ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ» ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία εργαζομένων, επαγγελματιών και κατοίκων

Παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

«Επηξε» όλη η Αθήνα, από τη Συγγρού μέχρι την Αχαρνών

INTIME NEWS

«Επηξε» όλη η Αθήνα, από τη Συγγρού μέχρι την Αχαρνών
Συνεχίστηκε και χτες για δεύτερη μέρα η μεγάλη ταλαιπωρία εργαζομένων, επαγγελματιών και κατοίκων της πόλης, εξαιτίας των ρυθμίσεων για τον λεγόμενο «Μεγάλο Περίπατο» της Αθήνας. Με την Β. Ολγας κλειστή και την Πανεπιστημίου στενεμένη κατά το ήμισυ, το κέντρο της πρωτεύουσας «έπηξε» κυριολεκτικά. Ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής, η συμφόρηση δημιούργησε μια αλυσιδωτή αντίδραση, προξενώντας ατελείωτες ουρές μόλις και μετά βίας κινούμενων οχημάτων σε έναν νοητό κύκλο από τη Νέα Σμύρνη και την Καλλιθέα έως τους Αμπελόκηπους. Επιπλέον, τα προβλήματα επεκτάθηκαν και προς την άλλη πλευρά της Αθήνας σε Πατησίων, Αχαρνών και άλλους δρόμους.

Αιτία της κατάστασης το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο, ούτε ολοκληρωμένη μελέτη, για τις παρεμβάσεις που πραγματικά χρειάζεται να γίνουν. Και βέβαια, η βιασύνη της δημοτικής αρχής, που με τη στήριξη των συνδυασμών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησαν, εν μέσω πανδημίας και ενώ έχει αρθεί ο δακτύλιος στην Αθήνα, στο να διαμορφώσουν το περιβόητο «τουριστικό περιβάλλον», αγνοώντας τις ανάγκες κατοίκων, επαγγελματιών και εργαζομένων. Είναι πρόκληση η δημοτική αρχή να εμφανίζεται ως προστάτης τάχα της υγείας των δημοτών, να προκαλεί κυκλοφοριακό κομφούζιο και ταυτόχρονα να μη λαμβάνει ούτε ένα στοιχειώδες μέτρο για το στοίβαγμα του κόσμου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παίζοντας το γνωστό παιχνίδι αρμοδιοτήτων με την κυβέρνηση και το υπουργείο.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 15 Ιούνη παρέμβαση για το θέμα έκανε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» της Αθήνας. Αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία που βιώνουν οι Αθηναίοι λόγω του «Μεγάλου Περιπάτου», κάνοντας λόγο για βιαστικές κινήσεις της δημοτικής αρχής, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και χωρίς την απαραίτητη συζήτηση και άλλων σκέψεων που υπήρχαν.

Χαρακτήρισε μεγάλη περιπέτεια των Αθηναίων τον «Μεγάλο Περίπατο», επισημαίνοντας: «Τις συγκοινωνιακές επιπτώσεις τις βιώνουν ήδη οι Αθηναίοι από τότε καθημερινά. Είναι γνωστές οι αντιθέσεις μας για τις βιαστικές κινήσεις της δημοτικής αρχής, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και χωρίς την απαραίτητη συζήτηση και άλλων σκέψεων που υπήρχαν. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα κυκλοφοριακά μέτρα αναφέρει κατηγορηματικά ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας θα αποφασίσει για τους όρους κίνησης των περιπτώσεων Α και Β. Αυτές, όμως, είναι οι 32 ερωταπαντήσεις που έχετε ήδη δώσει εδώ και μια βδομάδα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Επειδή συχνά επικαλείστε τη νομιμότητα, θα φέρετε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ρητά αναφέρει η ΚΥΑ; Μήπως έχει κλονιστεί το "μπλοκ" του "Μεγάλου Περιπάτου"; Στο Συμβούλιο της 1ης Δημοτικής Κοινότητας ο "Μεγάλος Περίπατος" ψηφίστηκε μόνο από την παράταξη του δημάρχου. Δεν έχει πλειοψηφία στο Α' Διαμέρισμα που είναι αρμόδιο γι' αυτή την περιοχή. Θα γίνει συνεδρίαση για να πάρει θέση η πλειοψηφία του Κοινοτικού Συμβουλίου σχετικά με την ΚΥΑ; Θα πάρει θέση το Κοινοτικό Συμβούλιο σχετικά με κάποιες λογικές δεύτερες σκέψεις που μπορεί να υπάρχουν για την καθυστέρηση κάποιων μέτρων, με πρώτο απ' όλα την καθυστέρηση ή εξαίρεση από τα μέτρα της οδού Αθηνάς και της Ερμού μέχρι Ασωμάτων; Ο,τι και να λέτε, η κατηγορηματική αντίδραση όλων των εμπόρων είναι δεδομένη. Αυτό λένε τα δημοσιεύματα, συνεντεύξεις, κάθε ζωντανό ρεπορτάζ στα μαγαζιά της περιοχής».


Συγκεντρώσεις - περιοδείες των ΚΟ του ΚΚΕ
Στην Αττική

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Μενίδι («Καφενεδάκι», Βύρωνος 4) θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 12.30 μ.μ., ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί το Πρακτορείο Τύπου «Αργος», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Μετάλλου Πειραιά καλεί σε συγκέντρωση, στο Κερατσίνι (Δημοτικό Θέατρο Ταμπουρίων «Αντώνης Σαμαράκης»), με ομιλητή τον Πέτρο Αλέπη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., σε σύσκεψη της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών (Μουσείο Μακρονήσου, Αγ. Ασωμάτων 31), θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Αιγάλεω - Λιούμη (πλατεία Αγ. Τριάδας), θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στη Νεάπολη Νίκαιας (πλατεία Μήτσου Παπαρήγα), θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στην Αμφιάλη, στα γραφεία της ΚΟ (Ξάνθου 41), σε σύσκεψη με ΕΒΕ από Κερατσίνι - Δραπετσώνα, θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Νίκαια (πλ. Αγίας Τριάδας), στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη με αυτοαπασχολούμενους στην Ελευσίνα (μεζεδοπωλείο «Μαγατζές», Παγκάλου 69), θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 4.30 μ.μ., σε σύσκεψη με εργαζόμενους από το υπουργείο Οικονομικών (αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 27), θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ., στη Χαλκηδόνα Πειραιά (πλατεία Οσίας Ξένης), θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στον Κορυδαλλό, στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ και της Επιτροπής Ανέργων (Κρέσνας 10), θα μιλήσει η Κωνσταντίνα Τσότρα, μέλος της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στον Πειραιά (Ε' Διαμέρισμα), σε σύσκεψη με ΕΒΕ στο μεζεδοπωλείο «ΡΕΒΑΪΖΙ» (Θερμοπυλών 28), θα μιλήσει ο Δημήτρης Εφιεντζής, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στη Νέα Σμύρνη (πλατεία Ζαρίφη), θα μιλήσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ., στον Αγ. Δημήτριο Αττικής (πλατεία Ασυρμάτου), θα μιλήσει η Γιώτα Δήμου, μέλος της ΤΕ Νοτίων Αττικής.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 8 π.μ., ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί τα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., ο Γιώργος Κρητικός, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί το Ταμείο Νομικών (Σωκράτους 53), για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 8 μ.μ., στην Καλλιθέα (cafe «Ηλιόπετρα», Θησέως 99), θα μιλήσει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., στη Δραπετσώνα (πλατεία μεταξύ οδών Καπετανίδου και Σωκράτους, έναντι Ενωσης Ποντίων), θα μιλήσει ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στη Ν. Σμύρνη (Πάρκο Αιγαίου και Θράκης), θα μιλήσει η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Νοτίων Συνοικιών.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Κάτω Τούμπα (Πάρκο Ν. Παπάζογλου, πλησίον Αγ. Θεράποντα), θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο κατάστημα ΕΦΚΑ στην περιοχή Βότση, στα Ιατρεία στην περιοχή Φοίνικα και στα γραφεία του ΕΦΚΑ στην οδό Μεταμορφώσεως στην Καλαμαριά.

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Καλαμαριά (Πάρκο Πασαλίδη), θα μιλήσει η Δήμητρα Χατζή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Πάρκο Χαριλάου, θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., σε σύσκεψη της ΚΟΒ Βότση - Φοίνικα (πάρκο Κηφισιάς) θα μιλήσει ο Βικέντιος Αντωνάκης, μέλος του ΤΓ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Σε άλλες περιοχές

Σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΤΕ Κορινθίας, στην παραλία Λουτρακίου (κάτω από το ξενοδοχείο «Αχίλλειον»), με θέμα «Τουρισμός και οικονομική κρίση», θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Καλαμάτα, έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΚ, θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στα Γρεβενά (πλατεία Λαχαναγοράς), θα μιλήσει ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟΒ ΕΒΕ Λάρισας διοργανώνουν εκδήλωση, στις 7.30 μ.μ., στο κέντρο «Φρούριο», με ομιλητή τον Θανάση Τζήμα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος της ΚΕ για τους ΕΒΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ