ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ
Φόρος τιμής σ' όσους μαρτύρησαν σ' αυτό το κολαστήρι

Στη Γυάρο, σ' αυτόν τον ακατοίκητο βράχο στη μέση του Αιγαίου και εννιά μίλια ανατολικά της Σύρου, βρέθηκαν προχτές το μεσημέρι εκατοντάδες κομμουνιστές και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα κατά της χούντας των συνταγματαρχών, αλλά κυρίως πολύ νεολαίοι - ΚΝίτες και ΚΝίτισσες. Ηταν ένα ταξίδι μνήμης σε μια από τις λαμπρότερες σελίδες του αγώνα των κομμουνιστών και όλων εκείνων των αγωνιστών, που αντιπάλεψαν τον ξενοκίνητο καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα μας από την περίοδο του Εμφυλίου.

Προχτές το μεσημέρι, το αρματαγωγό «Λέσβος» προσπαθούσε να προσορμίσει στη Γυάρο, φορτωμένο με αγωνιστές που μαρτύρησαν πάνω σ' αυτόν το βράχο και έρχονταν και πάλι γεμάτοι μνήμες και θύμησες στο καταραμένο αυτό νησί. Ηταν ένας φόρος τιμής στους νεκρούς που άφησαν την πνοή τους σ' αυτό το κολαστήρι, πιστοί στα ιδανικά του αγώνα. Οι νεότεροι έφτασαν με τη φλόγα να δουν και να γνωρίσουν το κολαστήρι της Γυάρου. Ετσι, αντάμωσαν τρεις γενιές στη Γυάρο. Αυτοί που βρέθηκαν στην κόλαση της Γιούρας από το 1947 και μετά, εκείνοι που εξορίστηκαν εκεί στην περίοδο της χούντας και οι σημερινοί ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, που συνεχίζουν τον αγώνα και τα οράματα των παλαιότερων γενιών.

Μαζί με τους προσκυνητές, και πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα, τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου Σπ. Χαλβατζή, Δ. Γόντικα και Κ. Παρασκευά, καθώς και πολλά μέλη της ΚΕ, ενώ κάποιοι από αυτούς ήταν και κρατούμενοι της Γυάρου.

Στη Γιούρα έφτασαν με το αρματαγωγό «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά, λόγω των καιρικών συνθηκών, το πλοίο δεν μπόρεσε να προσορμίσει στο νησί. Εστω, όμως, και από λίγα μέτρα μακριά, ήρθαν στο νου τραγικές, σκληρές και απάνθρωπες μνήμες. Δάσος οι θύμησες γι' αυτούς που μαρτύρησαν σ' αυτόν τον ξερόβραχο, το φοβερό κάτεργο που λέγεται Γυάρος ή Γιούρα.

Ξαναζωντάνεψαν οι μορφές ανθρωπόμορφων τεράτων, όπως του Γλάστρα, του Μπουζάκη, του Κουζουκουλίδη, του Καλλέργη, του Λουκάτζη, του Ακρίγου. Φύλακες τέρατα, οι οποίοι με το βούρδουλα στο χέρι υποδέχονταν τους κρατούμενους που έφταναν στο νησί και χασισωμένοι βασάνιζαν τους αγωνιστές.

Μπροστά τους απλώνεται το νησί του διαβόλου. Ο εφιάλτης όλων των κρατουμένων ήταν η συκιά του Γλάστρα. Στο δέντρο αυτό, κρεμούσαν για σωφρονισμό κατά τον πλέον απάνθρωπο τρόπο τους κρατούμενους.

Παραδίπλα, η «Ιστίμπεη» όπου οι αγωνιστές, φορτωμένοι βράχια και πέτρες, όλη μέρα τις κουβαλούσαν σ' αυτήν την πλαγιά.

Από το καράβι μπορούσες να δεις τους πέντε όρμους, όπου κρατούνταν οι πολιτικοί κρατούμενοι, καθώς και τα μαγειρεία, τα γραφεία και το σπίτι του διευθυντή.

Τελικά, επειδή δεν μπόρεσε το καράβι να προσεγγίσει το νησί, ένα στεφάνι μνήμης και τιμής ρίχτηκε στα κύματα, για να το μεταφέρουν στις πέτρες του μαρτυρικού νησιού.

Στους προσκυνητές, εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησε ο Β. Καλαματιανός, ο οποίος υπήρξε εξόριστος στη Γυάρο και, μεταξύ άλλων, είπε ότι η εκδήλωση αυτή «αποτελεί φόρο τιμής στους αγωνιστές που πέρασαν απ' αυτόν τον τόπο. Οφειλόμενο χρέος σ' αυτούς, που στερήθηκαν την ελευθερία, που πόνεσαν και μάτωσαν, στους συντρόφους μας που έδωσαν και τη ζωή τους, που έμειναν για πάντα σ' αυτόν τον τόπο για να ανθίσει το δέντρο της λευτεριάς».

Επίσης, μίλησαν οι Γιάννης Μαυρομάτης, Νίκος Κυριακίδης και Χρυσούλα Γκόγκογλου. Και οι τρεις τους εξορίστηκαν σ' αυτόν τον απάνθρωπο τόπο μαρτυρίου.

(αναλυτικό ρεπορτάζ θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»)

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Προσπαθεί να αποφύγει τις κατασχέσεις το γερμανικό δημόσιο

Κατέθεσε χτες έφεση κατά των αποφάσεων του Πρωτοδικείου που άναβαν το «πράσινο φως» για κατάσχεση του «Γκαίτε» και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής

Αντί να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις και να αποζημιώσει τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, το γερμανικό δημόσιο προσέφυγε και πάλι στα δικαστήρια, ασκώντας έφεση στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας που άναβε το «πράσινο φως» για την απαλλοτρίωση του Ινστιτούτου «Γκαίτε» και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα.

Με την έφεσή του το γερμανικό δημόσιο στρέφεται εναντίον των αποφάσεων 3666 και 3667/2001 που δικαίωναν τους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου, επιδικάζοντάς τους αποζημιώσεις 11,5 δισ. εκατ. δραχμές. Επίσης, στην έφεσή του το γερμανικό δημόσιο ζητάει να παύσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης των δύο κτιρίων του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το γερμανικό δημόσιο στην έφεσή του, για να προχωρήσει η διαδικασία κατάσχεσης, θα πρέπει να υπάρχει σχετική άδεια του Ελληνα υπουργού Δικαιοσύνης (άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας). Τέλος, ισχυρίζονται ότι τα ακίνητα, που πρόκειται να κατασχεθούν, έχουν ταχθεί για την εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού και επομένως αποτελούν πράγματα εκτός συναλλαγής (άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα).

Στην ουσία, όμως, η Γερμανία επικαλείται τα ίδια ακριβώς αιτήματα που απέρριψε την προηγούμενη βδομάδα η δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείο Αικατερίνη Σέττα, κρίνοντάς τα αβάσιμα. Το Μονομελές Πρωτοδικείο επικαλούμενο άρθρα του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα έκρινε ότι δε χρειάζεται υπουργική απόφαση για να αποζημιωθούν τα θύματα. Να σημειωθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο υπερισχύει του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Επίσης, στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου αναφέρεται ότι η Γερμανία δεν εξηγεί πώς τα συγκεκριμένα δύο ακίνητα είναι κοινωφελή ιδρύματα, προσθέτοντας ότι η διοργάνωση πολιτιστικών ή εκπαιδευτικών εκδηλώσεων δεν τα καθιστά ακατάσχετα.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Μ. Γλέζος, ο οποίος απαντώντας σε δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου κ. Πφλίγκερ σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις δήλωσε: «Οι Ελληνες δε φαντάζονταν ποτέ ότι η σημερινή Γερμανία δε θα σέβεται το δίκαιο, όπως δεν το σεβάστηκε ο Χίτλερ. Εφόσον η Γερμανία προσέφυγε στον Αρειο Πάγο και ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστηρίου της Λιβαδειάς για τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, έχει υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου».

Δικαίωση ζητούν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας

Εκκληση προς την πολιτεία απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής (ΠΟΕΘΝΚ) για να δοθεί λύση στο πρόβλημα με τις γερμανικές αποζημιώσεις, με αφορμή την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που ανάβει το «πράσινο φως» για τον πλειστηριασμό ακινήτων του γερμανικού δημοσίου, δικαιώνοντας τους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Διστόμου.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι «σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να διαχωριστούν τα θύματα του Διστόμου, από όλα τ' άλλα θύματα της ναζιστικής κατοχής στην ελληνική επικράτεια».

Η ΠΟΕΘΝΚ κάνει κριτική στη συμπεριφορά του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εμείς ως θύματα και βέβαια απλοί Ελληνες πολίτες, δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (πρόεδρος κ. Ματθίας, μειοψηφήσας), μπορεί να καταστεί ανενεργός απόφαση Τμήματος του Αρείου Πάγου (πρόεδρος κ. Ματθίας, πλειοψηφήσας)».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία επιρρίπτει ευθύνες στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου για τις καθυστερήσεις στο θέμα των διεκδικήσεων αποζημιώσεων από τη Γερμανία και ζητάει από τον Στ. Ματθία «να προχωρήσει στην απόδοση του δικαίου στα θύματα της ναζιστικής κατοχής». Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΘΝΚ αναφέρει ότι σε «αντίθετη περίπτωση, 60.000 θύματα ζητούν την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης για να φέρει πάλι την ισορροπία και να θωρακίσει το δικαστικό σώμα, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους».

ΣΑΜΟΣ
Εκδήλωση για το έπος του ΔΣΕ

Η ΚΟΒ Μαραθοκάμπου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση για το έπος του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, την Κυριακή 22 Ιούλη στις 11 το πρωί, στη θέση Ξυνιά του Κέρκη, τιμώντας τους μαχητές και τις μαχήτριες που υπερασπίστηκαν τα υψηλά ιδανικά της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, λαϊκής κυριαρχίας, που παραμένουν επίκαιρα σήμερα.

Με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ

Με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ θα συναντηθεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα Τρίτη, στις 14.00. Η συνάντηση θα γίνει στα Γραφεία της ΚΕ στον Περισσό.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Τρίτη:

  • Στις 18.10 στην εκπομπή ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με την Πρέσβειρα της Κούβα Αννα - Μαρία Γκονσάλες, με θέμα τη σημερινή κατάσταση στην Κούβα και το αίτημα των 5 Κουβανών, που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θέρμος, μια συζήτηση με το Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για την επικείμενη συνεδρίαση του G8 στη Γένοβα της Ιταλίας και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, που έχουν προγραμματιστεί και στις οποίες θα συμμετάσχουν φίλοι, οπαδοί, μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ