ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παιχνίδια με το κοίτασμα του Πρίνου

Ούτε της κυβέρνησης, ούτε της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ. φαίνεται να... ιδρώνει το αυτί τους με το πρόβλημα που δημιούργησαν στον Πρίνο πριν δύο χρόνια, όταν παρέδιδαν με απευθείας ανάθεση το κοίτασμα του πετρελαίου στον Πρίνο σε μία εργολαβική εταιρία και στους εργαζόμενους που συνέστησαν την κοινοπραξία «KAVALA OIL». Είναι χαρακτηριστικό, ότι αντί να αναγνωρίσουν τις τεράστιες ευθύνες (για τη συγκεκριμένη προ διετίας απόφασή τους), επιχειρούν σήμερα να τις κουκουλώσουν με την παράδοση του κοιτάσματος σε κάποιον μεγαλοσχήμονα ιδιώτη. Ετσι - και ενώ η κοινοπραξία «KAVALA OIL» εμφανίζει για τη χρήση του 2000 κέρδη 8,5 δισεκατομμυρίων δραχμών - η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε προκήρυξη διαγωνισμού παραχώρησης εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, καθώς διαπίστωσε ξαφνικά ότι «το εταιρικό σχήμα δεν μπορεί να λειτουργήσει»!

Οταν πριν δύο χρόνια η κυβέρνηση αποφάσιζε την απευθείας ανάθεση, ο τότε αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος δήλωνε δημόσια πως η συγκεκριμένη επιλογή έγινε για να διασφαλιστεί η εργασία στην πλειοψηφία των εργαζομένων που έμειναν χωρίς δουλιά μετά την αποχώρηση της «DENISON». Τώρα ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, αναφέρει τα ίδια, αλλά η πρόθεσή του είναι διαφορετική. Να παραδώσει την εξόρυξη του πετρελαίου σε άλλους ιδιώτες. Τότε, ο κ. Βενιζέλος, με την απόφασή του, δεν επιδίωκε τίποτα άλλο, παρά να ξεμπερδέψει με την υπόθεσή, αφού όλα διαφαίνονταν ότι λόγω των διεθνών τιμών του πετρελαίου, το κοίτασμα δεν είχε καμία προοπτική. Για αυτό το λόγο άλλωστε το εγκατέλειψε και η «DENISON».

Τώρα όμως που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν σταθεροποιηθεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα το κοίτασμα να έχει ευοίωνο μέλλον - το απέδειξε η κερδοφορία της «KANALA OIL» - γιατί να μην παραδοθεί και αυτό σε ένα μεγαλοσχήμονα ιδιώτη; Αυτό προφανώς έχει κατά νου η κυβέρνηση και ο... παραγωγικός στον τομέα του υπουργός Ανάπτυξης προλειαίνει το έδαφος για κάτι τέτοιο. Αφορμή βέβαια στέκεται η διαφωνία μεταξύ εργαζομένων - μετόχων στην κοινοπραξία - και της «Ευρωτεχνικής» που ασκεί το μάνατζμεντ, για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη. Δηλαδή, για το αν τα μοιραστούν όπως επιδιώκει «Ευρωτεχνική», ή θα τα διαθέσουν για επενδύσεις όπως ζητούν οι εργαζόμενοι.

Το ποιος θα είναι ο ιδιώτης που θα προκριθεί μέσω ενός διαγωνισμού, είναι άγνωστο. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η «DENISON», είναι πρόθυμη να επιστρέψει. Βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι τα ΕΛ.ΠΕ. δεν προτίθενται να αναλάβουν το κοίτασμα, αφού θεωρούν ότι είναι προτιμότερο ψάχνουν για πετρέλαιο στον Καύκασο, παρά να εκμεταλλευτούν αυτό του Πρίνου. Πριν δύο χρόνια περίπου, όταν ρωτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. για ποιο λόγο δεν αναλαμβάνουν το κοίτασμα του Πρίνου, απάντησε το εξής: «Δε μας συμφέρει διότι έχει πολύ θειάφι». Αυτό το πετρέλαιο, με το πολύ θειάφι, απέδωσε όμως στην «KAVALA OIL» 8,5 δισεκατομμύρια κέρδη. Οταν οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ. τον κατήγγειλαν ότι απεμπόλησε το κοίτασμα, τους απάντησε με αγωγή, ζητώντας τους συνολικά 2,1 δισεκατομμύρια δραχμές. Είναι πιο εύκολος τρόπος να κερδίζεις στα δικαστήρια από το να βγάζεις πετρέλαιο...

«Χάλασαν τα φρένα» στη Σοφοκλέους

Νέα βουτιά 4,48% χτες με το γενικό δείκτη τιμών μετοχών να κλείνει στις 2.314 μονάδες. Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε χτες ο χρηματιστής Η. Μπογδάνος

Και νέα βουτιά έκαναν χτες οι τιμές των μετοχών στη Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης (στη διάρκεια της συνεδρίασης έχανε μέχρι και 4,9% ή 120 μονάδες σε σχέση με την Παρασκευή), έκλεισε τελικά με απώλειες 4,48% ή 108,62 μονάδες στις 2.314 μονάδες. Από τις 347 μετοχές που διακινήθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση, μόνο 6 έκλεισαν με ανοδικό πρόσημο, οι 334 με πτώση και άλλες 7 έμειναν στάσιμες στα επίπεδα της Παρασκευής.

Η κατρακύλα των τιμών μετοχών στο Χρηματιστήριο - που παρατηρείται τις τελευταίες βδομάδες και χαρακτηρίζονται σαν διαδοχικά «μίνι» ή «μάξι κραχ» - δε φαίνεται να έχει τελειωμό. Από τις αρχές του 2001 μέχρι και το χτεσινό κλείσιμο, ο γενικός δείκτης τιμών μετοχών, κατέγραψε απώλειες 31,4%. Απώλειες που οφείλονται όχι μόνο στα «χαρτιά της περιφέρειας» αλλά και στα βαριά χαρτιά, τα γνωστά μπλου τσιπς. Φτάνει μόνο να αναφερθεί ότι από τις 3-1-2001 μέχρι και τη χτεσινή συνεδρίαση, πρωταθλητής στις απώλειες με 53,79% αναδείχτηκε ο δείκτης των μετοχών του κλάδου «εκδόσεων & εκτυπώσεων», ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν επίσης τόσο τα μπλου τσιπς (ο δείκτης «FTSE 20» μειώθηκε 34,97%) όσο και οι τραπεζικές μετοχές (εμφανίζουν απώλειες 38,02%). Και καθώς κανείς από τους ειδήμονες της χρηματιστηριακής αγοράς δε βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ», αν συνεχιστεί η κατρακύλα των τιμών των μετοχών με τον ίδιο ξέφρενο ρυθμό, δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε τις επόμενες μέρες το δείκτη να πέφτει και κάτω από τις 2.000 μονάδες.

Συνέπεια των διαδοχικών αρνητικών ρεκόρ που καταγράφει ο γενικός δείκτης τιμών μετοχών του Χρηματιστηρίου, ήταν - εκτός από τις σημαντικές απώλειες που έχουν κυρίως οι μικρομέτοχοι που αγόρασαν όταν ο γενικός δείκτης ήταν σε υψηλά επίπεδα - να εξαφανιστούν από την «πιάτσα» και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, όχι μόνο τα παπαγαλάκια και οι αρχιπαπαγάλοι αλλά και οι επίσημοι εκφραστές του «λαϊκού καπιταλισμού».

Αίτηση αποφυλάκισης

Εξι μέρες μετά την προφυλάκισή του για συμμετοχή στο σκάνδαλο με τις φούσκες, ο χρηματιστής Ηλίας Μπογδάνος, πρόεδρος της χρηματιστηριακής εταιρίας ACTIVE, κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο (στα γραφεία της εταιρίας εξερράγη βόμβα την Κυριακή το μεσημέρι, χωρίς θύματα). Στην αίτησή του ο Η. Μπογδάνος ισχυρίζεται ότι έχει μόνιμη κατοικία, δεν είναι ύποπτος φυγής, έχει λευκό ποινικό μητρώο και ότι θα πρέπει να αποφυλακιστεί, αφού οι αυτουργοί της ίδιας υπόθεσης μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ο χρηματιστής Η. Μπογδάνος κατηγορείται για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (κακουργήματα), καθώς και για παράβαση χρηματιστηριακής νομοθεσίας (πλημμέλημα).

Και άλλες ΑΠΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Με άλλες 38 νέες άδειες για την παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος 189,3 MW, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, άνοιξε το δεύτερο κύκλο παράδοσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Οι 38 νέες άδειες αφορούν 24 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 139,9MW, μικρά υδροηλεκτρικά συνολικής ισχύος 23,6 MW, έργα βιομάζας 25,3 MW και φοτοβολταϊκά ισχύος 0,5 MW.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η διαδικασία υποβολής προτάσεων των ενδιαφερομένων προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την έκδοση αδειών παραγωγής είναι συνεχής και το υπουργείο Ανάπτυξης καλεί τους ενδιαφερομένους να προετοιμάσουν τους φακέλους τους και αφού λάβουν την άδεια παραγωγής να τους υποβάλουν (φακέλους) μέχρι τις 15 Οκτώβρη του 2001, ώστε να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ).

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 17.7.2001
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εγκύκλιος στη λογική «πληρώστε και σώστε»

Με στόχο το «μπάλωμα» των δημόσιων οικονομικών, το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει πρόστιμα σε καταπατητές δημοσίων εκτάσεων. Αυτή τη λογική έρχεται να υπηρετήσει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών - προπομπός του υπό κατάθεση νομοσχεδίου «περί αιγιαλού και παραλίας», με το οποίο παραδίδονται στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο δημόσιες εκτάσεις, ακόμη και βραχονησίδες, με στόχο πάντα το φούσκωμα των κρατικών εσόδων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι κτηματικές υπηρεσίες της χώρας θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων για την προστασία δημοσίων κτημάτων. Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών θα συντάσσουν πρωτόκολλα αποζημίωσης υπέρ του Δημοσίου με βάση το χρονικό διάστημα της αυθαίρετης χρήσης και ανάλογα με τα μισθώματα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Το χρονικό διάστημα που αφορά η αποζημίωση είναι τα 5 χρόνια, αλλά αν το πρωτόκολλο αποζημίωσης δεν εκδίδεται για πρώτη φορά η αποζημίωση θα αφορά χρονικό διάστημα από 5 μέχρι και 20 χρόνια. Επίσης θα κοινοποιούνται πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, ενώ σε περιπτώσεις που έχουν υποβληθεί από τους «ιδιοκτήτες» εμπρόθεσμες αιτήσεις εξαγοράς τα πρωτόκολλα αποβολής δε θα εκτελούνται μέχρις ότου εξεταστούν οι αιτήσεις από τις αρμόδιες Επιτροπές. Η εγκύκλιος προβλέπει την έκδοση πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους του αιγιαλού και της παραλίας.

Εγκύκλιο που αφορά τους αγρότες «ειδικού καθεστώτος» εξέδωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα τιμολόγια και τα άλλα παραστατικά δεν ισχύουν εφόσον η θεώρησή τους από την Εφορία έγινε πριν από το 1996.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα συγκεκριμένα φορολογικά στοιχεία, που χρησιμοποιούνται για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, θα γίνονται αποδεκτά εφόσον αναφέρονται σε πραγματικές συναλλαγές. Στην ίδια εγκύκλιο, διευκρινίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών δε θα επιβάλλει πρόστιμα σε υποθέσεις αφορολόγητων στοιχείων, με την προϋπόθεση ότι έχουν έχουν εκδοθεί από παραδρομή, έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία εμπρόθεσμα και δηλώθηκε εγγράφως από τον υπόχρεο στην Εφορία η παράλειψη αυτή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ