ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Αναλαμβάνει δράση για την οργάνωση της πάλης

Σύσκεψη την Πέμπτη στις 10 το πρωί στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ

Απαιτεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1500 ευρώ για τους ανέργους και δωρεάν σίτιση από την Εστία Ναυτικών.

Η ενίσχυση του στόλου των Ελλήνων εφοπλιστών κανένα αντίκρισμα δεν έχει για τους ναυτεργάτες, ο αριθμός των ανέργων εκτοξεύεται... (φωτ. από σύσκεψη της Επιτροπής Ανέργων)
Η ενίσχυση του στόλου των Ελλήνων εφοπλιστών κανένα αντίκρισμα δεν έχει για τους ναυτεργάτες, ο αριθμός των ανέργων εκτοξεύεται... (φωτ. από σύσκεψη της Επιτροπής Ανέργων)
Το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού εκπέμπει η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, καθώς οι άνεργοι ναυτεργάτες είναι πλέον πάνω από 10.000. Αναλαμβάνει δράση και καλεί όλους τους ναυτεργάτες, ανέργους και σπουδαστές, στη σύσκεψη που διοργανώνει την Πέμπτη 19 Ιούλη στις 10 το πρωί στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ, από κοινού με την Ενωση Μηχανικών, τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και την ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλε χτες στον υπουργό Ναυτιλίας, τα πολιτικά κόμματα και άλλους φορείς θέτει ως αιτήματα άμεσης προτεραιότητας «να δοθεί τώρα σε όλους τους ανέργους έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ από το Κεφάλαιο Ανεργίας και Ασφάλισης Ναυτεργατών (ΚΑΑΝ)», «να εξασφαλιστεί άμεσα δωρεάν σίτιση των ανέργων από την Εστία Ναυτικών, να αξιοποιηθεί η υποδομή της και να ενισχυθεί οικονομικά από πρόσθετους πόρους».

Στην ανοιχτή επιστολή η Επιτροπή τονίζει ότι «σε μία χώρα όπου οι Ελληνες εφοπλιστές είναι κυρίαρχοι στη κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας με αμύθητα κέρδη από τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων, πάνω από 10.000 άνεργοι ναυτεργάτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».

Οι εφοπλιστές πλουτίζουν - οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται

Οπως σημειώνεται τον Ιούνη, δηλαδή τη θερινή - τουριστική περίοδο, ακόμα και τα μαγειρεμένα στοιχεία του ΓΕΝΕ έδειχναν 3.270 εγγεγραμμένους ανέργους, όταν τον Αύγουστο του 2008 ήταν 478! Από τους 3.270 μόλις οι 968 κατάφεραν να πάρουν το επίδομα ανεργίας της ντροπής των 235 ευρώ για τους άγαμους και 294 ευρώ για τους έγγαμους. Το πρόβλημα γίνεται τραγικό αν προστεθεί ότι, σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΓΕΝΕ, μόλις το ένα τρίτο των ανέργων καταγράφεται στις λίστες του!

Αναφέρει στοιχεία για τη σφαγή που έχει γίνει σε βάρος των ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με χαρακτηριστικό ότι από 87.000 που ήταν οι ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα στα καράβια μετά τις 11 μειώσεις των οργανικών συνθέσεων σήμερα ανέρχονται στους 16.800. Οι 70.000 ναυτεργάτες που διώχθηκαν αντικαταστάθηκαν από τους εφοπλιστές από χαμηλόμισθους ανασφάλιστους ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα. Μόνο στην ακτοπλοΐα, με τη μείωση του ακτοπλοϊκού στόλου από τους εφοπλιστές, στο όνομα του κερδών τους, υπολογίζεται ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχουν χαθεί 1.900 θέσεις εργασίας. Επιπτώσεις έχουν και οι νησιώτες, αφού από τα 83 ακτοπλοϊκά πλοία που ήταν δρομολογημένα το καλοκαίρι του 2008 σήμερα έχουν απομείνει 54!

«Την ώρα - τονίζει - που οι άνεργοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, την ώρα που οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φορολογία, ούτε για τα κέρδη, ούτε για τα περιουσιακά τους στοιχεία, είναι νόμιμες οι περίφημες "οφ σορ" εταιρείες για να κρύβουν τα κέρδη τους, απολαμβάνουν 56 νόμιμες φοροαπαλλαγές με το ν.27/1975 και συνεχίζουν τη λεηλασία του ΝΑΤ, η συγκυβέρνηση έρχεται με επίδειξη θράσους και καλεί τους ανέργους να πληρώσουν εξοντωτικό φόρο». Επισημαίνει ότι η εικόνα της ναυτιλίας είναι αποκαλυπτική για «τη βαριά και αγιάτρευτη αρρώστια ενός σάπιου συστήματος, αποδεικνύει τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα».

Στο μεταξύ, σε χτεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον υπουργό Ναυτιλίας, ο υπουργός ενημέρωσε τον Κ. Παπούλια για τα μέτρα που επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση υπέρ της ναυτιλίας, δηλαδή των εφοπλιστών, και προανήγγειλε ειδικά για τους ακτοπλόους εφοπλιστές νέες ενισχύσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «PHONE MARKETING»
Δύσκολος απεργιακός αγώνας με σημαντικά αποτελέσματα

Μια παλικαρίσια απεργιακή μάχη για 114 μέρες έδωσαν οι εργαζόμενοι στη «Phone Marketing» (τηλεφωνικό κέντρο) στη Ν. Ιωνία με αρκετές δυσκολίες αλλά και σημαντικές κατακτήσεις. Μέσα από αυτή την μάχη και έχοντας στο πλευρό τους όλο αυτό το διάστημα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής και το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό (συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), τη Λαϊκή Επιτροπή Ν. Ιωνίας και πλήθος φορέων, συλλόγων, συνδικάτων, κατοίκων της περιοχής κατάφεραν μια μικρή νίκη, να αρθεί το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας που ήθελε να επιβάλει η διοίκηση. Μέτρο που προέβλεπε ένα 8ωρο δουλειάς τη βδομάδα για 140 ευρώ μισθό το μήνα.

Πέτυχαν επίσης, να διατηρήσουν τους μισθούς τους στα όρια της προηγούμενης ΕΓΣΣΕ πριν την εφαρμογή των νέων νόμων, την ώρα που στον κλάδο υπάρχουν εργαζόμενοι των 200 ευρώ και 300 ευρώ, ενώ οι απολύσεις είναι καθημερινό φαινόμενο.

Με ανακοίνωση το νεοσύστατο, μέσα από τον αγώνα, σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση υπογραμμίζει ότι «αυτή ήταν μια μάχη που δώσαμε με αξιοπρέπεια και με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε για όλους μας. Η σημαντικότερη κατάκτηση όλες αυτές τις ημέρες ήταν η κατανόηση όλων των συναδέλφων για συλλογικό αγώνα, η οργάνωση στα κλαδικά μας σωματεία αλλά και η ίδρυση του Επιχειρησιακού μας Σωματείου. Καταλάβαμε ότι σε κάθε τόπο δουλειάς οι εργαζόμενοι έχουν ένα και μόνο κοινό συμφέρον μεταξύ τους, το δικαίωμα στην εργασία και στην αμοιβή μας με αξιοπρεπείς μισθούς. Αντιληφθήκαμε την αναγκαιότητα για συσπείρωση και οργανωμένη καθημερινή πάλη στους τόπους δουλειάς για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τη λαίλαπα που έρχεται να γκρεμίσει ό,τι έχει κατακτηθεί στην εργασία χρόνια τώρα. Συνειδητοποιήσαμε ότι τίποτα δεν μπορεί να κατακτηθεί και να στηριχθεί αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη και συμπαράσταση από συναδέλφους, γειτονιές, λαϊκές επιτροπές, σωματεία, συλλόγους και άλλους φορείς».

Το σωματείο υπογραμμίζει ότι «επιχειρησιακό και κλαδικό σωματείου συνεχίζουμε μαζί τον αγώνα. Τη μάχη για αξιοπρέπεια θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε και μέσα στην εργασία μας και καθημερινά θα συνεχίσουμε ν' αγωνιζόμαστε για συλλογικές συμβάσεις εργασίας με βάση τις ανάγκες μας, τη διασφάλιση, τη διεκδίκηση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας».

ΑΝΕΡΓΙΑ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ
Πάνω από 900.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Στους 909.428 φτάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ τον Ιούνη του 2012, σημειώνοντας νέα άνοδο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, οπότε και οι άνεργοι ήταν 770.256 άτομα. Σημειώνεται, ότι από το σύνολο των ανέργων -σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΑΕΔ- οι 126.935 δεν καταγράφονται ως άνεργοι, καθώς δηλώνουν ότι δεν αναζητούν εργασία, ενώ οι υπόλοιποι 782.493 εμφανίζονται να αναζητούν εργασία.

Την ίδια στιγμή που άνεργοι αυξάνονται, οι επιδοτούμενοι άνεργοι μειώνονται, καθώς από το σύνολο των ανέργων επιδοτούνται οι 187.678, αριθμός μειωμένος κατά 29.211 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Μάης 2012) και κατά 10.637 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν εργασία (782.493 άτομα) τα 333.417 (ποσοστό 42,6%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και 449.076 (ποσοστό 57,39%) για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 36,82% των ανέργων που αναζητούν εργασία και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 19,40%.

Στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως 54 ετών το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 493.850 άτομα (ποσοστό 63,11%). Στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 ετών σε 213.191 άτομα (ποσοστό 27,25%) και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών σε 75.452 άτομα (ποσοστό 9,64%).

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 366.997 άτομα (ποσοστό 46,9%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) ανήλθε σε 273.361 άτομα (ποσοστό 34,93%), στο επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανήλθε σε 133.324 άτομα (ποσοστό 17,04%) και χωρίς εκπαίδευση σε 8.811 άτομα (ποσοστό 1,13%).

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Πανελλαδικές παρεμβάσεις στο «Βερόπουλο»

Σε παρεμβάσεις σε καταστήματα σούπερ μάρκετ της επιχείρησης «Βερόπουλος» προχώρησαν το περασμένο Σάββατο, σωματεία στο εμπόριο και τις υπηρεσίες σε διάφορες πόλεις της χώρας. Αφορμή για τις παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς αποτελεί η καθυστέρηση των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που φτάνουν και τους δύο μήνες. Μάλιστα, η απλήρωτη δουλειά έρχεται λίγο καιρό μετά την κατάπτυστη σύμβαση που υπέγραψε το επιχειρησιακό σωματείο με την εργοδοσία για μειώσεις στους μισθούς σε ποσοστό 12%.

Ηδη, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις σε καταστήματα της επιχείρησης, ενώ έχει σταλεί και επιστολή προς τον πρόεδρο και το ΔΣ της επιχείρησης για το ζήτημα της καθυστέρησης των δεδουλευμένων. Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να μη δείχνουν καμία αναμονή, να οργανωθούν στα κλαδικά τους σωματεία γιατί μόνο η συλλογική και ενιαία δράση μέσα από τα σωματεία μπορεί να βάλει φρένο στην εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ