ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ικανοποιηθούν απρόσκοπτα οι δικαιούχοι του ΟΕΚ

Ερώτηση με αφορμή την περικοπή προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Με τα λεφτά των δικαιούχων του ΟΕΚ, θησαύρισαν οι μεγαλοκατασκευαστές που έφτιαξαν τις πανάκριβες εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού (φωτ.)
Με τα λεφτά των δικαιούχων του ΟΕΚ, θησαύρισαν οι μεγαλοκατασκευαστές που έφτιαξαν τις πανάκριβες εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού (φωτ.)
Ερώτηση με θέμα την περικοπή των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) απευθύνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αποστόλης Νάνος, Γιώργος Μαυρίκος και Σοφία Καλαντίδου, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο.

Θυμίζουμε ότι με απόφαση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) έχουν ανασταλεί οι παροχές προς τους δικαιούχους του. Την ίδια στιγμή που με το πρόσχημα του «οικονομικού αδιεξόδου» του ΟΕΚ - που οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις δημιούργησαν - εξετάζονται ήδη νέα «κοινωνικά» και «εισοδηματικά» κριτήρια για το σύνολο των δικαιούχων του Οργανισμού. Η παραπάνω απόφαση χτυπάει νέο καμπανάκι για τους δικαιούχους και συνολικά τους εργαζόμενους, καθώς, παρά τα όσα δηλώνει η κυβέρνηση για δήθεν «εξορθολογισμό των δανειακών προγραμμάτων», στόχο έχει και νέες περικοπές για τους εργαζόμενους - δικαιούχους προς όφελος των τραπεζών και των μεγαλοκατασκευαστών.

Η Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Η Διοίκηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) αποφάσισε να περικόψει μέχρι και να σταματήσει τα προγράμματα επιδότησης στεγαστικών δανείων για την ανέγερση, επισκευή και αποπεράτωση οικιών και τα προγράμματα ανέγερσης εργατικών κατοικιών, ενώ καθυστερεί την απόδοση στην πλειοψηφία των δικαιούχων της επιδότησης του ενοικίου του 2009.

Η διοίκηση του ΟΕΚ επικαλείται την αδυναμία του ΙΚΑ να αποδώσει στον ΟΕΚ πάνω από 1,6, δισ. ευρώ, από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, που παράνομα παρακρατεί. Την ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση την έχει η κυβέρνηση. Δική της ευθύνη είναι να πληρώσει το ΙΚΑ τις οφειλές του προς τον ΟΕΚ. Ενώ βρίσκει χρήματα για τις τράπεζες και μεγαλοεπιχειρηματίες, δε βρίσκει χρήματα για το ΙΚΑ και τον ΟΕΚ και προσθέτει συνεχώς νέα αντιλαϊκά μέτρα. Οι προθέσεις του ΟΕΚ και του Υπουργείου Εργασίας είναι να δοθούν τα εγκεκριμένα στεγαστικά δάνεια με μεγάλες καθυστερήσεις και σε βάθος χρόνου, για όσους βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης να "παγώσει" η πρόοδος της υπόθεσής τους, με στόχο να μην εγκρίνονται ή να "εγκρίνονται" με το "σταγονόμετρο" τα νέα δάνεια. Οσο για τις νέες αιτήσεις, ο ΟΕΚ "σηκώνει" τα χέρια ψηλά.

Αποτέλεσμα αυτής της πορείας θα είναι χιλιάδες δικαιούχοι να μην πάρουν στεγαστικό δάνειο, ανατρέποντας έτσι τον οικογενειακό προγραμματισμό τους. Ταυτόχρονα θα περιοριστεί σημαντικά η οικοδομική δραστηριότητα με παραπέρα βαριές συνέπειες για τους οικοδόμους και μια σειρά άλλους εργαζόμενους και επαγγελματίες που έχουν σχέση με την οικοδομή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

Τι μέτρα θα πάρει ώστε απρόσκοπτα να ικανοποιηθούν άμεσα οι δικαιούχοι που τα δάνειά τους έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισής τους; Εάν θα συνεχιστούν όλα τα προγράμματα και η ομαλή χορήγηση όλων των παροχών στους δικαιούχους (στεγαστικά δάνεια, εργατική κατοικία, επιδότηση ενοικίου κ.ά.)».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στις 22 Ιούλη το συλλαλητήριο για την ανεργία

Στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος

Τα αδιέξοδα - στα οποία οδηγεί όσους φτιάχνουν κι όσους χρησιμοποιούν τα κατασκευαστικά έργα - ο σημερινός τρόπος οργάνωσης του κλάδου των Κατασκευών αναδεικνύει το πανελλαδικό συλλαλητήριο κατά της ανεργίας που οργανώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας την επόμενη Πέμπτη 22 Ιούλη, με ραντεβού στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 π.μ., διεκδικώντας μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας προς όφελος των εργαζομένων, μέσα από προγράμματα λαϊκών κατοικιών, έργων αντιπλημμυρικής - αντισεισμικής θωράκισης κλπ. Αλλά και άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων, όπως επίδομα για όλους τους ανέργους 1.120 ευρώ (το 80% του κατώτερου μισθού των 1.400 ευρώ που διεκδικούμε) και για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Εκτακτο επίδομα 1.400 ευρώ στον κλάδο. Υπολογισμός της ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Θεώρηση των βιβλιαρίων Υγείας χωρίς προϋποθέσεις. Πάγωμα των δανείων, δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τους χρόνια άνεργους. Αλλαγή του προσανατολισμού του ΟΕΚ. Αύξηση των εισφορών κράτους, εργοδοσίας και καταβολή των οφειλών του ΙΚΑ από τη συνείσπραξη.

Ακόμα, η Ομοσπονδία διεκδικεί μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας προς όφελος των εργαζομένων, μέσα από προγράμματα λαϊκών κατοικιών, έργων αντιπλημμυρικής - αντισεισμικής θωράκισης κλπ. Ενδεικτικά του ότι κοινή είναι η ρίζα της ανεργίας των οικοδόμων και των στεγαστικών προβλημάτων που έχουν όλο και περισσότερες οικογένειες είναι τα εξής:

  • Περίπου 500.000 διαμερίσματα, που θα μπορούσαν να στεγάσουν και να καλύψουν τις ανάγκες λαϊκών οικογενειών, παραμένουν αδιάθετα.
  • Οι ρυθμοί οικοδόμησης εξαρτώνται από το αν και πόσο γρήγορα οι μεγαλοκατασκευαστές αυξάνουν τα κέρδη τους.
  • Το ύψος του ενοικίου «τρώει» όλο και μεγαλύτερο μέρος από το εργατικό εισόδημα.
  • Η κατοικία δεν υπηρετεί την ανάγκη του λαού για στέγαση, αλλά την ανάγκη του κεφαλαίου για μεγαλύτερο κέρδος. Σ' αυτό το πλαίσιο «προσαρμόζεται» και η ασφάλεια ενός κτιρίου (βλ. πολυκατοικίες χωρίς μέτρα αντισεισμικής προστασίας), αλλά και η σύνθεση των υλικών που χρησιμοποιούνται (π.χ., από πόσα νοσοκομεία ή σχολεία δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί ο αμίαντος που χρησιμοποιήθηκε για να χτιστούν;).

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στηρίζει πολλαπλά τα μονοπώλια του κλάδου, έχοντας οδηγήσει μεταξύ άλλων σε μια κατάσταση που θέτει τα οφέλη από την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων αποκλειστικά στην υπηρεσία των πολυεθνικών:

  • Δημιουργία ισχυρών ιδιωτικών κατασκευαστικών ομίλων, που ποντάρουν αποκλειστικά στις κρατικές παραγγελίες.
  • Μεγάλη συγκέντρωση κεφαλαίων σε λίγες επιχειρήσεις.
  • Εντονες διαδικασίες συγχώνευσης και εξαγοράς μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, που καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού του κλάδου, αλλά και εμφάνιση μικρών κατασκευαστικών - οικοδομικών επιχειρήσεων.
  • Υψηλότατο βαθμό κοινωνικοποίησης της παραγωγής, αλλά και εργολαβικές ομάδες, κυρίως προσωπικού και οικογενειακού χαρακτήρα.
  • Διεύρυνση του φάσματος των δραστηριοτήτων των μεγάλων μονάδων πέραν των κατασκευών (ορυχεία, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, σταθμοί αυτοκινήτων, εκμετάλλευση ακινήτων κλπ.), αλλά και εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς των κατασκευών (σήραγγες, γέφυρες κλπ.).
  • Υψηλή κερδοφορία για μια σειρά επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν οικονομικά αδιέξοδα, λόγω της ανάγκης συνεχούς αύξησης της κεφαλαιακής τους βάσης.

Οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο συνεχίζονται καθημερινά. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας έχει ήδη δρομολογήσει λεωφορεία, που θα αναχωρήσουν στις 6 π.μ., από την εκκλησία του Αγ. Ανδρέα (ακτή Δυμαίων), για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Σε Ανατ. Μακεδονία - Θράκη

Σήμερα Σάββατο 17 και αύριο Κυριακή 18 Ιούλη, η Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

  • Σήμερα Σάββατο 17/7

11 π.μ.: Ομιλία σε εκδήλωση γυναικών στην Ξάνθη.

6 μ.μ.: Συνέντευξη Τύπου στην Καβάλα.

8.30 μ.μ.: Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στην παραλία της Καβάλας.

  • Αύριο Κυριακή 18/7

10.30 π.μ.: Συνάντηση με τον δήμαρχο και το ΔΣ του Δήμου Σώστη (Ροδόπη) και με καπνοπαραγωγούς.

12 μ.: Συνάντηση με κερασοπαραγωγούς στα Θάμνα.

1.15 μ.μ.: Συνέντευξη Τύπου στην Κομοτηνή.

9 μ.μ.: Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, στην πλατεία Φάρου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στη Σπανούρα Κοτύλης

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής αύριο Κυριακή 18 Ιούλη, στις 11 το πρωί, στη Σπανούρα (Χάρο) Κοτύλης στο Γράμμο. Θα μιλήσει ο Κώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου, αφιερωμένου στους τιμημένους μαχητές του ΔΣΕ που έπεσαν νεκροί στη μάχη της Σπανούρας Κοτύλης το 1947.

Στη μάχη της Σπανούρας, τον Ιούλη του 1947, η ανταρτοομάδα που κρατούσε τη θέση ήταν αντιμέτωπη με ένα τάγμα, 8 πυροβόλα και σμήνος αεροπορίας που έριχνε «ναπάλμ». Ο λόφος πάρθηκε από τους μοναρχοφασίστες μόνο όταν σκοτώθηκε αρχικά ο διοικητής της ομάδας και στη συνέχεια οι τελευταίοι τρεις μαχητές έπεσαν στον γκρεμό, για να μην παραδοθούν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ