ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Δωράκι» - πρόκληση σε επιχειρήσεις που πτωχεύουν ή συγχωνεύονται

Καταργεί στα μουλωχτά άρθρο προηγούμενου νόμου, που καθιστούσε υπεύθυνους τους μεγαλομετόχους για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

Η κυβέρνηση πουλούσε φούμαρα στους εργαζόμενους της «Ηλεκτρονικής» και τώρα έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος και των Ταμείων
Η κυβέρνηση πουλούσε φούμαρα στους εργαζόμενους της «Ηλεκτρονικής» και τώρα έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος και των Ταμείων
Ενα νέο «δωράκι» στους επιχειρηματικούς ομίλους προσφέρει η κυβέρνηση, και μάλιστα στα μουλωχτά, φορτώνοντας τα σπασμένα στα ήδη λεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία. Με διάταξη που ενέταξε σε άσχετο νομοσχέδιο, καταργεί προηγούμενη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι μεγαλομέτοχοι μιας εταιρείας που διαλύεται ή συγχωνεύεται, είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την αποπληρωμή των οφειλών της στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η σχετική διάταξη είναι το άρθρο 28 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, που αφορά την «προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας» με μία σειρά οδηγίες της ΕΕ. Το επίμαχο άρθρο είναι στην κυριολεξία μία γραμμή, προφανώς για να περάσει απαρατήρητο το περιεχόμενό του. Συγκεκριμένα, προβλέπει: «Καταργείται η παράγραφος 2 του άρθρου 31 του Ν. 4321/2015». Μάλιστα, όπως προκύπτει, η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να περάσει και τον περασμένο Φλεβάρη την ίδια διάταξη, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Ο νόμος 4321 στον οποίο παραπέμπει, έχει τίτλο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της Οικονομίας» και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις 20 Μάρτη 2015. Η παράγραφος 2 του άρθρου 31, που θέλει να καταργήσει τώρα η κυβέρνηση, προβλέπει ότι «αν κατά το χρόνο διάλυσης του νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας δεν έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις (...) προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι, κατά το χρόνο διάλυσης αυτών, μέτοχοι ή εταίροι κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 10%, ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα για την καταβολή των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων».

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 31, διευκρινίζεται με σαφήνεια ότι μεγαλομέτοχοι και εταίροι κεφαλαιουχικών εταιρειών ευθύνονται και για τις οφειλές (οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις) «που δημιουργήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου». Το ΚΚΕ είχε ψηφίσει «παρών» στο άρθρο αυτό, γιατί εξαιρεί τους μετόχους εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Μάλιστα, στην εισηγητική έκθεση του νόμου 4321, η κυβέρνηση κομπάζει σχετικά με το άρθρο 31 ότι στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας «θεσπίστηκε για πρώτη φορά η ευθύνη των εκπροσώπων των ΑΕ, ΕΠΕ καθώς και των λοιπών νομικών προσώπων με την ατομική τους περιουσία, για την πληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο (...) και για τις οφειλόμενες στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ασφαλιστικές εισφορές αρχικά κατά το χρόνο διάλυσης ή συγχώνευσης των νομικών προσώπων και στη συνέχεια κατά τη λειτουργία τους».

Εργοδοτικές απαιτήσεις σε «ευήκοα ώτα»

Τώρα, 15 μήνες μετά την ψήφιση της ρύθμισης αυτής, η κυβέρνηση σπεύδει να «επανορθώσει» καταργώντας την παράγραφο 2 του άρθρου 31. Με τον τρόπο αυτό συμπληρώνει την αποπληρωμή των γραμματίων προς το κεφάλαιο, αφού μόλις πριν από έναν περίπου μήνα, απέσυρε από το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο μια πανομοιότυπη διάταξη, η οποία αφορούσε τα χρέη των εταιρειών που λύονται ή συγχωνεύονται προς τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό είχε συμπεριληφθεί διάταξη (άρθρο 53) που επέκτεινε τις προβλέψεις του άρθρου 31 του Ν. 4321/2015 και στις περιπτώσεις οφειλών της εταιρείας προς τους εργαζόμενους. Μάλιστα, η διάταξη αυτή διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως παρέμβαση για να πάρουν τα λεφτά τους (κυρίως αποζημιώσεις) οι απολυμένοι της «Ηλεκτρονικής», που είχε μόλις ανακοινώσει ότι κλείνει. Το άρθρο αυτό αποσύρθηκε άρον άρον από το τελικό νομοσχέδιο, γεγονός που καταγγέλθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ.

Είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις από εργοδοτικές Ενώσεις, με χαρακτηριστικότερη αυτή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας, ο οποίος, σε επιστολή του προς την Κομισιόν και τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, σημείωνε επί λέξει: «Η συγκεκριμένη διάταξη καθιστά απαγορευτική την πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης στη χώρα μας, όταν η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση και η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα ψηλά ποσοστά (...)

(...) Κανείς επενδυτής, τόσο από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό, δεν αναλαμβάνει να εγγυηθεί με την δική του περιουσία, αλλά και να εκτεθεί ποινικώς στην περίπτωση που η επιχειρηματική ιδέα στην οποία εμπιστεύθηκε τα χρήματά του αποτύχει για οποιονδήποτε λόγο (...) Δεδομένου ότι οι επενδύσεις αποτελούν την μοναδική διέξοδο της χώρας από την παραλυτική οικονομική κρίση, η απόσυρση του άρθρου 53, αλλά και του άρθρου 31 του ν. 4321/2015 είναι στοιχειώδης πράξη ευθύνης». Οι «εκκλήσεις» των εργοδοτών βρήκαν «ευήκοα ώτα»...

Ψήφισμα της πανδικαστικής συνέλευσης για το Ασφαλιστικό

Ψήφισμα καταδίκης των αντιασφαλιστικών νόμων υιοθέτησε η πανδικαστική συνέλευση που συγκάλεσαν η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας, η Ενωση Διοικητικών Δικαστών, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ενωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η Ενωση Συνταξιούχων Δικαστικών Ελλάδος και Νομικών του Συμβουλίου του Κράτους.

Στο ψήφισμά τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία μας στα νέα μέτρα που επιφέρουν οι νόμοι 4387/2016 και 4389/2016, τα οποία θίγουν για μία ακόμη φορά κυρίως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ πλήττουν ιδιαίτερα και καταφανώς άδικα τους δικαστικούς λειτουργούς και τους λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), εν ενεργεία και συνταξιούχους».

Επίσης, τονίζουν ότι «η διαχρονική (από τον α.ν. 1611/1950 μέχρι και σήμερα) αξιοποίηση από το κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για σκοπούς άσχετους με το φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων είναι οι παράγοντες που "υπονόμευσαν" διαχρονικά το ασφαλιστικό σύστημα. Ομως, για τις συνέπειες της υπονόμευσης αυτής δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί λειτουργοί και οι λειτουργοί του ΝΣΚ, οι οποίοι κατέβαλαν διαχρονικά και με συνέπεια τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές τους».

Τέλος, δηλώνουν ότι θα διεκδικήσουν «με τα νόμιμα μέσα την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των μελών μας, τα οποία θίγονται από τα νέα μέτρα».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εκβιάζει τους αγρότες για επιστροφή ενισχύσεων

Να επιστρέψουν 40 εκ. ευρώ θα κληθούν άμεσα 12.000 αγρότες, που εισέπραξαν ποσά μεγαλύτερα από 5.000 ευρώ ως επιδοτήσεις το 2008 - 2009, από το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη». Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Πρόκειται για την πρώτη «φουρνιά» αγροτών που καλούνται να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις, μετά από σχετική απόφαση της Κομισιόν, που προσυπογράφει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή ότι πρόκειται για «αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση» που ζητά από το κράτος να «ανακτήσει από τους περίπου 720.000 Ελληνες αγρότες το ποσό των 420 εκ. ευρώ». Ισχυρίστηκε επίσης ότι μετά από ...προσπάθειες της κυβέρνησης τα νούμερα κατέβηκαν «στα 220 εκ. ευρώ και στους 88.000 αγρότες». «Τώρα, ξεκινάμε μια διαδικασία - πρόσθεσε - για να δείξουμε ότι όντως έχουμε την διάθεση να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, απαντώντας στον υπουργό, κατήγγειλε τον εκβιασμό που κάνει στους αγρότες ότι αν δεν επιστρέψουν τις επιδοτήσεις θα τους κοπούν όλες οι ενισχύσεις και αυτά όπως είπε «τη στιγμή που τους αρμέγετε άγρια» και ανέφερε τους φόρους και τα χαράτσια που τους πνίγουν και ξεκαθάρισε: «Συναίνεση για να τα πάρετε από τους μη έχοντες για να προωθήσετε τη στρατηγική της ΕΕ για την ενίσχυση των μονοπωλίων δεν δίνουμε. Σας λέμε να τεκμηριώσετε την αναγκαιότητα αυτών των ενισχύσεων που δόθηκαν εκείνες τις χρονιές και να δοθεί έγκριση αναδρομικά, άλλη λύση δεν υπάρχει».

Νέες ανατροπές διά στόματος Ντάισελμπλουμ

«Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας μόλις τώρα ξεκινούν. Οι ερωτήσεις σας είναι πολύ συγκεκριμένες, γι' αυτό δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένες απαντήσεις. Οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup και αυτό θα αποφασίσει». Αυτή ήταν η απάντηση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη 14/6/2016, σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου σχετικά με το εργασιακό πακέτο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη δεύτερη αξιολόγηση του 3ου μνημονίου, το επόμενο φθινόπωρο. Είχε προηγηθεί δήλωση του ίδιου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ενιαίο για όλα τα κράτη - μέλη κανονισμό για τα Εργασιακά, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι «το εργασιακό κόστος στην ΕΕ είναι ιδιαίτερα μεγάλο και πρέπει να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις με μείωση της μισθολογικής, όσο και φορολογικής επιβάρυνσής τους». Επί της ουσίας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι αναμένεται νέος, ακόμα πιο βάρβαρος κύκλος επίθεσης στους εργαζόμενους, στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ