ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Μέσα σε δύο μέρες 156 πυρκαγιές!

Κάηκε ένα σπίτι και καταστράφηκαν 250 στρέμματα δάσους στο Μαρκόπουλο Ωρωπού. Μεγάλη φωτιά στα Τέμπη. 500 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν στο Δήμο Αρέθουσας στη Θεσσαλονίκη. Προκλητική η κυβέρνηση λέει ότι ευτυχώς έχουμε χιλιάδες στρέμματα δασών...

Δεκάδες σπίτια κινδύνευσαν στο Μαρκόπουλο

ICON

Δεκάδες σπίτια κινδύνευσαν στο Μαρκόπουλο
Με ιδιαίτερη ένταση εξακολουθούσαν και χτες να πλήττουν οι δασικές πυρκαγιές διάφορες περιοχές της χώρας, με σπουδαιότερες αυτή στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, που άφησε πίσω της ένα καμένο σπίτι και 250 στρέμματα δάσους καμένα και αυτή που ξέσπασε στα Τέμπη με αποτέλεσμα να κλείσει για αρκετές ώρες η Εθνική Οδός. Η χώρα μας αποδείχτηκε, για άλλη μια χρονιά, ευάλωτη μπροστά στην πύρινη λαίλαπα - είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκαν 102 δασικές και 54 αστικές πυρκαγιές - αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες «οπλίζουν» το χέρι των εμπρηστών, ακολουθώντας μια πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών, ακόμη και με θεσμικά μέτρα (αναθεώρηση άρθρου 24, δασοκτόνοι νόμοι, διάλυση δασοπυρόσβεσης, εξαιρέσεις από την αναδάσωση κ.ά.)

Σε μια χαράδρα είχε περιοριστεί η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το μεσημέρι στο Μαρκόπουλο Ωρωπού. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε μια ρεματιά κάτω ακριβώς από το χωριό και γρήγορα άρχισε να κατευθύνεται προς τη Σκάλα Ωρωπού, αλλά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατόρθωσαν μέχρι το απόγευμα να τη σβήσουν.

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ πυρκαγιά στα Τέμπη. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τα Αμπελάκια, περίπου στις τρεις το μεσημέρι, ενώ πλησίαζε προς το χωριό Ευαγγελισμός. Για λόγους ασφαλείας, η Εθνική Οδός παρέμενε κλειστή και οι οδηγοί ακολουθούσαν παρακαμπτηρίους δρόμους.

Τέσσερις πυρκαγιές ταυτόχρονα

Ανεξέλεγκτη μαινόταν η πυρκαγιά στα Τέμπη μέχρι αργά χτες βράδυ

Eurokinissi

Ανεξέλεγκτη μαινόταν η πυρκαγιά στα Τέμπη μέχρι αργά χτες βράδυ
Τέσσερις πυρκαγιές ξέσπασαν χτες τα ξημερώματα σχεδόν ταυτόχρονα στη Δυτική Αττική. Από τις 2.30 έως τις 3.30 εκδηλώθηκαν φωτιές στην περιοχή Καβαλάρης στο δρόμο προς το μοναστήρι του Αγ. Ιερόθεου στα Μέγαρα, στη Ν. Ζωή Ασπροπύργου, στην οδό Ολυμπιάδων στις Αχαρνές και στο Τατόι. Με τους δυνατούς ανέμους, οι φλόγες κατευθύνθηκαν προς το κομμάτι της Πάρνηθας που συνορεύει με τον Ασπρόπυργο, στο σημείο που έμεινε ανέπαφο από την περσινή πυρκαγιά. Οι φωτιές σε Μέγαρα και Τατόι ελέγχθηκαν γρήγορα. Πυρκαγιές ξέσπασαν σε Κεφαλονιά, Ανδρο, Κέρκυρα, όπου μέχρι αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Πεντακόσια στρέμματα δασικής έκτασης αποτέφρωσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δήμο Αρέθουσας Θεσσαλονίκης και τέθηκε υπό έλεγχο. Υπό πλήρη έλεγχο ήταν και η φωτιά που εκδηλώθηκε σε παραμεθόρια περιοχή του Νομού Κιλκίς, κοντά στους Ευζώνους, ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν παραταχθεί σε περιοχή των συνόρων με την ΠΓΔΜ, κοντά στο Ανω Λουτράκι Αριδαίας Πέλλας, για να αποτρέψουν την επέκταση πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε μέσα στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Υπό έλεγχο τέθηκαν χθες το απόγευμα δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν νωρίτερα, η πρώτη σε περιοχή ανάμεσα στη Ροδόπολη και τα Κάτω Πορόια στο Νομό Σερρών και η δεύτερη στον Ξηροπόταμο Θεσσαλονίκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές, αφού δήλωσε προκλητικά πως «έχουμε, ευτυχώς, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών», στη συνέχεια, μιλώντας για την πρόληψη, έκανε λόγο για χρήματα που έχουν δοθεί, προκαλώντας ακόμα περισσότερο, αφού, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για μια σειρά δράσεις που αφορούν την πρόληψη των πυρκαγιών, μέχρι και το 2006 δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ...

Πολιτική προστασία από επιχειρηματίες

Μετά τη Γιούρομπανκ και το ίδρυμα Λάτση και το ίδρυμα Νιάρχος ανακοίνωσε πρόγραμμα που αφορά δράσεις της Πυροσβεστικής. Ετσι, η κυβέρνηση βάζει πλάτες για τη δραστηριοποίηση του μεγάλου κεφαλαίου σε έναν τόσο ευαίσθητο και σημαντικό τομέα για τη χώρα

Με πρόσχημα την εταιρική κοινωνική ευθύνη, το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» - μετά τη Γιούρομπανκ και το ίδρυμα Λάτση - ανακοίνωσε χτες ότι θα χρηματοδοτήσει πολυετές πρόγραμμα εκπαίδευσης των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος. Ετσι, επεκτείνεται η ανάμειξη των επιχειρηματιών στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Τομέας ο οποίος πρέπει να αφορά αποκλειστικά το κράτος και τους μηχανισμούς του. Αλλωστε, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος έχει δηλώσει: «σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως είναι η πολιτική προστασία και ειδικότερα η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, μένει πάντοτε χώρος για την αξιοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας»...

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, σκοπός της «δωρεάς» είναι η ένταξη του αντικειμένου της δασοπυρόσβεσης στο πρόγραμμα σπουδών της Ακαδημίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας μονάδας ή ομάδας ειδικών σε θέματα διαχείρισης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Το τελευταίο βέβαια αποτελεί «ομολογία» των ελλείψεων του Πυροσβεστικού Σώματος σε θέματα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.

Η πρώτη φάση του προγράμματος που θα γίνει στον Καναδά, θα αφορά τη διδασκαλία γενικών αρχών δασοπυρόσβεσης και θα απευθύνεται στο σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ τα επόμενα στάδια θα απευθύνονται σε αξιωματικούς καθώς θα αφορούν εξειδικευμένες μεθόδους κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών και εκμάθηση τακτικών επιχειρήσεων.

θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς παρέδωσε στην Πυροσβεστική 30 πυροσβεστικά οχήματα. Η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, στο εργοστάσιο της εταιρείας «Ν. Κιολεΐδης ΑΕΒΕ», η οποία κατασκεύασε τα οχήματα. Ο πρόεδρος της τράπεζας, Μ. Σάλλας, αναφέρθηκε στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, αφού «οι μεγάλες επιχειρήσεις οφείλουν να διαδραματίζουν έναν ευρύτερο ρόλο στον τόπο, για την κοινωνία, την προστασία του περιβάλλοντος, τον πολιτισμό, την ποιότητα της ζωής».

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, εάν οι επιχειρήσεις ενσωματώσουν κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, θα οδηγηθούν σε βιώσιμη επιχειρηματική επιτυχία, ενώ θα υπάρξει θετικός αντίκτυπος σε μακροοικονομικό επίπεδο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την εκδήλωση και στο Βόλο χαιρέτισε ο υπουργός Εσωτερικών και παραβρέθηκαν και άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Εδειξαν και μ' αυτόν τον τρόπο την ικανοποίησή τους για το φαγοπότι που εξασφαλίζει η πολιτική τους στους μεγαλοεπιχειρηματίες, με το πρόσχημα πάντα της «προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο»...

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Διαχρονικές οι ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Παρέμβαση στη Βουλή του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου κατά τη διάρκεια συζήτησης της πρότασης νόμου για την αποκατάσταση των πυροπλήκτων

Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την εγκληματική τους πολιτική απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τις επιπτώσεις των πυρκαγιών, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τοποθετούμενος στη συζήτηση πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων που έγινε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ούτε η πολιτική της κυβέρνησης, είπε, ούτε η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν τις αιτίες της κατάστασης, αλλά αντίθετα τις αποδέχονται, αφού οι πολιτικές τους λειτουργούν ως ευνοϊκό έδαφος για την ανάπτυξη των πυρκαγιών και των καταστροφών που προκαλούν. Πρόκειται, τόνισε, για πολιτικές που ακολουθούν τη λογική ότι η γη πρέπει να είναι ατομική ιδιοκτησία και να αξιοποιείται ως παράγοντας διεύρυνσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και στα πλαίσια αυτά να έχουμε την αλλαγή της χρήσης γης και ταυτόχρονα τη συγκέντρωσή της σε όλο και λιγότερα χέρια για να επιταχύνεται η καπιταλιστική ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

«Η βασική φιλοσοφία της πρότασης νόμου είναι η υποταγή της ανασυγκρότησης στα επιχειρηματικά συμφέροντα με επιπλέον κίνητρα στις επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας ότι τις προβλέψεις αυτές θα τις αξιοποιήσουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι θέλουν τα συγκεκριμένα φιλέτα γης, για να τα εκμεταλλευτούν όπως ήδη διαφαίνεται από το ενδιαφέρον για τη λίμνη Καϊάφα και τους ορεινούς όγκους του Μαινάλου και του Πάρνωνα.

Ο άλλος δρόμος, κατέληξε, για την ανασυγκρότηση της περιοχής είναι αυτός που προτείνει το ΚΚΕ και ο οποίος οδηγεί στην εξάλειψη της λογικής του κέρδους μέσα από τη μετατροπή σε λαϊκή περιουσία των βασικών μέσων παραγωγής, των οποίων ο κεντρικός σχεδιασμός θα γίνεται με γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Υπενθύμισε δε ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει Επερώτηση τον περασμένο Νοέμβρη και είχε προτείνει μια σειρά από μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, αλλά η κυβέρνηση παρά τις υποσχέσεις δεν έχει κάνει τίποτα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ