ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Από τα δόντια της εργοδοσίας στο «σφαγείο» του ΟΜΕΔ

Βγήκε διαιτητική απόφαση με νέες μειώσεις και περικοπές δικαιωμάτων. Σε σύσκεψη καλούν τα κλαδικά σωματεία Αθήνας και Πειραιά

Από παλιότερη κινητοποίηση για τις ΣΣΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση για τις ΣΣΕ
Νέες μειώσεις και καταργήσεις δικαιωμάτων θα υποστούν οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία, σύμφωνα με τη διαιτητική απόφαση του Οργανισμού Διαιτησίας και Μεσολάβησης (ΟΜΕΔ), που έχει ισχύ Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πρόκειται για μια ακόμα καραμπινάτη παρέμβαση του ΟΜΕΔ σε βάρος των εργαζομένων, καθώς ο Οργανισμός, πριν από λίγες μέρες, επέβαλε μείωση των μισθών μέχρι και 60% για τους εργαζόμενους της «Παιδικής Στέγης».

Η νέα Συλλογική Σύμβαση στην Ιδιωτική Υγεία προβλέπει τα εξής:

  • Ισχύει αναδρομικά από 11/6/2015 έως τις 11/6/2016, δηλαδή έχει ήδη λήξει (!) και ο κλάδος βρίσκεται σε περίοδο μετενέργειας (3 μήνες).
  • Προβλέπει μείωση 0,5% στο βασικό μισθό για όλους.
  • Καταργεί το 5ήμερο. Με τη «σύμφωνη» γνώμη εργοδότη και εργαζόμενου, θα μπορεί το εβδομαδιαίο 40ωρο να κατανεμηθεί σε 6 αντί σε 5 μέρες.
  • Αμφισβητεί το επίδομα εξομάλυνσης, το οποίο δίνεται από το 2012, ώστε η μείωση των αποδοχών που έγινε τότε να μην ξεπερνά το 15%.
  • Ιδιαίτερα οι νέοι υπήρξαν τότε τα μεγάλα θύματα της εργοδοτικής επίθεσης, αφού η ΣΣΕ του 2012 όριζε το μισθό του νεοπροσλαμβανόμενου στα 630 ευρώ. Αφού τους καταδίκασαν σε μισθούς πείνας και δουλειά χωρίς δικαιώματα, τώρα στήνουν την παγίδα της συναίνεσης και της βαθύτερης διάσπασης με τους συναδέλφους τους, με δόλωμα μια αύξηση 30 ευρώ μεικτά το μήνα.

Η απαράδεκτη υποχώρηση που έγινε το 2012 από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), που υπέγραψε κλαδική ΣΣΕ με μεγάλες μισθολογικές μειώσεις, διαχωρισμό νέων και παλιών εργαζομένων, με χιλιάδες ώρες εργασίας χάρισμα στους εργοδότες, καθώς καταργήθηκαν ειδικές άδειες και ωράρια, «όχι μόνο δεν "μαλάκωσε" τις αξιώσεις των εργοδοτών, αλλά αντίθετα τους άνοιξε την όρεξη για μεγαλύτερη εκμετάλλευση», σημειώνουν τα κλαδικά σωματεία εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά.

Με τα ίδια επιχειρήματα για τις ανάγκες της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας, για το «μικρότερο κακό», η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ «δεν οργάνωσε την παραμικρή κινητοποίηση εργαζομένων, οδήγησε συνειδητά στο "σφαγείο" του ΟΜΕΔ την υπόθεση της σύμβασης».

Τα κλαδικά σωματεία καλούν τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστές και τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου σε σύσκεψη την Πέμπτη 23 Ιούνη, στις 5 μ.μ. στα γραφεία τους (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 3ος όροφος). Οπως σημειώνουν, στις διαπραγματεύσεις και τις διεκδικήσεις «πρέπει να μπουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου», με ένταση της πάλης για επαναφορά επιδομάτων και βασικών θεσμικών δικαιωμάτων, μισθολογικές αυξήσεις, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν παλιότερα και εφαρμόζονται από τη σημερινή κυβέρνηση.

Επικίνδυνη η στελέχωση ασθενοφόρων με πυροσβέστες και υπαλλήλους ΟΤΑ

Για πολιτική που «θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους το σωματείο εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθήνας και τα σωματεία του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ και ΕΑΠΣ). Σε συνάντηση που είχαν πριν από λίγες μέρες, συζήτησαν τις επιπτώσεις από τη στελέχωση ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από Πυροσβέστες, εργαζόμενους σε ΟΤΑ και οποιονδήποτε κατέχει δίπλωμα οδήγησης δημοσίου οχήματος, όπως προβλέπεται στο λεγόμενο «παράλληλο» πρόγραμμα της κυβέρνησης (ν. 4368/2016, άρθρο 78 «Οδηγοί ασθενοφόρων κέντρων υγείας»).

Οπως σημειώνουν, «τόσο ο νόμος 4368/2016 όσο και η απόφαση του ΔΣ του ΕΚΑΒ υποβαθμίζουν το πραγματικό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και του ΕΚΑΒ και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, λόγω της μη στελέχωσης ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας με πιστοποιημένους Διασώστες - Πληρώματα Ασθενοφόρων απόφοιτους του ΙΕΚ ΕΚΑΒ, που είναι δίχρονες, οι οποίοι διαθέτουν την κατάλληλη κατάρτιση πάνω στην αντιμετώπιση κάθε πάσχοντα και στη μετέπειτα διακομιδή του με ασθενοφόρο».

Αντί να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καταγγέλλουν πως στελεχώνονται τα ασθενοφόρα των ΚΥ και του ΕΚΑΒ με οδηγούς «με μόνη εκπαίδευση ένα σεμινάριο 6 ωρών, το οποίο δεν καλύπτει ούτε την ανάγνωση των περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Διασώστες του ΕΚΑΒ καθημερινά». Σημειώνουν, επίσης, πως ο ρόλος των πληρωμάτων των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας δεν είναι η απλή οδήγηση και η διακομιδή, όπως τον υποβαθμίζει ο νόμος 4368/2016.

Αντίθετα, «τα ασθενοφόρα των ΚΥ υπαγόμενα στο συντονισμό του ΕΚΑΒ και εντασσόμενα στο έργο του, επιτελούν την Επείγουσα Προνοσοκομειακή Περίθαλψη» μέσα από «ένα περίπλοκο σύνολο χειρισμών και εφαρμογής επιστημονικών πρωτοκόλλων της επείγουσας ιατρικής». Τέλος, χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την ανάθεση στους εργαζόμενους του Πυροσβεστικού Σώματος ξένων καθηκόντων και μάλιστα καθηκόντων «παροχής Επείγουσας Προνοσοκομειακής Περίθαλψης που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και εκπαίδευση την οποία αυτοί στερούνται».

Αυτοκτόνησε ηλικιωμένος στο Γηροκομείο Αθηνών

Τέλος στη ζωή του έβαλε, προχτές αργά το βράδυ, ηλικιωμένος άντρας, ο οποίος τους τελευταίους δύο μήνες φιλοξενούνταν στο Γηροκομείο Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 72χρονος αυτοκτόνησε με μια καραμπίνα, ενώ η Ελληνική Αστυνομία διενεργεί έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του, αλλά και για το πώς βρέθηκε η καραμπίνα εντός του Γηροκομείου. Η νομική εκπρόσωπος του Ιδρύματος είπε ότι ο 72χρονος ήταν άστεγος, είχε οικονομικά προβλήματα και φιλοξενούνταν για λίγες μέρες στο Γηροκομείο, στην πτέρυγα εστίας, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Στο Γηροκομείο μετέβη χτες κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες φιλοξενίας του αυτόχειρα αλλά και οι γενικότερες συνθήκες ασφάλειας στο ίδρυμα.

Στο μεταξύ, αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας απόφασης της διοίκησης του Γηροκομείου να κλείσει ένα από τα τρία κτίρια διαμονής των ηλικιωμένων και να τους μεταφέρει σε άλλο, μη κατάλληλο. Κλιμάκιο κοινωνικών συμβούλων της Περιφέρειας Αττικής, ως εποπτεύουσας αρχής, διαπίστωσε πως το κτίριο είναι μη κατάλληλο, χωρίς ζεστό νερό, με ανεπαρκείς παρεχόμενες υπηρεσίες και δίχως άδεια λειτουργίας. Μεταξύ των 36 ηλικιωμένων που μεταφέρθηκαν εκεί υπάρχουν και άτομα με αναπηρίες. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε, εκ νέου, η ύπαρξη επισφαλών συνθηκών λειτουργίας του Γηροκομείου. Συνθήκες, οι οποίες δεν διασφαλίζουν την υγιεινή, ασφαλή και στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων, με ανεπαρκείς παρεχόμενες υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα.

Μετάθεση των αρχαιρεσιών στο Σύλλογο ΙΚΑ Αττικής

Από τις 22 έως τις 24 Ιούνη θα γίνουν τελικά οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Εργαζομένων ΙΚΑ Αττικής και Νήσων (αρχικά ήταν προγραμματισμένες να γίνουν 15 έως 23 Ιούνη). Η παράταξη «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα - Συνεργαζόμενοι» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), επισημαίνει στη Διακήρυξή της πως «η Κοινωνική Ασφάλιση βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα για άλλη μια φορά. Ο νόμος - λαιμητόμος ικανοποιεί το διακαή πόθο της μεγαλοεργοδοσίας, των εμπόρων της Ασφάλισης και της Υγείας (...) αποτελεί το τελειότερο πρόπλασμα του κεφαλοποιητικού συστήματος».

Ακόμα αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ είμαστε θύματα και μάρτυρες συνάμα των πολιτικών διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης». Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό και να στηρίξουν το ταξικό της ψηφοδέλτιο, «γιατί χρειαζόμαστε ένα Συνδικάτο που θα παλεύει για αποκλειστικά δημόσιο καθολικό υποχρεωτικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι συνδικάτο που αποδέχεται σαν δεδομένη τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου για την Κοινωνική Ασφάλιση».

Στάση εργασίας των υγειονομικών

Στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) θα κάνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία την ερχόμενη Τετάρτη. Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Υγείας, ενώ στην επαρχία θα γίνουν συγκεντρώσεις στα προαύλια των νοσοκομείων ή στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Οι υγειονομικοί κινητοποιούνται ενάντια στην κρατική υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, εξαιτίας της οποίας «τα νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα. Φέτος θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση 1,156 δισ. ευρώ λιγότερα από αυτά που οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές (2 δισ. ευρώ)», σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ. Επιπλέον, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό έχουν ως συνέπεια - ανάμεσα σε άλλα - μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργείο. Οπως π.χ. στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, όπου «λειτουργούν πέντε χειρουργικά τραπέζια (χωρίς μάλιστα ασφαλή στελέχωση), από τα 15 που είναι ανεπτυγμένα, λόγω έλλειψης προσωπικού και χειρουργών υλικών. Η λίστα αναμονής στα χειρουργεία ξεπέρασε το 1 έτος. Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας».

Κινητοποίηση για την Ειδική Αγωγή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας οργανώνουν σήμερα στη 1 μ.μ. το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων, Ιδρυμάτων, Σχολείων Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Οπως σημειώνουν ο Ενιαίος Σύλλογος και το ΣΕΜΙΣΕΑ, «πάνω από 2.000 εργαζόμενοι στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής (ΝΠΙΔ) παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, οι απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ οι εργαζόμενοι στο "Βοήθεια στο Σπίτι" είναι στον "αέρα"». «Οι διοικήσεις επιβάλλουν τροφεία, διώχνουν τα παιδιά των οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν», ενώ η κυβέρνηση «"συμβουλεύει" τις διοικήσεις να ζητούν τα περιουσιακά στοιχεία των γονέων, να αξιοποιήσουν τις περιουσίες των κέντρων, να τρέξουν για βοήθεια στους "φιλάνθρωπους", στους χορηγούς και στα ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ