ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΑΝΙΔΩΝ - ΠΟΛΟ
«Χρυσά» κορίτσια

Ο νεαρός τεχνικός Κώστας Πετράκης... τιμονιέρης της μεγάλης επιτυχίας των νεανίδων

Sportidea

Ο νεαρός τεχνικός Κώστας Πετράκης... τιμονιέρης της μεγάλης επιτυχίας των νεανίδων
Στην κορυφή της Ευρώπης βρέθηκε ι η Εθνική νεανίδων στο πόλο, που πρόσθεσε έτσι μια ακόμη επιτυχημένη σελίδα στο χώρο της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε 8-6 (2-2, 3-3, 2-0, 1-1) της Τσεχίας και έτσι ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξήχθη στο Μάντσεστερ. Τα κορίτσια του Κώστα Πετράκη έχοντας τη συμπαράσταση 200 Ελλήνων φοιτητών, φάνηκαν αποφασισμένα για το χρυσό μετάλλιο και δεν άφησαν κανένα περιθώριο στην αντίπαλη ομάδα να πιστέψει στη νίκη. Η πολύ καλή άμυνα, αλλά και για μια ακόμη φορά η σπουδαία απόδοση της πορτιέρο Ανθούλας Μυλωνάκη, που αναδείχτηκε κορυφαία τερματοφύλακας της διοργάνωσης, σε συνδυασμό με την οργανωμένη επίθεση, έδωσε στις Ελληνίδες τον έλεγχο του αγώνα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αν και δεν ξεκίνησε καλά, αφού βρέθηκε να χάνει με 2-0 από την αρχή του αγώνα, βρήκε το σθένος και ισοφάρισε σε 2-2 με τη λήξη του επταλέπτου. Στη συνέχεια στο δεύτερο επτάλεπτο προηγήθηκε με 3-2 και 4-3, όμως οι κοπέλες της Τσεχίας ισοφάρισαν αλλεπάλληλες φορές μέχρι και την ολοκλήρωση του δεύτερου επταλέπτου (5-5). Η Εθνική καθάρισε το ματς στο τρίτο επτάλεπτο, όταν και με τις Ρουμπέση (δεύτερη σκόρερ στη διοργάνωση) και Κλιμάκη προηγήθηκε 7-5. Ο πανευτυχής τεχνικός Κώστας Πετράκης αμέσως μετά την επιτυχία τόνισε: «Αν και βρεθήκαμε πίσω στο σκορ είχαμε το σθένος να το ανατρέψουμε και να περάσουμε μπροστά. Το κλειδί της νίκης μας ήταν αναμφισβήτητα η πολύ καλή άμυνα που παίξαμε, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο εκμεταλλευτήκαμε την παίκτρια παραπάνω (7/10 επιτυχημένες προσπάθειες)» τόνισε ο Ελληνας τεχνικός που αφιέρωσε το μετάλλιο στον πατέρα του που έφυγε από τη ζωή πριν από τέσσερα χρόνια. Οσον αφορά το κλειδί της επιτυχίας, ο Ελληνας τεχνικός ήταν κατηγορηματικός: «Η άμυνα. Ολα τα παιχνίδια κρίθηκαν στην άμυνα. Οποτε παίξαμε καλή άμυνα, ελέγχαμε το ρυθμό και το παιχνίδι και φτάναμε στη νίκη. Με τη Ρωσία δεν παίξαμε σωστή άμυνα και χάσαμε». Ο νεαρός προπονητής στάθηκε και στην παρουσία των Ελλήνων φοιτητών, που με τη συμπαράστασή τους βοήθησαν την ομάδα να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου: «Ηταν πολύ ευχάριστη η παρουσία τους και θέλω να τους ευχαριστήσω». Για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τρία γκολ σημείωσε η Ρουμπέση, από δυο Κοτσαύτη και Κλιμάκη και ένα η Κάντζου.

ΔΟΕ
Πρόεδρος ο Ζακ Ρογκ

Το μεγάλο φαβορί για τη διαδοχή του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ στο «τιμόνι» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, επιβεβαίωσε χτες τον τίτλο του. Ο Βέλγος χειρούργος - ορθοπεδικός, Ζακ Ρογκ είναι από χτες ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των μελών που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Ο Ζακ Ρογκ, εκλέχτηκε πρόεδρος μετά τα αποτελέσματα του Β' γύρου της ψηφοφορίας συγκεντρώνοντας 46 ψήφους, έναντι 22 του Νοτιοκορεάτη Ουν Γιονγκ Κιμ, 21 του Καναδού αντιπροέδρου της ΔΟΕ Ρίτσαρντ Πάουντ και 9 του Ούγγρου Παλ Σμιτ. Η 5η υποψήφια για τη θέση του προέδρου, Αμερικανίδα Ανίτα Ντε Φραντζ, αποκλείστηκε από τον Α' γύρο αφού «τερμάτισε» τελευταία με 6 ψήφους. Ο Ζακ Ρογκ, ο οποίος βρίσκεται στους κόλπους των «Αθανάτων» από το 1991, μετά την εκλογή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είναι η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μου. Είναι βαριά η κληρονομιά να διαδεχτώ τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ και σκοπός μου είναι η ανάπτυξη του ολυμπιακού κινήματος και της ΔΟΕ, σε συνεργασία με όλους τους φορείς». Παράλληλα, η 112η Σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ παρουσίασε και ελληνικό ενδιαφέρον αφού ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου με 59 ψήφους εκλέχτηκε (για πρώτη φορά) μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής μεταξύ πέντε υποψηφίων, παίρνοντας έτσι τη θέση του Νοτιοκορεάτη Ουν Γιονγκ Κιμ του οποίου η 4ετής θητεία έληξε. Οσον αφορά στις υπόλοιπες θέσεις, ο Λιβανέζος Τόνι Κούρι πήρε τη θέση του Ζακ Ρογκ στην Εκτελεστική Επιτροπή, ενώ ο Ρώσος Βιτάλι Σμιρνόφ αναδείχτηκε αντιπρόεδρος της ΔΟΕ. Σημειώνεται ότι ο Σμιρνόφ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Χάκινεν από τα παλιά...

Στην πίστα Σιλβερστόουν, ο Μίκα Χάκινεν έσπασε το... ρόδι, καθώς ο Φινλανδός πιλότος της ΜακΛάρεν Μερσέντες κατάφερε στο βρετανικό γκραν πρι να πετύχει την πρώτη του φετινή νίκη και να αφήσει δεύτερο το «συνήθη ύποπτο» νικητή των τελευταίων γκραν πρι, Μίκαελ Σουμάχερ. Ο Χάκινεν κάλυψε τους 60 γύρους της πίστας σε μία ώρα, 25 λεπτά, 33 δευτερόλεπτα και 770 χιλιοστά, με μέση ωριαία ταχύτητα 216,231 χλμ., ενώ ο Γερμανός πιλότος της Φεράρι ολοκλήρωσε τους γύρους σε απόσταση αναπνοής από τον Φινλανδό, δηλαδή 33,646 δευτερόλεπτα πίσω του. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο ο οδηγός της Φεράρι Βραζιλιάνος Ρούμπενς Μπαρικέλο (59,280 δευτερόλεπτα πίσω από τον Χάκινεν), ενώ την κορυφαία «6άδα» του γκραν πρι συμπλήρωσαν ο Κολομβιανός Πάμπλο Μοντόγια με Ουίλιαμς ΒΜW, ο Φινλανδός Κίμι Ραϊκόνεν με Σάουμπερ και ο επίσης οδηγός της Σάουμπερ Γερμανός Νικ Χάιντφελντ. Αναλυτικά, η βαθμολογία των οδηγών όπως διαμορφώθηκε είναι η εξής: Μ. Σουμάχερ (1ος, 84β.), Κούλθαρντ (2ος, 47β.), Μπαρικέλο (3ος, 34β.), Ρ. Σουμάχερ (4ος, 31β.), Χάκινεν (5ος, 19β.), Μοντόγια (6ος, 15β.), Χάιντφελντ (7ος, 10β.), Ραϊκόνεν (11ος, 9β.), Τρούλι (12ος, 9β.), Βιλνέβ (13ος, 7β.), Φρέντζεν (14ος, 6β.), Πανίς (15ος, 5 β.), Ιρβάιν (16ος, 4β.), Αλεζί (17ος, 3β.), Φερστάπεν (18ος, 1β.), Ντε Λα Ρόσα (19ος, 1β.), Φισικέλα (20ός, 1β.), Μπάτον 0β., Μπούρτο 0β., Μαρκές 0β., Μπερνόλντι 0 β. Αλόνσο 0β., Μαζακάνε 0β.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Ελπίδες για το μέλλον μοίρασε το νέο... αίμα της ελληνικής ποδηλασίας που συμμετείχε στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα δρόμου που διεξήχθη στην Τουρκία. Στο αγώνισμα αντοχής ο Βασίλης Κουρμπέτης, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, ενώ ο Γιώργος Νίνος κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Σε ό,τι αφορά το αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης, ο Γιώργος Τέντσος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και ο Βασίλης Κουρμπέτης την πέμπτη θέση. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση των Νέων στη σημαντική αυτή διοργάνωση. Στο αγώνισμα αντοχής ο Μηνά Μαλάτος έφτασε στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου και ο Βαγγέλης Σκαράκης τερμάτισε στην έβδομη θέση.

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
«Γκάφα ολκής»

Εξω από το... χορό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ της Αυστρίας (1-5 Αυγούστου), έμειναν οι Ελληνες πρωταθλητές Ρουμελιώτης και Μιχαλόπουλος. Οι δύο αθλητές δε θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στους αγώνες, καθώς δε δηλώθηκε εγκαίρως στη Διεθνή Συνομοσπονδία η συμμετοχή τους, έστω και αν η βαθμολογία τους στη γενική κατάταξή τους είχε ήδη δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής. Σύμφωνα, με την ελληνική ιστοσελίδα «Σούπερσπορτ», υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη «γκάφα ολκής», είναι ο υπεύθυνος του αγωνιστικού μπιτς βόλεϊ της ΕΟΠΕ, Γιώργος Σαραντέας, ο οποίος όταν συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί δεν μπόρεσε να στείλει τις συμμετοχές αφού η διορία που είχε θέση η Διεθνή Συνομοσπονδία για την κατάθεση των συμμετοχών είχε λήξει. «Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη για ό,τι έγινε, αφού πίστεψα ότι δε χρειαζόταν να γίνει κάποια δήλωση συμμετοχής, καθώς οι Ρουμελιώτης - Μιχαλόπουλος είχαν, βάσει της γενικής τους βαθμολογίας στην παγκόσμια κατάταξη, εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στην 48άδα του Κλάγκενφουρτ», δήλωσε μεταξύ άλλων στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα ο κ. Σαραντέας.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Πανιά για.. πρωτιά

Την κορυφή της Ευρώπης αγγίζει το ελληνικό γυναικείο πλήρωμα των Μπεκατώρου και Τσουλφά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Το κορυφαίο «δίδυμο» των «470» μετά την ολοκλήρωση οχτώ ιστιοδρομιών βρίσκεται στην 1η θέση της βαθμολογίας με 22 βαθμούς ποινής, οχτώ πόντους μπροστά από το πλήρωμα των Αμστρονγκ και Στρόγουελ που έχουν κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Το άλλο ελληνικό πλήρωμα στην κατηγορία των γυναικών, των Μυλωνά και Κούρκουλου βρίσκεται στην 14η θέση της γενικής βαθμολογίας. Στους άνδρες, στην ίδια κατηγορία οι Κοσματόπουλος - Τριγκώνης είναι στην 19η θέση και οι Παπαδόπουλος - Καρασταμάτης στην 21η.

  • Το σκάφος «Τζιορτζίνο» με κυβερνήτη τον Πέτρο Μακρή, ήταν το μοναδικό σκάφος που κατάφερε να τερματίσει στον ιστιοπλοϊκό αγώνα ανοιχτής θαλάσσης που διοργάνωσε ο ΙΟΑΘ Αρτέμιδος με την επωνυμία «Εουϊκός 2001». Στους αγώνες συμμετείχαν άλλα εφτά σκάφη.
  • Το σκάφος «Καπετάν Μανώλης» με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά, κέρδισε τον 5ο διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα «Ρόδος Καπ 2001», καθώς σε 161 ν.μ. συγκέντρωσε 7 βαθμούς ποινής.
ΣΤΙΒΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΕΩΝ
Πικρό... ασήμι

«Ασημένιος» αλλά και.... πικραμένος ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου (μέχρι 23 ετών) που διεξήχθη στο Αμστερνταμ, ο Περικλής Ιακωβάκης. Ο 22χρονος αθλητής πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση στα 400μ. με εμπόδια τερματίζοντας 2ος σε 49.63, λίγο πίσω από τον Βρετανό Ελίας ο οποίος τερμάτισε σε 49.57. Παρότι, όμως, ο νεαρός αθλητής ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, δε φάνηκε ικανοποιημένος από την παρουσία του στην Ολλανδία, καθώς όπως τόνισε: «Μπορούσα να πάρω το χρυσό μετάλλιο. Η επίδοσή μου όμως και τα λάθη που έκανα στην κούρσα, μου άφησαν τελικά πικρία». Απ' ό,τι φαίνεται όμως, ο Ιακωβάκης βλέπει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον του, για το οποίο μίλησε προσθέτοντας αρκετό... χρώμα: «Την επόμενη χρονιά θα μετάσχω στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών και θα ήθελα πάρα πολύ να πάω καλύτερα και να πάρω το χρυσό μετάλλιο». Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αθλητής ήταν ο μοναδικός από την ελληνική αποστολή που κατέκτησε μετάλλιο στους αγώνες του Αμστερνταμ.

  • Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η παρουσία των αθλητών-τριών μας στο 3ο ελληνικό «Γκραν Πρι» στίβου με την επωνυμία «Κνώσσεια» που διεξήχθη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μεταξύ των αθλητών-τριών μας που ξεχώρισαν στο μίτινγκ με τις επιδόσεις τους, ήταν η δισκοβόλος Στέλλα Τσικούνα που με βολή στα 63.18 πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή της επίδοση, ο Χάρης Παπαδιάς στα 100μ. (1ος, 10.30), η Θάλεια Ιακωβίδου στο επί κοντώ (1η, 4.02μ.) και ο Στέλιος Δημότσιος στα 400μ. ανδρών (1ος, 10.61).


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ