ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Απόρριψη της τροπολογίας περί δημοσκοπήσεων

Την απόσυρση της τροπολογίας - στο νομοσχέδιο για την ίδρυση πολιτιστικού κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. - σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων μέχρι και 2 μέρες πριν από τις εκλογές απαίτησε χθες στη Βουλή, παρεμβαίνοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής.

Οπως είπε, «είναι μια απαράδεκτη τροπολογία», η οποία «στοχεύει στη χειραγώγηση της θέλησης του ελληνικού λαού» μέσω της «καλλιέργειας πλαστών διλημμάτων» με υπαρκτά ή ανύπαρκτα γκάλοπ. Μάλιστα, χαρακτήρισε προσχήματα τις κυβερνητικές δικαιολογίες περί ...διεύρυνσης της ενημέρωσης των ψηφοφόρων, τονίζοντας ότι πρώτα από όλα πρέπει «να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα σε όλα τα κόμματα να αναπτύσσουν τις θέσεις τους», θυμίζοντας ότι στο ΚΚΕ δε δίνεται έστω ο περιορισμένος χρόνος προβολής που ορίζεται από τη νομοθεσία. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με όσα ισχύουν έως τώρα, ο χρόνος δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων είναι έως και 15 μέρες πριν από τις εκλογές.

ΛΑ.Ο.Σ. - ΠΑΣΟΚ
Συνεχίζουν την προβοκατόρικη επίθεση σε βάρος του ΚΚΕ

Χέρι χέρι με το ΛΑ.Ο.Σ. η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να «τροφοδοτεί» την προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μια οργανωμένη επίθεση.

Παρά τις ξεκάθαρες θέσεις του ΚΚΕ οι ηγεσίες των δύο κομμάτων συνεχίζουν να εκτοξεύουν λάσπη, που όμως τους γυρίζει μπούμερανγκ, αφού δεν αγγίζει το Κόμμα. Σε προσυμφωνημένους ρόλους, το μεν ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε τάχα να «ρίχνει τους τόνους» δημιουργώντας την παραπλανητική εικόνα ότι το «κύριο μέτωπό» του είναι κατά της ΝΔ, ενώ το αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ. πλειοδότησε σε αγοραίο και χυδαίο αντικομμουνισμό, ρίχνοντας τις μάσκες του «φίλου του λαού». Ειδικότερα ο Γ. Καρατζαφέρης αναμάσησε διάφορες άθλιες όσο και αστείες επινοήσεις του τύπου «το ΚΚΕ είναι το πλουσιότερο κόμμα που υπάρχει στην Ελλάδα» (!), ή πως «είναι το κόμμα που έχει επιχειρήσεις», ή ότι «είναι το κόμμα που δεν έχει διαφανείς πόρους»... Μετά από αυτά καταφεύγει και σε θρασύτατες... απειλές όπως ότι «κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν στον Περισσό, ότι το άβατο που είχαν, δεν μπορεί να συνεχιστεί». Μάλιστα επανήλθε αργότερα για να χύσει νέα δόση αντικομμουνιστικής χολής, επιχειρώντας να πλήξει και την ηρωική ιστορία του Κόμματος: «Η δράση της εποχής του 1949 είναι θέμα της Ιστορίας... Τότε (σ.σ. το ΚΚΕ) παραπλάνησε απλούς πολίτες. Τώρα παρασύρει κουρασμένους οπαδούς», αποφάνθηκε, επιμένοντας ταυτόχρονα στην προβοκάτσια. «Ας βρει το πολιτικό θάρρος να μιλήσει ευθέως για τον "Γερμανό", τους πελάτες των επιχειρήσεών του και τα εν γένει οικονομικά του», έκρωξε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τις γνωστές υποκριτικές θέσεις περί «διαφάνειας» στα οικονομικά των κομμάτων, στην πραγματικότητα μόνο του ΚΚΕ. «Δεν μπαίνουμε στη λογική να μιλήσουμε συγκεκριμένα για τα οικονομικά του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά μας κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα αρνείται να πει οτιδήποτε σχετικά με τα οικονομικά του», είπε δήθεν αθώα ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ. Με περισσό θράσος επέρριψε στο ΚΚΕ την ευθύνη για παρεκτροπή της συζήτησης! «Δε θα ήθελα να επιβαρύνω μία ήδη δύσκολη συζήτηση που γίνεται και η οποία έχει παρεκτραπεί απολύτως με αυτά τα οποία λέει, είτε η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, είτε το Γραφείο Τύπου της», δήλωσε ανερυθρίαστα.

Είναι τέτοιος ο ζήλος των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην αντιΚΚΕ εκστρατεία ώστε καταφεύγουν σε απίθανα επιχειρήματα. Ενδεικτικά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, σε συνέντευξή Τύπου στη Θεσσαλονίκη, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι το ΚΚΕ «προσφέρει υπηρεσίες στην κυβέρνηση μη ονοματοποιώντας τα οικονομικά του και αλλάζοντας συνεχώς ατζέντα»! Διαστρεβλώνοντας βάναυσα την πραγματικότητα ισχυρίστηκε ότι «αν υπάρχει προβοκατόρικη δήλωση είναι αυτή του ΚΚΕ που συνδέει το ΠΑΣΟΚ με το ΛΑ.Ο.Σ., συνδέει τη μέρα με τη νύχτα»...

Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου σε κατ' ιδίαν συνομιλία που είχε με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική απέδωσε στη ΝΔ τη διόγκωση του θέματος: «Εμείς είπαμε μια κουβέντα και η ΝΔ με τα φιλικά της ΜΜΕ το έκανε σημαία», φέρεται να είπε...

ΚΕΝΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Καιροσκοπισμός από τον ΣΥΝ

Ολοκληρώθηκε χθες στο Α` Τμήμα Διακοπών της Βουλής η ψήφιση του νομοσχεδίου για θέματα προσωπικού του υπουργείου Παιδείας, το οποίο «πέρασε» με την ψήφο αποκλειστικά των βουλευτών της ΝΔ. Πάντως, η συζήτηση επεκτάθηκε και στα θέματα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), καθώς και της Γ/Βάθμιας Εκπαίδευσης με αφορμή παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέκου Αλαβάνου.

Παρεμβαίνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «έρχεται και πετάει τη βόμβα για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, όπου στην πραγματικότητα προσπαθείτε να επιβάλετε την πληρωνόμενη, μη δωρεάν, την ιδιωτική εκπαίδευση στην ελληνική νομική πραγματικότητα», αποδεχόμενος επίσης ότι για τους αποφοίτους των ΚΕΣ «όντως υφίσταται νομικό πρόβλημα γι' αυτούς μέσα από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Παράλληλα, σημείωσε ότι «εμείς έχουμε καταθέσει τη θέση μας για την ελεύθερη πρόσβαση, όπως ισχύει στην Αυστρία, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι οι Σκανδιναβικές χώρες που θα δίνει δυνατότητα σε όσα παιδιά δε θέλουν να σταματήσουν ή να πάνε στην επαγγελματική εκπαίδευση, να συνεχίσουν την ανώτατη εκπαίδευση».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας επισήμανε πως η θέση για ελεύθερη πρόσβαση «χαϊδεύει αυτιά, κολακεύει ακροατήριο, με δεδομένο ότι ουσιαστικά μεταφέρουμε την κρίση, την εξέταση, ένα χρόνο μετά. Αντί, λοιπόν, τα παιδιά να βρίσκονται σε αδιέξοδο στα δεκαοχτώ τους, θα βρίσκονται στα δεκαεννιά τους. Αντί οι υποψήφιοι να κάνουν φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης θα κάνουν φροντιστήριο ανώτατης εκπαίδευσης», ενώ «οι εξετάσεις δε θα έχουν το αδιάβλητο που έχουν οι τωρινές εξετάσεις. Το πανεπιστήμιο με κανέναν τρόπο - και είμαι πανεπιστημιακός - δεν εγγυάται το αδιάβλητο που υπάρχει μέχρι τώρα στις εξετάσεις για τις ανώτατες σχολές».

Οσον αφορά την αντίθεση του ΣΥΝ στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ΚΕΣ, ο Γ. Ζιώγας έκανε λόγο για «παλινωδία», επισημαίνοντας πως «μου κάνει εντύπωση ότι ενώ πριν από επτά χρόνια, το 2001, ο κύριος Αλαβάνος ως ευρωβουλευτής εγκαλούσε τότε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν εφάρμοζε την εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, τώρα στρέφεται ενάντια στην Οδηγία και στην εντολή ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών».

ΣΦΕΑ 1967 - 1974
Εκδήλωση στην επέτειο κατάρρευσης της χούντας

Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο των 34 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, διοργανώνει, την Τετάρτη 23 Ιούλη 2008, στο μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 85), ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 -1974.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει, μετά την προσέλευση στις 8 το απόγευμα: Στις 8.30 μ.μ. θα κατατεθούν στεφάνια στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή και θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967 1974 Δημήτρης Πρωτοψάλτης. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου και περιλαμβάνει: Απαγγελίες ποιημάτων του αντιδικτατορικού αγώνα από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο και Νίκο Σίδερη. Τραγούδια από τους Μίλτο Πασχαλίδη, Καλλιόπη Βέτα και Τάση Χριστογιαννόπουλο με τον Γιάννη Ιωάννου στη μουσική διεύθυνση. Η εκδήλωση θα κλείσει με μικρή δεξίωση.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Κατάθεση Κλαδά με υπόμνημα

Με υπόμνημα που κατέθεσε χτες διά του δικηγόρου του, αναπτύσσει τις απόψεις του σχετικά με τις καταγγελίες του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στην εισαγγελέα Μαρία Γκανέ, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπύρος Κλαδάς. Σύμφωνα με τις κατηγορίες Τριανταφυλλόπουλου, ο τότε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουκοδήμος ζήτησε τη μεσολάβηση Κλαδά, προκειμένου να παγώσει η διερεύνηση υπόθεσης 5,5 εκατομμυρίων ευρώ του Θέμου Αναστασιάδη.

Στο υπόμνημά του, ο Κλαδάς σύμφωνα με πληροφορίες αρνείται τη μεσολάβηση, υποστηρίζοντας ότι όλες οι ενέργειες έγιναν σύννομα από την αρχή της υπόθεσης, και προσθέτει ότι δεν υπήρξε καμία παρακώλυση της έρευνας. Ακόμα σημειώνει ότι από τα νέα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία δεν υπάρχει τίποτα σε βάρος του.

Υπόμνημα κατέθεσε και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ευάγγελος Καραμάνος, που κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, στο οποίο υποστηρίζει ότι έπραξε τα νόμιμα.

Η έρευνα της εισαγγελέως αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη βδομάδα.

ΚΚΕ
Καταψήφισε τον εξωραϊσμό των Σωμάτων Ασφαλείας

Καταψήφισε, χτες στη Βουλή, το ΚΚΕ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη δημιουργία «Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας», με τον εισηγητή του Σταύρο Σκοπελίτη να κάνει λόγο για προσπάθεια εξωραϊσμού του ιστορικού ρόλου των σωμάτων ασφαλείας. Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Σχολιάζοντας τη στόχευση του προτεινόμενου νόμου ο Στ. Σκοπελίτης διέβλεψε ότι οδηγούμαστε στη «δημιουργία ενός νέου τύπου εθνικής ηθικής διαπαιδαγώγησης, από αυτές που έχουμε γνωρίσει πριν πολλά - πολλά χρόνια», ενώ αναφερόμενος στο άρθρο 3 νομοσχεδίου που μιλά για την ...ανάδειξη της ιστορίας και του έργου των αστυνομικών σωμάτων σημείωσε ότι «προς τα πίσω θα μας πάνε αυτά τα πράγματα», αφού «ξύνουν πληγές», τονίζοντας «τα σώματα αυτά έπαιξαν το ρόλο του καταστολέα του λαϊκού κινήματος», αφού «βρέθηκαν πάντα στο πλευρό της εργοδοσίας και του αστικού κράτους» και «η ευθύνη βρίσκεται στο χαρακτήρα που καθόρισαν στη χωροφυλακή και την αστυνομία από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ