Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 2015 - αριθ. φύλλου: 12190

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ντελάλης» του ΝΑΤΟ και στη Βοσνία

Εξηγήσεις, για τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κόσσοβο, ζητά η Σερβία


ΣΕΛ.  3
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Ικανοποίηση» για τα πρώτα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα

Εντολή για εντατική προώθηση των διαδικασιών για το τρίτο μνημόνιο


ΣΕΛ.  7

Ο λαός να βρεθεί σε θέση μάχης ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση

Κάλεσμα απευθύνουν, με ξεχωριστές ανακοινώσεις, το ΠΑΜΕ και Ομοσπονδίες εργαζομένων

  • Σε θέση μάχης καλούν τους εργαζόμενους και το λαό συνδικαλιστικές οργανώσεις του εργατικού κινήματος την επομένη από την πρώτη ψηφοφορία μέτρων που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο, το «μνημόνιο Τσίπρα».
  • Το μήνυμα αντίστασης που έδωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι συμμετείχαν στα μεγάλα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, πρέπει να φτάσει παντού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά.
  • Τώρα είναι η ώρα να οργανωθεί ο αγώνας, η διεκδίκηση και η αλληλεγγύη. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Δεν πρέπει να περάσουν οι εκβιασμοί, ο εκφοβισμός και η απογοήτευση. Δε δεχόμαστε μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στα εργατικά δικαιώματα. Δυναμώνουμε τους αγώνες για την κάλυψη των απωλειών που είχαμε, για νέες διεκδικήσεις, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Σηκώνουμε το κεφάλι και δίνουμε απάντηση στη μεγαλοεργοδοσία, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους μηχανισμούς της.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ευγνωμονώντας τους ιμπεριαλιστές!

Πόσο γρήγορα, αλήθεια, αποδείχτηκαν φούμαρα οι μεγαλοστομίες της κυβέρνησης περί τάχα ανεξάρτητης, περήφανης και αξιοπρεπούς πολιτικής που ασκεί στις σχέσεις της στο εξωτερικό! Μετά το περιβόητο «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ», που εκστόμιζε στη Βουλή ο Κ. Σημίτης το Γενάρη του 1996, προχτές ήταν σειρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, να δηλώσει ανερυθρίαστα στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ: «Πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον Πρόεδρο Ομπάμα, διότι ενδεχομένως χωρίς τη δική του συμβολή και επιμονή ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει και θέματα χρέους και αναπτυξιακό ορίζοντα, ίσως να μην πετυχαίναμε». Σχεδόν ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος ευχαριστούσε από το βήμα της Βουλής τον Γάλλο ομόλογό του, Μ. Σαπέν, για τη βοήθεια που παρείχε στην ελληνική κυβέρνηση να μείνει στην Ευρωζώνη.

Ευχαριστίες και δηλώσεις που ήρθαν μετά τις απανωτές τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως και με τον Γάλλο Πρόεδρο. Ευχαριστίες και δηλώσεις που φανερώνουν ότι η «περήφανη διαπραγμάτευση» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τμήμα ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για τα κέρδη των κάθε εθνικότητας μονοπωλίων, την ίδια ώρα που ομονοούν στη λαϊκή εξαθλίωση, όπως αποτυπώνεται στο, με τις ευλογίες των Γαλλίας και ΗΠΑ, νέο αντιλαϊκό «μνημόνιο Τσίπρα».

Την ίδια ώρα, ενώ στην Ελλάδα γινόταν ο κακός χαμός με όλη τη φιλολογία περί «Grexit», στα «ψιλά» πέρασε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, τηρούσε κατά γράμμα το πρόγραμμα επαφών του στο εξωτερικό. Μετέβη στο Ισραήλ, έκανε και τις περιοδείες του στα Δυτικά Βαλκάνια (όλως τυχαίως την ίδια περίοδο που εκεί ταξίδευε και η Β. Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ). Εκανε την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα ΥΠΕΞ στην Πρίστινα, προχώρησε εκεί σε δηλώσεις που κανένας άλλος Ελληνας ΥΠΕΞ δεν είχε τολμήσει προηγούμενα, προαναγγέλλοντας κινήσεις που οδηγούν σε ντε φάκτο αναγνώριση του Κοσσόβου, υλοποιώντας κατά γράμμα τους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Σερβίας!

Η κυβέρνηση, λοιπόν, της «πρώτη φορά Αριστεράς» όχι μόνο φέρνει νέα μνημόνια, αλλά υλοποιεί κατά γράμμα - ως «συνέχεια του κράτους» - την επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης για αναβάθμιση της θέσης της στην περιοχή, ενισχύοντας τις «δουλειές» της και «τρέχοντας» ιμπεριαλιστικά σχέδια των ευρωατλαντικών συμμάχων της.

Τα συμφέροντα του ελληνικού λαού δεν μπορεί να αναζητηθούν παρέα με τα ιμπεριαλιστικά γεράκια όποια εθνικότητα και αν έχουν. Δεν είναι «φίλοι» του λαού. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ στηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη για τα δικά τους συμφέροντα, στην αντιπαράθεσή τους με τη γερμανική κυβέρνηση στον ανταγωνισμό τους για την πορεία της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Ολοι αυτοί μαζί καλούν την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει την προώθηση των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Απ' ό,τι μαθαίνουμε, ορισμένοι έβαλαν ενεργά το χεράκι τους στη σύνταξη του νέου αντιλαϊκού μνημονίου. Ετσι όπως άλλωστε κάνουν και στο εσωτερικό των χωρών τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «συμμαχεί» μαζί τους γιατί στις διαπραγματεύσεις δεν εκπροσωπεί τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, αλλά τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, που ζητούν στήριξη για την ανάκαμψη των κερδών τους. Ολες αυτές οι επιδιώξεις, οι συμμαχίες και οι αντιθέσεις μεταφράζονται σε νέα δεινά για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας μας, ακόμα και με το ενδεχόμενο εμπλοκής σε νέες ιμπεριαλιστικές πολεμικές συγκρούσεις. Ο λαός ας αφήσει, λοιπόν, την κυβέρνηση να τους ευχαριστεί, ο ίδιος πρέπει να απορρίψει τις ξένες αντιλαϊκές σημαίες τους, να σηκώσει τις δικές του.


Απεργούν την Κυριακή οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο

Οχι μόνο τις οχτώ, αλλά όλες τις Κυριακές του έτους, τους φορτώνει στην πλάτη το νέο μνημόνιο

Μια ακόμα Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα θα είναι η ερχόμενη, καθώς ο «μνημονιακός» νόμος για τις οχτώ Κυριακές όχι απλά παραμένει σε ισχύ, αλλά πλέον συμπληρώνεται από τις προβλέψεις του «μνημονίου Τσίπρα» για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους.


ΣΕΛ.  13


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συζητάμε και προωθούμε την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Εκδήλωση της ΚΟΑ, τη Δευτέρα 20/7, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα


ΣΕΛ.  9
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Ενιαία πάλη των εργαζομένων ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο

ΣΕΛ.  12
Καταγγελίες για προσχεδιασμένη επίθεση στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ

ΣΕΛ.  5

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ