ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Σε «πρωτόγνωρα επίπεδα» η συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο

Eurokinissi

Επίσημη διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί από χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας, με στόχο την ενίσχυση της «στρατηγικής συνεργασίας» που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια όλες διαδοχικά οι αστικές κυβερνήσεις με το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, συνεργασία που φέρει τη «σφραγίδα» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Περνώντας στην Ιστορία ως ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε τη χώρα και απέφυγε να μεταβεί στα ελεύθερα παλαιστινιακά εδάφη και να συναντηθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε διμερή συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπ. Νετανιάχου, ενώ ταυτόχρονα έγιναν παράλληλες συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους, γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών, συνάντηση Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, Μπ. Γκαντς, συνάντηση με Ισραηλινούς «επενδυτές» κ.ά.

Ενίσχυση και διεύρυνση της «στρατηγικής σχέσης» με σφραγίδα ΗΠΑ...

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση του Μητσοτάκη με Νετανιάχου αλλά και στη διευρυμένη, με την παρουσία αντιπροσωπειών, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, «η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, η αντίδρασή τους στην πανδημία του COVID-19, η γεωστρατηγική σημασία του "EastMed", ο ρόλος της Τουρκίας και οι μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».

Στις κοινές τους δηλώσεις κατόπιν, ο Κυρ. Μητσοτάκης όρισε στόχο της συνάντησης την ενίσχυση και διεύρυνση της διμερούς «στρατηγικής σχέσης», τη «στενότερη συνεργασία σε μια σειρά καθοριστικών τομέων».

Απευθύνοντας κάλεσμα σε Ισραηλινούς επιχειρηματίες για τις «ιδιαίτερα σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα», παρουσίασε ως «εχέγγυο» για το κεφάλαιο τη «σταθερή κυβέρνηση με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και θεωρεί κορυφαία της προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων επενδυτών». Εντόπισε μια σειρά από «δυνατότητες για συνέργειες», παρουσιάζοντας ως πλεονεκτήματα π.χ. το προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης που διαθέτει η χώρα, την κοντινή απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, ότι «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη για την είσοδό σας στην αγορά της ΕΕ». «Ευκαιρίες» εντόπισε και στην αμυντική βιομηχανία.

Εστίασε «στην τεράστια σημασία της τριμερούς σχέσης μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, με τη συμβολή των ΗΠΑ που δημιουργεί το σχήμα 3+1», σημειώνοντας πως «ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, βεβαίως, χτίστηκε και το όραμα για τον αγωγό "EastMed"», δείχνοντας το ρόλο των «σχημάτων» που στήνονται υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή, οξύνοντας παραπέρα τους ανταγωνισμούς. Υπενθυμίζοντας την έως τώρα άρνηση της Ιταλίας να υπογράψει το έργο, ο πρωθυπουργός είπε πως «θα καλωσορίσουμε τη συμμετοχή και της Ιταλίας, ώστε να ξεκινήσουμε τη σοβαρή δουλειά σε αυτό το εμβληματικό έργο».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Νετανιάχου μίλησε για κοινές προκλήσεις και συμφέροντα, για στενή στρατιωτική συνεργασία με σκοπό, όπως προκλητικά είπε, «τη διασφάλιση της ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας» στην περιοχή.

Στάθηκε στην Ενέργεια, μιλώντας για «σημαντικά υπεράκτια κοιτάσματα αερίου» που εντόπισαν Ισραήλ και Κύπρος. «Και το σημαντικότερο έργο μας, το οποίο συζητήσαμε επί μακρόν (...) είναι η διαδρομή του αγωγού αερίου "EastMed" που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με την Ευρώπη», είπε. Μίλησε επίσης για πρόθεση ισραηλινών επιχειρηματικών ομίλων να επεκταθούν στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι και το εξειδικευμένο εδώ εργατικό δυναμικό, όπως σημείωσε. Ως τομείς επικερδούς συνεργασίας εντόπισε, πέραν της Ενέργειας, τον αγροτικό τομέα, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τον τουρισμό κ.ά.

...και προσκλήσεις στην Τουρκία

Στο φόντο εξάλλου των επικίνδυνων «διευθετήσεων» που δρομολογούν τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και την ώρα που μια σειρά από ενδείξεις δείχνουν προς μια αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, στο επίκεντρο των διμερών επαφών βρέθηκε και η Τουρκία, με τον πρωθυπουργό στις κοινές τους δηλώσεις με τον Νετανιάχου να αναφέρεται στην «επιθετική στάση» της στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας την «τουρκική δραστηριότητα» «απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Στηλίτευσε ακόμα τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τη Λιβύη και στην, κατά την άποψή μας, απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών». Αντέτεινε τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνησή του με την Ιταλία, με βάση «το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», τονίζοντας με νόημα ότι «σε αυτές τις αρχές θέλουμε επίσης να θεμελιωθεί το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή».

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahronoth», ερωτώμενος αν «θα ήταν καλύτερη προσέγγιση η ένταξη της Τουρκίας στη συμφωνία» για τον «EastMed», η απάντησή του ήταν βασικά μήνυμα - πρόσκληση στην Αγκυρα να συμμετάσχει στα σχήματα συνεκμετάλλευσης υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα: «Οι τριμερείς μορφές συνεργασίας - όπως αυτή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ - δεν στρέφονται εναντίον κανενός ούτε εξαιρούν κανέναν. Η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντοτε ανοικτή σε όλους. Εντούτοις, υπάρχει μία προϋπόθεση: Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας», σημείωσε.

Ερωτηθείς, εξάλλου, αν αναμένει «τη συνδρομή του Ισραήλ για την εξουδετέρωση της τουρκικής στάσης», ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την Αγκυρα ότι «υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή» με στόχο «να ελέγχει πολιτικά και στρατιωτικά ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κατά δήλωσή τους, θέλουν να έχουν λόγο, θέλουν να είναι καθοριστικός παράγοντας για κάθε απόφαση που λαμβάνεται για την περιοχή μας και στην περιοχή μας» και κάλεσε την Τουρκία «να εγκαταλείψει τα νεο-οθωμανικά της όνειρα και να συμμετάσχει στην περιφερειακή συνεργασία μας, όμως μόνο ως ισότιμος, νόμιμος εταίρος, όχι ως νταής της περιοχής», πρόσθεσε, σε άλλη μία πρόσκληση.

Στην Κοινή Δήλωση σημειώνεται πως «ζητούμε σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στην υφαλοκρηπίδα τους και στην ΑΟΖ, σύμφωνα με το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» και ότι «διαφωνούμε έντονα με τις προσπάθειες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας», με την κυβέρνηση να βάζει... το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα, την ώρα που το Ισραήλ είναι μια από τις τέσσερις χώρες (μαζί και οι ΗΠΑ) που έχουν καταψηφίσει τη Συνθήκη του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ καταπατάει και τα δικαιώματα του Λιβάνου και των Παλαιστινίων.

«Μαντατοφόρος» των δολοφονικών σχεδίων ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό

Φυσικά δεν περνά απαρατήρητο ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού, η πρώτη εκτός συνόρων μετά την πανδημία, γίνεται σε μια περίοδο που με βάση το κατάπτυστο νέο αμερικανικό σχέδιο για το Παλαιστινιακό - τη λεγόμενη «Συμφωνία του Αιώνα» - προχωρά η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, διαιωνίζεται και θωρακίζεται η ισραηλινή κατοχή σε βάρος των Παλαιστινίων, με στόχο να ενταφιαστεί το αίτημα του Παλαιστινιακού λαού για ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στον σχεδιασμό αυτό βάζει ολοφάνερα πλάτες η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ αποκαλυπτικά είναι όσα καταγράφονται στην Κοινή Δήλωση που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, όπου, εξισώνοντας ξετσίπωτα τον θύτη με το θύμα, σημειώνεται: «Επαναβεβαιώνουμε έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να ζει με ασφάλεια και ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές του, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων. Αντιτασσόμαστε σθεναρά στις εκκλήσεις για καταστροφή του κράτους του Ισραήλ, καθώς και απόπειρες αμφισβήτησης ή υπονόμευσης του δικαιώματος του Ισραήλ στην ασφάλεια»!

Να σημειωθεί πως πάνω στις διαβεβαιώσεις ήδη από την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα θα λειτουργεί ως «πρέσβης» του Ισραήλ στην ΕΕ, μεταφέροντας εκεί τα «αιτήματα» του Ισραήλ, πηγές με γνώση των όσων συζητούνται ανέφεραν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αναμενόταν να θέσει στην κυβέρνηση το αίτημα να «μεσολαβήσει» στην ΕΕ ώστε να «μετριασθούν» οι ευρωενωσιακές αντιδράσεις στο σχέδιο των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων θέτοντας εμπόδια σε σκέψεις για επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Μητσοτάκης, μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahronoth», ρωτήθηκε «ποια είναι η στάση της Ελλάδας στο θέμα της προσάρτησης, το οποίο σύντομα θα συζητηθεί στην ΕΕ» και αν η Ελλάδα «θα αποτρέψει μια απόπειρα επιβολής κυρώσεων στο Ισραήλ εάν αυτό αποφασίσει να προχωρήσει στην προσάρτηση».

Τσουβαλιάζοντας θύτη και θύμα και αναλαμβάνοντας το ρόλο «διαύλου» για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και στο προκείμενο ζήτημα, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «θα προτιμούσαμε να δούμε αμοιβαία συμμετοχή και διάλογο αντί μονομερών ενεργειών από οποιοδήποτε μέρος, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον. Στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, θέλω να ακούσω προσεκτικά τις απόψεις της ισραηλινής ηγεσίας και να συζητήσουμε αυτά που μπορούμε να πράξουμε για το θέμα αυτό. Θα έχω επίσης συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αμπάς μόλις επιστρέψω στην Αθήνα», πρόσθεσε, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε «την ετοιμότητα της Ελλάδας, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της ΕΕ, να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην επανέναρξη του διαλόγου» προς «μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση».

Ολα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση, στα βήματα και της προηγούμενης, αρνείται έως και σήμερα να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη ολοκληρώνεται σήμερα με συναντήσεις με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, τον Πρόεδρο του Ισραήλ, επίσκεψη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος.


Εντατικοποίηση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς

Η επίσκεψη πλαισιώθηκε από μια σειρά υπουργικές συναντήσεις και υπογραφές συμφωνιών πάνω σε βασικά προτάγματα του κεφαλαίου για διεύρυνση των μπίζνες του σε νέα πεδία κερδοφορίας, μεταξύ των οποίων Κοινή Δήλωση των υπουργείων Τουρισμού Ελλάδας - Ισραήλ, η Κοινή Διακήρυξη για θέματα Κυβερνοασφάλειας, η Κοινή Δήλωση Προθέσεων στον τομέα της Γεωργίας.

Επίσης, από τους υπουργούς Ενέργειας των δυο πλευρών υπογράφτηκε Κοινή Διακήρυξη για θέματα ενεργειακής συνεργασίας, όπου επιβεβαιώνεται η «ισχυρή στήριξη Ελλάδας και Ισραήλ για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed», η «σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτη) - Κύπρου - Ισραήλ», ενώ γίνεται επίσης αναφορά στην προοπτική επενδύσεων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στις ΑΠΕ, στην ηλεκτροκίνηση, στις λύσεις αποθήκευσης Ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, στα εναλλακτικά καύσιμα.

Στην ατζέντα βρέθηκε επίσης η εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ μέσα από το «East Med Gas Forum», για το οποίο «συζητήθηκε το ενδεχόμενο διεύρυνσής του σε έναν μόνιμο οργανισμό ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παραπέρα, ξεχωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους τους είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, συζητώντας «θέματα διμερούς συνεργασίας και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, συζητώντας μεταξύ άλλων «την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Αμυνας και Ασφάλειας, με έμφαση στις κοινές αεροπορικές και ναυτικές δραστηριότητες, καθώς και στην προώθηση συνεργιών στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ