ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούλη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε πλήρη ετοιμότητα να διεκπεραιώσει κάθε βρώμικη δουλειά του ΝΑΤΟ

Ο Αλ. Τσίπρας ανάμεσα σε άλλους ηγέτες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στη Βαρσοβία
Ο Αλ. Τσίπρας ανάμεσα σε άλλους ηγέτες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στη Βαρσοβία
Η κυβερνητική προπαγάνδα, προκειμένου να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της χώρας στους άκρως επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ευρύτερα στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή, στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Μόσχα και άλλα κέντρα, είναι έωλη, συνάμα απαράδεκτη και εξοργιστική, και μόνο από το γεγονός ότι «ξεπλένει» στις λαϊκές συνειδήσεις το δολοφονικό μηχανισμό της λυκοσυμμαχίας, παρουσιάζοντάς την ως «δύναμη σταθερότητας» και «περιστερά της ειρήνης».

Το επιχείρημα του «πόλου σταθερότητας»

Κινούμενη σε τρεις βασικούς άξονες, η κυβέρνηση προσπαθεί, καταρχάς, να πείσει ότι με τη συμμετοχή στους τέτοιους σχεδιασμούς, της δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσει ως «πόλος σταθερότητας», συμβάλλοντας στη διασφάλιση της ειρήνης και τονώνοντας ταυτόχρονα τη γεωστρατηγική αξία της χώρας.

Κατά πρώτον, η γεωστρατηγική αξία της χώρας αφορά αποκλειστικά και μόνο τη θέση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, που ψάχνουν την τέτοια αναβάθμιση ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στη λεία, την πληρωμένη πάντα με το αίμα των λαών. Για δε το λαό, δεν μένει τίποτε άλλο παρά οι κίνδυνοι της τέτοιας εμπλοκής.

Και μόνο μια ματιά να ρίξει κανείς στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία της Πολωνίας, αποφάσεις που φέρουν φαρδιά - πλατιά την τζίφρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αντιλαμβάνεται για τι «σταθερότητα» μιλάμε και τον «πόλο» τίνος κάνει η κυβέρνηση:

  • Συγκεντρώνονται και μετακινούνται πρόσθετες ετοιμοπόλεμες δυνάμεις στις χώρες του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία.
  • Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση και λειτουργία της λεγόμενης «Πυραυλικής Ασπίδας» με βάσεις σε Ρουμανία και Πολωνία, με τη ναυτική στήριξη και γενικότερες υποδομές που συνδέονται με τη χρήση πυρηνικών όπλων σε μια καταστροφική αναμέτρηση. Διόλου τυχαία, στην Ανακοίνωση των Συμπερασμάτων της Συνόδου δηλώνεται η ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει και πυρηνικά όπλα.
  • Μονιμοποιείται και ενισχύεται η παρουσία του ΝΑΤΟ σε Μαύρη Θάλασσα, Βαλτική, Βόρειο Ατλαντικό, Αιγαίο και Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας για τις δύο τελευταίες θαλάσσιες περιοχές το πρόσχημα του ελέγχου των προσφυγικών ροών, που προκαλούνται και ενισχύονται ακριβώς από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις οδυνηρές συνέπειες σε βάρος των λαών.
  • Συνεχίζεται η παρουσία της λυκοσυμμαχίας σε Αφγανιστάν και Ιράκ, αλλά και στα Δυτικά Βαλκάνια, τον Καύκασο, τη Βόρεια Αφρική, καθώς και η μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στις περιοχές αυτές, που συνδέεται με τη συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία, την προετοιμασία νέας επέμβασης στη Λιβύη.

Εκφράζοντας την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να σταθεροποιήσει τη θέση της μεταξύ άλλων μονοπωλίων που εκμεταλλεύονται τους πόρους και τους διαύλους των εν λόγω ζωνών, ο Αλ. Τσίπρας σε σειρά τοποθετήσεών του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ...υπερέβαλε εαυτόν στην επίδειξη ΝΑΤΟφροσύνης και πρεμούρας να συμβάλει στην υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Ετσι, ανέλαβε πλήρη ευθύνη για την έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές: «Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ροές αποτελεσματικά, αλλά και στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, προχωρήσαμε σε σειρά μέτρων (...) Η κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας, για τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε σε αυτό το πνεύμα (...) Και θέλω να ευχαριστήσω εκείνους τους Συμμάχους που συνεισφέρουν με πλοία τους σε αυτήν τη δραστηριότητα».

Πρόκειται, βέβαια, για πλοία με τα οποία μια σειρά ιμπεριαλιστικά κράτη κατοχύρωσαν θέση, ρόλο και έλεγχο στο Αιγαίο, το δίαυλο που περνάνε ρωσικά πολεμικά πλέοντας προς Συρία. Δεν αρκέστηκε όμως σ' αυτό, αλλά ζήτησε διατήρηση της ΝΑΤΟικής δύναμης εδώ και ανάπτυξή της σε μεγαλύτερο εύρος, στο όνομα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών.

Οπως είπε, «η πλήρης εφαρμογή της δραστηριότητας είναι αναγκαία, με την επέκτασή της σε όλες τις επίμαχες περιοχές και τη χρήση των ελικοπτέρων των πλοίων που συμμετέχουν. Η Ελλάδα αποδεικνύει σταθερά ότι είναι έτοιμη να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή»...

Τέτοιο «λαγό» για τα σχέδιά της στην περιοχή ούτε στα πιο τολμηρά της όνειρα δεν θα μπορούσε να τον είχε φανταστεί η λυκοσυμμαχία.

Σε ρόλο «λαγού»

Αυτή είναι μια δεύτερη και εξίσου σημαντική υπηρεσία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο ΝΑΤΟ. Μια υπηρεσία ...λαγού, ο οποίος σπεύδει να παράσχει αφειδώς όλα τα προσχήματα στο ΝΑΤΟ για να κάνει ό,τι θέλει στη Λιβύη, το Αιγαίο και αλλού.

Ενδεικτικός ο κυνισμός του Αλ. Τσίπρα στην αξιοποίηση του ISIS ως «όχημα» για τη μονιμοποίηση και επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, στρατηγικός στόχος του ΝΑΤΟ, όπως αποδείχτηκε στη Σύνοδο της Βαρσοβίας. Οπως είπε, «προτεραιότητα αυτής της περιόδου είναι η εξασφάλιση σταθερότητας» και «πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας κατά του κοινού μας αντιπάλου, που είναι η διεθνής τρομοκρατία - και ειδικά ο ISIS», τομάρια που αξιοποιήθηκαν σε προηγούμενη φάση από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και άλλους, και αξιοποιούνται και τώρα ώστε να εδραιώσουν την επικυριαρχία τους σε κρίσιμες ζώνες και διαύλους.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «στηρίζουμε την παροχή AWACS του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον αυτής της τεράστιας απειλής. Αποδεχόμαστε τη συνεισφορά - ιδιαίτερα μέσω της εκπαίδευσης - στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ιράκ (...) Αποτιμούμε θετικά την αρωγή που προσφέρεται επί του παρόντος από το έδαφος της Ιορδανίας».

Παραπέρα, αποδέχτηκε «ανάμειξη του ΝΑΤΟ» ξανά στη Λιβύη, «υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί σχετικό αίτημα των νομίμων αρχών της χώρας και ότι θα είναι στοχευμένη». «Κανένα πρόβλημα...» πρέπει να σκέφτηκε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, υποδεχόμενος την πραγματικά εκπληκτική πάσα Τσίπρα, που του άνοιξε δρόμο να «τρέξει» την επόμενη επίθεση της λυκοσυμμαχίας.

Αλλά και στη συνάντησή του με τον Μπ. Ομπάμα το προηγούμενο Σάββατο - όπως διαχύθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία - αναδείχτηκε «η σημασία του ενεργού ρόλου της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο».

Δράση που - κατά άτυπη ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους ανώτερος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη Βαρσοβία, σχετικά με τη θαλάσσια στρατηγική του ΝΑΤΟ και τους επιμέρους τομείς της - προγραμματίζεται το επόμενο τετράμηνο να πάρει, και επισήμως, ακόμα πιο καθαρά χαρακτηριστικά στρατιωτικής επιχείρησης. Με ορατό το ενδεχόμενο, πέρα από το ανθρωποκυνηγητό μεταναστών, τα συμμετέχοντα πλοία, ανάμεσά τους και ελληνικά, να αναλάβουν ως αντικείμενο τα πάντα αναφορικά με τη θαλάσσια ασφάλεια: Από την επιτήρηση και τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας έως την προστασία κρίσιμων υποδομών (βλ. πλατφόρμες άντλησης και αγωγούς μεταφοράς καυσίμου)...

Προσφορά καλών υπηρεσιών

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητη η διεκδίκηση ρόλου προώθησης των ευρωατλαντικών συμφερόντων που διατίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, προσπάθησε, έστω εμμέσως, να περάσει την άποψη ότι οι πρόσφατες συναντήσεις Τσίπρα με την ηγεσία της Ρωσίας και της Κίνας αναβάθμισαν τη θέση του και τη διαπραγματευτική του ισχύ - τη δυνατότητά του, βασικά, να παζαρέψει σε όφελος των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Επομένως, αυξάνουν το κύρος της ελληνικής κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που υπηρετεί ταυτόχρονα με συνέπεια τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ - ΕΕ. Προβάλλει ότι η ελληνική κυβέρνηση, μέσα από την περιλάλητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της (κάτι για το οποίο επαιρόταν και η προηγούμενη κυβέρνηση, στον ανταγωνισμό των εγχώριων αστικών πολιτικών δυνάμεων για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα την αστική εξουσία), μπορεί λίγο - πολύ να προωθήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή αποτελεσματικότερα από το οποιοδήποτε άλλο κράτος της περιοχής. Επομένως, απ' αυτό απορρέει και η άποψή της ότι μπορεί να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ό,τι παιχνίδι και να κάνει, δεν αμφισβητεί επ' ουδενί τη στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για στοίχιση στον ευρωατλαντικό άξονα, ίσα - ίσα το κάνει στο πλαίσιο της συμμετοχής και της σχέσης με αυτό τον άξονα.

Επιπλέον, από την πρώτη της, κιόλας, θητεία, ουκ ολίγες φορές διατυμπάνισε τη διαθεσιμότητά της να παίξει ρόλο «γέφυρας» μεταξύ αντιτιθέμενων ιμπεριαλιστικών κέντρων, να προσφέρει τις «καλές της υπηρεσίες» μεταφέροντας μηνύματα του ενός και του άλλου, τρόπος κι αυτός να αναζητήσει οφέλη. Ετσι πρέπει να ιδωθεί η αποστροφή του Ομπάμα - όπως δημοσιοποιήθηκε μετά τη μεταξύ τους συνάντηση - προς τον Τσίπρα, να πει κάποια πράγματα και στο «φίλο» του Τσίπρα, Πούτιν, για την ανάγκη ιμπεριαλιστικής «ειρήνευσης» στη Συρία.

Η μακρά πείρα, ωστόσο, στην πορεία της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και των προς τούτο ενδοκαπιταλιστικών συγκρούσεων, έχει αποδείξει ότι πολλές φορές οι αντικρουόμενες παρατάξεις, μπρος στην προοπτική ενός συμβιβασμού, αποδίδουν την προηγούμενη ...παρεξήγηση στον αγγελιοφόρο, ενίοτε και τον βγάζουν από τη μέση ως υπεύθυνο της προηγούμενης έντασης...

Φέρει βαριές ευθύνες

Σε κάθε περίπτωση, οι ΝΑΤΟικές αποφάσεις και σχεδιασμοί, η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των λαών, αλλά μονάχα με την «ασφάλεια» της κερδοφορίας των ευρω-αμερικανικών μονοπωλίων και των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που σήμερα υπογράφει και αυτές τις κατάπτυστες αποφάσεις, έχει βαριές ευθύνες. Οχι μόνο βαδίζει στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, αλλά κυριολεκτικά «επαυξάνει» στην ένθερμη εμπλοκή του λαού στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Σε αυτή τη βάση, τώρα περισσότερο από ποτέ, απαιτείται να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά θερμοπολεμικά σχέδια, για την έξοδο της χώρας από τη ΝΑΤΟική «σφηκοφωλιά» και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, ώστε να γίνει πράξη το σύνθημα «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», να ανοίξει δρόμος ώστε ο λαός να γίνει πραγματικός αφέντης στον τόπο του.


Θ. Μπ.

Προσφορά

Ο Τριαντάφυλλος Γεροζήσης προσφέρει, μέσω της ΚΟ Λάρισας, 1.000 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ