ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΝΟ
Πήραν τη σκυτάλη στη μετατροπή των ΣΣΕ σε κουρελόχαρτα

Αποθρασυμένοι από τις προχτεσινές εξελίξεις οι ακτοπλόοι προτείνουν «αυξήσεις» - ψίχουλα και περιμένουν κι ευγνωμοσύνη!

Δεν πέρασε ένα 24ωρο από την επαίσχυντη συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ και οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, παίρνοντας το «μήνυμα», στη χτεσινή νέα διαπραγματευτική συνάντηση με τη διοίκηση της ΠΝΟ, απαίτησαν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα πληρώματα των ακτοπλοϊκών πλοίων τριετούς διάρκειας με ...«αυξήσεις» για το 2010 ποσοστό 0,5%, για το 2011 2% και 2,20% για το 2012! Σε δελτίο Τύπου της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ), εμφανίζονται και κουβαρντάδες καθώς αναφέρουν ότι οι «αυξήσεις» τους είναι παραπάνω από αυτές που συμφώνησε η ΓΣΕΕ, «περισσότερο από οτιδήποτε θα δοθεί σε οποιονδήποτε άλλο Ελληνα εργαζόμενο»!

Την επιθετικότητά τους οι εφοπλιστές δεν την αντλούν μόνο από το μνημόνιο, τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αλλά την ενισχύουν οι συνδικαλιστές του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΠΝΟ. Με πρωτεργάτη τον πρόεδρο της Ενωσης Πλοιάρχων ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν στις αξιώσεις των εφοπλιστών, αν δεν αποκαλυπτόταν στη διάρκεια της συνάντησης, από την παρέμβαση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ότι η εισβολή του ΣΔΟΕ στην ΠΝΟ και στην Ενωση Θαλαμηπόλων εναρμονίζεται πλήρως με τις προσδοκίες των εφοπλιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΕΕΝ Απ. Βεντούρης δήλωνε πρόσφατα σε ναυτιλιακό έντυπο: «Η προσεπίκληση της ανεργίας βοηθάει τους "στεγνούς" συνδικαλιστές, οι οποίοι απολαμβάνουν τη ζωή στη στεριά με παχυλές απολαβές θαλάσσης. Μήπως θα έπρεπε κάποτε να υπάρξει "πόθεν έσχες" και για κάποιους από αυτούς;»!

Οι εκπρόσωποι των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», στη συνάντηση, απαίτησαν να κατονομάσει ποιους εννοεί, ενώ σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσαν, χαρακτηρίζουν τον Απ. Βεντούρη «θλιβερό συκοφάντη, εκβιαστή με μαφιόζικες μεθόδους» και σημειώνουν: «Οι υπάλληλοί του, κυβέρνηση - ΣΔΟΕ, περιδιαβαίνουν και εκβιάζουν αυτούς ακριβώς που ελέγχουν οι εφοπλιστές και η κυβέρνηση», ενώ τονίζουν ότι «με αυτό τον τρόπο οι εξαγορασμένοι συνδικαλιστές του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού κάνουν διαπραγματεύσεις σε βάρος των ναυτεργατών»!

Σε αγωνιστική παρέμβαση καλούν ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» την Τρίτη

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» υπογραμμίζουν: «Καμία εμπιστοσύνη στις χειραγωγημένες, από εφοπλιστές και κυβέρνηση, δυνάμεις του συμβιβασμού της πλειοψηφίας της ΠΝΟ». Καλούν ναυτεργάτες, μικρούς ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενους την Τρίτη 20 του μήνα στις 10 το πρωί στην ΠΕΜΕΝ, ώστε μαζικά να παρέμβουν στις διαπραγματεύσεις της ΠΝΟ με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), του οποίου «ο πρόεδρος είναι και εκπρόσωπος του κρουαζιερόπλοιου "ΖΕΝΙΤΗ"» και «κοινωνικός εταίρος της κυβέρνησης για την άρση του καμποτάζ». «Ολοι την Τρίτη στη συνάντηση, αναφέρουν τα σωματεία, να μας δείξουν πού στον Πειραιά ψωνίζουν οι τουρίστες του "ΖΕΝΙΤΗ"».

ΛΑΡΙΣΑ - ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Απέκλεισαν την επιχείρηση όπου απολύθηκε συνδικαλιστής

Η εργοδοσία βαφτίζει τη συνδικαλιστική δράση «παράνομη» επειδή συκοφαντεί την επιχείρηση

Από το χτεσινό αποκλεισμό
Από το χτεσινό αποκλεισμό
Στην απόλυση εκλεγμένου συνδικαλιστή στη διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, που πρωτοστάτησε στην οργάνωση της δράσης των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς, προχώρησε η επιχείρηση ίντερνετ καφέ «Web», στη Λάρισα. Η απόλυση, που αποτελεί ακόμα μία συνδικαλιστική δίωξη, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ταξικών δυνάμεων, που χτες το απόγευμα, ύστερα από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου και του Συνδικάτου, προχώρησαν σε αποκλεισμό του καταστήματος απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην καταγγελία σύμβασης η εργοδοσία προκλητικά χαρακτηρίζει τη συνδικαλιστική δράση του εργαζόμενου «παράνομη και αντισυμβατική» και αναφέρει ότι «έχει ως συνέπεια τη συκοφαντική δυσφήμηση της εταιρείας έναντι πελατών, ανταγωνιστών και της κοινής γνώμης» και πως «δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα πειθαρχίας εντός της επιχείρησής μας, καθώς με την εν γένει συμπεριφορά σας (μη αναγνωρίζοντας σε εμάς το εργοδοτικό δικαίωμα), αλλά και με τη στάση σας (παρακινώντας σε όλους τους τόνους το προσωπικό σε ανυπακοή και απειθαρχία στις εντολές μας) διασαλεύσατε την τάξη και την πειθαρχία στην επιχείρηση, παρακωλύοντας την ομαλή λειτουργία της». Επικαλούμενη δε ότι έχει υποβληθεί από πλευράς της μήνυση σε βάρος του συνδικαλιστή για «συκοφαντική δυσφήμιση», ισχυρίζεται ότι «δεν οφείλεται αποζημίωση και ως εκ τούτου δεν καταβάλλεται».

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα προειδοποιούν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να παρθεί πίσω η παράνομη απόλυση του συνδικαλιστή.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΝΑΚ»
Απέλυσε εργάτη που αρνήθηκε να κάνει υπερωρίες

Καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Στην απόλυση εργαζόμενης γιατί αρνήθηκε να δουλέψει παραπάνω ώρες προχώρησε η εργοδοσία της εταιρείας ΝΑΚ. Η εργαζόμενη δούλευε εντός του πολυκαταστήματος «ΑΤΤΙΚΑ» μόλις 1,5 μήνα. Αμεση ήταν η παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας τόσο στο πολυκατάστημα όσο και στην εργοδοσία της εταιρείας «ΝΑΚ», απαιτώντας να ανακληθεί η παράνομη απόλυση. Παράλληλα, η εργαζόμενη έχει προχωρήσει ήδη σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία και όρισε τριμερή συνάντηση στις 30 του Ιούλη.

Οπως καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, η απόλυση αυτή «δεν είναι η μόνη και δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά το σύνολο των εργαζομένων. Η εφαρμογή των μέτρων, που το προηγούμενο διάστημα προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., είναι άμεση και έχουν προχωρήσει ήδη στη ζωή, απλήρωτη δουλειά, μισθοί πείνας, δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, ανεργία, απολύσεις, κατάργηση κάθε δικαιώματος που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε κατοχυρώσει με τους αγώνες μας». Καλεί τους εργαζόμενους, σε όποια εταιρεία και να εργάζονται σε κάθε χώρο δουλειάς, σε οργάνωση μαζί με το σύλλογο, με στήσιμο σωματειακών, επιτροπών αγώνα, λαϊκών επιτροπών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Αύριο η σύσκεψη

Σε σύσκεψη αύριο, στις 7 το απόγευμα στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β) καλεί τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» η διοίκηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μετά την κατάθεση αιτήματος της εργοδοσίας για υπαγωγή της επιχείρησης στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007 με την οποία ζητά προστασία από τους πιστωτές της και στρώνει ουσιαστικά το έδαφος για την κήρυξη πτώχευσης. Οι εργαζόμενοι που μέχρι σήμερα απασχολούνται στα «Ατλάντικ» υπολογίζονται στις 4.000.

Στο δρόμο ξανά τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από τη Δευτέρα 19 Ιούλη οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που παραμένουν απλήρωτοι, λίγες μόνο μέρες πριν την άδειά τους. Την ίδια μέρα, επίσης, θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση - διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών στις 11 το πρωί, απαιτώντας εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας.

Πανηγύρια και στο ΣΚΑΪ

Προχτές το βράδυ ο Αρ. Πορτοσάλτε παίνευε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την «υπεύθυνη» - όπως τη χαρακτήριζε - στάση της ΓΣΕΕ που φάνηκε - όπως εκτιμούσε - με την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ. «Ωριμάζει» ο κόσμος, συμπλήρωνε, μέσα στις συνθήκες της κρίσης. Και βέβαια ως ωριμότητα εννοούσε την (ποθητή για το κεφάλαιο) επιλογή των εργαζομένων να μειώνουν τις απαιτήσεις τους, να παραιτούνται από τα δικαιώματά τους, να συνθλίβουν τις ανάγκες τους στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» και των «αντοχών της οικονομίας», να συμβιβάζονται με την ιδέα ότι θα παράγουν όλο και περισσότερο πλούτο, αλλά για τη δική τους ζωή θα χρησιμοποιούν όλο και μικρότερο κομμάτι του.

Χτες το πρωί, επίσης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η Π. Τσαπανίδου αναρωτιόταν «μα, όντως;», έδωσε άδεια η τρόικα, επιτρέπει το μνημόνιο αυτές τις αυξήσεις; Και ως «αυξήσεις» εννοούσε τα 18 λεπτά τη μέρα που θα ...ανέβει το μεροκάματο το 2011 και τα 21 λεπτά το 2012, «αυξήσεις» που στην πραγματικότητα είναι μειώσεις, αφού με την αμείωτη αύξηση της ακρίβειας, στην πραγματικότητα έχουμε μείωση του εργατικού εισοδήματος και μάλιστα απρόβλεπτη. Αυτό, λοιπόν, στο ΣΚΑΪ το θεώρησαν και το διαφήμιζαν ως τρομερό ελιγμό και νίκη ενάντια στο μνημόνιο.

* * *

Από κοντά στους μεγαλοβιομήχανους και τους εργατοπατέρες, τους εργάτες εμπαίζουν ξεδιάντροπα κι οι μεγαλοκαναλάρχες και μεγαλοεκδότες. Καθαγιάζουν την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ, θέλουν να εμποδίσουν τη χρεοκοπία της στους εργάτες, που όλο και πιο μαζικά συνειδητοποιούν το ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών και τους δρόμους που ανοίγει η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ.

Αυτά για να μην ξεχνάμε πότε και γιατί οι ίδιοι που λυσσάνε με την «ασυδοσία» - όπως λένε - των εργατών όταν παλεύουν για το δίκιο τους και ξεσηκώνονται ενάντια σε όσους ληστεύουν το μόχθο τους, «πανηγυρίζουν» και παινεύουν για υπευθυνότητα τους εργάτες όταν σκύβουν το κεφάλι...


Α. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ