ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε θέση μάχης καλούν Ομοσπονδίες

Σε θέση μάχης βρίσκονται συνδικαλιστικές οργανώσεις, την επόμενη ακριβώς μέρα από την ψήφιση του επαίσχυντου 3ου μνημονίου με τις ψήφους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τις πλάτες των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Το μήνυμα της αντίστασης έδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με τα μεγάλα, δυναμικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα. Για να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων, σε κάθε τόπο δουλειάς, για να μπούνε εμπόδια στην εργοδοτική επέλαση που πυροδοτεί η συμφωνία-καρμανιόλα.

Για να παρεμποδιστούν τα μέτρα που λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα που έχει απομείνει. Τώρα είναι η ώρα για την οργάνωση της λαϊκής αλληλεγγύης, για να μη μείνει κανένας εργάτης μόνος του, για να μην περάσει η απογοήτευση και ο συμβιβασμός. Με «κάστρα» αγώνα τα συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές, η εργατική τάξη να μπει μπροστά, να μην αποδεχτεί τετελεσμένα, με αποφασιστικότητα και ταξικό πείσμα, σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, να υπερασπίσουν τη ζωή τους. Να σταθεί όρθια η λαϊκή οικογένεια στον πόλεμο που της κήρυξαν.

Ηδη, μια σειρά Ομοσπονδίες και συνδικάτα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση και σχεδιάζουν τις παρεμβάσεις τους.

«Ολοι στον αγώνα. Καμία απογοήτευση - κανένας συμβιβασμός. Αντίσταση κι αγώνας, για να ακυρώσουμε στην πράξη τα βάρβαρα μέτρα», είναι το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. «Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την απόλυτη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, φορτώνει στις πλάτες του λαού όχι μόνο ένα μνημόνιο, αλλά το μνημόνιο των μνημονίων», σημειώνει και εξηγεί: «Τα νέα μέτρα-φωτιά που συνοδεύουν τη συμφωνία, ικανοποιούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για φτηνή και ευέλικτη εργατική δύναμη. Ανοίγουν στους επιχειρηματίες νέους δρόμους για να "μασουλίσουν" τα "πακέτα", στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας. Οι εργάτες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροί επαγγελματίες και η φτωχή αγροτιά καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό».

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου σχολιάζει σχετικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης τα εξής: «Μας λένε ότι τώρα θα πληρώσουν αυτοί που μέχρι τώρα διέφευγαν. Είναι μάστορες στην παραπλάνηση και στο να παρουσιάζουν το "μαύρο-άσπρο". Αλήθεια, ποιος θα πληρώσει την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε μισθούς και συντάξεις, τη μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ; Ποιον θα χτυπήσουν με την απελευθέρωση των απολύσεων;». Στο φόντο αυτό, καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους: «Μοναδικός δρόμος είναι η καλύτερη οργάνωση του αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς. Καλούμε τα ΔΣ σε όλη την Ελλάδα να πάρουν ανάλογες πρωτοβουλίες, να συγκαλέσουν μαζικές διαδικασίες, να προετοιμάσουν τους συναδέλφους για σκληρό αγώνα ενάντια στην εφαρμογή των νέων αντεργατικών μέτρων στα εργοστάσια».

«Αρκετά ματώσαμε - αρκετά πληρώσαμε! Δεν κάνουμε πίσω!», τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. «Στον κλάδο, οι βιομήχανοι έχουν εξαπολύσει επίθεση στα δικαιώματά μας. Επικαλούνται το capital control στις τράπεζες που αποφάσισε η κυβέρνηση και προχωράνε σε μείωση παραγωγής, κλείνουν μηχανές και τμήματα, δίνουν αναγκαστικές άδειες και άδειες άνευ αποδοχών, απολύουν εκατοντάδες εργάτες και όλα αυτά για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους. Από την άλλη, η κυβέρνηση αυξάνει το ΦΠΑ και στα αγαθά πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα, εισιτήρια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ά.). Ανεβάζει τη συμμετοχή για τις υπηρεσίες Υγείας, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ παραμένουν ο ΕΝΦΙΑ και η εισφορά αλληλεγγύης των εργαζομένων», αναφέρει και καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να μην αφήσουν να χαθεί ούτε ώρα στην προσπάθεια οργάνωσης.

Με σχέδιο η επίθεση στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ

Η στιγμή κατά την οποία οι ομάδες «Δέλτα» της αστυνομίας χτυπάνε τη διαδήλωση του ΠΑΜΕ στο ύψος του «Φίξ»
Η στιγμή κατά την οποία οι ομάδες «Δέλτα» της αστυνομίας χτυπάνε τη διαδήλωση του ΠΑΜΕ στο ύψος του «Φίξ»
Εκθετη είναι η κυβέρνηση Τσίπρα μετά την προχτεσινή επίθεση της αστυνομίας στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ, την ώρα που στη Βουλή γινόταν η συζήτηση για το τρίτο μνημόνιο. Πέρα από την πρώτη εικόνα, η συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με την επίθεση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν μια καλά προσχεδιασμένη επίθεση. Η αστυνομία έδρασε με επιτελικό σχέδιο και ξεκάθαρο στόχο όχι μόνο να αδειάσει την περιοχή έξω από τη Βουλή, αλλά και να χτυπήσει διαδηλωτές σε μεγάλη απόσταση από τη Βουλή. Είναι χαρακτηριστική η επίθεση από ομάδα «Δέλτα» που έγινε στο ύψος του «Φιξ», δηλαδή χιλιόμετρα μακριά, την ώρα μάλιστα που οι διαδηλωτές μάζευαν τα πανό τους.

Ολα τα στοιχεία συγκλίνουν: Ωρα πριν την επίθεση είχαν εντοπιστεί σε αρκετούς χώρους γύρω από την πλατεία ακροβολισμένες ομάδες των 6-7 ατόμων εμφανώς άσχετων με τους διαδηλωτές. Γύρω στις 9, την ώρα δηλαδή που θα άρχιζε η συζήτηση στη Βουλή, μια ομάδα στο ύψος της «Μ. Βρετάνιας» άνοιξε «πετροπόλεμο» με αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο ύψος των «λουλουδάδικων». Με τους δρόμους ελεύθερους από διαδηλωτές τόσο προς την Πανεπιστημίου που ήταν άδεια, όσο και την Γεωργίου που επίσης ήταν άδεια, η αστυνομία επέλεξε να στρέψει με ρίψη χημικών την αρχική μικρή ομάδα των δήθεν αντιεξουσιαστών προς τον κύριο όγκο της διαδήλωσης, δηλαδή προς την Αμαλίας. Ακολούθησε μαζική ρίψη μολότοφ που προφανώς ήταν αποθηκευμένες σε κοντινά σημεία, με την αστυνομία αυτή τη φορά να εκτοξεύει ό,τι χημικό είχε πάνω της, ενώ ταυτόχρονα άρχισε και την ρίψη βομβών κρότου - λάμψης μέσα στο σώμα της διαδήλωσης. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που βρίσκονταν στην Αμαλίας με κεφαλή προς το Σύνταγμα άρχισαν συγκροτημένα να κινούνται προς το Ζάππειο και τους στύλους του Ολυμπίου Διός. Από το σημείο αυτό και μετά αστυνομία και «αντιεξουσιαστές» λειτούργησαν σαν ενιαία ομάδα. Επεσαν πάνω στο σώμα της διαδήλωσης με στόχο να τη διαλύσουν. Δεν τα κατάφεραν και η διαδήλωση έφτασε συγκροτημένα έως το «Φιξ». Στο σημείο αυτό οι δυνάμεις «Δέλτα» της αστυνομίας εγκατέλειψαν κάθε πρόσχημα (ότι δήθεν κυνηγούσαν «αντιεξουσιαστές») κι έπεσαν με μανία στους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ. Η ψύχραιμη στάση της περιφρούρησης της διαδήλωσης αποσόβησε τα χειρότερα, αφήνοντας την κυβέρνηση έκθετη στο γεγονός ότι με δική της εντολή εφαρμόστηκε ένα από τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου Τσίπρα, η καταστολή του εργατικού κινήματος.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οργανωμένη απάντηση στην επίθεση

Κάλεσμα για την οργάνωση του αγώνα και καταγγελία για το προχτεσινό χτύπημα της διαδήλωσης

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να σχεδιάσουν την απάντησή τους σε κάθε κλάδο, σε κάθε τόπο δουλειάς. Να σηκώσουν κεφάλι και να δώσουν οργανωμένη απάντηση στη μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου, στην κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, απευθύνει το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή του. Καταγγέλλει, παράλληλα, «το αναβαθμισμένο προβοκατόρικο σχέδιο κυβέρνησης, μονάδων καταστολής και φανερών και σκοτεινών μηχανισμών που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του χτεσινού μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά, που συμμετείχαν μαζικά στα χθεσινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.

Τα χθεσινά συλλαλητήρια έστειλαν μήνυμα αγώνα και όχι απογοήτευσης, διεκδίκησης και όχι ηττοπάθειας απέναντι στα νέα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Την ίδια στιγμή, που μέσα στο Κοινοβούλιο εγκαινιάστηκε η νέα αντιλαϊκή συμμαχία των "προθύμων" ταυτόχρονα έπιαναν δουλειά οι γνωστοί - άγνωστοι, φανεροί και κρυφοί μηχανισμοί για να εμποδίσουν κάθε πνεύμα αντίστασης και χειραφέτησης. Δε χωρά καμιά αυταπάτη πως για να περάσουν αυτά τα μέτρα της πρωτοφανούς αγριότητας, θα ενταθεί η κρατική και εργοδοτική καταστολή.

Καταγγέλλουμε σε όλους τους εργαζομένους, το αναβαθμισμένο προβοκατόρικο σχέδιο κυβέρνησης, μονάδων καταστολής και φανερών και σκοτεινών μηχανισμών που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του χθεσινού μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα. Σχέδιο που είχε στόχο τη διάλυση της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, την τρομοκράτηση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η χτεσινή καταστολή δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Εντάσσεται στα προαπαιτούμενα μέτρα της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας για χτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ωμής παρέμβασης στα σωματεία, στις διεκδικήσεις.

Προετοιμάζεται και αναμένεται η αύξηση του αυταρχισμού με νέα μέτρα απαγόρευσης και περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης με νέο συνδικαλιστικό νόμο, προκειμένου να προληφθεί η ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε διαρκή επιφυλακή για να αποκρουστούν αυτοί οι άμεσοι σχεδιασμοί.

Καλούμε τους εργαζομένους να σχεδιάσουν την απάντηση τους σε κάθε κλάδο, σε κάθε τόπο δουλειάς. Σηκώνουμε κεφάλι και δίνουμε οργανωμένη απάντηση στη μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου, την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της. Δε δεχόμαστε μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στα εργατικά δικαιώματα. Δυναμώνουμε τους αγώνες για την κάλυψη των απωλειών που είχαμε, για νέες διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Με ακόμα μεγαλύτερη ορμή και οργάνωση στα σωματεία, να μην αφήσουμε να κυριαρχήσει η μοιρολατρία και ο συμβιβασμός, να μην περάσει ο τυχοδιωκτισμός και η διάλυση που σπέρνει ο νέος και παλιός εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Να παλέψουμε για τα συμφέροντά μας κάτω από τις δικές μας σημαίες, τις σημαίες του ταξικού κινήματος.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ την πάλη μας απέναντι στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ