που απασχολούνται στην εταιρεία. Να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση της εργασίας. Να εφαρμοστεί ο νόμος «για τη σωστή λειτουργία και συντήρηση του ανελκυστήρα».

Παρέμβαση στους εργοδότες του κλάδου από το ΣΕΤΗΠ

Σε παρέμβαση στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος προχώρησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), καταγγέλλοντας το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούν κυβέρνηση - ΕΕ και εκμεταλλεύονται οι εργοδότες του κλάδου, για να εξαπολύσουν ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

Το ΣΕΤΗΠ ζήτησε να συναντηθεί με εκπρόσωπο του Συνδέσμου, για να επιδώσει υπόμνημα με τις σχετικές καταγγελίες. «Οχι μόνο δε δέχτηκαν να συναντηθούν με αντιπροσωπεία του Σωματείου, αλλά περιορίστηκαν στο να κρυφτούν πίσω από ένα θυροτηλέφωνο, λέγοντας πως αρμόδιος για όλα τα παραπάνω είναι ο ΣΕΒ και όχι αυτοί», αναφέρει το ΣΕΤΗΠ σε ανακοίνωσή του και καταλήγει: «Δηλώνουμε ότι θα μας βρουν μπροστά τους για κάθε ζήτημα μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Η ρήξη, η σύγκρουση, η ανυπακοή με το κεφάλαιο, την ΕΕ, τα πολιτικά παπαγαλάκια τους, είναι ο μόνος δρόμος για να ζούμε με βάση τις δικές μας ανάγκες και όχι με βάση τις ανάγκες των εργοδοτών».

Να πάρουν τη θέση τους στις γραμμές των σωματείων οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα

Στους εργαζόμενους που το διάστημα αυτό πιάνουν δουλειά στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, μέσα από τα πεντάμηνα της «κοινωφελούς εργασίας», απευθύνεται η Πανελλαδική Γραμματεία ΟΤΑ του ΠΑΜΕ. Καλεί κάθε σωματείο και συνεπή συνδικαλιστή να πρωτοστατήσει ώστε να γράφονται στα σωματεία οι πενταμηνίτες, να δημιουργείται εκλεγμένη Επιτροπή Εργαζομένων στα πεντάμηνα δίπλα στο σωματείο, η οποία θα ασχολείται με την οργάνωσή τους, τα οξυμένα προβλήματα και τις διεκδικήσεις τους. Στις περιπτώσεις που οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στα σωματεία παρεμποδίζουν μια τέτοια προσπάθεια, να φτιαχτούν Επιτροπές Αγώνα από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους, η Πανελλαδική Γραμματεία ΟΤΑ αναφέρει: «Κυβερνήσεις, πλουτοκρατία και Ευρωπαϊκή Ενωση κουρελιάζουν κάθε δυνατότητα να δουλεύουμε με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Αντικαθιστούν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με διάφορα προγράμματα κακοπληρωμένης και ελαστικής εργασίας. Σε αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμο εργαζόμενο 5 μηνών, για να ξεγελάσουν δήθεν το "τέρας" της ανεργίας. Αξιοποιούν έτσι την ανεργία που γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, για να ρίχνουν μισθούς, για να πετσοκόβουν δικαιώματα και κατακτήσεις. Από εργαζόμενο σε μετατρέπουν σε ωφελούμενο! Θέλουν να μας μάθουν να επιβιώνουμε και να βολευόμαστε με τα ψίχουλα και να θεωρούμε πολυτέλεια βασικά εργασιακά δικαιώματα (άδεια, ασθένεια, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, συνδικαλισμό). Αυτό το εργασιακό μοντέλο φτιάχνουν για τους εργαζόμενους σήμερα, αλλά κυρίως για τη νέα γενιά. Σε 5 μήνες θα ακολουθήσει μια νέα σειρά 5μηνης διάρκειας και το γρανάζι της εκμετάλλευσης θα συνεχίσει να γυρνά.

Απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα, πρέπει να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα μας. Το βασικό μας όπλο είναι η ενότητα των εργαζομένων. Οργανώνουμε τις δυνάμεις μας, συσπειρωνόμαστε γύρω από τα σωματεία, φτιάχνουμε παντού Επιτροπές Εργαζομένων στα 5μηνα. Χτυπάμε παντού την εργοδοτική αυθαιρεσία».

Η Πανελλαδική Γραμματεία ΟΤΑ διεκδικεί:

  • Να καταβάλλεται κάθε μήνα ο μισθός και όχι στο τέλος του προγράμματος.
  • Κανένας εργαζόμενος, κανένας 5μηνίτης κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Εργασία και καθήκοντα με βάση την πρόσληψη.
  • Ασφαλιστική κάλυψη από την πρώτη μέρα δουλειάς.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Δικαίωμα σε άδεια και άδεια ασθενείας.
  • Επίδομα ανεργίας όταν τελειώνει το πρόγραμμα.
Πρωτοβουλίες Λαϊκών Επιτροπών

Συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες τους οι Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής του Πειραιά, με αιχμή τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Σήμερα, στις 10 π.μ. θα προχωρήσουν σε παρέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Τη Δευτέρα, στις 10 π.μ., προγραμματίζουν παρέμβαση στον ΟΣΥ (Ρέντης) για τα εισιτήρια και τη δωρεάν μετακίνηση εργαζομένων και ανέργων.

Ολο και λιγότεροι όσοι παίρνουν επίδομα ανεργίας

Σε 933.460 άτομα ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι για τον μήνα Ιούνη. Και ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων διατηρείται στα ίδια υψηλά επίπεδα, οι επιδοτούμενοι άνεργοι συνεχώς λιγοστεύουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, μόνο 77.960 από το σύνολο των ανέργων έλαβαν τον Ιούνη επίδομα ανεργίας, δηλαδή μόλις το 8,3% των ανέργων.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που καταγράφονται ως «αναζητούντες εργασία» (803.687 άτομα), περισσότεροι από τους μισούς (57,81%) βρίσκονται στην ανεργία για περισσότερους από 12 μήνες. Το 61,3% αυτών είναι γυναίκες, ενώ το 38,7% άντρες. Οσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, το 40,89% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι 30 - 44 ετών, ενώ το 22,18% είναι 45 - 54 ετών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ