ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεκινά την Παρασκευή το Φεστιβάλ ΑΕΙ Αττικής

Από το αντίστοιχο περσινό Φεστιβάλ στη ΦΕΠΑ
Από το αντίστοιχο περσινό Φεστιβάλ στη ΦΕΠΑ
Στις 19 και 20 Ιούνη στο φιλόξενο χώρο της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ, Ούλοφ Πάλμε 2, Ζωγράφου) θα πραγματοποιηθεί και φέτος το Φεστιβάλ ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ.

Ενας σταθμός στο μεγάλο ταξίδι που ξεκινά το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με σύνθημα τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ: «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές».

Το Φεστιβάλ χτίζεται με την εθελοντική προσφορά και το μεράκι εκατοντάδων φοιτητών, μελών και φίλων της ΚΝΕ. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν εκθέσεις, θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, χορευτικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, συναυλίες με ερασιτεχνικά φοιτητικά συγκροτήματα και φυσικά με γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Παρασκευή 19/6: Συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και η θέση του ΚΚΕ», με την Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας - Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Χορευτική παράσταση από σύλλογο Ποντίων. Συναυλία με τα φοιτητικά συγκροτήματα «AlteraVita», «Simplefast», «Aveline», «Αheties» κ.ά. Συναυλία με τον Στέλιο Μαγαλιό. Συναυλία με τους «Gadjo Dilo». Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Σάββατο 20/6: Ομιλία από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παράσταση σύγχρονου χορού από τη χορευτική ομάδα του Φοιτητικού Συλλόγου Νηπιαγωγών. «Ακόμα δεν μιλήσαμε, δεν είπαμε ακόμα το δικό μας τραγούδι» - αφιέρωμα στα «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου. Συναυλία με τα φοιτητικά συγκροτήματα «Then Cranes Dip», «Madness», «Poza Mostra», «The White Crows», «Black Body Radiation». Συναυλία με τους «KollektivA». Συναυλία με τους Μελίνα Κανά και Σ. Μάλαμα. Παραδοσιακό - νησιώτικο γλέντι.

Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται με τα λεωφορεία 220, 221 και 140.

Εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες

Στους χώρους του Φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε δύο εκθέσεις, με θέμα «Τα πέτρινα πανεπιστήμια» και «Στιγμές του αγώνα μέσα στα πανεπιστήμια... από την ΟΚΝΕ στις μέρες μας».

Στην πρώτη έκθεση αναδεικνύεται η αστείρευτη δύναμη των κομμουνιστών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμη και σε αυτές της πιο σκληρής βίας μέσα σε εξορίες και φυλακές, να παλεύουν να κατακτούν τη γνώση και την επιστήμη, να αναπτύσσουν την πολιτιστική δραστηριότητα.

Στη δεύτερη έκθεση το νήμα πιάνεται από τη θρυλική ΟΚΝΕ και τη δράση της στα πανεπιστήμια. Την ηρωική πάλη της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ Νέων, του Λόχου Σπουδαστών του ΕΛΑΣ «Λόρδος Μπάιρον». Την πρωτοπόρα δράση της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Την ίδρυση της ΚΝΕ, της Νεολαίας του ΚΚΕ, με απόφαση του ΠΓ του ΚΚΕ στα χρόνια της δικτατορίας, που έβαλε τη σφραγίδα της στο φοιτητικό κίνημα από τον αντιδικτατορικό αγώνα μέχρι το σήμερα.

Πέρα από την κεντρική σκηνή θα υπάρχει χώρος παράλληλων δραστηριοτήτων για προβολές ταινιών. Και τις δύο μέρες θα πραγματοποιηθεί τουρνουά σκακιού. Στο φεστιβάλ θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται τουρνουά μπάσκετ 3on3 στο κλειστό γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης (δίπλα από τη ΦΕΠΑ) που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 19 Ιούνη, με σύνθημα: «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις. ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά».

Φεστιβαλικό ραντεβού το Σάββατο στον Πειραιά

Το Σάββατο 20 Ιούνη στην πλατεία Δ. Κουμπάκη (πρώην Σπάθα) στη Νίκαια γίνεται το Φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ.

Η Οργάνωση έχει εκδώσει κάρτα για την οικονομική ενίσχυση του Φεστιβάλ, στην οποία περιλαμβάνεται το εξώφυλλο της χειρόγραφης εφημερίδας των πολιτικών εξόριστων της Ανάφης «ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ», της οποίας το πρωτότυπο φύλλο βρίσκεται στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ.

Στο Φεστιβάλ θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Πειραιά του ΚΚΕ. Ακόμα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συζήτηση για την ανεργία και το δικαίωμα στη δουλειά, μουσικοθεατρική παράσταση για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ, συναυλίες με μαθητικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από συγκρότημα της ΚΝΕ, αφιέρωμα με τίτλο «Το τραγούδι του μετανάστη» από τους Γιώτα Νέγκα και Δημήτρη Μπάση.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί έκθεση εμπνευσμένη από το σύνθημα του 41ου Φεστιβάλ για τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, που αναπτύχθηκαν στον Πειραιά ήδη απ' τις αρχές του 20ού αιώνα. Η δράση των κομμουνιστών κάτω από όλες τις συνθήκες, στα εργοστάσια της πόλης, στα καράβια, στις εργατογειτονιές, οι ηρωικές στιγμές και μορφές που γεννήθηκαν μέσα στην πάλη, όπως η Διαμάντω Κουμπάκη, που εκτελέστηκε στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, σε ηλικία 18 χρόνων, θα παρουσιαστούν στην έκθεση που φωτίζει πως η σύγκρουση των δύο κόσμων, εργατών και αφεντικών, έχει τις ρίζες της πολύ βαθιά στο χρόνο και υπάρχουν οι δυνατότητες, σήμερα, από αυτή τη σύγκρουση οι εργάτες να βγουν νικητές.

Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται με τα λεωφορεία 847, 814, 8Ε4, Γ18, 860.

Εκδηλώσεις σε Πάτρα, Κέρκυρα, Ξάνθη και Κομοτηνή

Την Παρασκευή 19 Ιούνη ανοίγει τις πύλες του το διήμερο Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Παλιό Αρσάκειο.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίζουν και τις δύο μέρες στις 6.30 μ.μ. και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Παρασκευή 19 Ιούνη: Αφιέρωμα στο «Καπνισμένο τσουκάλι» του Γ. Ρίτσου, από το συγκρότημα και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Συναυλία με τα φοιτητικά συγκροτήματα «Between Hammer and Scythe», «Schrodinger Dogs». Συναυλία με τους «Deadbeat Escapment». Λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Σάββατο 20 Ιούνη: Επίδειξη χορού από το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Πάτρας. Επίδειξη Kick-boxing. Βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Τα Πέτρινα Πανεπιστήμια» της Κ. Καμαρινού από την Μ. Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Συναυλία με τα φοιτητικά συγκροτήματα «Avelin», «Veandok». Συναυλία με τον Πάνο Μουζουράκη και την Πέννυ.

Και τις δύο μέρες θα λειτουργεί στο χώρο έκθεση των Τομεακών Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ με θέμα: «Μαθαίνουμε την αλήθεια - Αλλάζουμε τον κόσμο», που πραγματεύεται τις παραγωγικές δυνατότητες στην Ελλάδα, τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, την ανωτερότητα της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, αξιοποιώντας και πείρα από τη Σοβιετική Ενωση. Ακόμα, θα διεξάγονται αθλητικές δραστηριότητες, ανάμεσά τους και τουρνουά σκάκι, θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» κ.ά.

Στην Κέρκυρα

Την Παρασκευή 19 Ιούνη είναι και το Φεστιβάλ ΑΕΙ Κέρκυρας της ΚΝΕ, που θα γίνει στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ψυχιατρείου και θα περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στην «εξόριστη» ποίηση, βιβλιοπαρουσίαση για τα «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου, συναυλία από φοιτητικά συγκροτήματα, βιβλιοπωλείο, έκθεση φωτογραφίας κ.ά.

Σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Ενδιαφέρουσες φεστιβαλικές εκδηλώσεις ετοιμάζονται, επίσης, για την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιούνη από τις Οργανώσεις ΑΕΙ σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

Στην Ξάνθη, το Φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή 19 Ιούνη, στο Αμφιθέατρο «Προκάτ», στις 8 μ.μ. και θα περιλαμβάνει συζήτηση για τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και την αξιοποίησή τους προς όφελος του λαού, με τίτλο: «Ορυκτός πλούτος και Ενέργεια», όπου θα συμμετέχουν ο Βασίλης Παπαγεωργίου, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ και ο Γιώργος Κολλάρος, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ. Στο χώρο θα υπάρχουν και σχετικά θεματικά ταμπλό, με θέματα όπως «Το παράδειγμα της "Ελληνικός Χρυσός" στη Χαλκιδική», «Σύγχρονες δυνατότητες στον τομέα των κατασκευών», «Σύγχρονες δυνατότητες στον τομέα της Ενέργειας», «Διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου: ευλογία ή κατάρα;» κ.ά. Το πρόγραμμα θα κλείσει με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Στην Κομοτηνή, το Φεστιβάλ θα γίνει το Σάββατο 20 Ιούνη, στο Πάρκο Περιφέρειας, στις 8.30 μ.μ. και θα περιλαμβάνει: Παρουσίαση συλλογικής εργασίας με τίτλο: «Η αντιπαράθεση για τα αίτια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» στη Σχολή Ιστορίας - Εθνολογίας, μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, παρουσίαση του βιβλίου «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;» από τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλίες hip-hop με τους «Κάθο» και «Μπερδεμένο ποίημα» και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Επιστημονική ημερίδα στη Θεσσαλονίκη

Επιστημονική ημερίδα διοργανώνει, την Παρασκευή 19 Ιούνη, το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, σε συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και το Πρόγραμμα Απεξάρτησης «ΑΡΓΩ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα με τίτλο «ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ... Χωρίς Ουσίες - Θεραπευτική πρόταση ή και κοινωνικό μήνυμα», θα πραγματοποιηθεί από τις 9.30 π.μ. έως και τις 3 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος». Διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ